Ухвала
від 22.11.2019 по справі 334/6309/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 22.11.2019

Справа № 334/6309/18

Провадження № 1-кс/334/4055/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 листопада 2019 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури №, ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування в рамках кримінального провадження № 42018080000000202 від 24.05.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209, ч.2 ст.382 КК України,

в с т а н о в и в :

15 листопада 2019 року прокурор Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням про продовження строку досудового розслідування.

Клопотання вмотивоване тим, що в провадженні СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №42018080000000202 від 24.05.2018 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209 КК України, за фактом зловживання посадовими особами групи перевізників «BUS TOUR» повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки, а також за фактом вчинення фінансових операції та правочинів з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, а також вчинення дій, спрямованих на приховання незаконного походження таких коштів чи володіння ними, прав на такі кошти, джерела їх походження, місцезнаходження, переміщення, а так само набуття, володіння або використання коштів, одержаних внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинені за попередньою змовою групою осіб.

Під час проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018080000000202 від 24.05.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209, ч.2 ст.382 КК України, жодній особі про підозру не повідомлялось.

Передбачений п.3 абз.2 ч.1 статті 219 КПК України вісімнадцятимісячний строк досудового розслідування в кримінальному провадженні закінчується 24.11.2019 року.

На даний час, з метою виконання визначених в ст.2 КПК України завдань кримінального провадження, а також всебічного, повного і неупередженого дослідження обставини кримінального провадження, надання їм належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, що згідно ч.2 ст.9 КПК України є процесуальним обов`язком прокурора та слідчого, у кримінальному провадженні необхідно продовжити строк досудового розслідування ще на вісімнадцять місяців.

Даний строк обґрунтовується тим, що на разі співробітниками УСБУ в Запорізькій області не допитано всіх володільців, які видавали суб`єктам господарської діяльності тимчасові реєстраційні талони на право керування транспортними засобами. Даних володільців не допитано з тих підстав, що за місцем їх проживання при їх неодноразових відвідувань співробітниками УСБУ в Запорізькій області, двері ніхто не відчиняв, повісток про виклик не отримував.

Крім того, свідки ОСОБА_4 , ОСОБА_5 та ОСОБА_6 будучи належним чином повідомлені про виклик їх до УСБУ в Запорізькій області на допити так і не з`явилися, у зв`язку з чим підлягають повторному виклику для проведення допитів.

У судовому засіданні прокурор пояснив суду, що без допиту осіб вказаних в клопотанні неможливо законно та обґрунтовано прийняте одне із процесуальних рішень, передбачених ч.2 ст.283 КПК України. Просив суд задовольнити клопотання та продовжити строк досудового розслідування до вісімнадцяти місяців.

Дослідивши клопотання, матеріали кримінального провадження №42018080000000202 від 24.05.2018 року, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно дост. 219 КПК України, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Відповідно до п. 3 ч. 1ст. 219 КПК Україниу кримінальному провадженні щодо тяжких та особливо тяжких злочинів, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців.

Якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу(ч. 1ст. 294 КПК України).

Відповідно до положень ч. 5 вказаної норми, клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування встановленогост. 219 КПК України. Строк досудового розслідування, що закінчився, поновленню не підлягає.

З положень ч. 5ст. 295-1 КПК Українивбачається, що у клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються: 1) найменування (номер) кримінального провадження; 2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження; 3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; 4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій; 5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, відомості про вищевказане кримінальне правопорушення зареєстровані в ЄРДР 24 травня 2018 року за № 42018080000000202, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209, ч.2 ст.382 КК України (а.с.5-6).

На стадії досудового розслідування були допитані свідки; проведено тимчасовий доступ до речей до інформації, що становить банківську таємницю; проведено тимчасовий доступ до руху коштів, проведено експертизу.

Прокурором не виконанні вимоги, передбаченіст. 295-1 КПК України, оскільки у клопотанні взагалі не зазначеніобставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше; інші відомості, що обґрунтовують необхідність подовження строку досудового розслідування.

Крім того, прокурором у клопотанні зазначено максимальний, а не найкоротший строк, відповідно до вимог чинногоКПК України, достатній для потреб досудового розслідування. Також, в клопотанні не наведено жодних обставин та не надано жодного допустимого та належного доказу на підтвердження виклику свідків до УСБУ в Запорізькій області.

До того ж, слідчий суддя звертає увагу, що остання слідча дія, згідно наявних у клопотанні матеріалів, була проведена 19.09.2019р., натомість прокурор звертається до слідчого судді з клопотанням про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні після спливу двох місяців з дати останньої слідчого дії.

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30 січня 2003 року вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

З наданого суду клопотання вбачається, що на даний час завершити досудове розслідування не представляється можливим, у зв`язку з тим, що необхідно провести ряд слідчих та інших процесуальних дій, саме тому й необхідно продовжити строк досудового розслідування, достатнього для потреб досудового розслідування.

При цьому, слідчий суддя зауважує, що вимоги щодо проведення розслідування не є обов`язком досягнення результату, але обов`язком вжиття заходів. Іншими словами, державні органи повинні вживати усіх розумних і доступних їм заходів для забезпечення збирання доказів, що стосуються події, включаючи, серед іншого, допит свідків.

Враховуючи вищевикладене, слідчий суддя приходить до висновку, що зважаючи на обставини викладені в клопотанні та на ступінь складності злочину, клопотання про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженні № 42018080000000202 від 24.05.2018 ідлягає задоволенню, але чатково.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.233-236,369-372,395 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури №, ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування в рамках кримінального провадження № 42018080000000202 від 24.05.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209, ч.2 ст.382 КК України задовольнити частково.

Продовжити строк досудового розслідування в рамках кримінального провадження № 42018080000000202 від 24.05.2018 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.209, ч.2 ст.382 КК України до трьох місяців, тобто до 24 лютого 2020 року включно.

Ухвала слідчого судді є остаточною і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.11.2019
Оприлюднено21.02.2023

Судовий реєстр по справі —334/6309/18

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 06.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 04.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 22.11.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 22.11.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні