Ухвала
від 04.12.2019 по справі 127/22909/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/22909/19

Провадження № 2/127/3188/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2019 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Антонюка В.В.,

за участі: секретаря Горденко Г.О.,

представника позивача ОСОБА_1 ,

представників відповідачів: Бойка А.М., Браславець Я.Ю., Слюсар О.В., Волкової В.А.,

розглянув у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м. Вінниці цивільну справу за позовом Спільного Українсько-Іспанського підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Сперко Україна" до Держави в особі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, фонду державного майна України, товариства з обмеженою відповідальністю "Чайма", Науково- виробничого підприємства "Техавто" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, Командитного товариства "Бізнес Гарант" ( приватне підприємство "ВІП Бізнес" і команда), Товариства з обмеженою відповідальністю "Стоматологічний центр "Рапід", ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "ВТН", Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінницький Оптико-Механічний завод", Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІНАГРОПРОДУКТ", Подільського державного підприємства геодезії, картографії та кадастру, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Державне підприємство "Українське державне аерогеодезичне підприємство" про виділ у натурі частки із нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, та проведення розподілу (перерахунку) ідеальних часток у праві спільної часткової власності у зв`язку з таким виділом,-

В С Т А Н О В И В:

В провадженні суду перебуває вищевказана цивільна справа.

25.11.2019 року до суду надійшло клопотання від представника Фонду державного майна України про закриття провадження у справі.

Заява мотивована ти, що позивач Спільне Українсько-Іспанське підприємство у формі ТОВ Сперко Україна є юридичною особою та подано позов до юридичних осіб справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ч. 1 ст.4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором (ч.1 ст.5 ЦПК України).

Відповідно до вимог ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Як встановлено ст. 20 ЦПК України не допускається об`єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Згідно з п. 3 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 3 від 01 березня 2013 року Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ , суди мають виходити з того, що критеріями відмежування справ цивільної юрисдикції від інших є, по-перше, наявність у них спору про право цивільне (справи за позовами, що виникають із будь-яких правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства), по-друге, суб`єктний склад такого спору (однією зі сторін у спорі є, як правило, фізична особа).

Відповідно до п.6 ч.1 ст.20 ГПК господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на майно (рухоме та нерухоме, в тому числі землю), реєстрації або обліку прав на майно, яке (права на яке) є предметом спору, визнання недійсними актів, що порушують такі права….; в порядку господарського судочинства також підлягають розгляду вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, визнання недійсними актів, що порушують права на майно (майнові права), якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав чи спору, що виник з корпоративних відносин, якщо цей спір підлягає розгляду в господарському суді і переданий на його розгляд разом з такими вимогами (п. 13 ч. 1 ст. 20 ГПК).

Вивчивши зазначену позовну заяву та додані до неї матеріали, суд дійшов висновку, що вимоги Спільного Українсько-Іспанського підприємства у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Сперко Україна" про виділ у натурі частки із нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, та проведення розподілу (перерахунку) ідеальних часток у праві спільної часткової власності у зв`язку з таким виділом, не можуть бути розглянуті в порядку цивільного судочинства, оскільки має місце спір між юридичними особами, який за предметною та суб`єктною юрисдикцією підвідомчий саме господарському суду (п.п. 6, 13 ч. 1 ст. 20 ГПК України). Таким чином склад учасників спору та характер спірних правовідносин однозначно відносить розгляд вказаного спору саме до юрисдикції господарського суду (в даному випадку Господарського суду Вінницької області), а вирішення даного спору в порядку цивільного судочинства означало б порушення правил юрисдикційної підвідомчості, що є недопустимим, та за умови ухвалення рішення по суті в порядку цивільного судочинства, мало б своїм наслідком беззаперечне скасування судового рішення (ст. 377 ЦПК України).

Як вбачається з позовної заяви, одним з відповідачів зазначено фізичну особу ОСОБА_2 , однак фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушення.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що клопотання представника відповідача підлягає до задоволення.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 4, 5, 19, 20, 175, 177, 185, 186 ЦПК України, ст. 20 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника Фонду державного майна України - задоволити.

Провадження у цивільні справі № 127/22909/19 за позовом Спільного Українсько-Іспанського підприємства у формі товариства з обмеденою відповідальністю "Сперко Україна" до Держави в особі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, фонду державного майна України, товариства з обмеженою відповідальністю "Чайма", Науково- виробничого підприємства "Техавто" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, Командитного товариства "Бізнес Гарант" ( приватне підприємство "ВІП Бізнес" і команда), Товариства з обмеженою відповідальністю "Стоматологічний центр "Рапід", ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю "ВТН", Товариства з обмеженою відповідальністю "Вінницький Оптико-Механічний завод", Товариства з обмеженою відповідальністю "ВІНАГРОПРОДУКТ", Подільського державного підприємства геодезії, картографії та кадастру, Регіонального відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій області, третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Державне підприємство "Українське державне аерогеодезичне підприємство" про виділ у натурі частки із нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, та проведення розподілу (перерахунку) ідеальних часток у праві спільної часткової власності у зв`язку з таким виділом - закрити.

Роз`яснити позивачу право на звернення до суду з даним позовом в порядку господарського судочинства.

Ухвала може бути оскаржена до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її винесення.

Позивач: Спільне Українсько-Іспанське підприємство у формі товариства з обмеженою відповідальністю "Сперко Україна, код ЄДРПОУ 20112362, 21027, м. Вінниця, вул. 600-річчя, буд. 25.

Відповідач: Держава в особі Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, код ЄДРПОУ 39411771, 03680, м. Київ, вул. Народного Ополчення, буд. 3.

Відповідач: Фонд державного майна України, код ЄДРПОУ 00032945, 01133, м. Київ, вул. Генерала Алмазова,18/9.

Відповідач: ТОВ "Чайма", код ЄДРПОУ 35373442, м. Вінниця, вул. Соборна, буд.79,кв.10.

Відповідач: Науково-виробниче підприємство "ТЕХАВТО" у формі товариства з обмеженою відповідальністю, код ЄДРПОУ 23105836, 21037, м. Вінниця, вул. 600-річчя, 25.

Відповідач: Командитне товариство "Бізгес Гарант"(приватне підприємство "ВІП Бізнес Гарант", код ЄДРПОУ 36150262, 21036, м. Вінниця, вул. Писарєва,4 кв.26.

Відповідач: ТОВ "Стоматологічний центр "Рапід", код ЄДРПОУ 13301447, м. Вінниця, вул. 600-річчя,25.

Відповідач: ОСОБА_2 ,, ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач: ТОВ "ВТН", код ЄДРПОУ 13317508, м. Вінниця, вул. 600-річчя,25.

Відповідач: ТОВ "Вінницький Оптико-Механічний Завод, код ЄДРПОУ 23062707, м. Вінниця, вул. 600-річчя, буд.25.

Відповідач: ТОВ "Вінагропродукт", код ЄДРПОУ 20094167, м. Вінниця, вул. Соборна,буд.15 кв.1.

Відповідач:Подільське державне підприємство геодезії, картографії та кадастру, код ЄДРПОУ 02570977, 21027, м. Вінниця, вул. Келецька, буд.63.

Відповідач: Регіональне відділення Фонду державного майна України по Вінницькій та Хмельницькій областях, код ЄДРПОУ 42964094, 21018, м. Вінниця, вул. Гоголя, 10.

Третя особа: Державне підприємство "Українське державне аерогеодезичне підприємство", код ЄДРПОУ 04722078, 03150, м. Київ, вул. В.Васильківська, буд.69.

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення04.12.2019
Оприлюднено06.12.2019
Номер документу86120361
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —127/22909/19

Постанова від 21.09.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 31.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 29.12.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 18.11.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Постанова від 18.11.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 13.11.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 11.11.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Сопрун В. В.

Рішення від 08.09.2020

Цивільне

Вінницький міський суд Вінницької області

Волошин С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні