Рішення
від 24.12.2019 по справі 925/1056/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 грудня 2019 року м. Черкаси справа № 925/1056/19

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Спаських Н.М., із секретарем судового засідання Буднік А.М., за участі представників сторін:

від позивача: Биченко І.Я. - адвокат за довіреністю;

від відповідача: не з`явився;

від третьої особи: не з`явився;

від прокуратури: Олійник І.А.;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за позовом Фермерського господарства "Пензай" (с. Добра, Маньківський район, Черкаська область) до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області (м. Черкаси) про визнання додаткової угоди укладеною

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання укладеною додаткової угоди про поновлення строку дії до договору оренди землі на тих же умовах, укладеного 02.07.2008 між ОСОБА_1 та Маньківською РДА щодо земельної ділянки площею 20 га розташованої в адмінмежах Добрянської сільської ради Маньківського району Черкаської області за межами населеного пункту в редакції позивача, яка укладається між ГУ Держгеокадастру у Черкаській області та ФГ "Пензай" як із фактичним користувачем земельною ділянкою.

Справа розглядається за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою від 03.09.2019 залучено до участі у справі в якості третьої особи на стороні позивача без самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_1 , як сторону договору оренди землі від 02.07.2008 року.

Ухвалою від 25.11.2019 (а.с. 78-80) залучено до участі у справі прокуратуру Черкаської області для захисту інтересів держави в особі відповідача Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області.

03.12.2019 позивачем подано заяву від 02.12.2019 про зміну предмета позову, якою в тексті запропонованої до укладення додаткової угоди уточнено кінцеву дату 5річного терміну дії договору та вказано кадастрові номери земельних ділянок, якими користується відповідач.

Ухвалою від 03.12.2019 (а.с. 135-137) судом прийнято до розгляду заяву позивача від 02.12.2019 про зміну предмета позову.

В судовому засіданні представник позивача змінені позовні вимоги підтримав повністю та просив суд їх задовольнити.

Представник прокуратури проти задоволення позовних вимог заперечив.

Відповідач, будучи належним чином повідомленим про час і місце розгляду справи, не направив свого представника у судове засідання, заперечень проти позову суду не надіслав. Суд вважає можливим розглядати справу за відсутності представника відповідача, за наявними у справі матеріалами.

В судовому засіданні 24.12.2019 в порядку ст. 240 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

У відповідності до ст. 13, 74 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

З`ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, заслухавши доводи та пояснення представника позивача, суд вважає, що позов підлягає до повного задоволення, виходячи з такого:

З матеріалів справи вбачається наступне:

02.07.2008 між Маньківською районною державною адміністрацією (далі - Орендар) та ОСОБА_1 (далі- Орендар і третя особа) укладено договір оренди землі (а.с. 16-17), у відповідності до якого Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для ведення фермерського господарства, яка знаходиться в адміністративних межах Добрянської сільської ради (п. 1 договору).

В оренду передається земельна ділянка загальною площею 20 га ріллі (п. 2 Договору).

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 266 820 грн. (двісті шістдесят шість тисяч вісімсот двадцять гривень) (п. 5 Договору).

Договір укладено до 12 вересня 2013 року. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на той же строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше, ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію (п. 3).

Відповідно до п. 9 Договору орендна плата вноситься орендарем у формі та розмірі 0,1 % від грошової оцінки земельної ділянки за рік.

Договір зареєстровано у Маньківському районному відділі Черкаської регіональної філії ДП "Центр ДЗК", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 09.09.2008 № 040879000018.

03.08.2010 між Маньківською районною державною адміністрацією та ОСОБА_1 була укладена додаткова угода № 2 ( а.с. 18) якою було внесено зміни, а саме :

п.9 "Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 3 відсотки від грошової оцінки земельної ділянки на рік".

01.07.2011 між Маньківською районною державною адміністрацією та ОСОБА_1 була укладена додаткова угода № 3 (а.с. 19) якою було внесено зміни, а саме :

п.9 "Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі та розмірі 4,5 відсотки від грошової оцінки земельної ділянки на рік".

Додаткову угоду зареєстровано у відділі Держкомзему у Маньківському районі, про що у державному реєстрі земель вчинено запис від 02.02.2011 за № 712316004001898.

Частиною 4 ст. 124 Земельного кодексу України передбачено, що передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем.

Згідно із ч. 1 ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості (ч. 1 ст. 627 Цивільного кодексу України).

За змістом ч. 2 ст. 792 Цивільного кодексу України майнові відносини, що виникають з договору найму (оренди) земельної ділянки, є цивільно-правовими, ґрунтуються на засадах рівності, вільного волевиявлення та майнової самостійності сторін договору та, крім загальних норм цивільного законодавства, щодо договору, договору найму регулюються актами земельного законодавства - Земельним Кодексом України, Законом України "Про оренду землі".

Законом України "Про оренду землі" визначаються умови укладення, зміни, припинення і поновлення договору оренди землі.

Відповідно до ст. 13 Закону України "Про оренду землі" під договором оренди землі розуміється договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Об`єктом оренди є земельна ділянка.

Згідно Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" №5245-VI від 06.09.2012, з 01.01.2013 повноваження по розпорядженню земельними ділянками сільськогосподарського призначення державної власності відносяться до компетенції центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи.

Відповідно до п.п. 2, 5 ч. 1 постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2014 № 442 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" Державне агентство земельних ресурсів України реорганізоване шляхом перетворення в Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру. Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру, є правонаступником Державного агентства земельних ресурсів України.

Постановою Кабінет Міністрів України від 14.01.2015 р. № 5 "Про утворення територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру" утворені як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, у тому числі і Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області; реорганізовані територіальні органи Державного агентства земельних ресурсів шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, у тому числі і Головне управління Держземагенства у Черкаській області шляхом його приєднання до Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області. Встановлено, що територіальні органи Державного агентства земельних ресурсів, які реорганізуються, продовжують виконувати свої повноваження до передачі таких повноважень територіальним органам Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру. 25 квітня 2015 року була проведена державна реєстрація Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Наказом Держгеокадастру від 26.05.2015 № 84 "Про питання діяльності Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області" погоджена можливість забезпечення здійснення покладених на Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області функцій і повноважень Головного управління Держземагенства у Черкаській області, що припиняється.

З цих підстав відповідач у справі обраний правильно.

Позивач заявленим позовом має намір захистити своє право на поновлення договору оренди землі та правову визначеність відносин між сторонами.

Сторони договору оренди земельної ділянки є рівноправними суб`єктами, кожен з яких може бути ініціатором внесення змін до цього договору в будь-який час.

Позивач просить задовольнити позов на підставі ч. 6 ст. 33 ЗУ "Про оренду землі" виходячи з безперервності користування земельною ділянкою та відсутності заперечень з боку ГУ Держгеокадастру щодо продовження землекористування.

За твердженням позивача у 2003 році було створено Фермерське господарство "Пензай", єдиним засновником якого є ОСОБА_1, з яким Маньківською РДА укладено договір оренди землі від 02.08.2008 року для створення фермерського господарства.

Як пояснив представник позивача, земельною ділянкою, яка склала предмет вказаного договору, Фермерське господарство користувалося з 2003 року на підставі розпорядження Маньківської РДА від 31.07.2003 № 240 (а.с. 21-22), у відповідності до якого вирішено передати ОСОБА_1 20 га ріллі із земель запасу в межах Добрянської сільської ради у довгострокову оренду для ведення фермерського господарства. За надану в оренду земельну ділянку ОСОБА_1 повинен сплачувати щорічно орендну плату у розмірі земельного податку, орендну плату слід сплачувати з січня 2003 року. Керівнику апарату райдержадміністрації доручено нотаріально оформити договір оренди земельної ділянки, а районному відділу земельних ресурсів провести державну реєстрацію договору оренди.

За доводами позивача, після закінчення строку дії договору оренди земельної ділянки 12 вересня 2013 року між сторонами фактично продовжилися договірні стосунки по оренді землі, оскільки позивач земельну ділянку не повертав, продовжував нею користуватися, а відповідач не направив заперечень позивачу проти продовження договору оренди на новий строк і не витребовував земельну ділянку з оренди.

У відповідності до загального правила у відносинах найму (оренди), яке викладено у ст. 764 ЦК України -- якщо наймач продовжує користуватися майном після закінчення строку договору найму, то, за відсутності заперечень наймодавця протягом одного місяця, договір вважається поновленим на строк, який був раніше встановлений договором.

Положеннями ч. 2 ст. 792 ЦК України передбачено, що відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

08.10.2013 Пензай С.В. звернувся до ГУ Держгеокадастру у Черкаській області з листом - повідомленням та з проектом додаткової угоди до договору від 02.08.2008, яким запропоновано укласти цей договір оренди землі на новий строк та на тих же умовах із зазначенням у ньому кадастрових номерів земельних ділянок.

08.11.2013 відповідач направив позивачу листи № 979/03-01-07 ( а.с. 23) та № 980/03-01-07 (а.с. 24), якими повідомив про неможливість вирішення питання про поновлення договору оренди землі, оскільки відсутні відповідні додатки до листа - клопотання.

Позивач стверджує, що відповідач не направляв ФК "Пензай" чи особисто ОСОБА_1 . повідомлення, акт про повернення земельної ділянки чи інші листи з вимогами про повернення земельної ділянки з оренди, а також не надав заперечення проти продовження договору оренди землі.

Однак і додаткову угоду до договору оренди землі від 02.07.2008 про поновлення його дії сторонами у добровільному порядку укладено не було, з чого і виник спір.

05.02.2014 наказом Головного управління Держземагенства у Черкаській області № ЧК/7123182000:02:003/00002005 ( а.с. 90) було надано гр. ОСОБА_1 дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки сільськогосподарського призначення із земель державної власності в оренду, розташованої в адмінмежах Добрянської сільської ради Маньківського району Черкаської області. Орієнтовний розмір земельної ділянки 20.000 га цільовим призначенням - для ведення фермерського господарства.

На замовлення позивача ТОВ "Геодезично-кадастрове бюро оцінки та аукціонів" у 2019 році виготовило проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки у користування на умовах оренди для ведення фермерського господарства загальною площею 19,9995 га в адмінмежах Добрянської сільської ради Маньківського району (за межами населеного пункту). З проекту (а.с. 165) вбачається, що в даний час земельна ділянка, якою фактично користується позивач, складається із двох окремих ділянок із кадастровими номерами 7123182000:02:002:0545 площею 16,2087 га та 7123182000:02:002:0546 площею 3,7908 га.

Доказів про користування позивачем іншими земельними ділянками, ніж на підставі прав, що випливають із договору оренди землі від 02.07.2008, у справу не подано.

Позивачем на адресу відповідача направлено заяву від 09.08.2018 ( а.с. 86-89) якою ФГ "Пензай" повідомив відповідача про те що ним використовується земельна ділянка по договору від 02.07.2008, строк дії договору закінчився, однак позивач вважає договір пролонгованим на той самий строк і на тих самих умовах. До заяви позивачем додано проект додаткової угоди про поновлення терміну дії договору оренди землі.

Відповідач запропонований позивачем проект додаткової угоди не підписав.

Враховуючи те, що відповідач на момент закінчення строку дії Договору оренди землі та після спливу нового п`ятирічного терміну його дії не прийняв ніякого рішення щодо подальшого оформлення чи припинення договірних стосунків між сторонами, позивач звернувся до суду з даним позовом.

Позивач просить визнати укладеною між Фермерським господарством "Пензай" (ідентифікаційний код 32741538, с. Добра, Маньківський район, Черкаська область) та Головним управлінням Держгеокадастру у Черкаській області (ідентифікаційний код 39765890, м. Черкаси) додаткову угоду до договору оренди землі від 02.07.2008.

Позивач вважає себе належною стороною вказаного договору, оскільки після створення фермерського господарства фактичним користувачем земельними ділянками і платником орендної плати є ФГ "Пензай", а не його засновник і сторона договору оренди землі ОСОБА_1

Така позиція позивача відповідає висновкам з постанови Великої Палати Верховного Суду від 13.03.2018 року по справі № 348/992/16-ц (№ в ЄДРСР 72938814) про те, що виходячи з комплексного аналізу норм статей 1, 5, 7, 8, 12 Закону України Про фермерське господарство можна зробити висновок, що після укладення договору тимчасового користування землею, у тому числі на умовах оренди, фермерське господарство реєструється в установленому законом порядку і з дати реєстрації набуває статусу юридичної особи. З цього часу обов`язки землекористувача земельної ділянки здійснює фермерське господарство, а не громадянин, якому вона надавалась. Оскільки фермерські господарства є юридичними особами, їхні земельні спори з іншими юридичними особами, у тому числі з центральним органом виконавчої влади, який реалізує політику у сфері земельних відносин, щодо користування земельними ділянками, наданими із земель державної або комунальної власності, підвідомчі господарським судам.

Отже, суд погоджується із доводами представника ФГ "Пензай" про те, що якщо після фактичного отримання ОСОБА_1 земельної ділянки в оренду ним було засновано фермерське господарство, яке зареєстроване як юридична особа, то у правовідносинах користування спірною земельною ділянкою відбулася фактична заміна орендаря і обов`язки землекористувача земельної ділянки перейшли до фермерського господарства, а тому сторонами у спірних правовідносинах мають бути юридичні особи.

Стаття 33 Закону України Про оренду землі фактично об`єднує два самостійні випадки поновлення договору оренди землі на підставі частин 1-5 та 6, які мають самостійні правові конструкції.

Частиною 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі" врегульовано пролонгацію договору на той самий строк і на тих самих умовах, що були передбачені договором, за наявності такого фактичного складу: користування орендарем земельною ділянкою після закінчення строку оренди і відсутність протягом одного місяця заперечення орендодавця проти такого користування (що можна кваліфікувати як "мовчазну згоду" орендодавця на пролонгацію договору).

Суть поновлення договору оренди за змістом частини 6 статті 33 зазначеного Закону полягає у тому, що орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку оренди, а орендодавець не заперечує у поновленні договору, зокрема у зв`язку з належним виконанням договору оренди землі та дотриманням вимог земельного законодавства щодо її утримання.

У контексті поновлення договору оренди землі з підстав, передбачених частиною 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі", необхідно зауважити, що такий договір може бути поновлено виключно на тих самих умовах і на той самий строк. Тобто орендар не може вимагати поновлення договору оренди землі на інших умовах. Щодо прав і обов`язків орендодавця слід акцентувати, що він має право заперечити стосовно поновлення згідно із цією частиною статті 33 Закону України "Про оренду землі", і таке заперечення має бути заявлено саме протягом одного місяця після закінчення дії договору оренди землі, що безпосередньо випливає зі змісту частини 6 зазначеної статті.

Конструкція частини 6 статті 33 зазначеного Закону обумовлює відсутність письмового повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди, тобто вирішальне значення для поновлення договору на той самий строк і на тих самих умовах має сам лише факт заперечення орендодавця у поновленні договору, без будь-якого його обґрунтування.

Аналогічну правову позицію викладено у постановах Верховного Суду від 29.11.2018 у справі № 912/1712/17, від 18.12.2018 у справі № 912/1600/17, від 18.12.2018 у справі № 912/1713/17.

Частинами восьмою та дев`ятою статті 33 Закону України Про оренду землі передбачено, що додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов`язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди можуть бути оскаржені в суді.

Доказів про те, що після закінчення строку дії договору оренди землі від 02.07.2008 року (після 12 вересня 2013 року) відповідач направив позивачу в установлений термін повідомлення про заперечення у поновленні договору оренди з будь-яких підстав, або безмотивно - суду в справу не подано.

Наявні у справі листи відповідача (а.с. 23,24) такими повідомленнями не є, бо ці листи є відповідями на звернення позивача про поновлення договору оренди, а також дати їх складення не відповідають встановленому ч. 6 ст. 33 ЗУ "Про оренду землі" місячному терміну для надання заперечення проти поновлення договору оренди.

Позивач надав у справу докази, що він продовжив користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди земельної ділянки (після 12 вересня 2013 року і по даний час), належно сплачував орендну плату, щодо зобов`язань з оренди подавав декларації (а.с. 26-33, 99-124). Представник повідомив, що за весь час оренди до позивача не було пред`явлено жодної вимоги щодо усунення порушень земельного законодавства. Це не заперечено та не спростовано з боку відповідача.

При цьому відповідач жодного разу не направляв позивачу листа-повідомлення про заперечення стосовно поновлення договору оренди землі, що також не заперечується відповідачем.

Згідно ч.6 ст. 33 Закону України "Про оренду землі", у разі якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди, за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором.

У цьому разі закон також вимагає обов`язкового укладення додаткової угоди до договору оренди землі про його поновлення у місячний строк (частина 8 статті 33 Закону України "Про оренду землі").

При цьому необхідно звернути увагу, що повідомлення орендарем орендодавця про намір скористатися правом на поновлення договору оренди землі з підстав, передбачених частиною 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі" , не вимагається. Суть поновлення договору оренди згідно з цією частиною статті саме і полягає у тому, що орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку оренди, а орендодавець, відповідно, не заперечує у поновленні договору, зокрема у зв`язку з належним виконанням договору оренди землі.

Відсутність такого заперечення може мати прояв у "мовчазній згоді".

При цьому слід звернути увагу, що даною нормою не передбачено, що договірні стосунки з оренди припиняються через місяць, якщо сторони таку додаткову угоду не укладуть.

У постановах Верховного Суду від 10.09.2018 по справі № 920/739/17 та від 10 січня 2019 року у справі № 904/9158/17 наведено наступні правові висновки у контексті поновлення договору оренди землі з підстав, передбачених частиною 6 статті 33 Закону України "Про оренду землі":

У подальшому, якщо орендар продовжує користуватись земельною ділянкою після закінчення дії договору оренди і орендодавець не надав заперечень стосовно поновлення цього договору протягом одного місяця після його закінчення, орендар має право звернутись із вимогою про визнання укладеною угоди про поновлення договору на тих самих умовах і на той самий строк. Орендодавець, у свою чергу, в будь-який час до укладення додаткової угоди стосовно поновлення договору на той самий строк і на тих самих умовах може звернутись із вимогою про звільнення земельної ділянки. Тобто договір оренди землі вважатиметься поновленим лише у разі укладення додаткової угоди, про що безпосередньо зазначено у частині 8 статті 33 Закону України Про оренду землі . При цьому відмову або зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено у суді.

Отже обраний позивачем спосіб захисту порушеного права шляхом визнання укладеною додаткової угоди про поновлення договору оренди землі є належним.

З матеріалів справи вбачається і належними доказами не заперечено та не спростовано, що позивач продовжує користуватись земельними ділянками на умовах, встановлених договором оренди землі від 02.07.2008. При цьому відповідачем не надано доказів неналежного виконання позивачем умов договору та доказів направлення позивачу листа-повідомлення про заперечення у поновленні договору оренди після закінчення строку його дії.

Отже між сторонами відбулося поновлення строку дії договору оренди землі від 02.07.2008 на підставі ч.6 ст. 33 Закону України "Про оренду землі".

Згідно вимог ч. 6-8 ст. 33 ЗУ "Про оренду землі" сторони договору оренди повинні укласти угоду про його поновлення якщо таке поновлення відбулося.

Суд вважає, що внесення позивачем відомостей до додаткової угоди про поновлення договору оренди землі про кадастрові номери двох земельних ділянок, які утворилися замість однієї орендованої з часу укладення договору від 02.07.2008 не суперечить принципу поновлення договору на тих же умовах і на той же строк, як передбачає ст. 33 ЗУ "Про оренду землі".

У відповідності до ч. 2,3 ст. 631 ЦК України, за загальним правилом договір набирає чинності з моменту його укладення. Сторони можуть встановити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (ст. 638 ЦК України).

Оскільки між сторонами з 2013 року по даний час тривали фактичні договірні стосунки на підставі поновлення договору оренди землі, яке відбулося за правилами ч. 6 ст. 33 ЗУ "Про оренду землі", суд вважає обґрунтованим з боку позивача внесення до додаткової угоди між сторонами п. 3 про те, що умови цієї додаткової угоди застосовуються до відносин між сторонами, які виникли до її укладення.

При цьому пунктом 4 передбачено, що додаткова угода набирає чинності після підписання сторонами та її державної реєстрації.

У відповідності до положень ч. 3 ст. 653 ЦК України якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

На підставі викладеного, вимога позивача про визнання укладеною додаткової угоди до договору оренди землі від 02.07.2008, зареєстрованого Маньківським районним відділом Черкаської регіональної філії ДП Центр ДЗК у Державному реєстрі земель 09.09.2008 за № 040879000018, у запропонованій позивачем редакції є такою, що підлягає до повного задоволення.

Умови додаткової угоди відповідають вимогам ст. 33 ЗУ "Про оренду землі" та фактичним обставинам, які існують між сторонами на час вирішення спору, договір продовжується на той же строк, як передбачено в первісній редакції договору від 02.07.2008. Доказів порушеного права у ГУ Держгеокадастру у Черкаській області судом не встановлено.

Згідно ст. 129 ГПК України, при задоволенні позову судові витрати покладаються на відповідача повністю і з нього на користь позивача слід стягнути 1 921,00 грн. на відшкодування сплаченого судового збору.

Керуючись ст. 238,240 ГПК України, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати укладеною між Фермерським господарством "Пензай" (ідентифікаційний код 32741538, с. Добра, Маньківський район, Черкаська область) та Головним управлінням Держгеокадастру у Черкаській області (ідентифікаційний код 39765890, м. Черкаси)

Додаткову угоду

до договору оренди землі від 02.07.2008

(зареєстрований Маньківським районним відділом Черкаської регіональної філії ДП Центр ДЗК у Державному реєстрі земель 09.09.2008 за

№ 040879000018)

м.Черкаси


Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області (вул. Смілянська, 131, м.Черкаси, 18008, код ЄДРПОУ 39765890) в особі



(посада, П.І.Б.), іменований у подальшому Орендодавець , з одного боку,

та Фермерське господарство Пензай (с.Добра, Маньківський р-н, Черкаська обл., 20142, код ЄДРПОУ 32741538) в особі голови господарства Пензай Наталії Олександрівни, іменоване в подальшому Орендар , з другого боку, згідно зі ст. 33 Закону України Про оренду землі уклали цю додаткову угоду про наступне:

1. Поновити термін дії Договору оренди землі від 02.07.2008 (зареєстрований Маньківським районним відділом Черкаської регіональної філії ДП Центр ДЗК у Державному реєстрі земель 09.09.2008 за № 040879000018) щодо земельних ділянок під кадастровим номером 7123182000:02:002:0545 загальною площею 16,2087 га та під кадастровим номером 7123182000:02:002:0546 загальною площею 3,7908 га до 12.09.2023 року.

2. Умови цієї додаткової угоди застосовуються до відносин між сторонами, які виникли до її укладення.

3. Всі інші умови вищевказаного Договору залишаються незмінними.

4. Ця додаткова угода є невід`ємного частиною вищевказаного Договору та набирає чинності після підписання сторонами та її державної реєстрації.

5. Додаткова угода укладена у трьох примірниках, що мають однакову юридичну силу.

ОРЕНДОДАВЕЦЬ ОРЕНДАР

Головне управління Держгеокадастру Фермерське господарство "Пензай"

у Черкаській області код ЄДРПОУ 32741538, 20142

код ЄДРПОУ 39765890 Черкаська обл., Маньківський р-н

18008, м. Черкаси, вул. Смілянська, 131 с.Добра тел.(096) 367-51-15



Начальник управління Голова ФГ Н.О. Пензай

Договір зареєстрований у

від 20 за №

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 241 ГПК України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду протягом 20 днів.

Повне судове рішення складено 15 січня 2020

Суддя Н.М. Спаських

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.12.2019
Оприлюднено16.01.2020
Номер документу86933311
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/1056/19

Постанова від 08.09.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 16.07.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 09.04.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 10.03.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Ухвала від 12.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Тищенко А.І.

Рішення від 24.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 23.12.2019

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні