Рішення
від 04.09.2019 по справі 638/6137/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/6137/18

Провадження № 2/638/1208/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.09.2019 Дзержинський районний суд м. Харкова у складі

головуючого судді - Омельченко К. О.

при секретарі - Юрченко Д.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів осіб на ліквідацію ПУ АТ ФІДОБАНК Коваленко Олександра Володимировича про визнання бездіяльності відповідача протиправною та зобов*язання вчинити дії,

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів осіб на ліквідацію ПУАТ ФІДОБАНК Коваленко Олександра Володимировича, в якому просить суд:

1. Визнати протиправною бездіяльність уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Коваленка Олександра Володимировича щодо не включення Позивача до переліку вкладників ПУАТ ФІДОБАНК , які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок ФГВФО.

2.Зобов`язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Коваленка Олександра Володимировича включити Позивача до переліку вкладників ПУАТ ФІДОБАНК , які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок ФГВФО;

3. Зобов`язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити Позивача до Загального реєстру вкладників ПУАТ ФІДОБАНК , які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок ФГВФО.

В обґрунтування позову зазначив, що 08 квітня 2011 року між ОСОБА_1 (далі - Позивач, Клієнт, ОСОБА_1 ) та ПАТ Ерсте Банк , який в подальшому внаслідок змін став Публічним акціонерним товариством ФІДОБАНК (далі - Банк, ПУАТ ФІДОБАНК ) був укладений Договір №26206000139745 на відкриття та ведення поточного рахунку від 08 квітня 2011 року (далі - Договір на відкриття та ведення поточного рахунку) (Додаток №2).

Публічне Акціонерне Товариство ФІДОБАНК 30 жовтня 2013 року на підставі рішення Загальних зборів Акціонерів Банку (Протокол № 68) був затверджений передавальний акт, у відповідності до якого Банку було передано усе майно, права та обов`язки ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ФІДОКОМБАНК (ідентифікаційний код 34001693), зареєстрованого Національним банком України 25 січня 2006 року (Реєстраційний №303). ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО ФІДОКОМБАНК був правонаступником прав і зобов`язань Акціонерного комерційного банку Престиж , створеного у формі відкритого акціонерного товариства, Відкритого акціонерного товариства Ерсте Банк , а також Публічного акціонерного товариства Ерсте Банк . Внаслідок цього, Банк є також правонаступником всіх прав та обов`язків Акціонерного комерційного банку Престиж , створеного у формі відкритого акціонерного товариства, Відкритого акціонерного товариства Ерсте Банк , Публічного акціонерного товариства Ерсте Банк та ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ФІДОКОМБАНК . Всі договори, укладені до зміни назви банку, є чинними. 20 травня 2016 року на офіційному сайті ПУАТ ФІДОБАНК з`явилося звернення до вкладників та кредиторів банку, в якому повідомлялося про запровадження з 20 травня 2016 року тимчасової адміністрації на підставі рішення Правління Національного банку України від 20.05.2016 № 8 Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ФІДОБАНК до категорії неплатоспроможних виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 20.05.2016 прийнято рішення № 783 про запровадження з 20.05.2016 тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у ПУБЛІЧНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ ФІДОБАНК , код ЄДРПОУ 14351016, МФО 300175, місцезнаходження м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10, 01601, Україна.

Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у ПУБЛІЧНОМУ АКЦІОНЕРНОМУ ТОВАРИСТВІ ФІДОБАНК призначений провідний професіонал з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Коваленко Олександр Володимирович.

Відповідно до рішення Правління Національного банку України від 18 липня 2016 року № 142-рш Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ФІДОБАНК виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд гарантування) прийнято рішення від 19 липня 2016 року №1265, Про початок процедури ліквідації ПУАТ ФІДОБАНК та делегування повноважень ліквідатора банку .

Згідно з зазначеним рішенням розпочато процедуру ліквідації ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ФІДОБАНК (далі - ПУАТ ФІДОБАНК ) з 20 липня 2016 року до 19 липня 2018 року включно, призначено уповноважену особу Фонду гарантування та делеговано всі повноваження ліквідатора ПУАТ ФІДОБАНК , визначені, зокрема, статтями 37, 38, 47-52, 52 1 , 53 Закону Про систему гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Закон), в тому числі з підписання всіх договорів, пов`язаних з реалізацією активів банку у порядку, визначеному Законом, окрім повноважень в частині організації реалізації активів банку, провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Коваленку Олександру Володимировичу з 20 липня 2016 року до 19 липня 2018 року включно.

Відповідно до Договору на відкриття та ведення поточного рахунку Банк відкриває поточний рахунок № НОМЕР_1 в гривні, приймає і зараховує на такий рахунок грошові кошти, що надходять Клієнту, виконує розпорядження Клієнта щодо перерахування, видачі відповідних сум з рахунку, а також проводить інші операції відповідно до законодавства України, нормативно-правових актів НБУ, умов цього Договору.

18 травня 2016 року на банківський рахунок позивача № НОМЕР_1 були зараховані грошові кошти у розмірі 200 000,00 грн. (двісті тисяч грн. 00 коп.) від юридичної особи - Товариство з обмеженою відповідальністю Регіональний кредит (код ЄДРПОУ 3815758 ) на підставі договору позики №2 від 11.05.2016 року укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю Регіональний кредит (далі - Позикодавець) та позивачем (далі - Позичальник), відповідно до якого Позикодавець передає у власність Позичальнику грошові кошти у розмірі, встановленому вищевказаним Договором (далі - Договір позики ), а Позичальник зобов`язується повернути їх Позикодавцю. Підтвердженням внесення суми у розмірі 200 000,00 грн. (двісті тисяч грн. 00 коп.) є банківська квитанція №383662910 від 18 травня 2016 року (Додаток №3). На вимогу Позивача сума у розмірі 200 000,00 грн. (двісті тисяч грн. 00 коп.) не повернута та за інформацією, яка надана Позивачу Банком, прізвище Позивача відсутнє у реєстрі вкладників ПУАТ ФІДОБАНК , які мають право на відшкодування коштів за вкладами. Сума у розмірі 200 000,00 грн. (двісті тисяч гривен 00 коп.) була внесена відповідно до вказаного Договору на відкриття та ведення поточного рахунку, що підтверджується квитанцією №383662910 від 18 травня 2016 року.

На банківській квитанції є штамп ПУАТ ФІДОБАНК із датою зарахування коштів, проставлено печатку ПУАТ ФІДОБАНК та підписано працівником банку. Отже, на банківській квитанції присутні усі реквізити, визначені в п.2.9. розділу 4 Постанови №174, зокрема: зазначено найменування банку, зазначено дату здійснення касової операції, проставлено штамп ПУАТ ФІДОБАНК із датою зарахування коштів, проставлено печатку ПУАТ ФІДОБАНК та підписано працівником банку.

Тому зазначені обставини підтверджують, що Позивачем надані належні та допустимі докази того факту, що ним було внесено кошти у розмірі 200 000,00 грн.

Враховуючи, що Позивач є вкладником ПУАТ ФІДОБАНК в розумінні положень Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб , то він повинен бути включений до переліку вкладників. Не включення позивача до переліку вкладників ПУАТ ФІДОБАНК , які мають право на відшкодування коштів, порушує його право на визначення розрахункових сум відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб при прийняті рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

14.09.2018р. відповідачем Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів осіб на ліквідацію ПУАТ ФІДОБАНК Коваленко О.В. до суду поданий відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що Відповідно до рішення Національною банку України від 20 травня 2016 року N 8 "Про віднесення Публічного акціонерною товариства "ФІДОБАНК" до категорії неплатоспроможних" виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд) прийнято рішення від 20 травня 2016 року N 783 "Про запровадження тимчасової адміністрації у ПУАТ "ФІДОБАНК" та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку".

Згідно з даним рішенням розпочато процедуру виведення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА "ФІДОБАНК" (далі -ПУАТ "ФІДОБАНК") з ринку шляхом запровадженням в ньому тимчасової адміністрації на один місяць з 20 травня 2016 року до 19 червня 2016 року включно, призначено уповноважену особу Фонду та делеговано всі повноваження тимчасового адміністратора ПУАТ "ФІДОБАНК", визначені статтями 37-39 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Коваленку Олександру Володимирову строком на один місяць з 20 травня 2016 року до 19 червня 2016 року включно. У подальшому, Правлінням Національного банку України прийнято рішення №142-рш Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПУАТ Фідобанк , на підставі якого виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 19.07.2016 №1265 Про початок процедури ліквідації ПУАТ Фідобанк та делегування повноважень ліквідатора банку , згідно з яким розпочато процедуру ліквідації ПУАТ ФІДОБАНК з 20.07.2016 по 19.07.2018 та призначено уповноваженою особою Фонду та делеговано всі повноваження ліквідатора ПУАТ ФІДОБАНК Коваленку Олександру ОСОБА_2 стром з 20.07.2016 по 19.07.2018 включно.

Рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № від 02. 07.2018 року продовжено строк здійснення процедури ліквідації ПУАТ ФІДОБАНК на два роки з 20.07.2108 по 20.07.2020 включно.

Позивачем не надано суду доказів наявності на його особистому рахунку № НОМЕР_2 /UAH грошових коштів в сумі 200 000,00 грн., (зазначена інформація може бути підтверджена випискою про рух коштів по рахункам позивача, довідкою про залишок коштів на рахунку і т.д.).

При цьому необхідно врахувати що операція згідно Заяви на переказ готівки №383662910 від 18.05.2016 року - банком була сторнована, і як наслідок кошти на рахунок клієнта не надійшли, що підтверджується випискою по рахунку № НОМЕР_2 /UAH за період з 11.05.2016 року по 10.09.2018 року, з якої вбачається, що операції по рахунку у вказаний період часу не здійснювалися і відповідно грошові кошти на вказаний рахунок не зараховувалися, а також Довідкою про залишок на рахунку позивача станом на 20.05.2016 року, згідно якої вхідний залишок коштів на рахунку позивача складає 148 (сто сорок вісім) гривень 43 коп. та Довідкою про закриття рахунку позивача 21.09.2016 року.

Окрім того, відповідач зазначив, що Квитанція № 383662910 від 18.05.2016 року, яка була надана Позивачем на підтвердження наявності у нього на рахунку грошових коштів у сумі 200 000,00 грн., не може бути доказом у зв`язку з наступними обставинами .

В позовній заяві ОСОБА_1 , стверджує, що грошові кошти у сумі 200 000,00 грн., були зараховані на її рахунок № НОМЕР_1 від ТОВ Регіональний кредит , код ЄДРПОУ 38157558, на підставі Договору позики №2 від 11.05.2016 року, але вказане твердження позивача не відповідае дійсності, адже згідно з квитанцією № 383662910 від 18.05.2016року - платником зазначено ОСОБА_1 , також позивачем не надано Договору позики. Згідно підписаного Грошового чеку серія ЛИ №1220753 від 18.05.2016 року, з рахунку ТОВ Регіональний кредит № НОМЕР_3 відкритого у ПУАТ "ФІДОБАНК" грошові кошти в сумі 500 000,00 грн., мали бути отримані ФОП ОСОБА_3 в касі банку на виплати для забезпечення договорів позики, але отримані не були у зв`язку з їх фактичною відсутністю. Натомість, за попередньою домовленістю між клієнтами та деякими співробітниками банку, вказана сума коштів була нібито внесена готівкою клієнтами банку ОСОБА_1 , ОСОБА_4 , та ОСОБА_5 , на свої поточні рахунки через касу банку, про що ними були отримані відповідні квитанції. Зазначені дії були вчинені з метою переведення коштів з рахунку ТОВ Регіональний кредит на рахунки фізичних осіб, та їх подальшого відшкодуванню Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, що призводить до умисного збільшення навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб в разі визнання Банку неплатоспроможним та введення Тимчасової адміністрації.

3 метою недопущення збільшення навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, цього ж дня (18.05.2016р.) за рішенням керівництва ПУАТ ФІДОБАНК всі операції, які були здійснені у відділеннях банку 18.05.2016 року - були сторновані, в наслідок чого кошти, які були начебто внесені на рахунок Позивача в сумі 200 000, 00 грн. були повернуті на рахунок ТОВ Регіональний кредит № НОМЕР_3 , що підтверджується реєстром видалених документ у період з 18.05.2016 по 18.05.2016 року за випискою про рух коштів по рахунку ТОВ Регіональний кредит № НОМЕР_3 , згідно якої за період з 17.05.2016 року по 20.12.2016 року операція згідно Грошового теку серія ЛИ №1220753 від 18.05.2016 року не проведена.

Будь яких претензій з приводу сторнування вказаної операцій та зарахування коштів на рахунок № НОМЕР_2 (зазначений у квитанції) до ПУАТ ФІДОБАІІК від Позивача - не надходило. Зазначені обставини т підтверджують відсутність коштів на рахунку Позивача та безпідставність позовних вимог.

Підсумовуючи вищевикладене слід зазначити, що рахунок на якому в кошти - не може бути включений до переліку рахунків, за якими вкладники право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду. Подання ОСОБА_1 даного позову до суду - є частиною шахрайської схеми незаконного заволодінням грошових коштів Фонду гарантування фізичних осіб і за даним фактом відкрито кримінальне провадження в рамках ведеться досудове розслідування. Виходячи з вищевикладеного та враховуючи, що станом на дату введення ПУАТ ФІДОБАНК Тимчасової адміністрації (20.05.2016 року) кошти на позивача, що підлягають відшкодуванню за рахунок ФГВФО не перебували -факт бездіяльності уповноваженої особи ФГВФО) на здійснення ліквідації ПУАТ ФІДОБАНК Коваленко О.В., щодо не включення рахунку позивача до переліку рахунків, за якими вкладники мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок ФГВФО - відсутній і нічим не підтверджується.

Позовна вимога про зобов`язання Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити ОСОБА_6 Т.В ОСОБА_7 до загального реєстру вкладників ПУАТ ФІДОБАНК , які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів ФГВФО , наразі с необгрунтованою та передчасною, оскільки позивача не було включено до переліку вкладників Уповноваженою особою ФГВФО на ліквідацію ПУАТ ФІДОБАНК , а відтак, у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб - відсутні підстави для включення позивача до Загального реєстру вкладників.

12.11.2018р. представником позивача подана відповідь на відзив. В зазначено відзиві вказано, Щодо твердження Відповідача 2, що підставою для визнання рахунку таким, за яким вкладник має право на відшкодування коштів за рахунок коштів Фонду, із визначенням сум, що підлягають відшкодуванню - є наявність коштів на рахунку вкладника.

Наявність суми у розмірі 200 000,00 грн. (двісті тисяч грн.) на рахунку підтверджується квитанцією №383662910 від 18 травня 2016 року.

На банківській квитанції є штамп ПУАТ ФІДОБАНК із датою зарахування коштів, проставлено печатку ПУАТ ФІДОБАНК та підписано працівником банку.

Як Банк розпорядився грошима з рахунку Позивача та на якій підставі він їх використав, Позивача, як споживача фінансових послуг (послуги банківського вкладу) не повинно цікавити.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб , Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200000,00 гривень. Адміністративна рада Фонду не має права приймати рішення про зменшення граничної суми відшкодування коштів за вкладами.

Вкладник набуває право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами після прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Враховуючи, що Позивач є вкладником ПУАТ ФІДОБАНК в розумінні положень Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб , то він повинен бути включений до переліку вкладників. Не включення позивача до переліку вкладників ПУАТ ФІДОБАНК , які мають право на відшкодування коштів, порушує його право на визначення розрахункових сум відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб при прийняті рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Щодо твердження Відповідача 2 про не надання доказів наявності на його особистому рахунку № НОМЕР_2 грошових коштів в сумі 200 000,00 грн.

Порядок ведення касових операцій, яка на час здійснення операції, регулювався Постановою Правління Національного банку України №174 від 01.06.11 р. Про затвердження Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні (далі - Постанова №174).

Відповідно до абз. 14, 15 пункту 4 розділу І Постанови №174, касовий документ - документ, який оформляється для здійснення касової операції.

Порядок прийняття Банківською установою готівки від клієнта регулюється розд. 4 Постанови №174.

Так, відповідно до п. 2.1. розділу 4 Постанови №174, Банк (філія, відділення) приймає від клієнта готівку для здійснення її переказу через операційну касу і платіжні пристрої.

Отже, на банківській квитанції присутні усі реквізити, визначені в п.2.9. розділу 4 Постанови №174, зокрема: зазначено найменування банку, зазначено дату здійснення касової операції, проставлено штамп ПУАТ ФІДОБАНК із датою зарахування коштів, проставлено печатку ПУАТ ФІДОБАНК та підписано працівником банку.

Тому квитанція завжди була документом, що підтверджує наявність коштів зазначених у ній, на рахунку споживача.

Отже, зазначені обставини підтверджують, що Позивачем надані належні та допустимі докази того факту, що на його рахунок було внесено кошти у розмірі 200 000,00 грн.

Щодо твердження Відповідача 2 про відсутність претензій з приводу сторнування операції та не зарахування коштів на рахунок № НОМЕР_2 .

Позивач маючи квитанцію зі всіма необхідними реквізитами, підписами та печаткою банку, яка підтверджує внесення грошових коштів, не знав про сторнування операції та не зарахування грошей на його рахунок.

Крім того, Позивач не був попереджений про певні (можливо незаконні) операції з його рахунком робітниками банку. Також Позивач не був повідомлений банком про сторнування та не зарахування грошових коштів на його рахунок, а дізнався про це, лише з відзиву на позовну заяву представником Відповідача 2.

Окрім того, сторнування - це лише відображення первинної господарської операції, а не сама операція. Отже, спочатку повинна відбутися господарська операція, зокрема повернення коштів шляхом перерахування коштів з одного банківського рахунку на інший (навіть в межах одного банку), а потім ця операція відображається в бухгалтерському обліку (зокрема, здійснюється сторно).

Отже, якщо відбулось сторнування, то це є доказом того, що грошові кошти були дійсно зараховані на поточний рахунок Позивача.

Щодо наданої інформації представником Відповідача 2, яку необхідно взяти до уваги судом при розгляді даної справи.

1) Звернення у 2016 році ОСОБА_5 до Харківського окружного адміністративного суду та подальшу відмову від апеляційного перегляду рішення суду першої інстанції пов`язано зі зміною підсудності.

2) Факт вчинення шахрайських дій ОСОБА_5 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 є лише припущенням Відповідача 2.

3) Офіційне повідомлення (звернення до клієнтів ПУАТ Фідобанк ) яке було опубліковано на зовнішньому сайті банку 18.05.2016 р. ніяк не застерігає клієнтів банку не здійснювати операції, а лише інформує про несвоєчасність виконання операції клієнтів.

04.12.2018р. представником відповідача Фонд гарантування вкладів фізичних осіб поданий відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що На підставі рішення Національного банку України від 20 травня 2016 року № 8 Про віднесення Публічного акціонерного товариства ФІДОБАНК до категорії неплатоспроможних виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 20 травня 2016 року № 783 Про запровадження тимчасової адміністрації у ПУАТ ФІДОБАНК та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку .

Повноваження щодо Формування переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду, та визначення сум, що мають відшкодуванню покладені на уповноважену особу Фонду.

У Фонду гарантування відсутні будь-які первинні документи по вкладникам, і тому при формуванні Загального реєстру використовуються виключно інформація, що наявна в переданому уповноваженою особою Переліку вкладників. Перелік складається уповноваженою особою Фонду, а Загальний реєстр вкладників формується та затверджується Фондом на підставі Переліку . Отже, виконавча дирекція Фонду затверджує реєстр вкладників для здійснення виплат відповідно до наданого уповноваженою особою Фонду Переліку вкладників . Таким чином, оскільки у Публічному акціонерному товариству ФІДОБАНК було запроваджено тимчасову адміністрацію та на даний час розпочато процедуру ліквідації, вимоги позивача мають визначатись та задовольнятись відповідно до Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб . З матеріалів позовної заяви не вбачається жодних доводів та доказів, наведених в обґрунтування протиправних дій, бездіяльності або рішень, вчинених з боку Фонду гарантування. Тобто в даному випадку відсутня та не доведена вина Фонду.

Фонд фактично вчиняє всі дії на підставі поданих документів та інформації Уповноваженої особи, тобто у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб не виникало обов`язку щодо включення про позивача до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладом за рахунок Фонду, а вимоги Позивача є передчасними та такими, що не підлягають задоволенню.

Так, нормами Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб чітко встановлений порядок та строк пред'явлення кредиторських вимог до банку, що ліквідується, та порядок задоволення вимог кредиторів. Крім того, як вже зазначалося, у разі призначення уповноваженої особи Фонду, якій делеговано Фондом повноваження щодо складення реєстру акцептованих вимог кредиторів, кредитори заявляють про свої вимоги до банку такій уповноваженій особі Фонду, а не Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Законодавством у галузі гарантування вкладів фізичних осіб регламентовано чіткий порядок повернення кредиторів із вимогами та правові підстави задоволення Фондом таких вимог, а також чітко встановлений порядок задоволення вимог кредиторів . Адже, положеннями частини 4 ст. 52 ЗУ Про систему гарантування вкладів фізичних осіб встановлено, що вимоги кожної наступної черги задовольняються в міру надходження коштів від продажу майна (активів) банку після повного задоволення вимог попередньої черги. Таким чином, на сьогодні відсутні правові підстави для задоволення позовних вимог позивача.

Представник позивача у судовому засіданні підтримала позовні вимоги і просила їх задовольнити у повному обсязі.

Представник відповідача, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в судовому засіданні підтримав заперечення, зазначені у відзиві на позовну заяву та просив суд відмовити в задоволенні позовних вимог.

Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів осіб на ліквідацію ПУАТ ФІДОБАНК Коваленко О.В. в судове засідання не з*явився, причини неявки суд не повідомив, про дату, час та місце слухання справи повідомлений своєчасно та належним чином.

Вислухавши пояснення сторін, їх доводи та заперечення, дослідивши матеріали справи у їх сукупності, всебічно та повно з"ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об"єктивно оцінивши докази, які мають істотне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню із наступних підстав.

Відповідно до п. 9 розділу ХІІ Перехідних положень ЦПК України справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів (ч.1 ст. 4 ЦПК України ).

Згідно принципу диспозитивності суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч.1 ст. 13 ЦПК України ).

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором. У випадку, якщо закон або договір не визначають ефективного способу захисту порушеного, невизнаного або оспорюваного права, свободи чи інтересу особи, яка звернулася до суду, суд відповідно до викладеної в позові вимоги такої особи може визначити у своєму рішенні такий спосіб захисту, який не суперечить закону (ст. 5 ЦПК України ).

Як встановлено судом, між ОСОБА_1 та ПАТ Фідобанк був укладений Договір №26206000139745 на відкриття та ведення поточного рахунку від 08 квітня 2011 року .

Відповідно до Договору на відкриття та ведення поточного рахунку Банк відкриває поточний рахунок № НОМЕР_1 в гривні, приймає і зараховує на такий рахунок грошові кошти, що надходять Клієнту, виконує розпорядження Клієнта щодо перерахування, видачі відповідних сум з рахунку, а також проводить інші операції відповідно до законодавства України, нормативно-правових актів НБУ, умов цього Договору.

18 травня 2016 року на банківський рахунок № НОМЕР_1 були зараховані грошові кошти у розмірі 200 000,00 грн. (двісті тисяч грн. 00 коп.) від юридичної особи - Товариство з обмеженою відповідальністю Регіональний кредит (код ЄДРПОУ 3815758 ) на підставі договору позики №2 від 11.05.2016 року укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю Регіональний кредит (далі - Позикодавець) та позивачем (далі - Позичальник), відповідно до якого Позикодавець передає у власність Позичальнику грошові кошти у розмірі, встановленому вищевказаним Договором (далі - Договір позики ), а Позичальник зобов`язується повернути їх Позикодавцю.

Підтвердженням внесення суми у розмірі 200 000,00 грн. (двісті тисяч грн. 00 коп.) є банківська квитанція №383662910 від 18 травня 2016 року .

20 травня 2016 року на офіційному сайті ПУАТ "Фідобанк" з`явилося звернення до вкладників та кредиторів банку, в якому повідомлялося про запровадження з 20 травня 2016 року тимчасової адміністрації на підставі рішення Правління Національного банку України від 20.05.2016 № 8 "Про віднесення Публічного акціонерного товариства "Фідобанк" до категорії неплатоспроможних" виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 20.05.2016 прийнято рішення № 783 про запровадження з 20.05.2016 тимчасової адміністрації та призначення уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у ПУАТ "Фідобанк", код ЄДРПОУ 14351016, МФО 300175, місцезнаходження м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 10, 01601, Україна.

Уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення тимчасової адміністрації у ПУАТ "Фідобанк" призначений провідний професіонал з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Коваленко Олександр Володимирович.

Відповідно до рішення Правління Національного банку України від 18 липня 2016 року № 142-рш "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПУАТ "Фідобанк" виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд гарантування) прийнято рішення від 19 літня 2016 року №1265, "Про початок процедури ліквідації ПУАТ "ФІДОБАНК" та делегування повноважень ліквідатора банку".

Згідно з зазначеним рішенням розпочато процедуру ліквідації ПУАТ "Фідобанк" з 20 липня 2016 року до 19 липня 2018 року включно, призначено уповноважену особу Фонду гарантування та делеговано всі повноваження ліквідатора ПУАТ "Фідобанк", визначені, зокрема, статтями 37 , 38 , 47-52 , 52і, 53 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" (далі - Закон), в тому числі з підписання всіх договорів, пов`язаних з реалізацією активів банку у порядку, визначеному Законом , окрім повноважень в частині організації реалізації активів банку, провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Коваленку Олександру Володимировичу з 20 липня 2016 року до 19 липня 2018 року включно.

На вимогу позивача сума у загальному розмірі 200000,00 грн. не повернута та за інформацією, яка надана позивачу Банком, прізвище позивача відсутнє у реєстрі вкладників ПУАТ "Фідобанк", які мають право на відшкодування коштів за вкладами.

Відповідно до ч. 2 ст. 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" - вкладник має право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами.

Під час тимчасової адміністрації вкладник набуває право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами за договорами, строк дії яких закінчився станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, та за договорами банківського рахунку з урахуванням вимог, визначених частиною четвертою цієї статті.

Відповідно до ч. 6 ст. 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" - у разі прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку з підстав, визначених частиною другою статті 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність" , Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за вкладами, включаючи відсотки, на день початку процедури ліквідації банку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на дату прийняття такого рішення, незалежно від кількості вкладів в одному банку.

Грошові кошти у загальному розмірі 200000,00 грн. були внесені позивачем на його рахунок в установі банку, що підтверджується відповідною квитанцією.

На банківській квитанції є штамп ПУАТ "Фідобанк" із датою зарахування коштів, проставлено печатку ПУАТ "Фідобанк" та підписано працівником банку.

Суд зазначає, що порядок внесення готівкових коштів через касу банку регулюється Законом України "Про національний банк України" , Постановою Правління Національного банку України "Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті України", Постановою Правління Національного банку України №174 від 01.06.11 р. "Про затвердження Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні" .

Так, відповідно до ст. 33 Закону України "Про національний банк України" , для забезпечення організації готівкового грошового обігу Національний банк здійснює, зокрема, визначення порядку ведення касових операцій для банків, інших фінансових установ, підприємств і організацій.

Статтею 47 Закону України "Про банки і банківську діяльність" встановлено, що банк здійснює діяльність, надає банківські та інші фінансові послуги в національній валюті, а за наявності відповідної ліцензії Національного банку України - в іноземній валюті.

До банківських послуг належать, зокрема, залучення у вклади (депозити) коштів та банківських металів від необмеженого кола юридичних і фізичних осіб.

Порядок ведення касових операцій регулюється Постановою Правління Національного банку України №174 від 01.06.11 р. "Про затвердження Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні" .

Відповідно до абз. 14, 15 пункту 4 розділу 1 Постанови №174, касовий документ - документ, який оформляється для здійснення касової операції.

Касові операції - операції з видачі готівки, її приймання, обміну не придатних до обігу банкнот (монет) та виведених з обігу на придатні до обігу банкноти (монети), банкнот на монети, монет на банкноти, банкнот (монет) одного номіналу на банкноти (монети) іншого номіналу, вилучення з обігу сумнівних банкнот (монет), валютно-обмінні операції та операції з банківськими металами, а також операції з приймання на інкасо банкнот іноземної валюти та чеків в іноземній валюті, інших цінностей, які обліковуються на позабалансових рахунках.

Пунктом 5 Постанови №174 встановлено, що Банк зобов`язаний здійснювати касове обслуговування клієнтів на підставі договірних відносин через касу банку.

Відповідно до п. 8 розділу 1 Постанови №174, Банк, під час здійснення касових операцій має забезпечувати, зокрема, своєчасне повне оприбутковування готівки національної та іноземної валюти, що надійшла до каси банку, та її зарахування на зазначені клієнтами рахунки згідно з вимогами нормативно-правових актів; документальне оформлення руху готівки національної та іноземної валюти в касі банку, своєчасне відображення касових операцій у бухгалтерському обліку, належний внутрішній контроль за касовими операціями банку.

Порядок прийняття Банківською установою готівки від клієнта регулюється розд. 4 Постанови №174.

Так, відповідно до п. 2.1. розділу 4 Постанови №174, Банк (філія, відділення) приймає від клієнта готівку для здійснення її переказу через операційну касу і платіжні пристрої.

Пунктом 2.2. розділу 4 Постанови №174 встановлено, що Банк (філія, відділення) здійснює приймання від клієнта готівки національної валюти через операційну касу за такими прибутковими касовими документами: за заявою на переказ готівки - від юридичних осіб для зарахування на власні поточні рахунки, від фізичних осіб - на поточні, вкладні (депозитні) рахунки, а також від юридичних та фізичних осіб - на рахунки банку (філії, відділення), у тому числі на погашення кредиту, інших юридичних або фізичних осіб, які відкриті в цьому самому банку або в іншому банку, та переказ без відкриття рахунку.

Пунктом 2.9. розділу 4 Постанови №174 визначено, що Банк (філія, відділення) зобов`язаний видати клієнту після завершення приймання готівки квитанцію (другий примірник прибуткового касового ордера) або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі. Квитанція або інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у відповідній платіжній системі, має містити: найменування банку (філії, відділення), який здійснив касову операцію, дату здійснення касової операції (у разі здійснення касової операції в післяопераційний час - час виконання операції або напис чи штамп "вечірня" чи "післяопераційний час"), а також підпис працівника банку (філії, відділення), який прийняв готівку, відбиток печатки "штампа) або електронний підпис працівника банку (філії, відділення), засвідчений електронним підписом САБ.

Отже, враховуючи вище викладене, суд приходить до висновку, що на банківській квитанції № 383662910 від 18 травня 2016 присутні усі реквізити, визначені в п.2.9. розділу 4 Постанови №174, зокрема: зазначено найменування банку, зазначено дату здійснення касової операції, проставлено штамп ПУАТ "Фідобанк" із датою зарахування коштів, проставлено печатку ПУАТ "Фідобанк" та підписано працівником банку.

Тому банківська квитанція згідно положень ст.ст. 77,78 ЦПК України є доказом належного виконання позивачем свого обов`язку щодо Договору банківського рахунку.

Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" встановлено правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі - Фонд), порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами, а також регулюються відносини між Фондом, банками, Національним банком України, визначаються повноваження та функції Фонду щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків.

Відповідно до ч.1 ст. З вказаного Закону, Фонд є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків у випадках, встановлених цим Законом.

Пунктом 3 частини 1 статті 2 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" визначено, що вклад - кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті, які залучені банком від вкладника (або які надійшли для вкладника) на умовах договору банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку або шляхом видачі іменного депозитного сертифіката.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 2 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" , вкладник - фізична особа (у тому числі фізична особа - підприємець), яка уклала або на користь якої укладено договір банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку або яка є власником іменного депозитного сертифіката.

Управління поточною діяльністю Фонду здійснює виконавча дирекція Фонду (ч. 1 ст. 11 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" ).

Повноваження виконавчої дирекції Фонду визначені в статті 12 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" . Зокрема, відповідно до пунктів 2, 4 частини 3 вказаної статті Закону, виконавча дирекція Фонду у сфері забезпечення відшкодування коштів за вкладами визначає порядок відшкодування Фондом коштів за вкладами відповідно до розділу V цього Закону ; приймає рішення про відшкодування коштів за вкладами у разі прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку.

Наведене свідчить, що до виключної компетенції виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яка є колегіальним органом, належить повноваження щодо прийняття рішення про відшкодування коштів за вкладами у разі прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб", Фонд гарантує кожному вкладнику банку відшкодування коштів за його вкладом. Фонд відшкодовує кошти в розмірі вкладу, включаючи відсотки, станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку, але не більше суми граничного розміру відшкодування коштів за вкладами, встановленого на цей день, незалежно від кількості вкладів в одному банку. Сума граничного розміру відшкодування коштів за вкладами не може бути меншою 200000 гривень. Адміністративна рада Фонду не має права приймати рішення про зменшення граничної суми відшкодування коштів за вкладами.

Вкладник набуває право на одержання гарантованої суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду в межах граничного розміру відшкодування коштів за вкладами після прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Згідно ч. 1 ст. 27 "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Уповноважена особа Фонду складає перелік рахунків вкладників та визначає розрахункові суми відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду відповідно до вимог цього Закону та нормативно-правових актів Фонду станом на день початку процедури виведення Фондом банку з ринку.

Нарахування відсотків за вкладами припиняється у день початку процедури виведення Фондом банку з ринку (у разі прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку з підстав, визначених частиною другою статті 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність" , - у день прийняття рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку).

Згідно ч. 2 ст. 27 "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Уповноважена особа Фонду протягом 15 робочих днів з дня початку процедури виведення Фондом банку з ринку формує:

1) перелік рахунків, за якими вкладники мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду, із визначенням сум, що підлягають відшкодуванню;

2) перелік рахунків вкладників, кошти яких не підлягають відшкодуванню Фондом відповідно до пунктів 4-6 частини четвертої статті 26 цього Закону ;

3) переліки рахунків, за якими вкладники на індивідуальній основі отримують від банку відсотки за договорами, укладеними на умовах, що не є поточними ринковими умовами відповідно до статті 52 Закону України "Про банки і банківську діяльність" , або мають інші фінансові привілеї від банку та осіб, які використовують вклад як засіб забезпечення виконання іншого зобов`язання перед цим банком, що не виконане;

4) перелік рахунків вкладників, що перебувають під арештом за рішенням суду;

5) перелік рахунків вкладників, вклади яких мають ознаки, визначені статтею 38 цього Закону . Кошти за такими вкладами виплачуються Фондом після проведення аналізу ознак, визначених статтею 38 цього Закону , у тому числі шляхом надіслання запитів клієнтам банку, у порядку та строки, встановлені Фондом, а також підтвердження відсутності таких ознак.

Згідно ч. 3 ст. 27 "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" Виконавча дирекція Фонду затверджує реєстр відшкодувань вкладникам для здійснення виплат відповідно до наданого уповноваженою особою Фонду переліку рахунків, за якими вкладник має право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок коштів Фонду. Фонд не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня початку процедури виведення Фондом банку з ринку розміщує оголошення про початок відшкодування коштів вкладникам на офіційному веб-сайті Фонду.

Фонд також оприлюднює оголошення про початок відшкодування коштів вкладникам у газеті "Урядовий кур`єр" або "Голос України".

Таким чином, суд приходить до висновку, що позивач є вкладником ПУАТ "Фідобанк" в розумінні положень Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" , то він повинен бути включений до переліку вкладників. Не включення позивача до переліку вкладників ПУАТ "Фідобанк", які мають право на відшкодування коштів, порушує його право на визначення розрахункових сум відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб при прийняті рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Щодо вимоги про зобов`язання Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити позивача до Загального реєстру вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПУАТ "Фідобанк" за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, вказана вимога є похідною, тому також підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.2 ст. 19 Конституції України , органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог позивача.

Згідно до ст.. 141 ЦПК України судом з відповідачів на користь позивача стягуються судові витрати пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" , Законом України "Про банки і банківську діяльність" , ст..ст. 259, 264-265, 268 Цивільного процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, , Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів осіб на ліквідацію ПУ АТ ФІДОБАНК Коваленко Олександра Володимировича про визнання бездіяльності відповідача протиправною та зобов*язання вчинити дії задовольнити.

Визнати протиправною бездіяльність уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Коваленка Олександра Володимировича щодо не включення ОСОБА_1 до переліку вкладників ПУ АТ Фідобанк , які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок ФГВФО.

Зобов*язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Коваленка Олександра Володимировича включити ОСОБА_1 до переліку вкладників ПУ АТ Фідобанк , які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок ФГВФО.

Зобов*язати Фонд гарантування вкладів фізичних осіб включити ОСОБА_1 до Загального реєстру вкладників ПУ АТ Фідобанк , які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок ФГВФО

Стягнути солідарно з відповідачів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів осіб на ліквідацію ПУ АТ ФІДОБАНК Коваленко Олександра Володимировича судовий збір у розмірі 1409,60 грн. ( одна тисяча чотириста дев*ять гривень 60 копійок) по 704,80грн. ( сімсот чотири гривні 80 копійок) з кожного.

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Харківського Апеляційного суду шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Повний текст рішення складено 13.09.2019 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення04.09.2019
Оприлюднено13.11.2019
Номер документу85564101
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання бездіяльності відповідача протиправною та зобов*язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —638/6137/18

Постанова від 23.12.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 10.08.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Постанова від 30.06.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 30.06.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 29.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 07.02.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 27.12.2019

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Рішення від 04.09.2019

Цивільне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Омельченко К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні