Ухвала
від 06.12.2019 по справі 643/15187/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 643/15187/19

н/п 2/953/3136/19

УХВАЛА

"06" грудня 2019 р. Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого судді Зуб Г.А.

за участю секретаря Черниш О.М.,

розглядаючи у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 (місцеперебування: АДРЕСА_1 ) до Московського районного суду м. Харкова (місцезнаходження: м. Харків, пр-т Ювілейний, буд. 38-Є), третя особа - Державна казначейська служба Україна (місцезнаходження: м. Київ, вул. Бастіонна, буд. 6) про відшкодування моральної шкоди ,-

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом до відповідача, в якому просить стягнути з Державного бюджету України шляхом списання коштів з єдиного казначейського рахунку Державного бюджету України через Державну казначейську службу України на користь позивача грошові кошти в якості відшкодування моральної шкоди в розмірі 976482 грн.

Однак, в подальшому позивачем подано до суду уточнену позовну заяву, в якій він просить третю особу Державну казначейську службу Україну зазначити по справі як відповідача, оскільки ним помилково зазначено її в якості третьої особи.

Учасники судового розгляду в підготовче судове засідання не з`явились, повідомлені у встановленому законом порядку. Від позивача надійшла до суду заява, в якій він просить судове засідання провести за його відсутності, та вирішити питання про вказану описку та уточнення позовних вимог. Від Голови Московського районного суду м. Харкова Скотара А. ОСОБА_2 надійшла до суду заява про розгляд справи за відсутності представника відповідача.

Згідно з ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів поданих учасниками справи. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмету спору на власний розсуд.

Право позивача змінити предмет чи підстави позову передбачене частиною 3 статті 49 ЦПК України. Відповідно до вказаної норми закону до закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви. У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Відповідно до ч.1 ст. 51 ЦПК України, суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

Враховуючи викладене, суд вважає за необхідне прийняти уточне позовну заяву ОСОБА_1 , та змінити статус Державної казначейської служби України на відповідача замість третьої особи відповідно до ч. 1 ст. 51 ЦПК України, а не в порядку виправлення описки, оскільки самим позивачем спочатку зазначено її в якості третьої особи, про що і було зазначено в ухвалі про відкриття провадження по справі від 07.10.2019р.

Згідно зі ст. 53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Таким чином, суд вважає необхідним за власною ініціативою залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - ТУ ДСА в Харківській області, оскільки постановою Харківського окружного

адміністративного суду від 18.07.2017 року саме її дії визнано неправомірними, у зв`язку з наведеним суд вважає за необхідне відкласти судове засідання по даній справі.

Керуючись ст. ст. 51, 53, 260-261 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ :

Залучити по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 (місцеперебування: АДРЕСА_1 ) до Московського районного суду м. Харкова (місцезнаходження: м. Харків, пр-т Ювілейний, буд. 38-Є), третя особа - Державна казначейська служба Україна (місцезнаходження: м. Київ, вул. Бастіонна, буд. 6) про відшкодування моральної шкоди , в якості співвідповідача - Державну казначейську службу Україну (місцезнаходження: м. Київ, вул. Бастіонна, буд. 6), виключивши її з третьої особи.

Роз`яснити відповідачу право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надіслати:

1) суду - відзив на позовну заяву і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), що підтверджують заперечення проти позову;

2) позивачу - копію відзиву та доданих до нього документів.

Прийняти уточнену позовну заяву ОСОБА_1 до Московського районного суду м. Харкова, Державної казначейської служби України про стягнення моральної шкоди - до розгляду.

Залучити по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Московського районного суду м. Харкова, Державної казначейської служби України про стягнення моральної шкоди, в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Територіальне управління державної судової адміністрації України в Харківській області.

Третя особа має право подати суду пояснення щодо позову в п`ятиденний строк з дня отримання копії ухвали з підтвердженням направлення їх копій з додатками учасникам справи.

Підготовче судове засідання по справі за позовом ОСОБА_1 до Московського районного суду м. Харкова, Державної казначейської служби України, третя особа - Територіальне управління Державної судової адміністрації України у Харківській області про стягнення моральної шкоди відкласти до 27.01.2020 року 17 год. 00 хв.

В підготовче судове засідання викликати учасників судове розгляду.

Ухвала набирає чинності негайно після її проголошення.

Суддя - Г.А. ЗУБ

Дата ухвалення рішення06.12.2019
Оприлюднено09.12.2019
Номер документу86159068
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —643/15187/19

Ухвала від 01.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 31.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Постанова від 16.04.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Хорошевський О. М.

Постанова від 13.04.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Хорошевський О. М.

Ухвала від 03.02.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Хорошевський О. М.

Ухвала від 03.02.2021

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Хорошевський О. М.

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Рішення від 17.12.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

Ухвала від 06.12.2019

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Зуб Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні