Ухвала
від 05.12.2019 по справі 2340/3585/18
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 2340/3585/18

У Х В А Л А

5 грудня 2019 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого судді Демчика Р.В.

при секретарі Бузун Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 , як представника ОСОБА_2 до головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області Безкровної Катерини Василівни, Державної архітектурно-будівельної інспекції України про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Смілянський міський відділ державної виконавчої служби ГТУЮ у Черкаській області, -

встановив:

В провадженні Придніпровського районного суду м. Черкаси знаходиться справа за адміністративним позовом ОСОБА_1 , як представника ОСОБА_2 до головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області Безкровної Катерини Василівни, Державної архітектурно-будівельної інспекції України про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Смілянський міський відділ державної виконавчої служби ГТУЮ у Черкаській області.

Під час розгляду справи представник позивача Брунь В.І. надав письмові клопотання про призначення в якому просив призначити у справі судово-медичну та судово-психіатричну експертизи, посилаючись на те, що позивач ОСОБА_2 має вади зору, котрі унеможливлюють його без допомоги захисника усвідомлювати складні юридично-правові та службові документи. ОСОБА_2 , який є інвалідом 2 групи, має тяжке захворювання пов`язане з перенапруженням психічної діяльності під впливом психоемоційних факторів, які викликали порушення коркових та підкоркових регуляцій вазомоторної системи і гормональних механізмів контролю АТ. Таке ураження психіки призвело до розладів функцій пізнавальної діяльності, а саме прогресуючого зниження інтелекту з втратою належного рівня здатності мислення та пам`яті на минулі і плинні події

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч.1 ст. 102 КАС України суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до КАС України про призначення експертизи суд постановляє ухвалу, в якій зазначає підстави проведення експертизи, питання, з яких експерт має надати суду висновок, особу (осіб), якій (яким) доручено проведення експертизи, перелік матеріалів, що надаються для дослідження, та інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

Отже, судова експертиза в адміністративній справі - це дослідження експертом, тобто особою, яка володіє спеціальними знаннями необхідними для з`ясування відповідних обставин справи, матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини в адміністративній справі, що перебуває у провадженні суду.

Зважаючи на те, що обов`язковою передумовою призначення судової експертизи є необхідність з`ясування судом тих обставин, які потребують спеціальних знань та в силу їх специфічного характеру не можуть бути з`ясовані судом самостійно, що може вплинути на правильне вирішення адміністративного спору по суті, суд, з метою всебічного та об`єктивного розгляду справи, з метою недопущення порушення прав учасників судового провадження, приходить до висновку про задоволення заявленого клопотання та призначення по справі судово-медичної експертизи.

Разом з тим, беручи до уваги положення п.6.6 розділу VI Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, суд вважає за необхідне деталізувати зміст питань, які поставити перед експертом.

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи потрібний значний проміжок часу, суд вважає що на час її проведення провадження у справі слід зупинити відповідно до вимог ст. 236 КАС України до отримання висновку експерта.

На підставі вищевикладеного, керуючись, ст.ст. 102, 103, 236, 243, 248 КАС України, -

ухвалив:

Призначити по справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 , як представника ОСОБА_2 до головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області Безкровної Катерини Василівни, Державної архітектурно-будівельної інспекції України про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Смілянський міський відділ державної виконавчої служби ГТУЮ у Черкаській області комплексну судово-психіатричну та судово-медичну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1.Чти страждає ОСОБА_2 стійкими хронічними розладами зору?

2.Якщо так, то чи здатний він був самостійно прочитати постанову №72 від 22 серпня 2018 року (а.с.18-19), припис №79 від 8 серпня 2018 року (20-22), протокол про адміністративне правопорушення №76 від 8 серпня 2018 року (24-25), припис від 5 червня 2018 року (а.с.104)?

3.Якщо так, то чи здатний він був самостійно прочитати та підписати довіреність від 8 червня 2018 року, яка посвідчена Новіковим І.М., приватним нотаріусом Смілянського районного нотаріального округу 8 червня 2018 року за реєстровим №2522(а.с.12-14)?

4.Чи дійсно ОСОБА_2 , який є інвалідом ІІ групи пожиттєво, страждає на тяжке психічне захворювання пов`язане з перенапруженням психічної діяльності під впливом психоемоційних факторів, які викликали порушення коркових та підкоркових регуляцій вазомоторної системи і гормональних механізмів контролю АТ?

5.Якщо так, то чи міг ОСОБА_2 розуміти зміст постанови №72 від 22 серпня 2018 року (а.с.18-19), припису №79 від 8 серпня 2018 року (20-22), протоколу про адміністративне правопорушення №76 від 8 серпня 2018 року (24-25), припису від 5 червня 2018 року (а.с.104)?

6.Якщо так, то чи міг ОСОБА_2 розуміти зміст складеної довіреності від 8 червня 2018 року, яка посвідчена Новіковим І.М., приватним нотаріусом Смілянського районного нотаріального округу 8 червня 2018 року за реєстровим №2522(а.с.12-14)?

Проведення експертизи доручити експертам комунального некомерційного підприємства Черкаська обласна психіатрична лікарня Черкаської обласної Ради, м. Сміла Черкаська область, вул. Павлова, 46, попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України..

Зобов`язати експерта копію тексту присяги експерта, розписки про попередження про кримінальну відповідальність за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків і за завідомо неправдивий висновок, засвідчені печаткою, направити до суду разом з експертним висновком.

В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи №2340/3585/18, провадження № 2-а/711/3/19.

Роз`яснити ОСОБА_2 , що у разі ухилення учасника справи від подання до суду на його вимогу необхідних для проведення експертизи матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, що перешкоджає її проведенню, суд залежно від того, яка особа ухиляється, а також яке ця експертиза має значення, може визнати встановленою обставину, для з`ясування якої експертиза була призначена, або відмовити у її визнанні.

На час проведення експертизи зупинити провадження у справі до отримання висновку експерта.

Ухвала може бути оскаржена до Шостого апеляційного адміністративного суду протягом 15 днів з дня її проголошення через Придніпровський районний суд м. Черкаси, а особами, які не були присутніми під час проголошення ухвали, протягом 15 днів з моменту її отримання.

Головуючий: Р. В. Демчик

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення05.12.2019
Оприлюднено15.12.2019
Номер документу86328420
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2340/3585/18

Рішення від 14.02.2022

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 19.02.2021

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 31.01.2020

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 21.05.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 08.04.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Шипович В. В.

Ухвала від 26.03.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 19.10.2018

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 09.10.2018

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні