Рішення
від 20.01.2020 по справі 904/5379/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.01.2020 Справа № 904/5379/19 за позовом Комунального підприємства "КРИВБАСВОДОКАНАЛ", м. Кривий Ріг

до Товариства з обмеженою відповідальністю "БОСФОР", м. Кривий Ріг

про стягнення заборгованості у розмірі 31 374,12грн.

Суддя Ліпинський О.В.

Представники: справу розглянуто без повідомлення (виклику) учасників справи

СУТЬ СПОРУ:

Комунальне підприємство "Кривбасводоканал" (далі - Позивач) звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "БОСФОР" (далі - Відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 31 374,12 грн., з яких: заборгованість з плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями до системи централізованого водовідведення у розмірі 28 194,69 грн., пеня у розмірі 2 922,20 грн., три проценти річних у розмірі 257,23 грн.

Позовні вимоги в частині стягнення суми 31 374,12 грн. мотивовано тим, що відповідач здійснив скид до систем централізованого водовідведення стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій вмісту забруднюючих речовин, що підтверджується актом про відбір проб стічних вод №147 від 20.05.2019 та протоколом дослідження якості стічних вод №379 від 27.05.2019 року. Вимоги в частині стягнення пені, штрафу, інфляційних нарахувань та відсотків річних, обґрунтовано невиконанням відповідачем грошових зобов`язань щодо внесення додаткової плати за скид стічних вод з понаднормативним забрудненням.

Ухвалою суду від 22.11.19 відкрито провадження у справі №904/5379/19, справу призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників, відповідно до ч. 5 ст. 252 ГПК України.

Відповідач надав відзив на позовну заяву, за змістом якого зазначив, що вимоги про сплату заборгованості у розмірі 31 374,12 грн. за понаднормовий скид стічних вод до системи централізованого водовідведення є безпідставною та необґрунтованою, оскільки в порушення п. 5.2 договору, КП "Кривбасводоканал" проведено контроль скиду стічних вод без участі представника споживача. Відповідач вказує на те, що представники КП "Кривбасводоканал" не звертались до уповноважених осіб споживача для проведення відбору проб. Акт складений за результатами відбору проб від 20.05.19 не підписувався повноважним представником ТОВ "Босфор" та йому не надавався. Наявний в матеріалах справи акт відбору містить підпис представника споживача - контролера ОСОБА_1 , однак вказана посада та зазначена особа відсутні в кадровому склад ТОВ "Босфор".

Позивачем надано відповідь на відзив, за змістом якої, вказано, що викладені у відзиві доводи не спростовують факт порушення відповідачем норм та правил скиду стічних вод з понаднормовими забрудненнями до системи централізованого водовідведення міста Кривий Ріг.

Враховуючи приписи ч. 4 ст. 240 ГПК України, у зв`язку з розглядом справи без повідомлення (виклику) учасників справи, рішення прийнято без його проголошення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані докази, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

08.10.2013 між Комунальним підприємством "Кривбасводоканал" (далі - виробник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "БОСФОР" (далі - споживач) укладено договір про надання послуг з централізованого постачання питної води і водовідведення №520.

Згідно з п. 1.1. договору, предметом договору є надання Кривбасводоканалом споживачу послуги з централізованого постачання питної води і водовідведення до межі балансової належності мереж.

Кривбасводоканал зобов`язується забезпечити споживача питною водою та прийняти від нього стічні води (на підставі Правил №2202).

Пунктом 2.1 договору визначено, що орієнтовний обсяг послуг визначається на підставі розрахункової заявки споживача узгодженої районним відділом Водозбуту "Кривбасводоканалу", яка є невід`ємною частиною договору.

Загальний обсяг послуг з централізованого водовідведення стічних вод орієнтовно складає 4452,0 м 3 /рік. (п.2.3 договору).

Пунктом 2.4 договору, об`єкти користування послугами централізованого постачання питної води та водовідведення: ТОВ "БОСФОР", мікрорайон 5-й Зарічний, 61А.

Пунктом 2.16 договору, визначено, що кількість стічних вод, що надходять до каналізації, визначаються за кількістю води, що надходить із комунального водопроводу та інших джерел водопостачання (з відрахуванням води на технологічні потреби), згідно з показниками приладів обліку.

Відповідно до п.2.8 договору, вузли обліку повинні розташовуватись на мережі споживача, а саме на межі балансової належності мереж виробника та споживача, що визначається відповідно до актів розмежуванні балансової належності мереж.

Засоби обліку питної води беруться виробником на абонентський облік після їх опломбуванні представником виробника в місцях їх приєднання до трубопроводів. Неопломбовані засоби обліку води до експлуатації не допускаються (пункт 2.11 договору).

Відповідно до п.3.1 договору, тарифи на послуги водопостачання та водовідведення на день підписання договору затверджені Згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг №139 від 13.09.2013 складають за 1м 3 без ПДВ:

- вода питна - 3,74 грн.

- стоки - 4,24 грн.

Вартість послуг може бути змінена відповідно до вимог чинного законодавства України.

Згідно з п.4.1 договору, розрахунки за надані послуги водопостачання та водовідведення здійснюються споживачем у грошовій формі протягом 3 банківських днів після пред`явлення платіжного доручення, рахунку або квитанції.

Пунктом 4.6 договору, визначено, що величина плати за скидання стічних вод у комунальну каналізаційну мережу розраховується згідно п. 6 Правил приймання стічних вод в комунальну каналізаційну мережу м. Кривого Рогу.

Відповідно до п. 6.1 договору, споживач несе відповідальність згідно із законодавством і цим Договором за: недотримання вимог нормативно-правових актів у сфері житлово-комунальних послуг.

Даний Договір набирає чинності з 08.10.13 і діє в частині надання послу водопостачання і водовідведення до 08.10.2015, а в частині здійснення розрахунків за надання послуги - до повного погашення заборгованості. На підставі ст. 631 ЦКУ сторони встановили, що умові договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладання.

Сторонами складено Акт розмежування балансової належності мереж водопостачання та водовідведення та експлуатаційної відповідальності сторін за адресою: м. Кривий Ріг, мікрорайон 5-й Зарічний, 61А.

Відповідно до п.п. 1.2 зазначеного акту, КП "Кривбасводоканал" несе відповідальність за експлуатацію та обслуговування водопроводу діаметром 200мм. мікрорайон 5-й Зарічний, 61А

ТОВ "БОСФОР" несе відповідальність за експлуатацію та обслуговування водопроводу діаметром 150-100 мм, врізаного у водопровід 200 мм (каналізаційний колодязь на врізці).

Межею розділу є каналізаційний колодязь на врізці КК1.

Контрольний колодязь для взяття проб стічних вод КК1.

Допустимі концентрації забруднюючих речовин у стічних водах, що скидаються споживачами до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, встановлені додатком № 1 до Правил приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу (далі - Правила), які затверджені рішенням виконкому міської ради № 79 від 13.02.2019.

Пунктом 4.2. Правил визначено, що з метою контролю якості стічних вод споживачів виробник здійснює відбір контрольних проб. Виявлені в цих пробах перевищення ДК у стічних водах є достатньою підставою для нарахування додаткової плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями (у разі виявлення перевищення ДК).

Відповідно до пункту 4.3. Правил, відбір проб стічних вод споживачів здійснюється з контрольного колодязя (каналізаційного випуску, лотка, камери), розташування якого визначено в актах/схемах розмежування балансової належності мереж водопостачання та водовідведення, що є невід`ємною частиною договору. У разі відсутності в споживача таких актів/схем розмежування балансової належності мереж водопостачання та водовідведення, відбір проб стічних вод здійснюється з останнього елемента каналізаційної мережі споживача.

Періодичність відбору контрольних проб установлює виробник, виходячи з потреби контролю обсягів та якості стічних вод кожного споживача (пункт 4.5. Правил).

Згідно з пунктом 4.6. Правил, відбір контрольних проб стічних вод споживачів виконує раптово уповноважений представник виробника протягом доби, не погоджуючи зі споживачами заздалегідь. Результати відбору контрольних проб стічних вод споживача фіксується в акті відбору проб стічних вод (додаток 4), який підписують як представник виробника, так і представник споживача.

Пунктом 4.7. Правил, встановлено, що акти складаються у двох примірниках - для виробника й споживача. У разі відмови підписати акт представником споживача, він підписується представниками виробника із зазначенням прізвища представника споживача, який відмовився підписати акт.

Як убачається з матеріалів справи, 20.05.2019 року з метою здійснення контролю за якістю стічних вод, що надходять до системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, у контрольному колодязі КК1, згідно акту розподілу балансової належності мереж водовідведення й експлуатаційної відповідальності сторін на об`єкті ТОВ "Босфор" за адресою: мікрорайон 5-й Зарічний, 61А у присутності представника споживача - ОСОБА_1, було здійснено відбір проб стічних вод, про що складено відповідний акт про відбір проб стічних вод № 147 від 12.03.2019, підписаний у двосторонньому порядку.

Відповідно до пункту 4.11. Правил якість контрольної проби визначається контрольним аналізом лабораторії виробника, у разі її відсутності - інших лабораторій, що здійснюють діяльність у цій галузі відповідно до Закону України "Про метрологію та метрологічну діяльність" і вимог чинного законодавства України, та підтверджується документами встановленого зразка: актом відбору проб стічних вод (додаток 4) і протоколом дослідження якості стічних вод (додаток 5).

Згідно з пунктом 4.12. Правил аналіз контрольної проби проводиться за показниками, зазначеними в додатку 1 до Правил. Виробник має право провести аналіз контрольної проби не за всіма показниками, в залежності від виду діяльності споживача.

За результатами хімічного аналізу проб стічних вод ТОВ "Босфор", відібраних 20.05.2019 у каналізаційному колодязі КК1, проведеними хіміко-бактеріологічною лабораторією КП "Кривбасводоканал" (Протокол дослідження якості стічних вод №379 від 27.05.2019) встановлено, що якість стічних вод не відповідає вимогам Правил № 79 (а.с.22).

У відібраних пробах з контрольного колодязя (КК1) ТОВ "Босфор" за адресою: мікрорайон 5-й Зарічний, 61А в результаті випробувань було виявлено перевищення допустимих концентрацій вмісту забруднюючих речовин за наступними показниками:

- ХСК -636,00 мгО 2 /дм 3 при допустимій концентрації 500,0 мгО 2 /дм 3 ;

- відношення ХСК/БСК 5 - 2,69, при допустимій величині < 2,5 ;

- завислі речовини 350,0 мг/дм 3 , при допустимій концентрації 300,0 мг/дм 3 ;

- фосфати -10,3 мг/дм 3 , при допустимій концентрації 3, 9 мг/дм 3 .

Відповідно до пункту 4.26. Правил при виявленні перевищення ДК стічних вод споживача, що скидаються до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу, установлених Правилами або договором, виробник у 7-денний термін після закінчення аналізу направляє споживачу лист-повідомлення про виявлені перевищення ДК у стічних водах з додаванням протоколу дослідження якості стічних вод та акта відбору проб стічних вод (у разі його відсутності в споживача).

29.05.19 позивачем направлено споживачу лист-повідомлення № 5637 про виявлені перевищення ДК у стічних водах з додаванням протоколу № 379 дослідження якості стічних вод.

Позивачем складено розрахунок величини додаткової плати за скид стічних вод з перевищенням допустимих концентрацій забруднюючих речовин за період з 06.03.2019 по 20.05.2019 на суму 28 194,69 грн.

Супровідним листом № 6840 від 01.07.2019 позивачем направлено рахунок № 59 від 25.06.2019 на адресу відповідача. Докази отримання відповідачем вказаного рахунку 04.07.19 наявні в матеріалах справи (а.с.25).

Внаслідок невиконання відповідачем зобов`язань з внесення додаткової плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями в розмірі 28 194,69 грн., позивач звернувся з вказаним позовом до суду.

Крім того, позивачем нараховано пеню у розмірі 2 922,20 грн. на підставі п. 6.1. договору та три відсотки річних у розмірі 257,23 грн. на підставі ст. 625 ЦК України

Аналізуючи правову природу спірних правовідносин, судом встановлено, що вони виникли між сторонами з приводу специфічних відносин водопостачання та водовідведення, а тому ці відносини регулюються загальними положеннями про зобов`язання, визначеними Цивільним та Господарським кодексами України, ЗУ "Про охорону навколишнього середовища", ЗУ "Про питну воду та питне водопостачання", "Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення та Порядку визначення розміру плати, що справляється за понаднормативні скиди стічних вод до систем централізованого водовідведення" (Правила № 316) та "Правилами приймання стічних вод до систем централізованого водовідведення м. Кривого Рогу" (Правила № 79) .

Відповідно до частини 6 статті 33 Закону України "Про охорону навколишнього середовища" екологічні нормативи розробляються і вводяться в дію центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, та іншими уповноваженими на те державними органами відповідно до законодавства України.

Згідно зі статтею 44 Водного кодексу України водокористувачі зобов`язані дотримуватись встановлених нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин та встановлених лімітів забору води, лімітів використання води та лімітів скидання забруднюючих речовин, а також санітарних та інших вимог щодо впорядкування своєї території.

Відповідно до п.п.3,5 п.1 розділу ІІ Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення (далі - Правила), визначено, що виробники повинні контролювати якість, кількість і режим скидання стічних вод споживачами; здійснювати раптовий (не погоджений зі споживачами заздалегідь) відбір контрольних проб. Механізм контролю, зокрема порядок відбору проб встановлюється місцевими правилами приймання.

Пунктом 6 розділу VI Правил, з метою контролю якості стічних вод споживачів виробник здійснює відбір контрольних проб. Виявлені в цих пробах перевищення ДК забруднюючих речовин у стічних водах є достатньою підставою для нарахування плати за скид понаднормативних забруднень.

Стаття 193 ГК України встановлює, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

За приписами ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 629 ЦК України передбачає, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

З огляду на умови договору, зокрема, п.п. 4.1 строк оплати спірної суми грошових коштів, є таким, що настав.

Порушенням зобов`язання, відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України, є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, в тому числі у вигляд обов`язку сплатити неустойку.

Відповідно до п. 6.1 договору, споживач несе відповідальність згідно зі законодавством і цим договором за: несвоєчасну оплату послуг з водовідведення у термін, зазначений у п. 4.1 цього договору, споживач сплачує на користь виробника пеню у розмірі 0,5% від суми платежу за кожний день прострочення, але не більше подвійної облікової ставки НБУ, що діє у період за який сплачується пеня.

Позивачем надано розрахунок пені за період прострочення з 10.07.19 по 28.10.19, розмір якої склав суму 2 992,20 грн.

Судом здійснено перевірку наданого позивачем розрахунку пені та встановлено, що розрахунок пені здійснено арифметично не правильно.

Судом здійснено розрахунок пені за визначений позивачем період та встановлено, що пеня складає суму у розмірі 2 875,09 грн.

Згідно зі статтею 625 ЦК України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивачем надано розрахунок трьох процентів річних за період прострочення з 10.07.19 по 28.10.19 у розмірі 257,23 грн.

Судом здійснено перевірку наданого позивачем розрахунку відсотків річних і встановлено, що розрахунки здійснено правильно.

Заперечуючи проти задоволення позовних вимог щодо заборгованості по оплаті за приймання в міську каналізацію стічних вод з понаднормативним забрудненням, відповідач вказує на те, що в порушення п. 5.2 договору, КП "Кривбасводоканал" проведено контроль скиду стічних вод без участі представника споживача. Акт складений за результатами відбору проб №147 від 20.05.19 не підписувався повноважним представником ТОВ "Босфор" та йому не надавався.

Як зазначає позивач, представники КП "КРИВБАСВОДОКАНАЛ" з метою здійснення контролю за якістю стічних вод, що надходять до системи централізованого водовідведення м. Кривого Рогу прибули на місце відбору стічних проб за адресою: м. Кривий Ріг, мікрорайон 5-й Зарічний, 61А, на об`єкт ТОВ "Босфор" та повідомили споживача про необхідність забезпечення уповноваженого представника телефоном.

Згідно з п.п. 8 п.5.2 договору, споживач зобов`язаний забезпечити можливість проведення Крибасводоканалом у будь-який час доби контроль за скидом стічних вод включаючи надання необхідних відомостей та присутність свого представника.

Таким чином, обов`язок щодо забезпечення присутності уповноваженого представника при проведенні відбору проб, покладено саме на споживача.

Пунктом 6 розділу VI Правил приймання стічних вод до системи централізованого водовідведення, визначено, що відбір контрольних проб стічних вод споживачів виконує уповноважений представник виробника, що фіксується у спеціальному журналі або акті, який підписують як представник виробника, так і представник споживача.

Наявний в матеріалах справи акт відбору стічних вод №147 від 20.05.19 підписаний представником споживача - контролером ОСОБА_1, участь якого у відборі проб була забезпечена споживачем.

Таким чином, наданий до матеріалів справи акт від 20.05.2019, містить посилання на нормативні документи відповідно до вимог яких виконано відбір проб, при цьому, зазначений акт підписано представниками відповідача без жодних зауважень щодо порядку проведення відбору проб, у зв`язку із чим, суд відхиляє наведені вище заперечення відповідача.

На підставі викладеного, позовні вимоги підлягають задоволенню в частині стягнення з відповідача основної заборгованості у розмірі 28 194,69 грн., пені у розмірі 2 875,09 грн., трьох процентів річних у розмірі 257,23 грн. В решті позовних вимог слід відмовити.

Відповідно до ч. 4 ст. 129 ГПК України, судові витрати покладаються на сторін пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73-79, 86, 91, 129, 231, 233, 238, 240, 241, 247, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "БОСФОР" (500081, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, мікрорайон 5-й Зарічний, 61А, код ЄДРПОУ 31223676) на користь Комунального підприємства "Кривбасводоканал" (50027, м. Кривий Ріг, вул. Єсеніна, 6А, код ЄДРПОУ 03341316) заборгованість з плати за скид стічних вод з понаднормативними забрудненнями до системи централізованого водовідведення у розмірі 28 194,69 грн., пеню у розмірі 2 875,09 грн., три проценти річних у розмірі 257,23 грн., витрати зі сплати судового збору у розмірі 1 918,11 грн.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В решті позовних вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили у відповідності до ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено до Центрального апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 20.01.2020

Суддя О.В. Ліпинський

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення20.01.2020
Оприлюднено21.01.2020
Номер документу86997817
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/5379/19

Постанова від 13.07.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 25.03.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Судовий наказ від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Рішення від 20.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

Ухвала від 22.11.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні