Ухвала
від 28.11.2019 по справі 291/421/17
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Ухвала

28 листопада 2019 року

м. Київ

справа № 291/421/17

провадження № 61-22637св18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

Стрільчука В. А. (суддя-доповідач), Карпенко С. О., Тітова М. Ю.,

провівши у порядку письмового провадження попередній розгляд справи за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма Світанок до ОСОБА_1 , Чорнорудецького фермерського господарства Поділля Ружинського району Житомирської області, Ружинської районної державної адміністрації Житомирської області про визнання договору оренди землі недійсним, визнання незаконною та скасування державної реєстрації речових прав та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень за касаційною скаргою Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма Світанок на рішення Ружинського районного суду Житомирської області від 20 грудня 2017 року та постанову Апеляційного суду Житомирської області від 16 квітня 2018 року,

ВСТАНОВИВ:

У квітні 2017 року Приватне сільськогосподарське підприємство Агрофірма Світанок звернулося до суду з вищевказаним позовом.

Рішенням Ружинського районного суду Житомирської області від 20 грудня 2017 року в задоволенні позову відмовлено.

Постановою Апеляційного суду Житомирської області від 16 квітня 2018 року апеляційну скаргу Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма Світанок залишено без задоволення, а рішення Ружинського районного суду Житомирської області від 20 грудня 2017 року - без змін.

У касаційній скарзі Приватне сільськогосподарське підприємство Агрофірма Світанок просить скасувати рішення Ружинського районного суду Житомирської області від 20 грудня 2017 року та постанову Апеляційного суду Житомирської області від 16 квітня 2018 року і ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити в повному обсязі, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

Статтею 388 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) визначено, що судом касаційної інстанції у цивільних справах є Верховний Суд.

Ухвалою Верховного Суду у складі судді Касаційного цивільного суду від 11 червня 2018 року відкрито касаційне провадження в цій справі та витребувано її матеріали з Ружинського районного суду Житомирської області.

Згідно з частиною третьою статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Відповідно до частини другої статті 389 ЦПК України підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Згідно з частиною п`ятою статті 401 ЦПК України суд касаційної інстанції призначає справу до судового розгляду за відсутності підстав, встановлених частинами третьою, четвертою цієї статті. Справа призначається до судового розгляду, якщо хоча б один суддя із складу суду дійшов такого висновку. Про призначення справи до судового розгляду постановляється ухвала, яка підписується всім складом суду.

Виходячи з викладеного, зважаючи на те, що під час проведення попереднього розгляду справи не встановлено обставин, передбачених частинами третьою, четвертою статті 401 ЦПК України, справу слід призначити до судового розгляду.

Враховуючи категорію і складність справи, з огляду на положення частини одинадцятої статті 34 ЦПК України, справа підлягає розгляду колегією у складі п`яти суддів.

У касаційній скарзі Приватне сільськогосподарське підприємство Агрофірма Світанок заявило клопотання про розгляд справи в судовому засіданні за участю його представника.

Клопотання не підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з частиною першою статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу. У разі необхідності учасники справи можуть бути викликані для надання пояснень у справі.

Таким чином, питання виклику учасників справи у судове засідання суд вирішує з урахуванням конкретних обставин справи та встановленої необхідності надання пояснень учасниками справи.

Положення частин п`ятої та шостої статті 279 ЦПК України, якою врегульовано порядок розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження в суді першої інстанції, не застосовуються при касаційному розгляді, виходячи з частини першої вищенаведеної статті 400 ЦПК України.

Відповідно до частини тринадцятої статті 7 ЦПК України розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи.

При обговоренні доповіді судді-доповідача про проведені підготовчі дії та обставини, необхідні для ухвалення судового рішення, колегія суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду дійшла висновку про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними в ній матеріалами (у письмовому провадженні). Копія судового рішення в такому разі надсилається в порядку, передбаченому частиною п`ятою статті 272 ЦПК України.

Оскільки розгляд справи Верховним Судом здійснюється в письмовому провадженні без повідомлення учасників справи, а характер спірних правовідносин не вимагає проведення судового засідання з повідомленням сторін, підстав для задоволення клопотання про розгляд справи в судовому засіданні за участю представника Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма Світанок немає.

Керуючись частиною тринадцятою статті 7, статтями 34, 401, частиною першою статті 402 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду

УХВАЛИВ:

Справу за позовом Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма Світанок до ОСОБА_1 , Чорнорудецького фермерського господарства Поділля Ружинського району Житомирської області, Ружинської районної державної адміністрації Житомирської області про визнання договору оренди землі недійсним, визнання незаконною та скасування державної реєстрації речових прав та рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень за касаційною скаргою Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма Світанок на рішення Ружинського районного суду Житомирської області від 20 грудня 2017 року та постанову Апеляційного суду Житомирської області від 16 квітня 2018 року призначити до судового розгляду Верховного Суду у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду у кількості п`яти суддів в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Відмовити в задоволенні клопотання Приватного сільськогосподарського підприємства Агрофірма Світанок про розгляд справи в судовому засіданні за участю його представника.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді:В. А. Стрільчук С. О. Карпенко М. Ю. Тітов

СудКасаційний цивільний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено03.12.2019
Номер документу86034945
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —291/421/17

Рішення від 25.01.2022

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Рішення від 26.01.2022

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 26.01.2022

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 01.03.2021

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 18.03.2020

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 22.01.2020

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Ухвала від 28.12.2019

Цивільне

Ружинський районний суд Житомирської області

Митюк О. В.

Постанова від 11.12.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Ухвала від 28.11.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні