Ухвала
від 14.11.2019 по справі 991/1429/19
АПЕЛЯЦІЙНА ПАЛАТА ВИЩОГО АНТИКОРУПЦІЙНОГО СУДУ

Справа № 991/1429/19

Провадження №11-сс/991/162/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 листопада 2019 року місто Київ

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду колегією суддів у складі:

головуючого ОСОБА_1 , суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

учасники судового провадження: ОСОБА_5 , інші учасники провадження не з`явилися,

розглянула в судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 06.11.2019 про повернення скарги ОСОБА_5 на бездіяльність керівника Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_6 , яка полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення.

Історія провадження

1.31.10.2019 ОСОБА_5 керівнику ГПД НАБУ було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення стосовно ТОВ «Домофон Лідер Сервіс» (ідентифікаційний код юридичної особи 40577366) в особах ОСОБА_7 і ОСОБА_8 (далі також заява про вчинене кримінальне правопорушення або заява ОСОБА_5 ).

2.04.11.2019 ОСОБА_5 до Вищого антикорупційного суду подано скаргу на бездіяльність керівника Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України (далі ГПД НАБУ) ОСОБА_6 , що виразилася у невнесенні відомостей заяви ОСОБА_5 до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей (далі ЄРДР) у визначений Кримінальним процесуальним кодексом України (далі КПК) строк.

3.06.11.2019 ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду (далі також ухвала слідчого судді) повернуто скаргу ОСОБА_5 на бездіяльність керівника ГПД НАБУ ОСОБА_6 , яка полягає у невнесенні до ЄРДР відомостей про вчинення ТОВ«Домофон Лідер Сервіс» кримінальних правопорушень, особі, яка її подала.

4.11.11.2019 до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду надійшла апеляційна скарга ОСОБА_5 на зазначену вище ухвалу слідчого судді (далі також апеляційна скарга).

5.11.11.2019 ухвалою судді-доповідача призначено апеляційний розгляд апеляційної скарги.

Зміст та мотиви оскаржуваної ухвали

6.Оскаржуваною ухвалою слідчого судді скаргу ОСОБА_5 на бездіяльність керівника ГПД НАБУ ОСОБА_6 , яка полягає у невнесенні до ЄРДР відомостей про вчинення ТОВ «Домофон Лідер Сервіс» кримінального правопорушення за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 191, частиною 2 статті 364-1, частиною 2 статті 366, частиною 2 статті 205, частиною 2 статті 212, частиною 4 статті 190, статтею 170, частиною 2 статті 356, частиною 1 статті 111, частиною 2 статті 15, частиною 5 статті 27 Кримінального кодексу України (далі КК) повернуто особі, яка її подала.

7.Слідчий суддя обґрунтував своє рішення тим, що хоча перелік злочинів, які на думку скаржника, було вчинено працівниками ТОВ «Домофон Лідер Сервіс», містить корупційні злочини, зазначені у примітці до статті 45 КК, однак жодної з умов, передбачених пунктами 1-3 частини 5 статті 216 КПК, слідчим суддею не встановлено, тому скарга ОСОБА_5 не підсудна Вищому антикорупційному суду і повертається йому на підставі пункту 2 частини 2 статті 304 КПК.

Вимоги і доводи апеляційної скарги

8.В апеляційній скарзі ОСОБА_5 просить скасувати ухвалу слідчого судді, зобов`язати Вищий антикорупційний суд розглянути скаргу за вих.№3496/04 від 04.11.2019 на бездіяльність керівника ГПД НАБУ, яка виразилася у невнесенні до ЄРДР відомостей його заяви за вих. №3470/31 від 31.10.2019 про вчинене кримінальне правопорушення.

9.Свої вимоги ОСОБА_5 обґрунтовує наступним: (1) у заяві про вчинене кримінальне правопорушення ОСОБА_5 самостійно кваліфікував вчинення злочину за статтями КК, з яких злочин, передбачений статтею 191 КК, є підслідним НАБУ; (2) вбачає, що слідчий суддя нібито, всупереч вимогам частини 3 статті 214 КПК, здійснив досудове розслідування до внесення відомостей до ЄРДР, в тому, що він зазначив в оскаржуваній ухвалі про те, що статутний фонд ТОВ «Домофон Лідер Сервіс» повністю сформовано двома фізичними особами, з чого випливає, що він не містить частки державної або комунальної власності, яка перевищує 50 % статутного капітал; (3) вважає, що має місце помилка законодавця, яка полягає у тому, що перехідними положеннями КПК не передбачено яким чином має здійснюватися подальший розгляд скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування, які надійшли на розгляд судів загальної юрисдикції; (4) вважає, що оскаржувана ухвала слідчого судді порушує його право на доступ до суду, з посиланням на практику Європейського суду з прав людини; (5) в обґрунтування своїх доводів посилається також на практику Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, Апеляційного суду Вінницької області, Солом`янського районного суду міста Києва у аналогічних, на його думку, справах.

Позиції учасників провадження

10.У судовому засіданні ОСОБА_5 підтримав подану апеляційну скаргу та просив її задовольнити.

11.Інші учасники судового провадження в судове засідання не прибули та не надали Суду свої позиції щодо апеляційної скарги. Враховуючи, що такі особи були належним чином повідомлені про дату, час і місце апеляційного розгляду та не повідомили про поважні причини свого неприбуття, то їх неприбуття не перешкоджає проведенню розгляду (частина 4 статті 405 КПК).

Оцінка та мотиви Суду

12.Суд приходить до висновку про необґрунтованість апеляційної скарги та необхідність залишення її без задоволення, виходячи з таких підстав.

13.На досудовомупровадженні заявникомможе бутиоскаржена,зокрема, бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви про кримінальне правопорушення (пункт 1 частини 1 статті 303 КПК).

14.Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора розглядаються слідчим суддею місцевого суду, а в кримінальних провадженнях щодо злочинів, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду згідно з правилами судового розгляду, передбаченими статтями 318-380КПК, з урахуванням положень глави 26 КПК (частина 1 статті 306 КПК).

15.У заяві про вчинення кримінального правопорушення ОСОБА_5 наводяться такі обставини, які на його думку свідчать про наявність ознак складу злочину у діях засновників (учасників) господарського товариства. В 2011 році ТОВ «Домофон Лідер Сервіс» (ідентифікаційний код юридичної особи 40577366, засновники: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 ) «з незрозумілих причин зібрало кошти» з мешканців будинку АДРЕСА_1 під обіцянку встановити вхідні броньовані двері з переговорною функцією. Невдовзі двері були встановлені, але за так звану телефонну трубку майстри ТОВ «Домофон Лідер Сервіс» почали вимагати з мешканців будинку та відповідно і з самого ОСОБА_5 окремі кошти. Крім того, ТОВ «Домофон Лідер Сервіс», на думку заявника, вчинив шахрайство, яке у полягало у тому, що підприємство по 1-2 місяці не ремонтувало зношені дверні доводчики, дверний механізм, магнітний замок та вчиняло іншу, злочинну на думку заявника, бездіяльність. У вказаній заяві ОСОБА_5 припускає можливість не сплати вказаним підприємством податків з прибутків в майбутньому та в цілому, ухилення від оформлення трудових відносин з найманими працівниками з метою ухилення від сплати податків та зборів. На сторінці 2 заяви про вчинене правопорушення ОСОБА_5 зазначає, що ОСОБА_7 та ОСОБА_8 є власниками ТОВ «Домофон Лідер Сервіс».

16.Предметна підсудність Вищого антикорупційного суду визначається статтею 33-1 КПК, а з 22.09.2019 статтею 33-1 КПК з урахуванням положень пункту 20-2 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК у редакції Закону України № 100-IX від 18.09.2019.

17.Вищому антикорупційному суду підсудні серед іншого кримінальні провадження стосовно корупційних злочинів, передбачених у примітці статті 45 КК, зокрема, злочин, передбачений статтею 191 КК (на яку серед іншого вказує заявник), якщо наявна хоча б одна з умов, передбачених пунктами 1-3 частини 5 статті 216 КПК (частина 1 статті 33-1 КПК, примітка статті 45 КК). В апеляційній скарзі ОСОБА_5 помилково посилається на підслідність НАБУ злочинів, передбачених статтею 364 КК, оскільки в самій заяві про вчинене кримінальне правопорушення в переліку вказаних ним статей відсутня стаття 364 КК.

18.У той же час, як вірно вказано слідчим суддею, зі змісту заяви про вчинене кримінальне правопорушення не вбачається наявність жодної з умов, передбачених пунктами 1-3 частини 5 статті 216 КПК.

19.Ні учасники, ні службові особи ТОВ «Домофон Лідер Сервіс» не належать до суб`єктів, наведених у пункті 1 частини 5 статті 216 КПК.

20.У заяві також не йдеться про вчинення злочину службовою особою державного органу, правоохоронного органу, військового формування, органу місцевого самоврядування, суб`єкта господарювання, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50 відсотків, що є обов`язковою ознакою, передбаченою пунктом 2 частини 5 статті 216 КПК. Так, у заяві про вчинене кримінальне правопорушення сам ОСОБА_5 зазначає, що засновниками ТОВ «Домофон Лідер Сервіс» є дві фізичні особи, про наявність частки державної або комунальної власності, яка перевищує 50% статутного капіталу товариства, не вказано.

21.Обов`язковою умовою підсудності кримінального провадження Вищому антикорупційному суду, передбаченою пунктом 3 частини 5 статті 216 КПК, є вчинення злочину, передбаченого статтею 369, частиною першою статті 369-2 КК, про що в заяві про вчинене кримінальне правопорушення також не йдеться.

22.В оскаржуваній ухвалі слідчого судді не зазначено про здійснення ним запитів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань чи здійснення ним інших слідчих чи розшукових дій щодо встановлення інформації про засновників ТОВ «Домофон Лідер Сервіс». Вони були зазначені самим ОСОБА_5 у заяві про вчинене кримінальне правопорушення (сторінка 1 заяви). Вказане не можна розцінювати як проведення самостійного досудового розслідування слідчим суддею, це є дії щодо перевірки й оцінки відомостей, зазначених у заяві про вчинене кримінальне правопорушення, з метою постановлення законної і обґрунтованої ухвали, якою встановлено непідсудність поданої скарги Вищому антикорупційному суду як перешкода для її розгляду.

23.Суд також не вбачає в постановленні оскаржуваної ухвали слідчого судді порушень статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що виявляється в обмеженні права заявника на доступ до суду, оскільки структурним елементом права на справедливий суд, є право на «суд, встановлений законом», тобто «належний» або компетентний суд. Положення практики Європейського суду з прав людини стосовно тлумачення цього елементу «права на справедливий суд» отримали розвиток у статті 8 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», за якою ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи в суді, до юрисдикції якого вона віднесена процесуальним законом.

24.Посилання особи, якою подано апеляційну скаргу, на рішення (ухвали) інших апеляційних судів та місцевого районного суду не беруться Судом до уваги, оскільки вони не є джерелом права.

25.В апеляційній скарзі містяться також аргументи, які жодним чином не обґрунтовують вимоги апеляційної скарги, як то витяги з Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань та інше, тому Суд не надає їм оцінки. З цього приводу Європейський суд з прав людини наголошує, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (пункт 29 рішення у справі RuizTorijav.Spain від 09.12.1994, №303-A; пункт 58 рішення у справі Серявін та інші проти України, заява № 4909/04).

26.Враховуючи викладене, скарга ОСОБА_5 на бездіяльність ГПД НАБУ ОСОБА_6 , яка полягає у невнесенні до ЄРДР відомостей про вчинення кримінального правопорушення ТОВ«Домофон Лідер Сервіс», є непідсудною Вищому антикорупційному суду. Крім того, порушення правил підсудності є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону (пункт 6 частини 1 статті 412 КПК). Отже скарга ОСОБА_5 законно і обґрунтовано повернута заявнику слідчим суддею Вищого антикорупційного суду.

27.За наслідкамиапеляційного розглядуза скаргоюна ухвалислідчого суддісуд апеляційноїінстанції маєправо залишити ухвалу без змін (пункт 1 частини3 статті 407 КПК).

28.З огляду на вищевикладене Суд дійшов висновку, що в задоволенні апеляційної скарги ОСОБА_5 слід відмовити, а ухвалу слідчого судді залишити без змін.

29.Керуючись статтями 33-1, 216, 304, 306, 404, 405, 407, 419, 422, 532 КПК та пунктом 20-2 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК, колегія суддів постановила:

1.Апеляційну скаргу залишити без задоволення.

2.Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 06.11.2019 про повернення скарги ОСОБА_5 на бездіяльність керівника Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_6 , яка полягає у невнесенні до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 191, частиною 2 статті 364-1, частиною 2 статті 366, частиною 2 статті 205, частиною 2 статті 212, частиною 4 статті 190, частиною 2 статті 356, частиною 1 статті 111, частиною 2 статті 15, частиною 5 статті 27 Кримінального кодексу України, залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення14.11.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу85642075
СудочинствоКримінальне
Сутьвчинення кримінального правопорушення ТОВ«Домофон Лідер Сервіс», є непідсудною Вищому антикорупційному суду. Крім того, порушення правил підсудності є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону (пункт 6 частини 1 статті 412 КПК). Отже скарга ОСОБА_5 законно і обґрунтовано повернута заявнику слідчим суддею Вищого антикорупційного суду. 27.За наслідкамиапеляційного розглядуза скаргоюна ухвалислідчого суддісуд апеляційноїінстанції маєправо залишити ухвалу без змін (пункт 1 частини3 статті 407 КПК). 28.З огляду на вищевикладене Суд дійшов висновку, що в задоволенні апеляційної скарги ОСОБА_5 слід відмовити, а ухвалу слідчого судді залишити без змін. 29.Керуючись статтями 33-1, 216, 304, 306, 404, 405, 407, 419, 422, 532 КПК та пунктом 20-2 Розділу ХІ «Перехідні положення» КПК, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —991/1429/19

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Михайленко Д. Г.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Михайленко Д. Г.

Ухвала від 14.11.2019

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Михайленко Д. Г.

Ухвала від 11.11.2019

Кримінальне

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду

Михайленко Д. Г.

Ухвала від 06.11.2019

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Мойсак С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні