Ухвала
від 19.11.2019 по справі 912/2849/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 22-09-70/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

19 листопада 2019 року Справа № 912/2849/19

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Колодій С.Б., за участю секретаря судового засідання Легун А.О., розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи № 912/2849/19

за позовом: ОСОБА_1 , АДРЕСА_1 , адреса для листування: АДРЕСА_2

до відповідача: Житлово - будівельного кооперативу "Княжиці", 25006, м. Кропивницький, пров. Козацький, 20

про визнання недійсним рішення загальних зборів, скасування реєстраційного запису

Представники:

від позивача - ОСОБА_1 , особисто, паспорт серія НОМЕР_1 виданий Кіровським РВ у м. Кіровограді УДМС України в Кіровоградській області 09.04.2013;

від позивача - Вишня-Чижова Г.В., адвокат, ордер серія ВА №1000018 від 11.10.19, посвідчення адвоката №143 від 26.03.2007;

від відповідача - Тимошенко А.А., адвокат, ордер серія КР №94242 від 30.10.19, посвідчення №2142 від 13.02.2012.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Житлово-будівельного кооперативу "Княжичі" про визнання недійсним рішення загальних зборів Житлово-будівельного кооперативу "Княжичі", оформлене протоколом № 1/08 від 15.08.2014 та скасування реєстраційного запису № 14441050010006220 від 18.08.2014 про внесення змін до установчих документів юридичної особи, що пов"язані зі зміною складу, а саме інформації про засновників, здійснену державним реєстратором Кіровоградського міського управління юстиції Кіровоградської області Класовим Є.М.

Ухвалою від 23.10.2019 вказану позовну заяву прийнято судом до розгляду та відкрито провадження у справі № 912/2849/19; постановлено розглядати справу за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 19.11.2019.

01.11.2019 відповідачем у строк встановлений судом подано до суду відзив на позовну заяву від 30.10.2019, в якому відповідач просить в задоволені позову відмовити в повному обсязі.

19.11.2019 господарський суд розпочав підготовче засідання.

В підготовчому засіданні позивач та представник позивача позовні вимоги підтримали, представник відповідача позовні вимоги заперечив.

Відповідно до пункту 10 частини 2 статті 182 Господарського процесуального кодексу України, у підготовчому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

15.11.2019 позивачем через канцелярію суду подано клопотання про витребування доказів від 13.11.2019, в якому позивач зазначив, що дослідивши поданий відповідачем відзив відповідачем в якості доказів додано ксерокопії документів які не є ані оригіналами документів, ані засвідченими у встановленому законом порядку копіями документів, оскільки на ксерокопіях відсутнє підтвердження з боку представника ЖБК "Княжичі" відповідності доданих ним до відзиву ксерокопій письмових доказів їх оригіналам. Також, позивач зазначив, що голові ЖБК будь-яких заяв про вихід з ЖБК від члена ЖБК не надходило та не подавалось, повідомлення від 06.06.2014 не складалося та не підписувалося ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , копія заяви третього засновника кооперативу Цариченко Лілії від 09.06.2014, з якої вбачається інформація про спільне повідомлення від засновників ЖБК "Княжичі" датоване 06.06.2014. Крім того, конверт у якому нібито ОСОБА_4 надіслала документи, не містить дати, що неможливо встановити період надходження листа.

Як вбачається з тексту клопотання про витребування доказів, його заявлення спрямовано на з`ясування походження поданих відповідачем до відзиву документів.

Відповідно до вимог статті 81 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу;

5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

З огляду на те, що заявлене позивачем клопотання відповідає вимогам ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, та те, що позивач не може самостійно отримати запитувані документи, враховуючи предмет та підстави позову, господарський суд вважає його таким, що підлягає задоволенню.

15.11.2019 позивачем через канцелярію суду подано відповідь на відзив від 13.11.2019.

15.11.2019 на виконання вимог ухвали суду позивачем подано письмові обґрунтування та пояснення залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Крім того, 15.11.2019 позивачем через канцелярію суду подано клопотання про виклик і допит свідків від 13.11.2019 ОСОБА_1 та ОСОБА_1 .

Вирішуючи клопотання позивача про виклик і допит свідків, суд керується наступним.

Відповідно до статті 87 Господарського процесуального кодексу України показання свідка - це повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи.

Статтею 88 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що показання свідка викладаються ним письмово у заяві свідка.

У заяві свідка зазначаються ім`я (прізвище, ім`я та по батькові), місце проживання (перебування) та місце роботи свідка, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків свідка за його наявності або номер і серія паспорта, номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти (за наявності), обставини, про які відомо свідку, джерела обізнаності свідка щодо цих обставин, а також підтвердження свідка про обізнаність із змістом закону щодо кримінальної відповідальності за надання неправдивих показань та про готовність з`явитися до суду за його викликом для підтвердження своїх свідчень. Підпис свідка на заяві посвідчується нотаріусом. Не вимагається нотаріальне посвідчення підпису сторін, третіх осіб, їх представників, які дали згоду на допит їх як свідків.

Заява свідка має бути подана до суду у строк, встановлений для подання доказів.

Частинами 2, 8 статті 80 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об"єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Статтею 118 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Так, відповідно до статті 119 Господарського процесуального кодексу України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду. Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого судом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи. Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подані заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк. Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Крім того, як слідує з положень частини 2 статті 119 Господарського процесуального кодексу України заява про продовження процесуального строку має бути поданою до суду до закінчення встановленого судом строку.

У даному випадку, заяви, клопотання, в порядку статті 119 Господарського процесуального кодексу України, від позивача до суду не надходили.

Окрім цього, суд звертає увагу, що поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій.

Позивачем не наведено та не доведено наявності поважних причин, які унеможливили подання клопотання про виклик і допит свідків у встановлені судом строки.

Згідно із положеннями статті 115 Господарського процесуального кодексу України строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Водночас процесуальний закон також надає можливість особі подати докази поза межами встановленого законом або судом строку, але тільки за умови, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у зазначений строк з причин, що не залежали від неї.

При цьому необхідно враховувати, що чинний ГПК України спрямований на забезпечення своєчасності розгляду справ та правової визначеності, унеможливлення зловживання процесуальними правами та підвищення ефективності судочинства в цілому, з огляду на що встановлено точний порядок та присічні строки вчинення процесуальних дій, чіткі стадії судового процесу, розумні обмеження, в тому числі щодо подання доказів.

Саме тому всі процесуальні дії суду та учасників процесу повинні вчинятися своєчасно з тим, щоб під час підготовки справи до розгляду не залишилося невирішених питань, які можуть затримати розгляд справи по суті.

Системний аналіз положень частини 8 статті 80, частини 2 статті 232 Господарського процесуального кодексу України дає підстави для висновку, що у разі подання учасником справи доказів із пропуском строку, встановленого законом доказів без клопотання про визнання причин неможливості подати такі докази відповідним учасником справи такими, що не залежали від нього або залишення такого клопотання без задоволення, - суд долучає відповідні документи (докази) до матеріалів справи, проте не приймає до розгляду, про що постановляє відповідну ухвалу.

Чинним ГПК України не передбачено можливості повернення судом документів (доказів), поданих із пропуском строку, встановленого судом, тому правових підстав їх повернення відповідному учаснику справи суд не має. Із врахуванням положень ст.ст. 92, 95, 97 Господарського процесуального кодексу України за заявою відповідного учасника справи суд повертає йому лише оригінали поданих доказів.

Зважаючи на вищевикладене, з огляду на те, що позивачем клопотання про виклик і допит свідків подано з порушенням строку, встановленого ч. 4 ст. 88 ГПК України, у зазначеному клопотанні не обґрунтовано неможливість подання зазначеного клопотання у встановлений законом строк, суд долучає до матеріалів справи клопотання, яке подане позивачем про виклик і допит свідків від 13.11.2019 та додатки до нього, проте не приймає його до розгляду.

Згідно з частиною 1 статті 183 Господарського процесуального кодексу України підготовче засідання проводиться за правилами, передбаченими статтями 196-205 цього Кодексу, з урахуванням особливостей підготовчого засідання, встановлених цією главою.

Відповідно до частини 2 цієї ж статті суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

З огляду на зазначені вище обставини, у зв`язку із необхідністю витребування доказів та вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання.

Керуючись ст.ст. 80-81, 88, ст. 183, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Долучити до матеріалів справи №912/2849/19 клопотання від 13.11.2019 про виклик і допит свідків, проте не приймати до розгляду.

2. Підготовче засідання відкласти до 13.12.2019 о 10:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Кіровоградської області за адресою: 25022, м. Кропивницький, вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, в залі суд. засідань № 204, тел. 0(522)22-09-70.

3. Клопотання ОСОБА_1 про витребування доказів задовольнити.

На підставі статті 81 Господарського процесуального кодексу України витребувати від Житлово-будівельного кооперативу "Княжичі" (м. Кропивницький, пров. Козацький, 20; фактична адреса місцезнаходження: с. Ставне Великоберезнянський район, Закарпатська область, 89014, код ЄДР 36199968) докази, які у строк до 10.12.2019 надати до господарського суду, а саме: оригінал заяви ОСОБА_5 від 09.06.2014; оригінал повідомлення ЖБК "Княжичі" від 06.06.2014; оригінал вимоги ЖБК "Княжиці" від 22.08.2016; оригінал довідки ТОВ "ТММ-Експрес" № 4 від 24.04.2018; оригінал наказу № 19 від 19.08.2016; оригінал конверта № 1804050415; докази про вручення вимоги від 22.08.2016 ЖБК "Княжичі" ОСОБА_1 .

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Копії ухвали направити ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 та адреса для листування АДРЕСА_2 ); Житлово - будівельному кооперативу "Княжиці" (25006, м. Кропивницький, пров. Козацький, 20 та с. Ставне Великоберезнянський район, Закарпатська область, 89014).

Повний текст ухвали складено та підписано 20.11.2019.

Суддя С.Б. Колодій

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення19.11.2019
Оприлюднено20.11.2019
Номер документу85746829
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/2849/19

Постанова від 01.12.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 21.10.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Ухвала від 20.08.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кролевець О.А.

Постанова від 07.07.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 17.06.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 10.06.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 18.03.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Білецька Людмила Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні