Ухвала
від 31.10.2019 по справі 758/16579/18
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 758/16579/18

Категорія 52

У Х В А Л А

про залишення позову без руху

31 жовтня 2019 року м. Київ

Подільський районний суд м. Києва в складі головуючого судді Гребенюка В.В., за участю секретаря судового засідання Добривечір А.О., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Укртрансгазсервіс , про витребування трудової книжки та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) звернувся до суду із позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю Укртрансгазсервіс (вул.Спаська, 39-а, офіс 3, м. Київ, 04070), про витребування трудової книжки та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

На підставі протоколу повторного автоматизованого розподілу від 30.10.2019 р. матеріали вищевказаної позовної заяви передані для розгляду судді Подільського районного суду м. Києва Гребенюку В.В.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 11 ст. 187 ЦПК суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175, 177 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення позивачу ухвали.

Відтак вважаю, що позовна заява підлягає залишенню без руху на підставі ч. 11 ст. 187 ЦПК України, оскільки подані без додержання вимог ст. 175, 177 ЦПК України виходячи з наступного.

31.05.2019 р. позивачем подано заяву про збільшення позовних вимог, в якій також міститься вимога про стягнення з відповідача компенсацію за невикористану щорічну основну відпустку.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Розмір судового збору, порядок його сплати і звільнення від сплати судового збору встановлені Законом України "Про судовий збір".

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 4 Закону України Про судовий збір передбачено, що за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що дорівнює 768,40 грн.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

30 січня 2019 року Велика Палата Верховного Суду розглянула справу № 910/4518/16 в даному Рішенні встановлено, що пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини 1 статті 5 Закону України "Про судовий збір", згідно з якою від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі, не поширюється на вимоги позивачів про стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні під час розгляду таких справ в усіх судових інстанціях.

А відтак, збільшені позовні вимоги потребують додаткового обґрунтування в частині звільнення від сплати судового збору за вимогу про стягнення компенсації за невикористану відпустку.

Крім того, Пленум Верховного Суду України у своїй постанові від 12 червня 2009 року № 2 Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції зазначив, що якщо порушення правил статей 119, 120 ЦПК України виявлено при розгляді справи, вони усуваються під час судового розгляду або настають наслідки, передбачені пунктом 8 частини першої статті 207 цього Кодексу (провадження у справі відкрито за заявою, поданою без додержання вимог, викладених у статтях 119 і 120 цього Кодексу, та не було сплачено судовий збір чи не було оплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи і позивач не усунув цих недоліків у встановлений судом строк). Таким чином, можна стверджувати, що підстава, передбачена пунктом 8 частини першої статті 207 ЦПК України, може бути застосована судом лише у тому разі, коли з певних об`єктивних причин факт невідповідності поданої позовної заяви вимогам, викладеним у статтях 119 і 120 ЦПК України, буде ним виявлено вже після відкриття провадження у справі.

Частиною 1 статті 185 ЦПК України передбачено, що суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст. ст. 175, 185, 260 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Укртрансгазсервіс про витребування трудової книжки та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу - залишити без руху;

Надати строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання ухвали;

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву залишити без розгляду;

Копію цієї ухвали направити позивачу;

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В.В. Гребенюк

Дата ухвалення рішення31.10.2019
Оприлюднено24.11.2019
Номер документу85832607
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування трудової книжки та стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Судовий реєстр по справі —758/16579/18

Рішення від 01.11.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Рішення від 05.09.2022

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Ухвала від 11.02.2021

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Ухвала від 31.10.2019

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Гребенюк В. В.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні