Вирок
від 09.12.2019 по справі 761/13585/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/13585/19

Провадження №1-кп/761/1897/2019

В И Р О К

іменем України

09 грудня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі головуючого:

судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

номер кримінального провадження 320191000000000 70 внесеного 18.12.2017 до Єдиного реєстру досудових розслідувань, про обвинувачення:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Керкес Київської області, громадянина України, раніше не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.205-1 КК України,

за участю:

прокурора ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

обвинуваченого ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду зазначене кримінальне провадження,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 вчинив внесення завідомо неправдивих відомостей до документів, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, тобто у скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.205-1 КК України.

Так, ОСОБА_3 у серпні 2017 року у АДРЕСА_1 зустрівся з невстановленою слідством особою на ім`я ОСОБА_6 , який запропонував останньому за грошову винагороду стати учасником та директором Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) «Ізтерс» (код ЄДРПОУ 41325624) без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену статутом вказаного товариства.

Отримавши зазначену пропозицію, усвідомлюючи противоправний характер дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, ОСОБА_3 , розуміючи, що він стане учасником та буде призначений на посаду директора ТОВ «Ізтерс», не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, з корисливих мотивів погодився на таку пропозицію.

Згідно пункту 4 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003 NV755-IV (надалі - Закон) визначено, що для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у лому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи:

-заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

-установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі;

-примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, ха або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника, учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи;

-та. інші документи визначені у вказаній статті Закону.

Пункти 1, 2 статті 14 цього ж Закону визначають, що документи для державної реєстрації можуть подаватися у паперовій або електронній формі. У паперовій формі документи подаються особисто заявником або поштовим відправленням.

Якщо документи подаються особисто, заявник пред являє свій паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, або паспортний документ іноземця, або посвідчення особи без громадянства, або посвідку на постійне або тимчасове проживання. У разі подання документів представником, додатково подається примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження.

В свою чергу, ОСОБА_3 , реалізовуючи злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, надав невстановленій особі копії свого паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Білоцерківським MB Управління ДМС України в Київській області 21.08.2013 та реєстраційного номеру облікової картки платника податків № НОМЕР_2 , яка на підставі цих документів у невстановленому місці та час виготовила, протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Ізтерс» від 22.08.2017, договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Ізтерс» від 22.08.2017, в яких ОСОБА_3 був зазначений як учасник товариства та призначений на посаду директора.

У подальшому, 22.08.2017 ОСОБА_3 разом з невстановленою особою перебуваючи у м. Києві прослідували до приватної нотаріальної контори по вул. Бульварно-Кудрявскій, 35, оф.1, де ОСОБА_3 підписав договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТOB «Ізтерс» від 22.08.2017, а також у присутності приватного нотаріуса київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 доставив свій підпис у протоколі № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Ізтерс» від 22.08.2017, в який попередньо невстановленою особою внесені неправдиві відомості, а саме:

-в п. 2 протоколу №2 зазначено, що ОСОБА_3 призазначено на посаду директора ТОВ «Ізтерс», проте фактичного наміру здійснювати службові обов`язки директора Товариства ОСОБА_3 не мав;

-в п. 3 протоколу № 2 зазначено про продаж частки, що складає 100% в статутному капіталі Товариства на користь ОСОБА_3 , проте фактично ОСОБА_3 частку в статутному капіталі не приймав, не сплачував грошових коштів за її придбання, наміру ставати учасником товариства ОСОБА_3 не мав в подальшому правами учасника товариства не користувався та обов язки учасника товариства не виконував;

-в п. 5 зазначено види економічної діяльності Товариства, які фактично ОСОБА_3 здійснювати наміру не мав.

На час підписання, протоколу № 2 загальних зборів учасників ТOB «Ізтерс» від 22.08.2017, договору купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Ізтерс» від 22.08.2017, ОСОБА_3 розумів, що він вносить недравдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін про юридичну особу ТОВ «Ізтерс», оскільки ОСОБА_3 та невстановлена особа попередньо домовились про те, що учасником та директором ТОВ «Ізтерс» буде значитися ОСОБА_3 , проте до діяльності ТОВ «Ізтерс» в подальшому він не буде мати ніякого відношення, а фінансово-господарською діяльністю ТОВ «Ізтерс» будуть займатись інші особи.

Того ж дня, у невстановлений час, після підписання вказаних вище документів, ОСОБА_3 передав їх за грошову винагороду у розмірі 300 грн. невстановленій особі.

В подальшому, невстановленою особою 22.08.2017 вказані документи подані для реєстрації змін відомостей про юридичну особу - ТОВ «Ізтерс» державному реєстратору.

На підставі вказаних документів, державним реєстратором проведено державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу - ТОВ «Ізтерс», що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, про що у Єдиному державному реєстрі вчинено відповідні записи.

Отже, ОСОБА_3 , своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненого за попередньою змовою групою осіб вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України.

Крім того ОСОБА_3 у листопаді 2017 року у селі Чупира 4-те відділення, вул. Лугова буд. 9, кв. 2 Білоцерківського району Київської області, повторно зустрівся з невстановленою особою на ім`я ОСОБА_6 , який запропонував останньому за грошову винагороду стати учасником та директором товариств з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) «Сейлпромоушен» (код ЄДРПОУ -1326214) та «Депротрафік» (код ЄДРПОУ 41200791) без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену статутом вказаних товариств.

Отримавши зазначену пропозицію, усвідомлюючи противоправний характер дій, запропонованих йому невстановленою особою, ОСОБА_3 , розуміючи, що він стане учасником та буде призначений на посаду директора ТОВ «Сейлпромоушен» та ТОВ «Депротрафік» не маючи наміру здійснюватии господарську діяльність, з корисливих мотивів повторно погодився на таку пропозицію.

В свою чергу, ОСОБА_3 , реалізовуючи злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, повторно надав невстановленій особі копії свого паспорта громадянина України серії НОМЕР_1 , виданий Білоцерківським MB Управління ДМС України в Київській області 21.08.2013 та реєстраційного номеру облікової картки платника податків НОМЕР_2 , яка на підставі цих документів у невстановленому місці та час виготовила, протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Сейлзпромоушен» від 29.11.2017, протокол № 2 загальних зборів учасників TOB «Депротрафік» від 29.11.2017, договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Сейлзпромоушен» від 29.11.2017 та договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Депротрафік» від 29.11.2017 в яких ОСОБА_3 був зазначений як учасник вказаних товариств та призначений на посаду директора.

У подальшому, 29.11.2017 ОСОБА_3 разом з невстановленою особою перебуваючи у м. Києві прослідували до приватної нотаріальної контори по вул. Бульварно-Кудрявскій, 35, оф.1, де ОСОБА_3 підписав договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Сейлзпромоушен» від 29.11.2017, договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Депротрафік» від 29.11.2017, а також у присутності приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 підписав протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Сейлзпромоушен» від 29.11.2017 та протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Депротрафік» від 29.11.2017, в які попередньо невстановленою особою внесені неправдиві відомості, а саме:

-в п. 2 протоколів №2 зазначено, що ОСОБА_3 призначено на посаду директора ТОВ «Депротрафік» та ТОВ «Сейлзпромоушен», проте фактичного наміру здійснювати службові обов`язки директора Товариств ОСОБА_3 не мав;

-в п. 3 протоколів № 2 зазначено про продаж частки, що складає 100% в Статутному капіталі Товариства на користь ОСОБА_3 , проте фактично ОСОБА_3 частки в статутних капіталах ТОВ «Депротрафік» та ТОВ «Сейлзпромоушен» не приймав, не сплачував грошових коштів за їх придбання, наміру ставати учасником товариств ОСОБА_3 не мав, в подальшому правами учасника товариств не користувався та обов`язки учасника товариств не виконував;

-в п. 5 зазначено види економічної діяльності ТОВ «Депротрафік» та ТOB «Сейлзпромоушен», які фактично ОСОБА_3 здійснювати наміру не мав.

На час підписання протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «Сейлзпромоушен» від 29.11.2017, протоколу № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Депротрафік» від 29.11.2017, договору купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Сейлзпромоушен» від 29.11.2017 та договору купівлі - продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Депротрафік» від 29.11.2017, ОСОБА_3 розумів, що він вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації змін відомостей про ТОВ «Депротрафік» та ТОВ «Сейлзпромоушен», оскільки ОСОБА_3 та невстановлена особа домовились про те, що часником та директором ТОВ «Депротрафік» та ТОВ «Сейлзпромоушен» буде значитися ОСОБА_3 , проте до діяльності вказаних товариств в подальшому він не буде мати ніякого відношення, а фінансово-господарською діяльністю будуть займатись інші особи.

Того ж дня, у невстановлений час, після підписання вказаних вище документів, ОСОБА_3 передав їх за грошову винагороду у розмірі 300 грн. невстановленій особі.

В подальшому, невстановленою особою 29.11.2017 вказані документи подані державному реєстратору для проведення державної реєстрації змін до відомостей про ТОВ «Сейлзпромоушен» та ТОВ «Депротрафік».

На підставі вказаних документів, державними реєстраторами проведено державну реєстрацію зміни до відомостей про юридичних осіб, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо ТОВ «Депротрафік» та ТОВ «Сейлзпромоушен», про що у Єдиному державному реєстрі вчинено відповідні записи.

Таким чином, ОСОБА_3 своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, вчиненого повторно за попередньою змовою групою осіб вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 205-1 КК України.

У даномукримінальному проваджені № 320191000000000 70, укладена угодапро визнаннявинуватості міжпрокурором відділупрокуратури м.Києва ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_3 від 28.03.2019.

Відповідно до умов вищезазначеної угоди, прокурор та підозрюваний за спільною ініціативою та обопільною згодою відповідно до ст.ст. 468, 469, 472 КПК України уклали дану угоду про визнання винуватості, в якій виклали формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію за ч. 2 ст. 205-1 КК України, яка ніким не оспорюється, зазначили істотні обставини для даного кримінального провадження, беззастережне визнання підозрюваним своєї винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, а також узгодили призначення покарання у виді штрафу у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян на користь держави з урахуванням ст..69 КК України без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 підтвердив суду, що угода про визнання винуватості укладена добровільно, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Прокурор просив суд затвердити угоду про визнання винуватості на умовах викладених в угоді, вказуючи на дані, що підтверджують наявність суспільного інтересу.

Заслухавши думку прокурора, обвинуваченого який не заперечував проти затвердження угоди на умовах, визначених в ній, дослідивши угоду про визнання винуватості та перевіривши її на відповідність вимогам КПК України та закону, суд дійшов висновку про наявність підстав для затвердження угоди.

Суд, вважає, що дії обвинуваченого ОСОБА_3 за ч. 2 ст. 205-1 КК України кваліфіковано вірно, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушуються права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, обвинувачений може виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, фактичні підстави для визнання винуватості наявні, узгоджена міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України та існують підстави для застосування ст.69 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 374-376, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості від 28.03.2019, що укладена у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 320191000000 00070 від 23.01.2019 між прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_3 затвердити.

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205-1 КК України, та призначити йому покарання з урахуванням ст. 69 КК України у вигляді штрафу у дохід держави розміром 100 (сто) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700 (одна тисяча сімсот) грн. на користь держави без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Вирок може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Шевченківський районний суд м. Києва протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення з підстав, передбачених ст. 394 КПК України.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку. Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя:

Дата ухвалення рішення09.12.2019
Оприлюднено21.02.2023
Номер документу86267061
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/13585/19

Ухвала від 14.12.2021

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Ухвала від 26.05.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

Вирок від 09.12.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Мєлєшак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні