Рішення
від 28.11.2019 по справі 902/540/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

"28" листопада 2019 р. Cправа №902/540/19

Суддя Господарського суду Вінницької області Нешик О.С., при секретарі судового засідання Шаравській Н.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю " Інновіннпром", м.Вінниця

до фізичної особи-підприємця Табачнюка Олександра Олександровича, м.Вінниця про повернення 16582,50 грн за ненадані послуги по договору

представники сторін в судове засідання не з`явилися.

В С Т А Н О В И В :

У провадженні Господарського суду Вінницької області перебувала справа №902/540/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Інновіннпром" про стягнення з фізичної особи-підприємця Табачнюка Олександра Олександровича здійсненої позивачем попередньої оплати в розмірі 16582,50 грн за договором про надання послуг №0511218 від 05.11.2018 в зв`язку з невиконанням відповідачем взятих на себе за даним правочином зобов`язань.

06.11.2019 господарським судом по вказаній справі ухвалено рішення про задоволення позовних вимог товариства з обмеженою відповідальністю "Інновіннпром".

Водночас при вирішенні судом питання щодо розподілу витрат на професійну правничу допомогу суд враховув, що в судовому засіданні, 05.11.2019, представником позивача до закінчення судових дебатів було заявлено клопотання про розгляд вказаного питання в судовому засіданні після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

З огляду на викладене, пунктом 4 резолютивної частини вказаного рішення суду призначено судове засідання для вирішення питання стосовно розподілу судових витрат на 28.11.2019.

08.11.2019 від позивача надійшла заява про прийняття додаткового рішення про відшкодування витрат на професійну (юридичну) правничу допомогу.

На визначену судом дату (28.11.2019) представники сторін в судове засідання не з`явилися, хоча про дату та час його проведення останні повідомлялися належним чином. Зокрема позивача додатково повідомлено шляхом оформлення відповідної телефонограми від 20.11.2019. При цьому відносно відповідача також вживалися заходи щодо його повідомлення про дату та час судового засідання за вказаним в матеріалах справи номером телефону, однак відповідач на телефонний дзвінок не відповів. Зазначене підтверджується відповідною телефонограмою від 22.11.2019.

При цьому суд враховує, що вказаний вид повідомлення узгоджується із приписами ч.6 ст.120 ГПК України, відповідно до яких суд викликає або повідомляє експерта, перекладача, спеціаліста, а у випадках термінової необхідності, передбачених цим Кодексом, - також учасників справи телефонограмою, телеграмою, засобами факсимільного зв`язку, електронною поштою або повідомленням через інші засоби зв`язку (зокрема мобільного), які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику.

Також суд зазначає, що 28.11.2019 на адресу суду від представника позивача надійшло клопотання про розгляд справи, який призначений на 28.11.2019 за його відсутності.

За таких обставин у суду є достатні підстави вважати, що ним вжито належних заходів до повідомлення сторін про дату, час та місце судового слухання, але останні не скористався своїм правом на участь своїх представників у судовому засіданні.

З огляду на вищезазначене суд приходить висновку, що сторони належним чином були повідомлені про дане судове засідання. Неявка останніх є підставою до розгляду справи за їх відсутності, що передбачено п.1 ч.3 ст.202 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи №902/540/19, оцінивши наявні докази на засадах всебічного, повного і об`єктивного розгляду в судовому процесі всіх фактичних обставин справи в їх сукупності, керуючись законом, судом встановлено наступне.

01.07.2019 між адвокатським бюро "Ольги Паламарчук" (далі по тексту також -Бюро), в особі адвоката Паламарчук Ольги Анатоліївни, що здійснює адвокатську діяльність на підставі свідоцтва про право заняття адвокатською діяльністю №000425 від 07.02.2019, видане Радою адвокатів міста Києва, яка діє на підставі статуту адвокатського бюро (далі по тексту також - Адвокат) та товариством з обмеженою відповідальністю "Інновіннпром" (далі по тексту також - Клієнт) укладено договір №3 про надання юридичних послуг (далі по тексту - Договір).

Предметом договору є зобов`язання Бюро надати правову (правничу) допомогу, в тому числі, за окремими дорученнями Клієнта, представництво його інтересів в Господарському суді Вінницької області шляхом підготовки та подачі позовної заяви про стягнення коштів та здійснення представництва в цьому суді (п.1.1 Договору).

В пункті 1.3 Договору сторонами визначено перелік обов`язків Адвоката.

Оплата за надані послуги проводиться відповідно до Додатку №1, який є невід`ємною частиною цього Договору (п.3.1 Договору).

06.11.2019 між сторонами підписано Акт прийому-передачі виконаних робіт (надання послуг) по Договору про надання юридичних послуг №3 від 01.07.2019, яким засвідчено, що послуги з надання правової (правничої) допомоги були надані якісно та у відповідності до Договору про надання юридичних послуг №3 від 01.07.2019 року. Клієнт не має зауважень до повноти, якості, обсягу, своєчасності, ціни наданої за цим актом правової (правничої) допомоги, а також до сум понесених витрат, включених в цей Акт.

Відповідно до вказаного Акта вартість робіт з надання правової (правничої) допомоги становить - 2000,00 грн без ПДВ.

В подальшому, на виконання умов Договору позивачем сплачено на рахунок адвокатського бюро "Ольги Паламарчук" 2000,00 грн, що підтверджується платіжним дорученням №2161 від 07.11.2019.

Вирішуючи питання щодо відшкодування понесених позивачем витрат на правову допомогу суд враховує наступне.

Відповідно до п.3 ч.1. ст.244 ГПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Частиною 1 статті 123 Господарського процесуального кодексу визначено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Відповідно до п.1 ч.3 ст.123 ГПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Статтею 126 Господарського процесуального кодексу України визначено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Частиною 3 статті 4 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" №5076-VI від 05.07.2012 (далі - Закон №5076) встановлено, що адвокат може здійснювати адвокатську діяльність індивідуально або в організаційно-правових формах адвокатського бюро чи адвокатського об`єднання (організаційні форми адвокатської діяльності).

Згідно ст.13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

На підставі ст.86 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що заявлена позивачем до відшкодування сума понесених витрат на правову допомогу є обґрунтованою та пропорційною до предмета спору, суд вважає за можливе задовольнити вимогу позивача та відшкодувати за рахунок відповідача його витрати, пов`язані з правничою допомогою.

Керуючись ст.ст. 74, 76-80, 86, 91, 126, 129, 221, 236-242, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Стягнути з фізичної особи-підприємця Табачнюка Олександра Олександровича ( АДРЕСА_1 , ідент. код НОМЕР_1 ) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Інновіннпром" (вул.Київська, буд.14, м.Вінниця, 21100, код ЄДРПОУ 38189862) 2000,00 грн - відшкодування витрат на професійну правничу допомогу.

2. Видати наказ після набрання додатковим рішенням законної сили.

3. Примірник додаткового судового рішення надіслати учасникам справи рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч. 1,2 ст. 241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст.ст. 256, 257 ГПК України). Відповідно до п. 17.5 Перехідних положень ГПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Повне додаткове рішення складено 09 грудня 2019 р.

Суддя Нешик О.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи;

2 - позивачу (вул.Київська, буд.14, м.Вінниця, 21100);

3,4 - відповідачу (Київ-132, а/с 127, 02132 та АДРЕСА_1)

Дата ухвалення рішення28.11.2019
Оприлюднено09.12.2019
Номер документу86174281
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/540/19

Судовий наказ від 08.01.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Судовий наказ від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Рішення від 28.11.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Рішення від 06.11.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 16.09.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

Ухвала від 15.07.2019

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Нешик О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні