Ухвала
від 25.11.2019 по справі 554/4666/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 25.11.2019 Справа № 554/4666/19

Єдиний унікальний номер справи: №554/4666/19

Провадження № 1-кс/554/16635/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25.11.2019 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,за участю прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_6 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання cтаршого слідчого СВ УСБУ в Полтавській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_4 про обрання міри запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019170000000021 від 14.02.2019, передбаченого ст. 227 КК України відносно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Миргород Полтавської області, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , громадянину України , раніше не судимого,-

ВСТАНОВИВ:

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою отримання незаконного прибутку від реалізації фальсифікованих медичних виробів, у порушення вимог законодавства, що регулює відносини у сфері введення в обіг в Україні нехарчової продукції і забезпечення її безпечності, без наявності передбачених законодавством сертифікації відповідності та декларування, випробувань на відповідність обов`язковим вимогам нормативно-правових актів у випробувальних лабораторіях, акредитованих у встановленому законодавством порядку, що підтверджують якість та безпеку продукції, здійснив введення в обіг небезпечної продукції фальсифікованих парових стерилізаторів, у великих розмірах.

Так, з метою реалізації свого злочинного умислу, ОСОБА_5 залучив до продажу парових стерилізаторів фізичних осіб-підприємців із ознаками фіктивності, однак, які не були обізнані про справжні протиправні наміри ОСОБА_5 , зокрема: ФОП ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_1 ) дружина ОСОБА_5 та співзасновник вищеназваного приватного підприємства; ФОП ОСОБА_8 (ІПН НОМЕР_2 ) у 2015-2017 р.р. менеджер ПП «ВКФ МЕДСНАБ», засновником та директором якого є ОСОБА_5 та ФОП ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_3 ) племінник дружини ОСОБА_5 . А також використав реквізити заснованого ним у 2012 році ПП «ВКФ «ВЕТМЕДФАРМСЕРВІС» (код ЄДРПОУ 38071460).

Надалі, продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, з метою особистого збагачення, усвідомлюючи злочинність своїх дій, передбачаючи наслідки такої діяльності та бажаючи їх настання, а саме введення в обіг (випуск на ринок України) небезпечної продукції фальсифікованих парових стерилізаторів у великих розмірах, здійснив сукупність дій, направлених на доведення свого злочинного наміру до кінця.

Встановлено, що протягом 2015-2016 р.р. (точний час у ході розслідування встановити не вдалося) ОСОБА_5 за готівкові кошти придбав у невстановленої досудовим слідством особи 5 завідомо фальсифікованих парових стерилізаторів ГК-100-3, нібито виготовлених ВАТ «Тюменський завод медичного обладнання та інструментів» (м. Тюмень, Російська Федерація).

ОСОБА_5 усвідомлюючи небезпечність придбаних ним медичних виробів, за відсутності документальних матеріалів, які б підтвердили їх якість та безпечність, використовуючи реквізити підконтрольних йому суб`єктів підприємницької діяльності, а саме: ПП «ВКФ «ВЕТМЕДФАРМСЕРВІС», ФОП ОСОБА_9 , ФОП ОСОБА_8 , ФОП ОСОБА_7 , здійснив поставку 4 парових стерилізаторів до 4 лікувально-профілактичних закладів України, внаслідок укладення прямих договорів постачання, а також у результаті перемог в тендерних торгах через інформаційну систему електронних публічних та державних закупівель « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Зокрема, згідно договору постачання № 188/15 від 16.10.2015, укладеного між Ужгородським міським пологовим будинком та ФОП ОСОБА_7 , остання поставила до медичного закладу паровий стерилізатор ГК-100-3, нібито виробництва ВАТ «Тюменський завод медичного обладнання та інструментів», вартістю 101 582,00 грн.

Згідно договору постачання №578/578 від 20.11.2015, укладеного між Миргородською центральною районною лікарнею Полтавської області та ФОП ОСОБА_8 , остання поставила до медичного закладу паровий стерилізатор ГК-100-3, нібито виробництва ВАТ «Тюменський завод медичного обладнання та інструментів», вартістю 110 000,00 грн.

Згідно договору постачання №103 від 23.08.2016, укладеного між ДУ «Територіальне об`єднання МВС України по Полтавській області», та ФОП ОСОБА_9 останній поставив до медичного закладу паровий стерилізатор ВК-75-01, нібито виробництва ВАТ «Тюменський завод медичного обладнання та інструментів», вартістю 75 000,00 грн.

Згідно договору постачання №4 від 12.12.2016, укладеного між КУ «Кіцманська ЦРЛ» та ПП «ВКФ ВЕТМЕДФАРМСЕРВІС» (директор ОСОБА_7 ), останнє поставило до медичного закладу паровий стерилізатор ГК-100-3, нібито виробництва ВАТ «Тюменський завод медичного обладнання та інструментів», вартістю 115 000,00 грн.

Таким чином, ОСОБА_5 , на виконання укладених підконтрольними йому суб`єктами підприємницької діяльності договорів з лікувально-профілактичними закладами України, щодо постачання парових стерилізаторів, умисно ввів в обіг на ринку України небезпечну продукцію загальною вартістю 401 582,00 грн., що станом на 2016 р. складає 582 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, тобто у великому розмірі.

Разом із цим, згідно повідомлення офіційного представника ВАТ «Тюменський завод медичного обладнання та інструментів» в Україні ТОВ «ТД «Тюмень Медіко Україна» за вх. №1460 від 15.05.2019, вх. №3220 від 05.11.2019 та вх. №3387 від 20.11.2019, вищеназвані парові стерилізатори заводом-виробником не виготовлялися, а їх серійні номери не відповідають існуючій на підприємстві системі їх присвоєння, тобто є фальсифікованими та, відповідно, не пройшли необхідні процедури сертифікації.

Використання несертифікованого медичного обладнання, що працює під тиском, та яке призначене для стерилізації у т.ч. хірургічних інструментів, несе загрозу життю та здоров`я не лише персоналу медичних закладів, а і пацієнтам, оскільки їх експлуатація може призвести до зараження інфекційними хворобами.

Крім того, в ході експлуатації парового стерилізатора поставленого ОСОБА_5 до КНП «Миргородська ЦРЛ», внаслідок можливого порушення технології зварювання, виникли тріщини зварних швів стерилізаційної камери, які унеможливлюють подальшу експлуатацію парового стерилізатора.

21.11.2019 громадянину України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Миргород Полтавської області, зареєстрованому та проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , громадянину України, раніше не судимому, вручено письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 227 КК України.

Вина підозрюваного ОСОБА_5 у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ст. 227 КК України підтверджується зібраними у справі доказами,

ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у введенні в обіг (випуск на ринок України) небезпечної продукції фальсифікованих парових стерилізаторів у великих розмірах, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 227 КК України.

Підозрюваному може загрожувати покарання у вигляді штрафу від п`ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У даному кримінальному провадженні виникли ризики, передбачені ст. 177 КПК України, у зв`язку із чим, є необхідність в обранні стосовно ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

Так, підозрюваний ОСОБА_5 має змогу незаконно впливати на свідків, які обізнані про його протиправну діяльність, а також надали слідству викривальні показання щодо нього, зокрема ОСОБА_8 (у 2015-2017 р.р. менеджер ПП «ВКФ МЕДСНАБ», засновником та директором якого є ОСОБА_5 ), ОСОБА_9 (племінник ОСОБА_7 дружини ОСОБА_5 ), ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 (керівники та працівники медичних установ, до яких було здійснено поставки фальсифікованого медичного обладнання).

Крім того, підозрюваний може продовжити вчинення кримінального правопорушення, у якому він підозрюється (випуск на ринку України небезпечної продукції) або вчинити інше кримінальне правопорушення.

Ураховуючи вищевикладене, беручи до уваги наведені ризики та викладені обставини, що підтверджують наявність зазначених ризиків, матеріали, що підтверджують ці обставини, слідчий просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий та прокурор підтримали клопотання.

Підозрюваний та захисник не заперечували проти задоволення клопотання .

Заслухавши пояснення учасників процесу , дослідивши матеріали справи , вважаю, що клопотання підлягає задоволенню

Під час досудового розслідування встановлено ризики та підстави для застосування до ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання.

Метою застосування запобіжного заходу до ОСОБА_5 є запобігання спробам переховуватися від слідчого, прокурора та суду, знищити, сховати речі, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на свідків, експертів, іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню, запобігання вчинення ним інших кримінальних правопорушень.

Підставою застосуваннязапобіжного заходує наявністьобґрунтованої підозриу вчиненніособою злочину,а такожнаявність ризиків,визначених ст.177КПК України,які даютьпідстави вважати,що підозрюваний ОСОБА_5 може здійснювати дії щодо переховування від суду, незаконного впливання на свідків та вчинення інших кримінальних правопорушень.

Відповідно до ст. 178 КПК України при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу суд зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, в тому числі: вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним злочину, тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання винуватим у злочині, вік та стан здоров`я, міцність соціальних зв`язків, наявність в підозрюваного місця роботи або навчання, його репутацію, майновий стан, наявність повідомлення про підозру у вчиненні іншого тяжкого кримінального правопорушення, розмір майнової шкоди, у завданні якої обвинувачується тощо.

Вказані обставини вказують на необхідність застосування до підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання, в тому числі з метою забезпечити виконання ним процесуальних обов`язків у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного керуючись вимогами ст. ст. 176 179, 184, 194 КПК України,-

У Х В А Л И В :

Клопотання cтаршого слідчого СВ УСБУ в Полтавській області старшого лейтенанта юстиції ОСОБА_4 про обрання міри запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання відносно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - задовольнити.

Застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання строком на 2 місяці.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 , такі обов`язки:

-прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та слідчого судді/суду;

-не відлучатися із населеного пункту, в якому він зареєстрований, проживає чи перебуває, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-утримуватися від спілкування зі свідками у кримінальному провадження, зокрема ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення25.11.2019
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу85850306
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів особисте зобов'язання

Судовий реєстр по справі —554/4666/19

Ухвала від 25.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 15.11.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 20.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні