Рішення
від 16.03.2010 по справі 2-480/10
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

                                                                                                          Справа № 2-480/10

                                                               Р І Ш Е Н Н Я

                                                   І М Е Н Е М     У К Р А Ї Н И

                  16 березня 2010 року                                                 місто Лозова

Лозівський міськрайонний суд Харківської області в складі: головуючого судовим засіданням - судді  Жмуд Н.М., за участю секретаря судових засідань - ОСОБА_1, розглянувши у відкритому попередньому судовому засіданні в залі судових засідань Лозівського міськрайонного суду Харківської області в місті Лозова Харківської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до Харківської регіональної філії Державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру", треті особи Управління держкомзему у Лозівському районі Харківської області, Лозівська районна державна адміністрація про скасування запису про реєстрацію державного акту на право приватної власності на земельну ділянку в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування землею, договорів оренди (розділ І), -

                                                            В С Т А Н О В И В:

11 січня 2010 року позивач звернувся до суду з даним позовом, посилаючись на те, що 17 липня 2004 року померла його мати – ОСОБА_3. На момент смерті вона мешкала в с. Отдих, Лозівського району,  Харківської області. Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з : - права на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства ім. Ілліча, яке знаходиться у с. Яковлівка, Лозівського району, Харківської області, розміром 5,04 умовних кадастрових гектарів. Вказане право на земельну частку (пай) належало померлій на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ХР № 011623, виданого Лозівською  районною державною адміністрацією, Харківської області, 28 червня 1996 року, зареєстрованого у Книзі реєстрації сертифікатов на право на земельну частку (пай), 28 червня 1996 року, за № 2222. Ним, ОСОБА_2 у строк, передбачений чинним законодавством, було подано до Лозівської державної нотаріальної контори, Харківської області заяву про прийняття спадщини після смерті матері і 11 липня  2007 року державним нотаріусом Лозівської державної нотаріальної контори йому було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності сільськогосподарського підприємства ім. Ілліча, яке знаходиться у с. Яковлівка, Лозівського району, Харківської області, розміром 5,04 умовних кадастрових гектарів.

Згідно ст. 1299 Цивільного кодексу України, право власності на зазначене майно підлягає державній реєстрації та обміну на Державний акт на право приватної власності на землю. Тому після отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, у липні 2007 року він подав до органу державної реєстрації прав заяву про державну реєстрацію права власності та необхідний перелік документів (ст.ст. 14, 17, 18, 19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»).У грудні 2009 року позивач отримав усну відмову у державній реєстрації права власності на вищевказане майно, в зв»язку з тим, що ОСОБА_3, за життя, після отримання Сертифікату на право на земельну частку (пай) подала до Лозівського районного відділу реєстрації заяву про реєстрацію права власності на право на земельну частку (пай). На підставі чого на її ім»я було виготовлено Державний акт серія ХР №098739, реєстраційний № 658 від 28.07.2004 року, який підтверджує право власності на земельну ділянку, площею 4,1331 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на територіїЯковлівської сільської ради., Лозівського району, Харківської області, кадастровий номер 6323988500-03-000-0241. Вказана земельна ділянка була надана у власність на підставі рішення Лозівської РДА від 11 грудня 2003 року, за № 398. Державний акт на право власності на земельну ділянку ОСОБА_3 не отримала, оскільки не знала про його видачу та реєстрацію у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування землею, договорів оренди.

У ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень», зазначено що у державній реєстрації права може бути відмовлено у разі, якщо заявлене право власності або інше речове право вже зареєстроване. Відмова в державній реєстрації прав з вказаної підстави не позбавляє особу права повторно звернутися із заявою за умови усунення підстав для відмови у державній реєстрації прав. Враховуючи вищевикладене позивач звернувся до суду і просить скасувати запис у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування землею, договорів оренди (розділ 1) про реєстрацію за ОСОБА_3, померлою 17 липня 2004 року права власності на земельну ділянку площею 4,1331 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради, Лозівського району, Харківської області, кадастровий номер 6323988500-03-000-0241 на підставі Державного акту серія ХР № 098739, реєстраційний номер 658 від 28.07.2004 року.

У судовому засіданні представник позивача ОСОБА_4, підтримав вимоги позовної заяви, прохав задовольнити їх у повному обсязі.

Представник відповідача – Харківської регіональної філії Державного підприємства «Центр Державного земельного кадастру» в судове засідання не з»явилися, але надали до суду заперечення, в якому заперечували проти позовних вимог і на залучення ХРФ ДП «Центр ДЗК» в якості відповідача по даній справі, посилаючись на те, що вони жодним чином не порушували прав та законних інтересів позивача. Згідно даних Державного реєстру земель, станом на 02.02.2010 року право власності на земельну ділянку, площею 4,1331 га, розташовану на території Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області зареєстровано на ім»я гр. ОСОБА_3 (Державний акт, серія ХР № 098739, реєстр № 658 від 28.07.2004 року). Державний акт не було отримано власником та за актом прийому-передачі документів повернуто до відділу земельних ресурсів в Лозівському районі в зв»язку зі смертю власника. У зв»язку з тим, що позовні вимоги позивача ОСОБА_5 викладені в позові не стосуються  прав та обов»язків ХРФ ДП «Центр ДЗК», просили дану справу вирішувати за наявними у матеріалах справи документами на розсуд суду за відсутності представника ХРФ ДП «Центр ДЗК».

Представник третьої особи, Лозівської райдержадміністрації, ОСОБА_6, у судове засідання не з»явився, але надав суду письмові пояснення щодо позовних вимог позивача, в якому вказав, що позовні вимоги ОСОБА_2 в частині скасування запису про реєстрацію державного акта на право власності на земельну ділянку у Книзі записів державних актів – підтримує, посилаючись на те, що відповідно до п. 9.1.1. Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель затвердженого наказом Держкомзему України від 02.07.2003 року № 174 для отримання державного акта на право власності на земельну ділянку та здійснення його державної реєстрації власник або належним чином уповноважена ним особа повинна пред»явити оператору (реєстратору) документ, що посвідчує особу (та її повноваження – у разі наявності), та надати копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера власнику органами Державної податкової адміністраціїї України та копію документа про сплату послуг за внесення записів до державного реєстру земель. Тобто реєстрація державного акта відбувається  при безпосередньому зверненні особи або її представника до органу реєстрації для отримання державного акта. Щодо витребування з Лозівської райдержадміністрації рішення від 11.12.03 року № 398, вважають, що дане рішення не має ніякого значення для вирішення справи по суті, тому дану вимоги не підтримують.

Представник третьої особи, Управління Держкомзему у Лозівському районі Харківської області, ОСОБА_7, в судовому засіданні проти задоволення позовних вимог позивача не заперечував.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників судового розгляду суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав:

Матеріалами справи встановлено, що відповідно до Сертифікату на право на земельну частку (пай) серія ХР № 011623, виданого Лозівською районною державною адімінстрацією, Харківської області, 28 червня 1996 року, зареєстрованого у Книзі реєстраії сертифікатів на право на земельну частку (пай), 28 червня 1996 року, за № 2222, право на земельну частку (пай) належало померлій ОСОБА_3, яка померла 17 липня 2004 року, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії 1-ВЛ № 461017.

Згідно ст. 373 ч. 2 ЦК України, право власності на землю гарантується Конституцією України. Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Підстави набуття права власності на землю, права та обов»язки землевласників регламентовані статтями Земельного кодексу України, відповідно до якого громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі придбання за договором купівлі-продажу, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; безоплатної передачі із земель державної і комунальної власності; приватизації земельних ділянок; прийняття спадщини; виділення в натурі та інше.

Як вбачається з пояснень відповідача,   після смерті   матері відкрилася спадщина, яка складається з права на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності колективного сільськогосподарського підприємства ім. Ілліча, яке знаходиться у с. Яковлівка, Лозівського району, Харківської області, розміром 5,04 умовних кадастрових гектарів. При спадкуванні за законом майно переходить до зазначених в законі спадкоємців відповідно до встановленої черговості. Усі права та обов»язки які входять до складу спадщини, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини, не припиняються внаслідок його смерті.  Копія свідоцтва про право на спадщину за законом свідчить про прийняття ОСОБА_2 цілої частки спадкового майна. Згідно ст. 125 Змельного кодексу України, право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Державну реєстрацію земель в Лозівському районі здійснює Лозівський районний відділ земельних ресурсів, Харківської області на підставі Тимчасового порядка ведення державного реєстру земель, що затверджений наказом Держкомзему України за № 174 від 02.07.2003 року.

Після огляду матеріалів справи, встановлено, що ОСОБА_3 за життя було виготовлені та посвідченні правовстановлюючі документи на земельну ділянку,  внаслідок чого був зареєстрований Державний акт на право власності, але державного акта на право власності на земельну ділянку ОСОБА_3 не отримала, оскільки не знала про його видачу та реєстрацію у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування землею, договорів оренди.

Відповідно до п. 9.1.1. Тимчасового порядку ведення державного реєстру земель затвердженого наказом Держкомзему України від 02.07.2003  року № 174 для отримання державного акта на право власності на  земельну ділянку та здійснення його державної реєстрації власник або належним  чином  уповноважена  ним  особа  повинна  пред'явити

оператору (реєстратору)  документ, що посвідчує особу (та її

повноваження - у разі наявності), та надати копію довідки про

присвоєння  ідентифікаційного  номера  власнику органами Державної

податкової адміністрації України та  копію  документа  про сплату

послуг  за  внесення  записів  до державного реєстру земель. Якщо

власник земельної ділянки або уповноважена особа є нерезидентом,

то пред'являються документи, які легалізовані в порядку,

встановленому законодавством України.

Отже, на підставі викладеного, суд знаходить вищевказану позовну вимогу позивача, такою, що підлягає задоволенню.

Згідно до п. 6 ч.1 ст. 214 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує питання як розподілити між сторонами судові витрати.

Статтею 79 ЦПК України встановлено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат пов’язаних з розглядом справи.

Частиною 5 Розділу 11 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного Процесуального Кодексу України встановлено, що до набрання чинності законом, який регулює порядок сплати і розміри судового збору, судовий збір при зверненні до суду сплачується у порядку і розмірах, встановлених законодавством для державного мита.

З огляду на матеріали справи, судом встановлено, що позивачем при зверненні до суду було сплачено витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду цивільної справи на суму в 37 грн. 00 коп. (а.с. 2), а також сплачено (судовий збір) державне мито у розмірі 8 грн. 50 коп. (а.с. №1). Однак, у судовому засіданні, представник позивача прохав суд, не стягувати з відповідача на його користь, понесені позивачем при зверненні до суду судові витрати, про що надав письмову заяву.

Керуючись положенням ст.ст.10, 11, 44, 57, 60, 74, 77, 79, 81, 88, 169, 174, 209, 212, 213-215, 223 ЦПК України; ст.15, 16, 373, 374 ЦК України; ст.ст.2,78, 81,116, 125, 158 ЗК України;   Наказу №274 «Про тимчасовий порядок ведення державного реєстру земель», затвердженого Наказом Держ.ком.зему України 02.07.2003 року №174; суд, -

                                                        В И  Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_2 до Харківської регіональної філії Державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру", треті особи Управління держкомзему у Лозівському районі Харківської області, Лозівська районна державна адміністрація про скасування запису про реєстрацію державного акту на право приватної власності на земельну ділянку в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та право постійного користування землею, договорів оренди (розділ І), - задовольнити.

Скасувати запис у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на

земельну ділянку та право постійного користування землею, договорів оренди (розділ і) про реєстрацію за ОСОБА_3, померлою 17 липня 2004 року права власності на земельну ділянку площею 4,1331 га, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Яковлівської сільської ради, Лозівського району, Харківської області, кадастровий номер 6323988500-03-000-0241 на підставі Державного акту серія ХР №098739, реєстраційний №658 від 28.07.2004 року.

Не стягувати на користь ОСОБА_2 з Харківської регіональної філії Державного підприємства "Центр Державного земельного кадастру судові витрати згідно заяви.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до судової палати по цивільним справам Апеляційного суду Харківської області через Лозівський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення рішення заяви про апеляційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів апеляційної скарги з подачею її копії до апеляційної інстанції або в порядку ч. 4 ст. 295 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у строк, встановлений ст. 294 цього Кодексу, рішення суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

    Головуючий

    у судовому засіданні

    Суддя:                                                                                              Н.М. Жмуд

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення16.03.2010
Оприлюднено02.04.2010
Номер документу8605089
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-480/10

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 13.12.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 01.11.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Позняк В. М.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 13.01.2022

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 17.08.2021

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Сливка Л. М.

Ухвала від 04.01.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Добрєв М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні