Ухвала
від 04.12.2019 по справі 918/926/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Рівненської області

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013


УХВАЛА

"04" грудня 2019 р. м. Рівне Справа №918/926/17

Господарський суд Рівненської області у складі судді Марач В.В., при секретарі судового засідання Мельник В.Я., розглянувши у матеріалах справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Енергоінвест"

до відповідача Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненської області

за участю третіх осіб без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Головне Управління Державної казначейської служби України у Рівненській області; Управління Державної казначейської служби України у м. Рівному

про стягнення в сумі 25 562 582,00 грн.

заяву представника ТОВ - фірма "Енергоінвест" про заміну сторони

В судовому засіданні приймали участь:

від позивача:не з`явився;

від відповідача (заявника): не з`явився;

від третіх осіб: не з`явились.

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Рівненської області від 27.03.2018 року позов задоволено. Стягнуто з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненської області (33028, м. Рівне, вул. 16 Липня, 77, ЄДРПОУ 13989432) на користь товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Енергоінвест" (33017, м. Рівне, вул. Гагаріна, буд. 39, ЄДРПОУ 30560010) грошові кошти у сумі 25 562 582 (двадцять п`ять мільйонів п`ятсот шістдесят дві тисячі п`ятсот вісімдесят дві) гривень 00 коп..

02.01.2019 року на виконання рішення видано наказ про примусове виконання рішення у справі №918/926/17.

20.11.2019 року через відділ канцелярії та документального забезпечення суду від представника ТОВ - фірма "Енергоінвест" надійшла заява про заміну сторони, в якій останній, із врахуванням уточнень до заяви, просить замінити боржника Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській області ( 33028, м. Рівне, вул. 17 Липня,77 ЄДРПОУ 13989432 ) на його правонаступника - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях ( 33028, м. Рівне, вул. 17 Липня,77 ЄДРПОУ 42956062 ).

В обгрунтування заяви про заміну сторони зазначає наступне. Відповідно до наказу Фонду державного майна України №363 від 11.04.2019 року Про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна України Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській області реорганізовано у Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях ( 33028, м. Рівне, вул. 17 Липня,77 ЄДРПОУ 42956062 ), яке є правонаступником всіх прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області.

11.04.2019 Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській області припинило свою діяльність, що підтверджено витягом з ЄДРПОУ.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 22.11.2019 року розгляд заяви про заміну сторони призначено у судовому засіданні на "02" грудня 2019 року.

В судове засідання 02.12.2019 року сторони і треті особи не з`явились. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про що свідчать наявні в матеріалах справи поштові повідомлення про вручення ухвали суду. Крім того, представником заявника подано клопотання про розгляд заяви про заміну сторони у відсутності повноважного представника.

Відповідно до частини 3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши подану заяву про заміну сторони, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду даної справи, суд встановив наступне.

Рішенням господарського суду Рівненської області від 27.03.2018 року позов задоволено. Стягнуто з Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненської області (33028, м. Рівне, вул. 16 Липня, 77, ЄДРПОУ 13989432) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Енергоінвест" (33017, м. Рівне, вул. Гагаріна, буд. 39, ЄДРПОУ 30560010) грошові кошти у сумі 25 562 582 (двадцять п`ять мільйонів п`ятсот шістдесят дві тисячі п`ятсот вісімдесят дві) гривень 00 коп..

02.01.2019 року на виконання рішення видано наказ про примусове виконання рішення у справі №918/926/17.

11.04.2019 року Фондом державного майна України було видано Наказ № 363 "Про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна України". Відповідно до п.1 даного наказу утворено Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях, як юридичну особу публічного права, що розташоване у м.Рівне, яке реорганізоване шляхом злиття Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Регіонального відділення Фонду державного майна України по Житомирській області. Згідно п. 2 даного наказу новоутворене Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях є правонаступником майна, прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області.

16.04.2019 року внесено запис про державну реєстрацію юридичної особи - Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що підтверджується витягом з даного реєстру.

Процесуальне правонаступництво - це перехід процесуальних прав і обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва і відображає зв`язок матеріального і процесуального права.. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва господарському суду слід аналізувати відповідні фактичні обставини, передбачені нормами матеріального права.

Відповідно до ст. 52 ГПК України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб`єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Заміна сторони правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу.

З огляду на те, що виконання рішення суду є невід`ємною стадією процесу правосуддя, то і заміна сторони на цій стадії може відбуватися не інакше, як на підставах та у порядку, визначеному ГПК України та Законом України Про виконавче провадження , який регулює умови і порядок виконання рішень судів, що відповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх у добровільному порядку.

Відповідно до приписів ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадженні суд замінює таку сторону її правонаступником. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження (ч.5 ст.334 ГПК України).

Аналогічна позиція міститься і у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду від 21 березня 2018 року по справі № 6-1355/10 (провадження № 61 -12076св 18).

З урахуванням наведених законодавчих приписів, заміна однієї з сторін у виконавчому провадженні її правонаступником здійснюється господарським судом шляхом винесення відповідної ухвали, новий наказ при цьому не видається. Підставою для заміни сторони виконавчого провадження, тобто процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, внаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

Враховуючи вищевикладене, господарський суд дійшов висновку про задоволення заяви товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Енергоінвест" про заміну сторони у справі №918/926/17, а саме Регіонального відділення Фонду державного майна України по Рівненській області на його правонаступника - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях.

Статтею 240 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Відповідно до цієї ж статті датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення. Відтак датою ухвалення даного рішення є дата складення його повного тексту.

Керуючись статтями 52, 232-235, 240, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву товариства з обмеженою відповідальністю - фірма "Енергоінвест" про заміну сторони у справі №918/926/17 задоволити.

2. Здійснити заміну боржника Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській області ( 33028, м. Рівне, вул. 17 Липня,77 ЄДРПОУ 13989432 ) на його правонаступника - Регіональне відділення Фонду державного майна України по Рівненській та Житомирській областях ( 33028, м. Рівне, вул. 17 Липня,77 ЄДРПОУ 42956062 ).

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення. Ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

Ухвала може бути оскаржена до Північно-західного апеляційного господарського суду, через місцевий суд, що її постановив або безпосереднього до апеляційного суду протягом десяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://rv.arbitr.gov.ua/sud519/

Суддя Марач В.В.

Дата ухвалення рішення04.12.2019
Оприлюднено05.12.2019
Номер документу86075241
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —918/926/17

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 03.03.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 04.12.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Ухвала від 22.11.2019

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Марач В.В.

Постанова від 09.07.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 10.06.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 21.03.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

Ухвала від 22.02.2019

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Булгакова І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні