Ухвала
від 09.01.2020 по справі 904/5042/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

У Х В А Л А

09.01.2020м. ДніпроСправа № 904/5042/19

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Компанія Янг", м. Дніпро

до Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна", м. Київ в особі Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна", м. Дніпр

про стягнення недоплаченої суми страхового відшкодування

Суддя Євстигнеєва Н.М.

Представники:

Від позивача: Келембет І.М., адвокат

Від відповідача: не з`явився

С У Т Ь С П О Р У:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія Янг" звернулося до Господарського суду Дніпропетровської області із позовом, яким просить стягнути з Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" в особі Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" суму недоплаченого страхового відшкодування у розмірі 97 726,73 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем умов договору добровільного страхування наземних транспортних засобів серії АМ№125189 від 12.01.2018 в частині повної та своєчасної виплати страхового відшкодування.

У підготовче засідання відповідач не з`явився, явку повноважного представника не забезпечив, про день, час, місце розгляду справи повідомлений належним чином.

28 листопада 2019 року та 10 грудня 2019 року від Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" в особі Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" до господарського суду надійшло клопотання про передачу справи за підсудністю на розгляд до Господарського суду м. Києва за місцем знаходження відповідача.

Клопотання мотивоване тим, що місцем укладення договору страхування є м. Київ. Стороною договору страхування є ПАТ СК "ПЗУ Україна", виконання зобов`язання за договором покладено саме на ПАТ СК "ПЗУ Україна". Центральне регіональне управління ПАТ СК "ПЗУ Україна", що розташоване у м. Дніпро не є стороною договору страхування (згідно умов укладеного договору страхування), не наділене повноваженнями представляти ПАТ СК "ПЗУ Україна" в судових органах та не здійснює виплат страхового відшкодування.

10 грудня 2019 року від позивача надійшли письмові пояснення щодо клопотання відповідача. Позивач зазначає, що підсудність обрана відповідно до частини 3 статті 29 Господарського процесуального кодексу України за місцезнаходження діяльності відокремленого підрозділу ПАТ "Страхова компанія "ПЗУ Україна" - Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" код ЄДРПОУ 40680915, 49000, м. Дніпро, вул. Ливарна, буд.15, відтак позовну заяву про стягнення недоплаченої суми страхового відшкодування було подано до Господарського суду Дніпропетровської області. Крім того, договір добровільного страхування наземних транспортних засобів серії АМ №125189 від 12 січня 2018 року укладався у місті Дніпро за адресою: м. Дніпро, вул. Ливарна, буд.15.

Згідно з ч. 1 ст. 27 ГПК України, позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Відповідно до частини 1 статті 29 Господарського процесуального кодексу України право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Позови у спорах, що виникають з діяльності філії або представництва юридичної особи, можуть пред`являтися також за їх місцезнаходженням (частина 3 статті 29 Господарського процесуального кодексу України).

З матеріалів справи вбачається, що позивачем визначено відповідача - Приватне акціонерне товариство "Страхова компанія "ПЗУ Україна" в особі Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна".

Господарським судом було зроблено спеціальний витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань № 1005917199 від 04.11.2019 за кодом ЄДРПОУ 20782312 (а.с. 112-123). В результаті пошуку було знайдено запис щодо Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна". Витяг містить дані про відокремлені підрозділи юридичної особи, зокрема щодо Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна"; 40680915; 49000, Дніпропетровська область, м. Дніпро, Жовтневий район, вулиця Ливарна, будинок 15.

В матеріалах справи міститься Положення про Центральне регіональне управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" затверджене рішенням правління ПрАТ СК "ПЗУ Україна" від 31.05.2013 за №42/2013 (а.с. 131-133.)

Згідно пункту 1.3. розділу 1 положення РУ від імені та за дорученням товариства: здійснює страхову діяльність по видах страхування, на які товариство одержало відповідну ліценцію і право на проведення яких було надане товариству; збирає, опрацьовує і передає для товариства комерційну та іншу інформацію, яка необхідна для її нормальної діяльності; розповсюджує інформацію про діяльність товариства; забезпечує розвиток та зміцнення матеріально-технічної бази товариства.

Відповідно до розділу 2 Положення РУ - структурний підрозділ товариства, який не є юридичною особою та діє від імені та за дорученням товариства, здійснює частину господарської діяльності товариства в межах цього положення; свої функції РУ може здійснювати від імені товариства на території РУ, а в разі необхідності - на всій території України.

РУ здійснює діяльність за видами страхування, на які Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України товариству видано ліцензію, та здійснює іншу господарську діяльність в межах цього положення і повноважень, визначених в довіреностях керівника та інших працівників РУ (пункт 6.1 положення).

Предметом діяльності Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна", як зазначено у п. 3.1.6 Положення, є, зокрема підписання договору (полісу, сертифікату) страхування від імені Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна".

12 січня 2018 року між ТОВ "Компанія Янг", в особі уповноваженої особи - директором Явтушинським С.А., що діє на підставі статуту та ПрАТ СК "ПЗУ Україна", в особі головного фахівця відділу обслуговування корпоративних клієнтів Марухненко Е.М., що діє на підставі довіреності від 02 квітня 2015 року, зареєстрованої за № 2185, був укладений за адресою: м. Дніпро, вул. Ливарна, буд.15, договір добровільного страхування наземних транспортних засобів серії АМ №125189 за програмою "Автокаско дорожньо-транспортна подія" та Автокаско інші випадкові події, відповідно до яких застрахованим транспортним засобам, серед інших є транспортний засіб DAF XF 95.480, реєстраційний номер НОМЕР_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 .

Позивач просить стягнути з відповідача суму недоплаченого страхового відшкодування за договором страхування наземних транспортних засобів, укладеним від імені ПАТ СК "ПЗУ Україна" головним фахівцем відділу обслуговування корпоративних клієнтів та VIP Центрального регіонального управління.

Тож, підсудність обрана відповідно до частини 3 статті 29 ГПК України за місцем знаходження відокремленого підрозділу ПАТ СК "ПЗУ Україна".

Посилання відповідача на приписи пунктів 2.4., 2.5., 2.8., 2.9., 2.11. Положення, відповідно до яких Центральне РУ не має окремих поточних рахунків в установах банків, не має власної печатки і штампу, окремого балансу та не є платником податків і зборів, не несе відповідальності за зобов`язаннями ПАТ СК "ПЗУ Україна", як підставу передачі справи № 904/5042/19 за підсудністю до Господарського суду м. Києва, відхиляються судом.

Так, коло повноважень відособленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноважень сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відокремлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю виданою нею ж у встановленому порядку.

При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відокремлений підрозділ, і стягнення здійснюється господарським судом з юридичної особи або на її користь.

З огляду на викладене, враховуючи, що спір виник саме з діяльності Центрального РУ (ч. 3 ст. 29 ГПК України), справа підлягає розгляду Господарським судом Дніпропетровської області.

Відтак, клопотання Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" в особі Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" про передачу справи за підсудністю на розгляд Господарському суду м. Києва задоволенню не підлягає.

Керуючись статями 27, 29, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" в особі Центрального регіонального управління Приватного акціонерного товариства "Страхова компанія "ПЗУ Україна" про передачу справи за підсудністю на розгляд Господарському суду м. Києва - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення - 09.01.2020 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Повний текст ухвали складено - 13.01.2020.

Суддя Н.М. Євстигнеєва

Дата ухвалення рішення09.01.2020
Оприлюднено13.01.2020
Номер документу86852667
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення недоплаченої суми страхового відшкодування

Судовий реєстр по справі —904/5042/19

Ухвала від 04.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Судовий наказ від 04.01.2021

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Постанова від 28.12.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Ухвала від 23.10.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Судовий наказ від 10.09.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Колісник Іван Іванович

Рішення від 18.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 18.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

Ухвала від 13.07.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні