Рішення
від 24.12.2019 по справі 572/3729/19
САРНЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сарненський районний суд

Рівненської області


Справа №572/3729/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2019 року м.Сарни

Сарненський районний суд Рівненської області в складі

головуючого судді Рижого О.А.

за участю секретаря судового засідання Мороз Ю.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сарни цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту прийняття спадщини, заінтересована особа: Люхчанська сільська рада Сарненського району, -

В С Т А Н О В И В:

02.12.2019 року заявник звернувся із заявою до суду, в якій просить встановити факт прийняття нею спадщини після смерті мами ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Мотивує це тим, що на день смерті матері залишилось спадкове майно. Їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки не доведений факт прийняття спадщини нею після смерті матері.

Заявник надав заяву про розгляд справи у його відсутність. Заявлені вимоги в ній підтримав.

Представник заінтересованої особи надав заяву про розгляд справи у відсутності представника сільської ради. Проти заявлених вимог не заперечив.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи немайнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть та є матір`ю заявника, про що свідчить свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на належне їй майно.

Заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої матері, у зв`язку з тим, зокрема, що не доведено факту прийняття нею спадщини після померлої.

Відповідно до п.4 Прикінцевих та перехідних положень ЦК України 2004 року , вказаний кодекс застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності.

Відповідно до ст. 548 , 549 ЦК Української РСР , який діяв на час відкриття спадщини, для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину: 1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном; 2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини. Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

ОСОБА_1 вважається такою, що прийняла спадщину після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , оскільки вступила у фактичне управління та розпорядження її майном.

У суду немає підстав не довіряти наявним в матеріалах справи дослідженим документам та поясненням заявника, викладених у заяві, а тому суд вважає факт прийняття спадщини доведеним.

Встановлення факту прийняття спадщину заявнику необхідно для подальшого оформлення спадщини після смерті матері.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 4 , 13 , 81 , 263 , 264 , 265 , 315 , 319 ЦПК України , суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт, яким ствердити, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 прийняла спадщину у порядку визначеному ст.. 549 ч.1 п.1 Цивільного кодексу Української РСР 1963 року, після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до Рівненського апеляційного суду через Сарненський районний суд протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Рижий О.А.

СудСарненський районний суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення24.12.2019
Оприлюднено28.12.2019
Номер документу86669739
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —572/3729/19

Постанова від 30.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Рішення від 30.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 28.03.2023

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 29.12.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Ухвала від 29.12.2022

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Боймиструк С. В.

Рішення від 24.12.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Рижий О. А.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Сарненський районний суд Рівненської області

Рижий О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні