Рішення
від 21.10.2019 по справі 460/1092/19
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/1092/19

Провадження №2/460/1015/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

21.10.2019 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого - судді Карпин І.М.

з участю секретаря судового засідання Мельник Є.Є.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Яворові справу за позовом Яворівської районної державної адміністрації як органу опіки та піклування до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про позбавлення батьківських прав,

в с т а н о в и в:

04.03.2019 Яворівська районна державна адміністрація як орган опіки та піклування звернулася в суд з позовом про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно їх неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , стягнення з відповідачів аліментів на утримання дітей в розмірі 1/3 частини від усіх видів доходів, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи із дня пред`явлення позову і до досягнення дітьми повноліття, а також накладення заборони на відчуження житла неповнолітнього ОСОБА_3 та малолітньої ОСОБА_4 , що належить їм на праві користування та знаходиться в АДРЕСА_1 . В обґрунтування позовних вимог зазначає, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 та ОСОБА_4 . З 27.03.2013 сім`я перебуває на профілактичному обліку в службі у справах дітей Яворівської районної державної адміністрації. Батьки офіційно ніде не працювали, не піклувалися про дітей, в будинку де проживали діти було холодно та брудно, а також там часто збиралися посторонні люди, які розпивали алкогольні напої. Батьки були під постійним контролем соціальних служб. ОСОБА_3 було влаштовано на повне державне утримання у навчально-реабілітаційному центрі Мрія у м.Львові, де він на даний час перебуває, ОСОБА_4 залишилась на вихованні матері та батька. Працівниками служби у справах дітей, Яворівським районним центром соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді, ювенальної превенції Яворівського відділу поліції постійно проводились обстеження умов проживання сім`ї, профілактична робота з батьками щодо покращення виховного процесу та житлових умов, скеровувались подання до Яворівського відділу поліції про притягнення їх до адміністративної відповідальності за невиконання батьківських обов`язків. На даний час батьки надалі ніде не працюють, продовжують зловживати алкогольними напоями, на проживання заробляють тимчасовими заробітками. На неодноразові зауваження працівників служби у справах дітей змінити спосіб життя сім`я ОСОБА_2 не реагує, висновків не робить. Будинок де вони проживають старий, дерев`яний, покритий черепицею, тривалий час без капітального ремонту, стеля і підлога прогнили, меблі зіпсовані, в цілому помешкання малопридатне для життя. Відповідно до характеристики з місця навчання малолітньої ОСОБА_1 вбачається, що питання виховання і розвитку дитини в сім`ї приділяється досить мало часу. Зовнішній вигляд Надійки не завжди охайний, не доглянутий, у кожному місяці є пропуски без поважних причин навчання, батьки не цікавляться навчанням доньки, неодноразово приходили в школу в неадекватному стані, не відвідують батьківські збори. Комісія з питань захисту прав дитини при Яворівській районній державній адміністрації вирішила рекомендувати органу опіки та піклування визнати за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відносно їх неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

В судове засідання представник Яворівської районної державної адміністрації Рис О.Б. не з`явилася, однак подала заяву про розгляд справи у її відсутності, позовні вимоги підтримує та просить їх задовольнити, проти заочного розгляду не заперечує.

Відповідачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання повторно не з`явилися, хоч належним чином повідомлялися про час і місце розгляду справи, жодних клопотань про відкладення судового розгляду не подали.

За таких обставин розгляд справи проводиться заочно у відсутності ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , проти чого не заперечила представник позивача.

З`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

Відповідно до положень ст.3 Конвенції про права дитини та ст.7 СК України при вирішенні будь-яких питань щодо дітей суд повинен керуватися в першу чергу максимальним забезпеченням їх інтересів.

Судом встановлено, що відповідачі по справі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та малолітньої ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Наказами керівника служби у справах дітей Яворівської районної державної адміністрації №4-П та №5-П ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , взяті на профілактичний облік в службу у справах дітей Яворівської РДА.

Згідно з актів обстеження житлово-побутових умов проживання сім`ї ОСОБА_2 за адресою: АДРЕСА_1 умови для виховання та розвитку дітей не створені, батьки зловживають алкоголем, в будинку брудно, речі не прибрані.

Відповідно до характеристики, виданої опорним закладом Яворівська ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 ім.Т.Шевченка Яворівської районної ради Львівської області , вбачається, що ОСОБА_4 навчається в закладі з першого класу. За період навчання зарекомендувала себе, як дисциплінована учениця, має навчальні досягнення початкового рівня, однак прагнення вчитися майже відсутнє, на уроках не активна, дуже лінива і не зібрана. Питанням виховання і розвитку дитини в сім`ї приділяють досить мало часу. Зовнішній вигляд ОСОБА_4 не завжди охайний, доглянутий. Кожного місяця дитина пропускає навчання без поважних причин, батьки не цікавляться навчанням дочки, неодноразово приходили до школи в неадекватному стані, не відвідують батьківських зборів.

Судом також встановлено, що ОСОБА_3 влаштований на повне державне утримання у навчально-реабілітаційний центр Мрія в м.Львові, а ОСОБА_4 влаштована в сім`ю патронатного виховання.

Згідно з висновком комісія Яворівської РДА вирішила рекомендувати органу опіки та піклування визнати за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відносно їх дітей ОСОБА_3 та ОСОБА_4 .

Разом з тим судом встановлено, що на даний час ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , досягнув повноліття.

Відповідно до ст.164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно з ст.6 СК України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Оцінюючи докази по даній справі в їх сукупності, суд погоджується з висновком органу опіки та піклування, щодо доцільності позбавлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , батьківських прав відносно їх малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , оскільки відповідачі повністю ухилилися від виконання батьківських обов`язків, не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, не цікавляться її здоров`ям, не беруть участі у її вихованні, а тому в цій частині позов підлягає задоволенню.

Водночас, суд вважає, що позовні вимоги про позбавлення батьківських прав ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відносно сина ОСОБА_3 задоволенню не підлягають, оскільки останній досягнув повноліття.

Також суд вважає за необхідне звернути увагу, що відповідно до ч.ч. 1-4 ст. 169 СК України мати, батько, позбавлені батьківських прав, мають право на звернення до суду з позовом про поновлення батьківських прав. Поновлення батьківських прав неможливе, якщо дитина була усиновлена і усиновлення не скасоване або не визнане недійсним судом. Поновлення батьківських прав неможливе, якщо на час розгляду справи судом дитина досягла повноліття. Суд перевіряє, наскільки змінилася поведінка особи, позбавленої батьківських прав, та обставини, що були підставою для позбавлення батьківських прав, і постановляє рішення відповідно до інтересів дитини.

Згідно з ст. 17 Закону України Про охорону дитинства , суд у разі позбавлення батьків батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьківських прав одночасно накладає заборону на відчуження майна та житла дітей, про що повідомляє нотаріальну контору за місцем знаходження майна та житла.

Тому слід накласти заборону на відчуження житла малолітньої ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що належить їй на праві користування та знаходиться за адресою АДРЕСА_1 .

Окрім того, у ч.ч.2, 3 ст.166 СК України зазначено, що особа, позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до ст.180 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття, у зв`язку з цим з відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 підлягають стягненню з кожного аліменти на утримання малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі 1/4 частини від всіх видів їх заробітку, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 04.03.2019 і до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судовий збір в розмірі по 384 грн. 20 коп підлягає до стягнення з відповідачів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 89, 141, 259, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

позов задовольнити.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , позбавити батьківських прав відносно їх малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягувати з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 аліменти на утримання малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі 1/4 частини від усіх видів її заробітку, але не менше 50 % від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи з 04.03.2019 і до досягнення дитиною повноліття, перерахувавши вказані кошти на особистий рахунок дитини.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 аліменти на утримання малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , в розмірі 1/4 частини від усіх видів її заробітку, але не менше 50 % від прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісячно, починаючи з 04.03.2019 і до досягнення дитиною повноліття, перерахувавши вказані кошти на особистий рахунок дитини.

Накласти заборону на відчуження житла малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що належить їй на праві користування та знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на користь держави судові витрати в розмірі по 384 (триста вісімдесят чотири) грн. 20 коп.

В решті позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Львівського апеляційного суду чи через Яворівський районний суд Львівської області. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, яка може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст рішення складено 21.10.2019.

Позивач: Яворівська районна державна адміністрація

місце знаходження: м.Яворів Львівської області вул.І.Франка, 8

Відповідач: ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

адреса проживання:

АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_2 ,

ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

адреса проживання:

АДРЕСА_1 .

Суддя І.М.Карпин

Дата ухвалення рішення21.10.2019
Оприлюднено14.11.2019
Номер документу85607639
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —460/1092/19

Ухвала від 27.02.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

К.М. Недашківська

Ухвала від 17.02.2023

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

К.М. Недашківська

Рішення від 21.10.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 16.09.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Рішення від 03.09.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Недашківська К.М.

Ухвала від 26.07.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 16.07.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Недашківська К.М.

Ухвала від 25.06.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Недашківська К.М.

Ухвала від 03.06.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Недашківська К.М.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Недашківська К.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні