Ухвала
від 02.03.2020 по справі 733/39/20
ІЧНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Справа №733/39/20

№ 1-кс/733/59/20

У Х В А Л А

"02" березня 2020 р. м. Ічня

Ічнянський районний суд Чернігівської області

у складі слідчого судді - ОСОБА_1 ,

за участю прокурора ОСОБА_2 ,

слідчого Ічнянського ВП ОСОБА_3 ,

представника ТОВ «Нова ОІЛ» ОСОБА_4 ,

представника ТОВ «ФК «Сінком-Ічня» ОСОБА_5 та

секретаря ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ічня клопотання слідчого СВ Ічнянського ВП Прилуцького ВП ГУНП у Чернігівській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно по кримінальному провадженню № 42020271210000006 від 10 січня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України,

установив:

Слідчий СВ Ічнянського ВП ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про накладення арешту на майно, мотивуючи його тим, що 10 січня 2020 року у ході відпрацювання Ічнянського району виявлено факт виконання робіт з підвищеною небезпекою на АЗС «Nova Oil» ТОВ «Нова ОІЛ», а саме реалізацію скрапленого газу без дозволу на виконання робіт з підвищеної небезпеки та на експлуатацію, що може створити загрозу загибелі людей, а також реалізацію пального без відповідної ліцензії на роздрібну торгівлю пальним.

За вказаним фактом Ічнянським відділом Прилуцької місцевої прокуратури 10.01.2020 року розпочато кримінальне провадження № 42020271210000006 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Так, допитаний як свідок оператор АЗС «Nova Oil» ТОВ «Нова ОІЛ» ОСОБА_7 вказав, що працює оператором АЗС близько двох років. На вказаній АЗС весь час протягом якого він працює здійснюється реалізація пального марки А-92, А-95, дизельного палива. Газове устаткування для заправки ТЗ скрапленим газом пропаном установили влітку 2019 року, після чого з неї почали реалізовувати скраплений газ пропан для заправки автомобілів. Чи наявні дозвільні документи на реалізацію пального та реалізацію скрапленого газу без дозволу на виконання робіт з підвищеної небезпеки та на експлуатацію йому не відомо, на АЗС вказана документація відсутня. Також ОСОБА_7 вказав, що 10.01.2020 на своїй зміні здійснював продаж як рідкого пального так і скрапленого газу. У ході досудового розслідування встановлено, що земельна ділянка, на якій розташована АЗС «Nova Oil» ТОВ «Нова ОІЛ» за адресою: м. Ічня, вул. Воскресінська, 21, площею 0,7409 га знаходиться у постійному користуванні ТОВ ФК «Сінком-Ічня». Фактичним користувачем вказаної земельної ділянки являється ТОВ «Нова ОІЛ», кінцевий бенефіціарний власник (контролер) юридичної особи - ОСОБА_8 . 21.02.2020 року із метою встановлення точної кількості рідких нафтопродуктів, що містяться у ємкостях, а саме металевих цистернах на території АЗС«Nova Oil» ТОВ «Нова ОІЛ» по вул. Воскресінській, 21 в м. Ічня Чернігівської області, здійснено переливання та заміру рідини до автоцистерни (ДНЗ АА2887ТХ) з лічильником об`єму рідини, під час якого було встановлено точну кількість палива, а саме паливо типу А-95 - 2100 л, паливо типу А-92 Україна 1500 л, паливо типу А-92 Євро 1700 л, паливо типу ДП 3400 л. Зазначене паливо визнано речовим доказом та передане на відповідальне зберігання під розписку ОСОБА_4 .

Ураховуючи,що дляоб`єктивного встановленняусіх обставинкримінального провадження,які підлягаютьдоказуванню,проведення рядуекспертиз тазважаючи наможливість приховуваннята знищеннямайна,яке визнаноречовим доказом,із метоюшвидкого,повного танеупередженого розслідуваннявказаного вищекримінального провадження,слідчий проситьнакласти арештшляхом позбавленняправа нарозпорядження паливомтипу А-95у кількості2100л,паливом типуА-92Україна укількості 1500л,паливом типуА-92Євро укількості 1700л,паливом типуДП укількості 3400л,що належитьТОВ «НоваОІЛ».

У судовому засіданні слідчий та прокурор клопотання підтримали та просили його задовольнити із зазначених у ньому підстав.

Представники ТОВ «ФК «Сінком-Ічня» та ТОВ «Нова ОІЛ» у судовому засіданні не заперечували проти задоволення клопотання.

Заслухавши учасників справи, які з`явилися у судове засідання, та дослідивши матеріали, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

10.01.2020 року відкрите кримінальне провадження за фактом виконання робіт з підвищеною небезпекою на ТОВ «Нова ОІЛ» по вул. Воскресінській, 21 в м. Ічня Чернігівської області, а саме реалізації пального без передбачених законодавством дозвільних документів, яке внесене до ЄРДР за № 42020271210000006 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Ухвалою слідчого судді Ічнянського районного суду Чернігівської області від 14.01.2020 року накладено арешт на чотири металеві цистерни з пальним кожна об`ємом 5,5 мет. куб та газозаправну станцію (цистерна з колонкою для відпуску скрапленого газу) марки «Шельф» №2478, дата виготовлення 03.2007, які перебувають у користуванні ТОВ «Нова ОІЛ» та знаходяться на земельнійділянці заадресою:м.Ічня,вул.Воскресінська,21Чернігівської області,належній направі постійногокористування ТОВ«ФК «СінкомІчня», з можливістю позбавлення права на їх відчуження, розпорядження та користування.

Відповідно до протоколу огляду місця події від 21 лютого 2020 року при перекачуванні з цистерни № 3 пального типу А-95 було встановлено його об`єм у розмірі 2100 л, при перекачуванні з цистерни № 2 пального типу А-92 Україна було встановлено його об`єм у розмірі 1500 л, при перекачуванні з цистерни № 1 пального типу А-92 Євро було встановлено його об`єм у розмірі 1700 л, при перекачуванні з цистерни № 4 пального типу ДП було встановлено його об`єм у розмірі 3400 л.

Зазначене вище пальне постановою слідчого визнане речовим доказом та передане на відповідальне зберігання ОСОБА_4 .

Згідно виписки з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ТОВ «Нова ОІЛ» розташоване в м. Обухів, вул. Київська, 127 Київської області, власником якого є ОСОБА_8 .

Відповідно до договору № 0501-1/19 від 01 травня 2019 року Приватне мале підприємство «Стефанія» передало в оренду ТОВ «Нова ОІЛ» у платне користування АЗС в м. Українка, вул. Приозерна, 46-А Обухівського району Київської області, разом із адмін. спорудою та автозаправним обладнанням строком на 1 рік.

Зазначена АЗС знаходиться на земельній ділянці площею 0,285 га та належить Приватному малому підприємству «Стефанія» на підставі державного акта на право постійного користування землею.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (п. 7 ч. 2ст. 131 КПК України).

Згідно з п. 1 ч. 2ст.171 КПК Україниу клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено підстави і мету відповідно до положеньстатті 170 цього Кодексута відповідне обґрунтування необхідності арешту майна.

Відповідно до ч. 1, 2ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користуваннямайном, щодо якого існуєсукупність підстав чи розумних підозрвважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження… Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Аналіз вказаних положень закону свідчить, що для арешту майна найперше слід встановити наявністьпідстав чи розумних підозр вважати, що це майно є доказом злочину або щодо нього можуть застосовуватись відповідні рішення по припиненню прав власника (конфіскація, відшкодування шкоди за рахунок майна тощо).

Згідно з ч. 3ст. 170 КПК Україниу випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу.

Згідност. 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Документи є речовими доказами, якщо вони містять ознаки, зазначені в частині першій цієї статті.

Отже майно, щодо якого подано клопотання повинне бути доказом злочину, який розслідується саме в даному кримінальному провадженні.

Аналізуючи надані документи, слідчий суддя дійшов висновку, що зазначене вище пальне відповідає критеріямст.98КПК України як речовий доказ, тому є всі підстави вважати, що останнє може зберігати на собі сліди злочину, та наявні ризики, передбачені ст. 170 КПК України збереження речових доказів, тому з метою забезпечення повного, об`єктивного та всебічного розслідування даного кримінального провадження, проведення ряду слідчих дій та експертиз, для чого необхідне збереження відповідного майна, клопотання слідчого про накладення арешту підлягає задоволенню, так як не накладення арешту на дані матеріальні об`єкти може призвести до їх приховування, пошкодження, псування, втрати, знищення, що може перешкодити проведенню слідчих дій у кримінальному провадженні.

Керуючись статтями 98, 131, 170, 171, 172, 173 КПК України, суддя

ухвалив:

Клопотання слідчого СВ Ічнянського ВП Прилуцького ВП ГУНП у Чернігівській області ОСОБА_3 про накладення арешту на майно по кримінальному провадженню № 42020271210000006 від 10 січня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, задовольнити.

Накласти арешт на паливо типу А-95 у кількості 2100 л, паливо типу А-92 Україна у кількості 1500 л, паливо типу А-92 Євро у кількості 1700 л, паливо типу ДП у кількості 3400 л, яке належить ТОВ «Нова ОІЛ» та передане на відповідальне зберігання представнику ТОВ «Нова ОІЛ» ОСОБА_4 з можливістю позбавлення права на його розпорядження.

Визначити місцем зберігання зазначеного вище пального ТОВ «Нова ОІЛ» за адресою: м. Українка, вул. Приозерна, 46-А Обухівського району Київської області, поклавши виконання ухвалив частинізбереження майнана посадовихосіб ТОВ «Нова ОІЛ».

Ухвала про арешт майна підлягає негайному виконанню.

Роз`яснити, що підозрюваний, його захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора Ічнянського відділу Прилуцької місцевої прокуратури ОСОБА_2 .

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргудо Чернігівського апеляційного судупротягомп`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІчнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення02.03.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87948018
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —733/39/20

Ухвала від 30.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 19.03.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 21.02.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 28.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 20.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 14.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

Ухвала від 11.01.2020

Кримінальне

Ічнянський районний суд Чернігівської області

Овчарик В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні