Ухвала
від 19.02.2021 по справі 2340/3585/18
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 2340/3585/18

Провадження 2-а/711/7/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2021 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі:

головуючого - судді Демчик Р.В.

при секретарі Бузун Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси адміністративний позов Брунь Володимира Івановича, як представника ОСОБА_1 до головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області Безкровної Катерини Василівни, Державної архітектурно-будівельної інспекції України про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Смілянський міський відділ державної виконавчої служби ГТУЮ у Черкаській області,-

в с т а н о в и в:

В провадженні Придніпровського районного суду м. Черкаси перебуває справа за адміністративним позовом ОСОБА_2 , як представника ОСОБА_1 до головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області Безкровної Катерини Василівни, Державної архітектурно-будівельної інспекції України про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Смілянський міський відділ державної виконавчої служби ГТУЮ у Черкаській області.

Позивач просить скасувати постанову головного інспектора будівельного нагляду інспекційного відділу Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області Безкровної К.В. №72 від 28.08.2018 року, якою ОСОБА_1 визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення. Передбаченого ч.2 ст. 188 42КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 5950 грн.

В судовому засіданні встановлено, що згідно вказаної постанови, власником домоволодіння за адресою АДРЕСА_1 , гр. ОСОБА_1 не допущено посадову особу Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області до проведення позапланової перевірки 08.08.2018 року за адресою АДРЕСА_1 та не надано жодних документів для перевірки.

Обгрунтовуючи пред`явлений позов, представник позивача посилається на ту обставину, що ОСОБА_1 ніколи не був власником домоволодіння за адресою АДРЕСА_1 .

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 19.02.2021 року, право власності на домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 не зареєстроване.

Відповідно до ст. 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану сторону. Будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Розглядаючи питання щодо витребування письмових доказів, колегія суддів, виходила з наступного.

Приписами ч. 4 ст. 9 КАСУ визначено, що суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Національним судам належить функція керування провадженнями таким чином, щоб вони були швидкими та ефективними (рішення Європейського суду з прав людини від 21 грудня 2006 року справа "Мороз та інші проти України").

Суд завжди займав визначне місце, забезпечуючи право на справедливий суд (Airey v. Ireland (Ейрі проти Ірландії), § 24; Stanev v. Bulgaria (Станєв проти Болгарії) [ВП], § 231). Ця гарантія є "одним з основних принципів будь-якого демократичного суспільства, відповідно до Конвенції" (Pretto and Others v. Italy (Претто та інші проти Італії), § 21). Таким чином, статтю 6 § 1 не можна трактувати обмежено (Moreira de Azevedo v. Portugal (Морейра де Азеведу проти Португалії), § 66). Вимога справедливості застосовується до проваджень узагалом; і не обмежується слуханнями (Stran Greek Refineries and Stratis Andreadis v. Greece (Стрен Грік Рифайнеріз і Стратіс Андреадіс проти Греції, § 49).

В свою чергу, органи державної влади мають забезпечувати виконання вимог "справедливого суду" Конвенції у кожній окремій справі (Dombo Beheer B.V. v. the Netherlands (Домбо Бегеер Б.В. проти Нідерландів), § 33 наприкінці).

Сторони у справі мають право надати суду зауваження, які вони вважають важливими у справі. Це право можна вважати ефективним тільки за умови, що зауваження були "заслухані", тобто відповідно розглянуті судом. Тобто, "суд" має проводити належний розгляд поданих документів і доказів, та наведених сторонами аргументів і доказів (Kraska v. Switzerland (Краска проти Швейцарії), § 30; (Van de Hurk v. the Netherlands (Ван де Гурк проти Нідерландів), Perez v. France (Перез проти Франції) [ВП], § 80). З метою забезпечення ефективності гарантованого цією статтею права, органи влади мають демонструвати "належне ставлення": для заявника, який не має юридичного представника, див. Kerojдrvi v. Finland (Кероярві проти Фінляндії), § 42 і Frettй v. France (Фретте проти Франції), 49; для заявника, який має представника у суді, див. Gцз v. Turkey (Ґоч проти Туреччини) [ВП], § 57.

Відповідно до ст. 72 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Принцип рівності сторін - один із складників ширшої концепції справедливого судового розгляду - передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом (серед інших рішень та mutatis mutandis, "Кресс проти Франції" (Kress v. France), [GC], N 39594/98, п. 72, ECHR 2001-VI; "Ф.С.Б. проти Італії" (F.C.B. v. Italy) від 28 серпня 1991 року, Серія A N 208-B, п. 33; "Т. проти Італії" (Т. v. Italy) від 12 жовтня 1992 року, Серія A N 245-C, п. 26; та "Кайя проти Австрії" (Kaya v. Austria), N 54698/00, п. 28, від 8 червня 2006 року).

Гарантії Статті 6 § 1 є вчинення операцій із доказами на процесуальному рівні. Прийнятність доказів або спосіб їх оцінки за обставинами справи, у першу чергу - питання національних судів, чиїм завданням є оцінка доказів у процесі слухання справи (Garcнa Ruiz v. Spain (Гарсіа Руїз проти Іспанії) [ВП], § 28; Farange S.A. v. France (Фаранж проти Франції) (dйc.)).

З огляду на необхідність дотримання судом вказаних процесуальних гарантій, колегія суддів приходить до висновку про необхідність витребування письмових доказів.

Відповідно до ч. 5 ст. 124 Конституції України судові рішення ухвалюються іменем України і є обов`язковими до виконання на всій території України. Серед основних засад судочинства в Україні, згідно з п. 9 ч. 3 ст. 129 Конституції України , є обов`язковість рішень суду.

Враховуючи те, що відомості про право власності на будинковолодіння за адресою: АДРЕСА_1 , є одними з засобів доказування у справі, суд вважає за необхідне, у відповідності до вимог ст. 80 КАС України, витребувати з Смілянського виробнимчого відділку КП ЧООБТІ відомості кому на праві власності належало та належить домоволодіння АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. 80 КАС України, -

ухвалив:

Витребувати з Смілянського виробничого відділку КП ЧООБТІ (27000, Черкаська область, м. Сміла, бульвар Графа Бобринського,2) відомості кому на праві власності належало та належить домоволодіння АДРЕСА_1 .

Зобов`язати уповноважену посадову особу Смілянського виробничого відділку КП ЧООБТІ зазначену інформацію направити на адресу Придніпровського районного суду м. Черкаси (18015, м. Черкаси, вул. Гоголя, 316) в строк до 01.04.2021 року.

Роз`яснити, що відповідно до ст. 382 КК України за умисне невиконання ухвали суду, що набрала законної сили передбачена кримінальна відповідальність.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий: Р. В. Демчик

СудПридніпровський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення19.02.2021
Оприлюднено25.02.2021
Номер документу95095931
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2340/3585/18

Рішення від 14.02.2022

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 19.02.2021

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 31.01.2020

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 05.12.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 21.05.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 08.04.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Шипович В. В.

Ухвала від 26.03.2019

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 19.10.2018

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

Ухвала від 09.10.2018

Адміністративне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Скляренко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні