Ухвала
від 04.12.2019 по справі 915/484/19
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про відкладення

04 грудня 2019 року м. ОдесаСправа № 915/484/19 Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючого судді: Таран С.В.,

Суддів: Будішевської Л.О., Поліщук Л.В.,

при секретарі судового засідання Станковій І.М.,

за участю представників:

від Приватного виробничо-налагоджувального підприємства "Нікоінтерм" - участі не брали,

від Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України - участі не брали,

від Товариства з обмеженою відповідальністю "Термосистемс" - участі не брали,

розглянувши апеляційну скаргу Приватного виробничо-налагоджувального підприємства "Нікоінтерм"

на рішення Господарського суду Миколаївської області від 09.10.2019, прийняте суддею Ржепецьким В.О., м. Миколаїв, повний текст складено 17.10.2019,

у справі №915/484/19

за позовом: Приватного виробничо-налагоджувального підприємства "Нікоінтерм"

до відповідача: Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Термосистемс"

про визнання недійсними та скасування пунктів рішення

ВСТАНОВИВ:

У березні 2019 р. Приватне виробничо-налагоджувальне підприємство "Нікоінтерм" звернулося з позовом до Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Термосистемс", в якому просило визнати недійсним та скасувати рішення Адміністративної колегії Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України №30-ріш від 28.12.2018 "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу" у справі №2-26.206/12-2018 в частинах пунктів 1, 3, 4, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 15.

За вказаною позовною заявою місцевим господарським судом 19.03.2019 відкрито провадження у справі №915/484/19.

Рішенням Господарського суду Миколаївської області від 09.10.2019 у справі №915/484/19 (суддя Ржепецький В.О.) у задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись з прийнятим рішенням, Приватне виробничо-налагоджувальне підприємство "Нікоінтерм" звернулося з апеляційною скаргою, в якій просить рішення Господарського суду Миколаївської області від 09.10.2019 у справі №915/484/19 скасувати та ухвалити нове рішення, яким позов задовольнити.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду у складі головуючого судді Таран С.В., суддів Будішевської Л.О., Поліщук Л.В. від 28.10.2019 за вказаною апеляційною скаргою відкрито апеляційне провадження та в подальшому ухвалою суду від 18.11.2019 розгляд справи призначено на 04.12.2019 о 10:30.

02.12.2019 до апеляційного господарського суду від Товариства з обмеженою відповідальністю "Термосистемс" надійшло клопотання №24 від 29.11.2019 (вх.№3971/19/Д5 від 02.12.2019) про відкладення розгляду справи №915/484/19, мотивоване неможливістю забезпечення явки повноважного представника останнього у судове засідання, призначене на 04.12.2019 о 10:30.

У судовому засіданні 04.12.2019 представники Приватного виробничо-налагоджувального підприємства "Нікоінтерм", Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України та Товариства з обмеженою відповідальністю "Термосистемс" участі не брали, хоча були належним чином сповіщені про час та місце його проведення, що підтверджується матеріалами справи (том ІІІ а.с.3-5, 10, 11).

Відповідно до частини одинадцятої статті 270 Господарського процесуального кодексу України суд апеляційної інстанції відкладає розгляд справи в разі неявки у судове засідання учасника справи, стосовно якого немає відомостей щодо його повідомлення про дату, час і місце судового засідання, або за його клопотанням, коли повідомлені ним причини неявки будуть визнані судом поважними.

З огляду на викладене, з метою повного та всебічного розгляду апеляційної скарги з забезпеченням принципу змагальності та створення учасникам справи необхідних умов для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, враховуючи подання Товариством з обмеженою відповідальністю "Термосистемс" клопотання про відкладення розгляду справи, а також беручи до уваги те, що раніше до суду апеляційної інстанції від Приватного виробничо-налагоджувального підприємства "Нікоінтерм" та Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України надійшли клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, що мотивовані неможливістю забезпечення явки повноважних представників останніх у судове засідання, призначене на 04.12.2019 о 10:30, між тим у задоволенні вказаних клопотань апеляційним господарським судом було відмовлено у зв`язку з резервуванням у цей час 04.12.2019 залу судових засідань Господарського суду Миколаївської області, який обладнано системою відеоконференцзв`язку, колегія суддів дійшла висновку про задоволення вищезазначеного клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Термосистемс" та необхідність відкладення розгляду справи №915/484/19.

Крім того, колегією суддів враховується, що 26.11.2019 до Південно-західного апеляційного господарського суду від Приватного виробничо-налагоджувального підприємства "Нікоінтерм" надійшло клопотання б/н від 21.11.2019 (вх.№3971/19/Д4 від 26.11.2019), в якому скаржник просив забезпечити проведення всіх судових засідань, призначених для розгляду його апеляційної скарги на рішення Господарського суду Миколаївської області від 09.10.2019 у справі №915/484/19, у режимі відеоконференції, доручивши її проведення Господарському суду Миколаївської області.

Відповідно до приписів статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання.

З огляду на зазначені положення чинного законодавства, необхідність проведення судового засідання у режимі відеоконференції визначається судом, що розглядає господарську справу. При цьому виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, у зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших причин не можуть бути присутніми у засіданні суду.

У пункті 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України №5041-VI від 04.07.2012 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції" зазначено, що до повного забезпечення функціонування системи відеоконференції зв`язку в усіх судах України учасники судового процесу можуть брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції лише за наявності технічної можливості для її проведення у відповідних судах. Державна судова адміністрація України висвітлює на своєму офіційному веб-сайті інформацію про суди, які забезпечені технічними засобами для участі особи у засіданні суду в режимі відеоконференції. Така інформація має враховуватися судами при постановленні ухвал щодо проведення відеоконференцій.

Як вбачається з інформації, яка оприлюднена на офіційному веб-сайті Державної судової адміністрації України, Господарський суд Миколаївської області та Південно-західний апеляційний господарський суд мають технічну можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції.

З урахуванням викладеного, суд апеляційної інстанції вважає за можливе доручити Господарському суду Миколаївської області забезпечити проведення відеоконференції в його приміщенні, при цьому, беручи до уваги те, що клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції були заявлені як позивачем, так і відповідачем, колегія суддів зазначає про те, що у судовому засіданні в режимі відеоконференції братимуть участь представники Приватного виробничо-налагоджувального підприємства "Нікоінтерм" та Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Згідно з частиною другою статті 281 Господарського процесуального кодексу України процедурні питання, пов`язані з рухом справи, клопотання та заяви учасників справи, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення провадження у справі, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом апеляційної інстанції шляхом постановлення ухвал в порядку, визначеному цим Кодексом для постановлення ухвал суду першої інстанції.

Відповідно до частини третьої статті 216 Господарського процесуального кодексу України про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні; учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Враховуючи наведені приписи процесуального закону, Південно-західний апеляційний господарський суд вважає за необхідне повідомити учасників справи про дату, час та місце проведення наступного судового засідання.

Керуючись статтями 120, 121, 197, 216, 232-235, 270, 281 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Термосистемс" №24 від 29.11.2019 (вх.№3971/19/Д5 від 02.12.2019) про відкладення розгляду справи №915/484/19 задовольнити.

Розгляд справи №915/484/19 відкласти на 18.12.2019 о 15:00.

Доручити Господарському суду Миколаївської області (54001, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 22) забезпечити проведення відеоконференції в його приміщенні 18.12.2019 о 15:00. У судовому засіданні в режимі відеоконференції братимуть участь представники Приватного виробничо-налагоджувального підприємства "Нікоінтерм" та Миколаївського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Засідання в режимі відеоконференції відбудеться у приміщенні Південно-західного апеляційного господарського суду за адресою: 65119, м. Одеса, пр. Шевченка, 29, 3-й поверх, зал судових засідань №7, тел. (0482) 301-432, електронна адреса: inbox@swag.court.gov.ua.

Явка повноважних представників учасників справи у судовому засіданні 18.12.2019 обов`язковою не визнається. У разі їх прибуття в засідання суду вони повинні мати документи, що підтверджують їх повноваження.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та оскарженню не підлягає.

Копію ухвали направити учасникам справи, а також Господарському суду Миколаївської області рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Головуючий суддя С.В. Таран

Суддя Л.О. Будішевська

Суддя Л.В. Поліщук

Дата ухвалення рішення04.12.2019
Оприлюднено05.12.2019

Судовий реєстр по справі —915/484/19

Постанова від 18.12.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 27.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 18.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Рішення від 09.10.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 17.09.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 02.09.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

Ухвала від 20.06.2019

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Ржепецький В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні