Ухвала
від 05.11.2019 по справі 1.380.2019.002460
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗУПИНЕННЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

05 листопада 2019 р. м. Львів № 1.380.2019.002460

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Клименко О.М., за участю секретаря судового засідання Гордійчук Г.В., та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

позивача: представник - Петрінець Б.Р.

відповідача 1: представник - Чопко В.С.

відповідача 2: представник - Чопко В.С.

третьої особи: представник - не з`явився

розглянувши в судовому засіданні клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Срібний - Дім до Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Головного інспектора будівельного нагляду відділу по роботі з дозвільними документами Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Кизик Ганни Ярославівни, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: Трускавецької міської ради в особі Відділу державного архітектурно-будівельного контролю Трускавецької міської ради про визнання протиправним і скасування рішення,-

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Срібний - Дім звернулося до Львівського окружного адміністративного суду із вищевказаним адміністративним позовом, в якому просить:

- визнати протиправним та скасувати рішення №5-н/пл (Тр) від 10.04.2019 року про скасування дії Дозволу на виконання будівельних робіт №ЛВ112182900715 Будівництво багатоквартирного житлового будинку з комерційними приміщеннями на першому поверсі на АДРЕСА_1 , замовник гр. ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , прийняте головним інспектором будівельного нагляду відділу по роботі з дозвільними документами Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Кизик Ганною Ярославівною.

05.11.2019 року представник позивача в судовому засіданні заявив клопотання про зупинення провадження у справі.

Вказане клопотання мотивоване тим, що ухвалою від 30 жовтня 2019 року Трускавецький міський суд Львівської області відкрив провадження у справі № 457/1225/19 за цивільним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою відповідальністю Срібний-Дім , предметом розгляду якої є визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки у АДРЕСА_1 , укладений між нею та ОСОБА_1 , ОСОБА_2 у зв`язку з тим, що такий правочин був вчинений внаслідок помилки щодо його правової природи, прав та обов`язків сторін, а також заявлено вимогу скасування державної реєстрації права власності Товариства з обмеженою відповідальністю Срібний-Дім на земельну ділянку по АДРЕСА_1 .

Позивач зазначає, що у відповідності до статті 37 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності дозвіл на початок виконання будівельних робіт видається замовнику будівництва, який є власником або користувачем земельної ділянки.

Відтак, у випадку задоволення позовних вимог Трускавецьким міським судом Львівської області у справі № 457/1225/19 та скасування державної реєстрації права власності Товариства з обмеженою відповідальністю Срібний-Дім на земельну ділянку по АДРЕСА_1 , позивач втратить статус замовника будівництва Будівництво багатоквартирного житлового будинку з комерційними приміщеннями на першому поверсі на АДРЕСА_1 .

Таким чином, виходячи із викладених вище обставин, на переконання позивача, існує об`єктивна неможливість ухвалення судом рішення у даній до вирішення справи №457/1225/19, яка перебуває у Трускавецькому міському суді Львівської області, оскільки саме цим рішенням буде встановлено наявність або відсутність статусу у Товариства з обмеженою відповідальністю Срібний-Дім замовника будівництва Будівництво багатоквартирного житлового будинку з комерційними приміщеннями на першому поверсі на АДРЕСА_1 , а також від цього рішення залежить встановлення у даній справі обставин, які вказували б на те, чи порушені права та інтереси позивача внаслідок прийняття відповідачем рішення №5-н/пл (Тр) від 10.04.2019 року про скасування дії дозволу на виконання будівельних робіт.

У зв`язку з вищенаведеним, просить зупинити провадження у справі № 1.380.2019.002460 до набрання законної сили судовим рішенням Трускавецького міського суду Львівської області у цивільній справі № 457/1225/19.

Представник позивача в судовому засіданні заявлене ним клопотання про зупинення провадження у справі підтримав, зазначив, що про відкриття провадження у цивільній справі № 457/1225/19 дізнався після 30.10.2019 року, тому об`єктивної можливості подати дане клопотання про зупинення провадження у підготовчому судовому засіданні позивач не мав.

Представник відповідачів в судовому засіданні щодо вказаного клопотання про зупинення провадження у справі поклався на розсуд суду.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача в судове засідання не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, клопотань про відкладення розгляду справи чи про розгляд справи без участі від нього не надходило.

При прийнятті ухвали суд виходить з наступного.

Відповідно до пункту 3 частини першої статті 236 КАС України суд зупиняє провадження у справі в разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Як слідує з матеріалів справи предметом спору у цивільній справі № 457/1225/19, яка перебуває не розгляді у Трускавецькому міському суді Львівської області є визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,0977 га. по АДРЕСА_1 , кадастровий номер 4611500000:01:003:0002 від 25.07.2017 року, укладений між ОСОБА_3 та ОСОБА_1 і ОСОБА_2 , посвідчений приватним нотаріусом Трускавецького міського нотаріального округу Кіселичник І.М. та скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою діяльністю Срібний - Дім на зазначену земельну ділянку.

Предметом розгляду у даній справі є визнання протиправним та скасування рішення №5-н/пл (Тр) від 10.04.2019 року про скасування дії Дозволу на виконання будівельних робіт №ЛВ112182900715 Будівництво багатоквартирного житлового будинку з комерційними приміщеннями на першому поверсі на АДРЕСА_1 , замовник гр. ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , прийняте головним інспектором будівельного нагляду відділу по роботі з дозвільними документами Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Кизик Ганною Ярославівною.

Як слідує з матеріалів справи 17 жовтня 2018 року Відділом державного архітектурно-будівельного контролю Трускавецької міської ради замовнику ОСОБА_1 та ОСОБА_2 видано дозвіл на виконання будівельних робіт №ЛВ112182900715 Будівництво багатоквартирного житлового будинку з комерційними приміщеннями на першому поверсі на АДРЕСА_1 .

Таким чином, вищевказані особи є замовниками будівництва об`єкта Будівництво багатоквартирного житлового будинку з комерційними приміщеннями на першому поверсі на АДРЕСА_1 .

Згідно вищенаведеного дозволу місцем розташування об`єкта будівництва є земельна ділянка по АДРЕСА_1 , кадастровий номер 4611500000:01:003:0002. Вказана земельна ділянка відповідно до акту приймання-передачі земельної ділянки від 18 лютого 2019 року передана ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у приватну власність позивачу - Товариству з обмеженою відповідальністю Срібний - Дім . Згідно Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності власником зазначеної земельної ділянки є Товариство з обмеженою відповідальністю Срібний - Дім .

Відповідно до частини першої статті 26 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності забудова територій здійснюється шляхом розміщення об`єктів будівництва.

Відповідно до частини четвертої статті 26 цього ж Закону право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації.

Відповідно до частини третьої статті 37 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності для отримання дозволу на виконання будівельних робіт подається заява, до якої додаються, зокрема копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або копія договору суперфіцію.

Таким чином, необхідною умовою для отримання дозволу на виконання будівельних робіт є наявність, у замовника будівництва, зокрема, права власності чи права користування земельною ділянкою на якій буде розміщуватися об`єкт будівництва.

Враховуючи ту обставину, що у цивільній справі, яка знаходиться в Трускавецькому районному суді Львівської області позивачем заявлено вимоги про визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,0977 га. по АДРЕСА_1 , кадастровий номер 4611500000:01:003:0002 та скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності ОСОБА_1 , ОСОБА_2 та Товариства з обмеженою діяльністю Срібний - Дім на цю земельну ділянку, яка зазначена у дозволі на виконання будівельних робіт ЛВ №112182900715 як місце розташування об`єкта будівництва, суд приходить до переконання, що існує об`єктивна неможливість розгляду цієї справи до вирішення справи №457/1225/19, що розглядається в порядку цивільного судочинства, оскільки рішення суду у вказаній цивільній справі (зокрема у разі задоволення позовних вимог та скасування державної реєстрації права власності Товариства з обмеженою відповідальністю Срібний - Дім на земельну ділянку, кадастровий номер 4611500000:01:003:0002) матиме правове значення для вирішення даної адміністративної справи, зокрема, щодо встановлення наявності чи відсутності у позивача статусу замовника об`єкта будівництва відповідно до дозволу на виконання будівельних робіт ЛВ №112182900715, який скасований спірним рішенням відповідача № 5-н/пл. (Тр) від 10.04.2019 року.

За наведених обставин клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі є підставним та обґрунтованим, а тому підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 19-21, 72-77, 236, 255, 293, 295, підп.15.5 п.15 Перехідних положень КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача про зупинення провадження у справі - задоволити повністю.

Провадження у справі № 1.380.2019.002460 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Срібний - Дім (82200, Львівська область, м. Трускавець, вул. Шашкевича, 3) до Державної архітектурно-будівельної інспекції України (01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, 26), Головного інспектора будівельного нагляду відділу по роботі з дозвільними документами Департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Кизик Ганни Ярославівни (79008, м. Львів вул. Генерала Чупринки, 71), за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідачів: Трускавецької міської ради в особі Відділу державного архітектурно-будівельного контролю Трускавецької міської ради (82200, Львівська область, м. Трускавець, вул. Бориславська, 1) про визнання протиправним і скасування рішення, зупинити до набрання законної сили судовим рішенням Трускавецького міського суду Львівської області у цивільній справі № 457/1225/19.

Ухвалу суду може бути оскаржено до Восьмого апеляційного адміністративного суду.

Згідно з ст. 295 КАС України, апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Повний текст ухвали складено 11.11.2019 року.

Суддя Клименко О.М.

Дата ухвалення рішення05.11.2019
Оприлюднено11.11.2019
Номер документу85498459
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним і скасування рішення

Судовий реєстр по справі —1.380.2019.002460

Ухвала від 23.02.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 15.01.2021

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 05.11.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 19.09.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 08.08.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 25.06.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 05.06.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 28.05.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 22.05.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Ухвала від 22.05.2019

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні