Ухвала
від 14.11.2019 по справі 991/1429/19
АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

Справа № 991/1429/19

Провадження №11-сс/991/162/19

У Х В А Л А

14 листопада 2019 року місто Київ

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду колегією суддів у складі:

головуючого ОСОБА_1 , суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

учасники судового провадження: ОСОБА_5 , інші учасники провадження не з`явилися,

розглянула в судовому засіданні заяву ОСОБА_5 про відвід членам колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 та ОСОБА_2 під час розгляду апеляційної скарги ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 06.11.2019 про повернення скарги ОСОБА_5 на бездіяльність керівника Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_6 , яка полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення.

Історія провадження

1.31.10.2019 ОСОБА_5 керівнику ГПД НАБУ було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення стосовно ТОВ «Домофон Лідер Сервіс» (ідентифікаційний код юридичної особи 40577366) в особах ОСОБА_7 і ОСОБА_8 (далі також заява про вчинене кримінальне правопорушення або заява ОСОБА_5 ).

2.04.11.2019 ОСОБА_5 до Вищого антикорупційного суду подано скаргу на бездіяльність керівника ГПД НАБУ ОСОБА_6 , що виразилася у невнесенні відомостей заяви ОСОБА_5 до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей (далі ЄРДР) у визначений Кримінальним процесуальним кодексом України (далі КПК) строк.

3.06.11.2019 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду (далі також ухвала слідчого судді) повернуто скаргу ОСОБА_5 на бездіяльність керівника Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України (далі ГПД НАБУ) ОСОБА_6 , яка полягає у невнесенні до ЄРДР відомостей про вчинення ТОВ«Домофон Лідер Сервіс» кримінальних правопорушень, особі, яка її подала.

4.11.11.2019 до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_5 на зазначену вище ухвалу слідчого судді (далі також апеляційна скарга).

5.11.11.2019 ухвалою судді-доповідача призначено апеляційний розгляд апеляційної скарги.

6.14.11.2019 під час апеляційного розгляду ОСОБА_5 заявив про відвід членам колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Доводи заяви

7.ОСОБА_5 вважає, що для відводу зазначених суддів є підстави, які передбачені пунктами 3 та 4 частини 1 статті 75 КПК.

8.Заяву про відвід ОСОБА_5 обґрунтовує тим, що: (1) зазначені судді особисто заінтересовані в результатах провадження, оскільки виносять на думку ОСОБА_5 взаємосуперечливі рішення та є малокомпетентними і упередженими; (2) є наявні інші обставини, які викликають сумнів у їх неупередженості, а саме: не викликали у інше судове засідання керівника ГПД НАБУ ОСОБА_6 ; ОСОБА_5 подав до СБУ і ДБР заяви про вчинення суддями злочину; судді ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не заявили про самовідвід у відповідності до вимог пункту 2.5 Бангалорських принципів поведінки судді; розглядали іншу апеляційну скаргу ОСОБА_5 без матеріалів судового провадження; не просили його назватися в судовому засіданні та вказати його місце проживання; не запитували в ОСОБА_5 думку про проведення судового засідання без участі інших учасників провадження; постановили неправосудне рішення за іншою апеляційною скаргою ОСОБА_5 , чим перешкодили громадській діяльності ОСОБА_5 та грубо порушили присягу судді; під час іншого судового засідання судді ОСОБА_1 та ОСОБА_2 між собою розмовляли і не слухали ОСОБА_5 ; постановили резолютивну частину ухвали, що не передбачено КПК; не запитали ОСОБА_5 чи йому зрозуміла така ухвала та не надали йому копію цієї ухвали.

9.На підтвердження цих доводів ОСОБА_5 надав Суду для огляду чотири ухвали Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду та заперечив про їх долучення до матеріалів провадження. Інших доказів наведених вище обставин ОСОБА_5 . Суду не надав.

Оцінка та мотиви Суду

10.Перелік обставин, що виключаютьучасть суддів кримінальномупровадженні,наводиться устатті 75КПК.

11.Суддя неможе братиучасть укримінальному провадженні,зокрема, якщо він особисто, заінтересований в результатах провадження чи за наявності інших обставин, які викликають сумнів у його неупередженості (частина 1 статті 75 КПК).

12. ОСОБА_5 не викладено будь-яких фактичних даних, які б могли відповідно до КПК слугувати підставою для сумніву в неупередженості членів колегії суддів або демонстрували б поведінку, яка б суперечила вимогам закону.

13.При цьому Суд не вважає заяву про відвід членам колегії суддів безумовною підставою для їх відсторонення від участі у кримінальному провадженні. Позиція особи, яка заявляє відвід, має важливе, але не вирішальне значення. Вирішальним є можливість вважати такі сумніви в неупередженості суддів об`єктивно обґрунтованими.

14.Заява про відвід містить лише припущення про існування обставин, які викликають сумнів у неупередженості або об`єктивності судді, не підтверджених жодними належними і допустимими доказами.

15.Наведені ОСОБА_5 мотиви відводу не можуть братися до уваги, оскільки вчинення суддями дій у передбаченому кримінальним процесуальним законом порядку, не дають підстав для висновку про необ`єктивність чи упередженість відповідних суддів.

16.Окрім того, згідно до постанови Пленуму Верховного Суду України «Про незалежність судової влади» №8 від 13.06.2007, процесуальні дії судді, законність і обґрунтованість рішень суду можуть бути предметом розгляду лише в апеляційному та касаційному порядку, визначеному процесуальним законом, відповідно, незгода сторони з винесеним суддею судовим рішенням, а так само прийняття суддею процесуальних рішень, не може бути підставою для відводу судді, а має наслідком право сторони на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення.

17.Враховуючи, що всі наведені ОСОБА_5 доводи на користь відводу суддів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ґрунтуються на незгоді ОСОБА_5 з минулим судовим рішенням, в ухвалені якого зазначені судді брали участь, та у процесуальних діях Суду, до складу якого входили ці судді, пов`язаних з зазначеним судовим рішенням, то це відповідно до КПК не може бути підставою для відводу суддів ОСОБА_1 та ОСОБА_2 від участі у розгляді апеляційної скарги ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 06.11.2019.

18.Подання ОСОБА_5 заяв про вчинення суддями злочину не може бути підставою для їх відводу, оскільки це жодним чином не породжує сумнівів у неупередженості суддів. Крім того, ОСОБА_5 не надав Суду будь-яких доказів, що такі заяви до СБУ і ДБР ним дійсно подані.

19.Отже, заявлений відвід не містить обґрунтованих підстав для відводу, передбачених статтею75 КПК, тому у його задоволенні слід відмовити.

20.На підставі викладеного, заяву про відвід ОСОБА_5 членам колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , слід залишити без задоволення.

21.Керуючись статтями75,81 КПК , колегія суддів постановила:

1.Заяву ОСОБА_5 про відвід членам колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 та ОСОБА_2 під час розгляду апеляційної скарги ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 06.11.2019 про повернення скарги ОСОБА_5 на бездіяльність керівника Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_6 , яка полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення14.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85642073
СудочинствоКримінальне
Сутьвідвід ОСОБА_5 членам колегії суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , слід залишити без задоволення. 21.Керуючись статтями75,81 КПК , колегія суддів

Судовий реєстр по справі —991/1429/19

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Михайленко Д. Г.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Михайленко Д. Г.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Михайленко Д. Г.

Ухвала від 11.11.2019

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Михайленко Д. Г.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мойсак С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні