Ухвала
від 06.12.2019 по справі 347/2078/15
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про заміну сторони виконавчого провадження

"06" грудня 2019 р. справа № 347/2078/15

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі судді Тимощука О.Л.,

за участю:

секретаря судового засідання - Ткачук О.П.,

заявника (стягувача) - ОСОБА_1 ,

представника заявника (стягувача) - Кириляк С.Г.,

представника відповідача (боржника) - Гуменюк І.П.,

представника виконавця - Винничук О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання державного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження №51585385 з примусового виконання виконавчого листа, виданого в адміністративній справі

за позовною заявою ОСОБА_1

до Державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Косівському районі Вінтоняка Сергія Михайловича, Відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області

про визнання незаконним та скасування рішення від 25.07.2015 та зобов`язання до вчинення дій, -

ВСТАНОВИВ:

Івано-Франківським окружним адміністративним судом, в результаті розгляду даної адміністративної справи, 24 червня 2016 року ухвалено постанову, якою позовну заяву ОСОБА_1 задоволено частково: визнано протиправним і скасовано рішення Державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Косівському районі Вінтоняка С.М. №РВ-260035602015 від 25.07.2015 року про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру; зобов`язано Державного кадастрового реєстратора відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області розглянути заяву ОСОБА_1 від 12.07.2015 року про державну реєстрацію земельної ділянки та прийняти рішення відповідно до вимог Закону.

Івано-Франківським окружним адміністративним судом 24.06.2016 видано виконавчий лист за №347/2078/15, який звернуто до виконання у відділ примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області, що підтверджується постановою про відкриття провадження ВП №51585385 від 13.07.2016 (том 3, а.с.74).

У зв`язку із ліквідацією відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області та утворення Відділу у Косівському районі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, державний виконавець Пищ М.С. звернулась до суду 14.08.2018 із поданням про заміну боржника у виконавчому провадженні (том 3, а.с.72-73).

Згідно із повідомленням в.о. начальника відділу документального забезпечення - канцелярія Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 20.08.2018 №347/2078/15/2090/18, заявнику роз`яснено, що 23.06.2017 дану адміністративну справу направлено до Вищого адміністративного суду України, та станом на 18.08.2018 до Івано-Франківського окружного адміністративного суду справа №347/2078/15 не надходила, а відтак, подання державного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження буде розглянуто по суті після повернення справи до суду першої інстанції (том 3, а.с.82).

Адміністративна справа №347/2078/15 надійшла на адресу Івано-Франківського окружного адміністративного суду 26.11.2019 за вх. №16803/19, що підтверджується відтиском штемпеля вхідної кореспонденції на супровідному листі Верховного Суду від 15.11.2019 №347/2078/15/64504/19 (том 3, а.с.4).

Відповідно до розпорядження керівника апарату Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 26.11.2019 №298 щодо призначення повторного автоматизованого розподілу справ, раніше визначеним головуючим суддею у даній справі є Кишинський М.І., який відрахований зі штату суду на підставі наказу №123-ОС від 19.09.2017, у зв`язку із чим, проведено повторний автоматизований розподіл справи №347/2078/15, в результаті чого, головуючим суддею визначено Тимощука О.Л. (том 3, а.с.5).

У судове засідання, призначене на 06.12.2019 заявник - державний виконавець відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Пищ М.С. не з`явилася. Причини такої неявки суду не відомі, жодних заяв чи клопотань на адресу суду не надходило. Про належне повідомлення щодо дати, часу та місця проведеного засідання останньої свідчить відмітка про отримання судової повістки на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення (том 3, а.с.108).

Відповідно до вимог частини другої статті 379 КАС України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Враховуючи вищенаведені приписи процесуальних норм в суду відсутні перешкоди для розгляду подання про заміну сторони виконавчого провадження.

Позивач, його представник та представник Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області подання державного виконавця про заміну сторони виконавчого провадження підтримали, однак враховуючи пояснення представника Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області про те, що Відділ у Косівському районі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області не є юридичною особою, заявили усне клопотання про заміну сторони у виконавчому провадженні №51585385 на належного боржника, а саме Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

Представник Косівського районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області щодо заміни сторони виконавчого провадження теж не заперечила.

Суд, розглянувши подання державного виконавця Пищ М.С. №04.1-15/1001 від 07.06.2018 про заміну сторони виконавчого провадження, дійшов висновку про наявність підстав для його часткового задоволення, з огляду на такі обставини.

У відповідності до частин 1, 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 № 1404-VIII сторонами у виконавчому провадженні є стягувач і боржник. У разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Судом встановлено, що постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2011 №1074 затверджено Порядок здійснення заходів, пов`язаних з утворенням, реорганізацією або ліквідацією міністерств, інших центральних органів виконавчої влади (надалі, також - Порядок).

Відповідно до пункту 5 Порядку, орган виконавчої влади припиняється шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації.

Пунктом 6 Порядку передбачено, що права та обов`язки органів виконавчої влади переходять: у разі перетворення органу виконавчої влади - до утвореного органу виконавчої влади.

Згідно із пунктом 8 Порядку, внаслідок реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) органів виконавчої влади припиняється той орган виконавчої влади, майнові права та обов`язки якого переходять його правонаступникам.

Пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 31.08.2016 № 581 Про реформування територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру , передбачено ліквідацію як юридичних осіб публічного права територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру і Державного агентства земельних ресурсів за переліком згідно з додатком, в тому числі й відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області.

Пунктом 2 вказаної Постанови встановлено, що міжрегіональне та міськрайонні управління Служби, управління (відділи) Служби у районі, містах є структурними підрозділами відповідних головних управлінь Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру.

Судом встановлено, що 17.10.2017 до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення юридичної особи - Відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області (том 3, зворотна сторона а.с.76).

Пунктами 1 та 4 Положення Про Відділ у Косівському районі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області , затвердженого наказом Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області від 11.01.2017 №3, встановлено, що Відділ у Косівському районі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області є структурним підрозділом Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, юрисдикція якого поширюється на територію Косівського району; не є юридичною особою, має самостійний бланк зі своїм найменуванням.

Відповідно до частини 1 статті 379 КАС України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Таким чином, з огляду на те, що починаючи з дати набрання чинності положеннями постанови Кабінету Міністрів України від 31.08.2016 №581 (16.09.2016), Відділ у Косівському районі визначено структурним підрозділом Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, подання про заміну сторони виконавчого провадження є підставним, однак, з огляду на те, що Відділ у Косівському районі не наділений статусом юридичної особи, а відтак, у розумінні положень Закону України Про виконавче провадження не є належним боржником, подання державного виконавця підлягає частковому задоволенню.

Враховуючи те, що правонаступником Відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області є Відділ у Косівському районі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, а не Відділ Держгеокадастру у Косівському районі Головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, слід замінити боржника - Державного кадастрового реєстратора Відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області на його правонаступника - Головне управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

На підставі наведеного та керуючись статтями 241, 243, 248, 256, 295, 379 підпунктом 15.5 пункту 15 частини 1 розділу VII "Перехідні положення" Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Подання державного виконавця відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області про заміну сторони виконавчого провадження - задовольнити частково.

Замінити боржника у виконавчому провадженні №51585385 з примусового виконання виконавчого листа № 347/2078/15, виданого 24.06.2016, а саме: Державного кадастрового реєстратора Відділу Держгеокадастру у Косівському районі Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ - 40002621), його правонаступником - Головним управлінням Держгеокадастру в Івано-Франківській області (адреса: вул. Ак. Сахарова, буд. 34-А, м. Івано-Франківськ, 76014, код ЄДРПОУ - 39767437).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя /підпис/ Тимощук О.Л.

Дата ухвалення рішення06.12.2019
Оприлюднено09.12.2019
Номер документу86151548
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення від 25.07.2015 та зобов`язання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —347/2078/15

Ухвала від 04.02.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Берназюк Я.О.

Постанова від 31.08.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 22.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 22.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 22.07.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 30.06.2021

Адміністративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Постанова від 01.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

Постанова від 01.06.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Тацій Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні