Ухвала
від 19.11.2019 по справі 520/10548/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 520/10548/19

Україна

ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про проведення судової будівельно-технічної експертизи

19 листопада 2019 р. м. Харків Харківський окружний адміністративний суд у складі

Головуючого судді Спірідонов М.О.,

за участю секретаря судового засідання - Ліпчанської Я.В.

представника позивача - Любич В.О.

представника відповідача - Мироненко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника позивача - Товариство з обмеженою відповідальністю фірми "НОВОСТЬ", про проведення судової будівельно-технічної експертизи з адміністративної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "НОВОСТЬ" (61072, м. Харків, вул. Тобольське, буд. 69, код ЄДРПОУ 19465434) до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області (61003, м. Харків, майдан Конституції, буд. 7) про визнання дій протиправними, визнання протиправними та скасування припису і постанови ,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю фірма "НОВОСТЬ", звернулось до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд: 1. Визнати дії Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області щодо проведення у період з 01.07.2019 р. по 16.07.2019 р. позапланової перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Новость на об`єкти Нежитлова будівля літ. А-2 по вул. Тобольській. 69 у м. Харкові протиправними. 2. Визнати протиправним та скасувати припис Інспекції державного архітектурно- будівельного контролю Департаменту територіального контролю виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил від 16.07.2019 р. №503/568-Пр-У. 3. Визнати протиправними та скасувати постанови Інспекції державного архітектурно- будівельного контролю Департаменту територіального контролю виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області №119/173610/250-19-П від 29.07.2019 р., №118/173510/250-19-П від 29.07.2019 р., № 120/173710/250-19-П від 29.07.2019 р. 4. Стягнути з Відповідача на користь Позивача понесені ним судові витрати.

Під час розгляду справи судом було поставлено на обговорення клопотання представника позивача про проведення судової будівельно - технічної експерти.

В обґрунтування клопотання зазначив, що для підтвердження або спростування висновків Інспекції державного архітектурно- будівельного контролю Департаменту територіального контролю виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області про наявність у діях Товариства з обмеженою відповідальністю Фірма Новость порушень, зазначених в Акту перевірки, приписах, протоколах та постановах про накладення штрафів, необхідно встановити, до якого виду ремонтних робіт відноситься комплекст робіт, виконаний позивачем на об`єкті - поточного або капітального.

Представник позивача в судове засідання з`явився, клопотання підтримав та просив суд його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання з`явився проти задоволення клопотання заперечував.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи, перевіривши і обговоривши доводи клопотання представника позивача про призначення судової будівельно-технічної експертизи, суд зазначає наступне.

Положеннями ч.1 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень

Згідно із ч.4 ст.9 Кодексу адміністративного судочинства України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч.ч.1 та 2 ст.72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із ч.ч.1, 3-6 ст.102 Кодексу адміністративного судочинства України суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. З урахуванням обставин справи суд має право визначити експерта чи експертну установу самостійно.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їх думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Питання, які ставляться експерту, і його висновок з них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта.

Враховуючи вищевикладене та те, що для з`ясування обставин, які мають значення для справи і потребують спеціальних знань у будівельно-технічній сфері, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, з урахуванням особливостей розгляду даної справи, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання представника позивача частково, призначити судову будівельно-технічну експертизу та доручити її проведення Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. Засл. проф. М.С.Бокаріуса.

Відповідно до п.4 ч.2 ст.236 Кодексу адміністративного судочинства України суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи - до одержання її результатів.

Керуючись ст.ст.104, 106, 111 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю фірми "НОВОСТЬ", про проведення судової будівельно-технічної експертизи з адміністративної справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "НОВОСТЬ" (61072, м. Харків, вул. Тобольське, буд. 69, код ЄДРПОУ 19465434) до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області (61003, м. Харків, майдан Конституції, буд. 7) про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування припису і постанови - задовольнити частково.

Призначити у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю фірма "НОВОСТЬ" до Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Департаменту територіального контролю виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області про визнання дій протиправними, визнання протиправним та скасування припису і постанови судово будівельну-технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

- до якого виду робіт (капітальний ремонт або поточний ремонт) відноситься роботи виконані Товариством з обмеженою відповідальністю фірмою "НОВОСТЬ" в приміщеннях другого поверху нежитлової будівлі літ."А-2" по вул. Тобольській, 69 у м. Харкові визначені Актом від 16.07.2019 №503/568-А складений за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності.

Проведення експертизи доручити експертам Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. Заслуженого Проф. М.С. Бокаріуса (вул. Золочівська, буд.8а, м. Харків.), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Витрати, пов`язані із проведенням судової експертизи, покласти на позивача - Товариства з обмеженою відповідальністю фірми "НОВОСТЬ".

Надати для проведення експертизи: матеріали адміністративної справи №520/10548/19.

Зупинити провадження у справі до одержання результатів експертизи.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями)

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Суддя Спірідонов М.О.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.11.2019
Оприлюднено21.11.2019
Номер документу85737857
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/10548/19

Ухвала від 29.11.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бевзенко В.М.

Ухвала від 11.10.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бевзенко В.М.

Ухвала від 25.08.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Постанова від 29.06.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Постанова від 29.06.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Постанова від 29.06.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Постанова від 29.06.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Постанова від 24.05.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Постанова від 24.05.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 26.05.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні