Ухвала
від 14.01.2020 по справі 733/39/20
ІЧНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Справа №733/39/20

№ 1-кс/733/8/20

У Х В А Л А

"14" січня 2020 р. м. Ічня

Ічнянський районний суд Чернігівської області

у складі: слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю прокурора ОСОБА_2 ,

представника ТОВ «ФК «Сінком-Ічня» ОСОБА_3 та

секретаря ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ічня клопотання прокурора Ічнянського відділу Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_2 про накладення арешту на майно по кримінальному провадженню № 42020271210000006 від 10 січня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України,

установив:

Прокурор Ічнянського відділу Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на майно по кримінальному провадженню № 42020271210000006 від 10 січня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, мотивуючи його тим, що 10 січня 2020 року у ході відпрацювання Ічнянського району виявлено факт виконання робіт з підвищеною небезпекою на АЗС «Nova Oil» ТОВ «Нова ОІЛ», а саме реалізацію скрапленого газу без дозволу на виконання робіт з підвищеної небезпеки та на експлуатацію, що може створити загрозу загибелі людей, а також реалізацію пального без відповідної ліцензії на роздрібну торгівлю пальним. Прокурорами Ічнянського відділу Прилуцької місцевої прокуратури з метою врятування життя людей та майна, оскільки діяльність вказаної АЗС без передбачених законодавством дозволів створює загрозу загибелі людей, проведено огляд місця події на території АЗС «Nova Oil» ТОВ «Нова Оіл», що знаходиться за адресою м. Ічня, вул. Воскресінська, 21 Чернігівської області, у ході якого оглянуто територію АЗС, де виявлено, описано та опечатано комплекс АЗС об`єкти, споруди, а також вся інфраструктура, яка відноситься до АЗС, а саме:

-приміщення операторської АЗС;

-розподільчу автозаправну колонку моделі «SUB 77-21», Nr. 6490, Lev. 1088;

-розподільчу автозаправну колонку моделі «SUB 77-21», Nr. 5843, Lev. 0988;

-чотири металеві цистерни з пальним кожна об`ємом 5,5 мет. куб., зі слів оператора АЗС на 1/3 кожна заповнені пальним;

-газозаправна станція (цистерна з колонкою для відпуску скрапленого газу, цистерна на 30% заповнена скрапленим газом - пропаном) марки «Шельф» №2478, дата виготовлення 03.2007.

Постановою прокуроравід 10.01.2020комплекс АЗСоб`єкти,споруди,а такожвся інфраструктура,яка відноситьсядо АЗС,визнано речовимдоказом вкримінальному провадженні.Допитаний яксвідок операторАЗС «NovaOil»ТОВ «НоваОіл» ОСОБА_5 вказав,що працюєоператором АЗСблизько двохроків.На вказанійАЗС весьчас протягомякого вінпрацює здійснюєтьсяреалізація пальногомарки А-92,А-95,дизельного палива.Газове устаткуваннядля заправкиТЗ скрапленимгазом пропаномустановили влітку 2019року,після чогоз неїпочали реалізовуватискраплений газпропан длязаправки автомобілів.Чи наявнідозвільні документина реалізаціюпального тареалізацію скрапленогогазу бездозволу навиконання робітз підвищеноїнебезпеки тана експлуатаціюйому невідомо,на АЗСвказана документаціявідсутня.Також ОСОБА_5 вказав,що 10.01.2020на своїйзміні здійснювавпродаж якрідкого пальноготак іскрапленого газу.У ходідосудового розслідуваннявстановлено,що земельнаділянка,на якійрозташована АЗС«NovaOil»ТОВ «НоваОІЛ» заадресою:м.Ічня,вул.Воскресінська,21,площею 0,7409га знаходитьсяу постійномукористуванні ТОВФК «Сінком-Ічня».Фактичним користувачемвказаної земельноїділянки являєтьсяТОВ «НоваОІЛ»,кінцевий бенефіціарнийвласник (контролер)юридичної особи - ОСОБА_6 .Враховуючи,що вказаніобставини вказуютьна те,що діяльністьзазначеної АЗСздійснюється зпорушенням вимогзаконодавства,чим створюєзагрозу загибелілюдей чинастання іншихтяжких наслідківабо заподіянняшкоди здоров`ю,із метоюзбереження речовогодоказу прокурорпросить накластиарешт шляхомпозбавлення правана відчуження,розпорядження такористування комплексомАЗС,об`єктами,спорудами,а такожвсією інфраструктурою,яка відноситьсядо АЗСта сприяєїї роботі,що розташованапо вул.Воскресінській,21в м.Ічня Чернігівськоїобласті таперебуває укористуванні ТОВ«Нова Оіл».

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив його задовольнити із зазначених у ньому підстав.

Представник ТОВ «ФК «Сінком-Ічня» ОСОБА_3 у судовому засіданні просив клопотання задовольнити частково у частині накладення арешту на майно належне ТОВ «Нова Оіл», а саме на газозаправну станцію з пальним, яке знаходиться у чотирьох металевих цистернах.

Представник ТОВ «Нова Оіл» у судове засідання не з`явився, який про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся шляхом оголошення через електронну адресу.

Заслухавши учасників справи, які з`явилися у судове засідання, та дослідивши матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

10.01.2020 року відкрите кримінальне провадження за фактом виконання робіт з підвищеною небезпекою на ТОВ «Нова Оіл» по вул. Воскресінській, 21 в м. Ічня Чернігівської області, а саме реалізації пального без передбачених законодавством дозвільних документів, яке внесене до ЄРДР за № 42020271210000006 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Відповідно до постанови прокурора від 10.01.2020 року комплекс АЗС, об`єкти, споруди, а також вся інфраструктура, яка відноситься до АЗС, що розташовані по вул. Воскресінській, 21 в м. Ічня Чернігівської області, які перебувають у володінні ТОВ «Нова Оіл», визнано речовим доказом.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (п. 7 ч. 2ст. 131 КПК України).

Згідно з п. 1 ч. 2ст.171 КПК Україниу клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено підстави і мету відповідно до положеньстатті 170 цього Кодексута відповідне обґрунтування необхідності арешту майна.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користуваннямайном, щодо якого існуєсукупність підстав чи розумних підозрвважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження… Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Аналіз вказаних положень закону свідчить, що для арешту майна найперше слід встановити наявністьпідстав чи розумних підозр вважати, що це майно є доказом злочину або щодо нього можуть застосовуватись відповідні рішення по припиненню прав власника (конфіскація, відшкодування шкоди за рахунок майна тощо).

Згідно з ч. 3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Згідност. 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

Отже майно, щодо якого подано клопотання повинне бути доказом злочину, який розслідується саме в даному кримінальному провадженні.

У судовому засіданні встановлено, що перелічене у клопотанні прокурора майно знаходиться на земельній ділянці площею 0,74 га, яка згідно державного акта № ІІ-ЧН № 001703 від 28 грудня 1999 року на право постійного користування землею належить ТОВ «ФК «Сінком-Ічня» та знаходиться по вул. Воскресінській, 21 в м. Ічня Чернігівської області.

Нежитлова будівля, адмінкорпус та виробничі приміщення, об`єкт житлової нерухомості, у тому числі АЗС, які знаходяться по вул. Воскресінській, 21 в м. Ічня Чернігівської області, належать на праві власності ТОВ «ФК «Сінком-Ічня», що підтверджується інформацією з Державного реєстру речових прав, а також оборотно-сальдовою відомістю вказаного вище підприємства.

Відповідно до дозволів № 055.15.74, № 056.15.74 від 10 квітня 2015 року ТОВ «ФК «Сінком-Ічня» має право експлуатовувати устаткування, пов`язане зі зберіганням небезпечних речовин бензину, дизпалива, а саме: резервуарами марки РГС-6. 2004 року виготовлення, № 437, 1253, 1254, 1262, паливнорозбавальними колонками, 2004 року виготовлення, № 43, 44, а також виконувати роботи у вибухопожежонебезпечних зонах.

Актом від 12 березня 2001 року № 79 прийнято в експлуатацію державною комісією реконструкції об`єкта, а саме АЗС ФК «Сінком-Ічня» по вул. Леніна, 21, яку, як було встановлено судом, перейменовано на вулицю «Воскресінську».

Відповідно до договору № 01/19 від 02 березня 2019 року ТОВ «ФК «Сінком-Ічня» передало в оренду ТОВ «Нова Оіл» АЗС із супутніми спорудами, операторською, колонкою та ємкостями у строкове платне користування до 02 березня 2020 року.

ТОВ «Нова Оіл» влітку 2019 року встановило на території належної ТОВ «ФК «Сінком-Ічня» АЗС, за згодою останнього, газове устаткування для заправки транспортних засобів скрапленим газом.

Оскільки при розгляді клопотання укримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42020271210000006, встановленофакт здійснення на території за адресою: вул. Воскресінська, 21 в м. Ічня Чернігівської області, діяльності з надання послуг із заправки транспортних засобів паливом та скрапленим газом, зокрема, що підтверджується допитаним на досудовому слідстві свідком ОСОБА_5 , без дозвільних документів, щостворює загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, тому для встановлення обставин вчинення даного кримінального правопорушення, з метою збереження речових доказів та запобігання можливості їх втрати, знищення чи псування, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого про накладення арешту на майно підлягає частковому задоволенню у частині накладення арешту на газозаправну станцію цистерну з колонкою для відпуску скрапленого газу, марки Шельф № 2428, дата виготовлення 03.2007, а також на чотири металеві цистерни, кожна об`ємом 5,5 мет. куб, в якому знаходиться пальне, належне ТОВ «Нова Оіл», оскільки вказані об`єкти відповідають критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України, як речові докази та можуть бути використані у кримінальному провадженні для встановлення необхідних обставин справи.

Разом із тим у задоволенні іншої частини клопотання слід відмовити, так як прокурором не наведено доказів виконання робіт на АЗС устаткуванням та у приміщенні операторської без дозвільних документів, які до того ж є в наявності та були оглянуті у судовому засіданні.

При цьому слідчий суддя враховує рішення Європейського суду з прав людини від 07.06.2007 р. у справі «Смирнов проти Росії», де було висловлено правову позицію про те, що при вирішенні питання про можливість утримання державою речових доказів належить забезпечувати справедливу рівновагу між, з одного боку, суспільним інтересом та правомірною метою, а з іншого боку вимогами охорони фундаментальних прав особи. Для утримання речей державою у кожному випадку має існувати очевидна істотна причина.

Тобто, з аналізу матеріалів справи слідує, що ступінь тяжкості злочину та обсяг наданих доказів свідчить про те, що такий ступінь втручання як арешт майна на приміщення операторської АЗС та двох розподільчих автозаправних колонок не буде відповідати розумності та співрозмірності завданням кримінального провадження.

Керуючись статтями 98, 131, 170, 171, 172, 173 КПК України, суддя

ухвалив:

Клопотання прокурора Ічнянського відділу Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_2 про накладення арешту на майно по кримінальному провадженню № 42020271210000006 від 10 січня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, задовольнити частково.

Накласти арешт на чотири металеві цистерни з пальним кожна об`ємом 5,5 мет. куб та газозаправну станцію (цистерна з колонкою для відпуску скрапленого газу) марки «Шельф» №2478, дата виготовлення 03.2007, які перебувають у користуванні ТОВ «Нова Оіл» та знаходяться на земельнійділянці заадресою:м.Ічня,вул.Воскресінська,21Чернігівської області,належній направі постійногокористування ТОВ«ФК «СінкомІчня», з можливістю позбавлення права на їх відчуження, розпорядження та користування.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню.

Роз`яснити, що підозрюваний, його захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Ічнянського відділу Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_2 .

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргудо Чернігівського апеляційного судупротягомп`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІчнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення14.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу86893322
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —733/39/20

Ухвала від 30.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 19.03.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 21.02.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 20.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 14.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 11.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні