Ухвала
від 16.12.2019 по справі 909/303/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/303/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

16.12.2019 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Фрич М. М. , розглянувши подання Головного державного виконавця Долинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Вакуленко Н.О. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника без вилучення паспортного документу по справі

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпаттурист", вул. Кошицька, буд.30, м.Ужгород, Закарпатська область, 88000

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Бімай", просп. Незалежності, буд.8/74, м. Долина, Долинський район, Івано-Франківська область,77500

про стягнення заборгованості з орендної плати в сумі 319 691,09 грн

без повідомлення (виклику) представників учасників справи,

ВСТАНОВИВ:

16.12.2019 до Господарського суду Івано-Франківської області надійшло подання Головного державного виконавця Долинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Вакуленко Н.О. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника без вилучення паспортного документа.

У своєму поданні державний виконавець просить, тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон громадянина України керівника ТзОВ "Бімай" ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 до виконання зобов`язань, покладених на нього наказом № 863 що виданий 17.07.2019 Господарським судом Івано-Франківської області про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бімай" /просп. Незалежності, буд.8/74, м. Долина, Долинський район, Івано-Франківська область, 77500, код ЄДРПОУ 40661798/ на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпаттурист" /вул. Кошицька, буд.30,м.Ужгород,Закарпатська область,88000, код ЄДРПОУ 02648811/ заборгованість з орендної плати в сумі 319 691,09 грн (триста дев`ятнадцять тисяч шістсот дев`яносто одна гривня 09 к.) та судовий збір в розмірі 4 795, 37 грн (чотири тисячі сімсот дев`яносто п`ять гривень 37 к.).

Розглянувши Головного державного виконавця Долинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Вакуленко Н.О. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника без вилучення паспортного документу, суд встановив наступне.

На виконанні у Головного державного виконавця Долинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Вакуленко Н.О. знаходиться виконавче провадження №59765681 з примусового виконання наказу № 863 виданого Господарським судом Івано-Франківської області 17.07.2019 про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бімай" /просп. Незалежності, буд.8/74, м. Долина, Долинський район, Івано-Франківська область, 77500, код ЄДРПОУ 40661798/ на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпаттурист" /вул. Кошицька, буд.30,м.Ужгород,Закарпатська область,88000, код ЄДРПОУ 02648811/ заборгованість з орендної плати в сумі 319 691,09 грн (триста дев`ятнадцять тисяч шістсот дев`яносто одна гривня 09 к.) та судовий збір в розмірі 4 795, 37 грн (чотири тисячі сімсот дев`яносто п`ять гривень 37 к.).

За вказаним виконавчим документом боржником є - ТзОВ "Бімай" /просп. Незалежності, буд.8/74, м. Долина, Долинський район, Івано-Франківська область, 77500, код ЄДРПОУ 40661798/.

09.08.2019 постановою про відкриття виконавчого провадження №59765681 було відкрито виконавче провадження з примусового виконання вищевказаного виконавчого документа. Пунктом 2 вказаної постанови було зобов`язано боржника подати декларацію про доходи та майно та попереджено боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей. Копію постанови направлено сторонам виконавчого провадження.

Під час виконання рішення суду виконавцем встановлено, що згідно інформації наданої Держгеокадастром, інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відповіді про транспортні засоби, встановлено, що майно яке б належало боржнику на праві власності відсутнє.

28.08.2019 державним виконавцем винесено постанову про арешт коштів боржника, однак згідно відповіді банківської установи, коштів на рахунках недостатньо для виконання даних постанови.

Згідно акту державного виконавця від 01.11.2019 в присутності керівника ТзОВ "Бімай", ОСОБА_2 Івана ОСОБА_3 встановлено, що за адресою, яка вказана у виконавчому документі ТзОВ "Бімай" не знаходиться та майна, яке б належало боржнику не виявлено.

Рішення суду керівником ТзОВ "Бімай" Бандуровичем Іваном Михайловичем на даний час не виконано, декларацію не надано, будь яких дій спрямованих на його виконання не здійснено, що суперечить вимогам частини п`ятої статті 19 Закону України "Про виконавче провадження".

Отже, рішення до теперішнього часу не виконано, а боржник ухиляється від його виконання, не вживає заходів щодо виконання рішення, не виконує законних вимог державного виконавця, не вживає заходів щодо виконання рішення за рахунок належного йому майна і доходів, що призвело до вжиття відносно нього вищевказаних заходів примусового виконання.

Відповідно до ст. 5 Закону України "Про виконавче провадження" примусове виконання рішень покладається на органи державної виконавчої служби (державних виконавців) та у передбачених цим Законом випадках на приватних виконавців, правовий статус та організація діяльності яких встановлюються Законом України "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів".

Відповідно до підпункту 19 пункту 3 Закону України "Про виконавче провадження" у разі ухилення боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов`язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Відповідно до ст. 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в`їзду в країну громадян України" по громадянина України на виїзд з України може бути тимчасово обмежено у випадках, коли: він ухиляється від виконання зобов`язань, покладених на нього судовим рішенням, - до виконання зобов`язань.

Відповідно до п.5 ст. 19 "Про виконавче провадження" боржник зобов`язаний: утримуватися від вчинення дій, що унеможливлюють чи ускладнюють виконання рішення, за рішеннями майнового характеру подати виконавцю протягом п`яти робочих днів з дня відкриття виконавчого провадження декларацію про доходи та майно боржника, зокрема про майно, яким він володіє спільно з іншими особами, про рахунки у банках чи інших фінансових установах, про майно, що перебуває в заставі (іпотеці) або в інших осіб, чи про кошти та майно, належні йому від інших осіб, за формою, встановленою Міністерством юстиції України, своєчасно з`являтися на вимогу виконавця.

Відповідно до роз`яснень Верховного суду України від 01.02.2013 року, викладених у судовій практиці щодо вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України законом передбачено юридичні санкції у вигляді тимчасового обмеження у праві виїзду не за наявність факту невиконання зобов`язань, а за ухилення від їх виконання. У зв`язку з цим з метою всебічного і повного з`ясування всіх обставин справи, встановлення дійсних прав та обов`язків учасників спірних правовідносин, суду належить з`ясувати, чи дійсно особа свідомо не виконувала належні до виконання зобов`язання в повному обсязі чи частково.

Разом з тим, у роз`ясненнях Верховного суду України від 01.02.2013 року, викладених у судовій практиці щодо вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України вказано, що у судовій практиці постає питання про визначення поняття "ухилення" боржника від виконання зобов`язань, покладених на нього рішенням, оскільки в Законі № 606-XIV його значення не розкрито. У сучасній українській мові слово "ухилення" тлумачиться так: 1) відступати, відхилятися, вивертатися; 2) намагатися не робити чого-небудь, не брати участі в чомусь; уникати; 3) навмисно не давати відповіді на запитання або говорити про щось інше.

Враховуючи роз`яснення Верховного суду України, проаналізувавши спірну ситуацію, суд дійшов висновку про те, що боржник ухиляється від виконання рішення суду. Такі дії боржника полягають в неподанні декларації про доходи та майно.

Крім того, в суду відсутні докази наявності об`єктивних причин, що унеможливлюють виконання боржником рішення суду.

Відповідно до ст.337 Господарського процесуального кодексу України тимчасове обмеження фізичної особи - боржника у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як виключний захід забезпечення виконання судового рішення. Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення. Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження.

Враховуючи фактичні обставини ситуації, що склалася, суд вважає, що обмеження у праві виїзду за межі України змусить боржника виконати свої зобов`язання за судовим рішенням, а відтак подання державного виконавця про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника без вилучення паспортного документа слід задоволити.

Керуючись стст. 234, 337 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Подання подання Головного державного виконавця Долинського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області Вакуленко Н.О. про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України боржника без вилучення паспортного документа, задоволити.

Тимчасово обмежити у праві виїзду за кордон без вилучення паспорта громадянина України для виїзду за кордон керівника ТзОВ "Бімай" ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 до виконання зобов`язань, покладених на нього наказом № 863 що виданий 17.07.2019 Господарським судом Івано-Франківської області про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бімай" /просп. Незалежності, буд.8/74, м. Долина, Долинський район, Івано-Франківська область, 77500, код ЄДРПОУ 40661798/ на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Закарпаттурист" /вул. Кошицька, буд.30,м.Ужгород,Закарпатська область,88000, код ЄДРПОУ 02648811/ заборгованість з орендної плати в сумі 319 691,09 грн (триста дев`ятнадцять тисяч шістсот дев`яносто одна гривня 09 к.) та судовий збір в розмірі 4 795, 37 грн (чотири тисячі сімсот дев`яносто п`ять гривень 37 к.).

Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 235 ГПК України, та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду в порядку та строки, визначені ст.ст. 255-257 ГПК України.

Суддя Фрич М.М.

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення16.12.2019
Оприлюднено18.12.2019
Номер документу86399142
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/303/19

Постанова від 27.04.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 19.03.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 10.03.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 20.01.2020

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Якімець Ганна Григорівна

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Рішення від 18.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 04.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

Ухвала від 04.06.2019

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні