Постанова
від 10.01.2020 по справі 903/29/17
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 січня 2020 року Справа № 903/29/17

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючий суддя Тимошенко О.М., суддя Юрчук М.І. , суддя Крейбух О.Г.

секретар судового засідання Котюбіна А.О.

за участю представників:

від кредитора ПАТ "Дельта банк" - Рішко Н.І., за довіреністю,

арбітражний керуючий - Темчишин В.П.

розглядаючи у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Дельта банк" (вх. 2375/19) на ухвалу Господарського суду Волинської області (про нарахування та виплату грошової винагороди), постановлену 10.09.2019 року суддею Шумом М.С. у справі № 903/29/17

за заявою Луцької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС України у Волинській області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Неофіт" ЛТД

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Волинської області від 10.09.2019 року у справі № 903/29/17 клопотання арбітражного керуючого, ліквідатора майна ТзОВ "Неофіт" ЛТД - Темчишина В.П. про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди в сумі 172 975, 53 грн. пов`язаних з виконанням повноважень ліквідатора у справі про банкрутство ТзОВ " Неофіт" ЛТД задоволено. Звіт арбітражного керуючого, ліквідатора майна ТзОВ "Неофіт" ЛТД - Темчишина В.П. про нарахування та виплату грошової винагороди в сумі 172 975, 53 грн. пов`язаних з виконанням повноважень ліквідатора у справі про банкрутство ТзОВ " Неофіт" ЛТД затверджено. Стягнуто з Луцької об`єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Волинській області на користь арбітражного керуючого Темчишина В.П. грошову винагороду в сумі 109908, 65 грн. пов`язану з виконанням повноважень ліквідатора ТзОВ "Неофіт" ЛТД у справі № 903/29/17. Стягнуто з ПАТ "Дельта Банк" на користь арбітражного керуючого Темчишина В.П. грошову винагороду в сумі 53 933, 77 грн. пов`язану з виконанням повноважень ліквідатора ТзОВ "Неофіт" ЛТД у справі № 903/29/17. Стягнуто з ТзОВ "Неофіт - Ко" на користь арбітражного керуючого Темчишина В.П. грошову винагороду в сумі 2075, 71 грн. пов`язану з виконанням повноважень ліквідатора ТзОВ "Неофіт" ЛТД у справі № 903/29/17. Стягнуто з ТзОВ "Навігатор - Груп" на користь арбітражного керуючого Темчишина В.П. грошову винагороду в сумі 7 057, 4 грн. пов`язану з виконанням повноважень ліквідатора ТзОВ "Неофіт" ЛТД у справі № 903/29/17.

Не погодившись з ухвалою суду першої інстанції, ПАТ "Дельта банк" звернулось до Північно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить останню скасувати повністю. ПАТ "Дельта банк" вважає оскаржувану ухвалу незаконною та необґрунтованою, постановленою з неправильним застосуванням норм матеріального права та порушенням норм процесуального права, на підставі неповно з`ясованих обставин, що мали вирішальне значення для вирішення даної конкретної справи, а висновки в оскаржуваній ухвалі, на думку скаржника, не відповідають зібраним доказам та фактичним обставинам справи.

Ухвалою Північно-західного апеляційного господарського суду від 09.10.2019 року, серед іншого, відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ПАТ "Дельта банк" (вх. 2375/19) на ухвалу Господарського суду Волинської області від 10.09.2019 року у справі № 903/29/17; скаргу призначено до розгляду в судовому засіданні.

Від арбітражного керуючого Темчишина В.П. на адресу суду надійшов письмовий відзив на апеляційну скаргу, відповідно до якого останній вважає скаргу необґрунтованою і такою, що не підлягає задоволенню, просить залишити її без задоволення, а оскаржувану ухвалу без змін.

В судовому засіданні представник скаржника вимоги апеляційної скарги підтримав у повному обсязі, просив останню задоволити, а оскаржувану ухвалу скасувати.

Арбітражний керуючий Темчишин В.П. просив скаргу залишити без задоволення з підстав, зазначених у письмовому відзиві, оскаржувану ухвалу просив залишити без змін.

Інші учасники провадження в судове засідання не з`явились, про дату та час судового засідання були належним чином повідомлені судом.

Зважаючи на те, що учасники провадження були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду та явка представників обов`язковою не визнавалась, судова колегія дійшла висновку про відсутність перешкод для розгляду апеляційної скарги.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 269 ГПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Частиною першою статті 271 цього Кодексу передбачено, що апеляційні скарги на ухвали суду першої інстанції розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення суду першої інстанції з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права з урахуванням повноважень, визначених в ст. 269 ГПК України, колегія суддів дійшла висновку про те, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню. При цьому, апеляційний суд встановив наступні обставини та керувався такими мотивами.

Ухвалою Господарського суду Волинської області від 01.02.2017 року порушено провадження у справі № 903/29/17 про банкрутство ТзОВ " Неофіт" ЛТД (далі - боржник).

Ухвалою суду від 24.04.2017 року затверджено реєстр вимог кредиторів ТзОВ "Неофіт ЛТД".

Постановою Господарського суду Волинської області від 26.09.2017 року припинено процедуру розпорядження майном боржника та повноваження розпорядника майна - арбітражного керуючого Насадюка В.В. Ліквідатором боржника призначено арбітражного керуючого Темчишина В.П. ( АДРЕСА_1 , свідоцтво № 494, від 17.04.2013 року).

На адресу місцевого господарського суду від ліквідатора боржника арбітражного керуючого Темчишина В.П. надійшов лист від 27.08.2019 року згідно якого останній звернувся до суду з клопотанням про затвердження звіту про нарахування та виплату грошової винагороди ліквідатора по справі за заявою Луцької об`єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Волинській області до ТзОВ "Неофіт" ЛТД про банкрутство.

Арбітражним керуючим Темчишиним В.П. нарахована грошова винагорода в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць здійснення ним повноважень ліквідатора в сумі 172 975, 53 грн. за період роботи з 26.09.2017 року по 14.08.2019 року включно.

Згідно ст. 115 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до введення господарським судом процедури санації боржника або відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень керуючого санацією або ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень керуючого санацією, ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

Право вимоги основної грошової винагороди виникає в арбітражного керуючого в останній день кожного календарного місяця виконання ним повноважень керуючого санацією, ліквідатора.

Сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв`язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. Формування фонду та порядок використання його коштів визначаються рішенням комітету кредиторів та затверджуються ухвалою господарського суду.

Розпорядник майна звітує про нарахування та виплату грошової винагороди арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування його витрат на першому засіданні комітету кредиторів, а також за результатами процедури розпорядження майном боржника. Керуючий санацією не рідше одного разу на три місяці, а ліквідатор - щомісяця звітують перед комітетом кредиторів про нарахування та виплату основної та додаткової грошових винагород арбітражного керуючого, здійснення та відшкодування витрат.

Звіт арбітражного керуючого про нарахування і виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат доводиться кредиторам до відома та повинен бути схвалений або погоджений комітетом кредиторів.

Звіт про нарахування та виплату грошової винагороди, здійснення та відшкодування витрат за підсумками процедур розпорядження майном, санації, ліквідації подається арбітражним керуючим до господарського суду за п`ять днів до закінчення відповідної процедури, розглядається судом та затверджується ухвалою, що може бути оскаржена у встановленому порядку.

Разом з тим, відповідно до звітів ліквідатора, у боржника відсутні кошти та майнові активи, від продажу яких можна було б відшкодувати витрати арбітражного керуючого.

Згідно з ч. ч. 1, 4, 7 ст. 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом.

Сплата грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого у зв`язку з виконанням ним повноважень у справі про банкрутство здійснюються за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна боржника. Кредитори можуть створювати фонд для авансування грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого. У випадку, коли відсутні активи боржника в ліквідаційній процедурі та кредитори боржника не створили відповідного фонду оплати праці арбітражного керуючого за період з дня першого засідання комітету кредиторів боржника і до затвердження ліквідаційного балансу, на суд покладається обов`язок застосування справедливого механізму оплати послуг арбітражного керуючого, оскільки Конституцією України та Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" виключається можливість безоплатного надання послуг арбітражним керуючим. Одним з таких механізмів може бути пропорційне стягнення визначеного комітетом кредиторів боржника розміру щомісячної оплати послуг арбітражного керуючого, відповідно до визначеної за наслідком затвердження реєстру вимог кредиторів пропорційності грошових вимог конкурсних кредиторів, оскільки участь кредитора у справі про банкрутство визначається саме такою кількістю грошових вимог, яка відповідає кратному визначенню голосів кредитора, включеного до реєстру грошових вимог кредиторів.

Законодавець не ставить порядок розподілу витрат на оплату послуг ліквідатора в залежність від майнового стану кожного кредитора у справі про банкрутство, правового статусу кредитора (особа, заснована на приватній чи державній формі власності, державний орган, громадська організація тощо), від джерел фінансування того чи іншого кредитора.

Тобто, не виявлення ліквідатором боржника в процедурі ліквідації майна боржника чи інших його активів та грошових коштів, не може бути підставою для відмови в оплаті його послуг.

Аналогічна правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 05.09.2019 року у справі № 11/Б-1042 (337/7-10), у постанові Верховного Суду від 10.07.2019 року у справі № 15/60-Б, у постанові Верховного Суду від 16.04.2019 року у справі № 914/2458/16.

Судом встановлено, що на засіданні комітету кредиторів боржника від 14.08.2019 року було схвалено звіт ліквідатора ТзОВ "Неофіт" ЛТД про проведену роботу та схвалено звіт ліквідатора про нарахування грошової винагороди за весь період проведення ліквідаційної процедури ТзОВ "Неофіт" ЛТД (з 26.09.2017 року по 14.08.2019 року).

Крім того, заперечень щодо затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу боржника на адресу суду першої інстанції станом на момент винесення оскаржуваної ухвали не надходило.

Разом з тим, затверджуючи звіти ліквідатора про нарахування та виплату грошової винагороди, суд першої інстанції обґрунтовано врахував належне виконання арбітражним керуючим Темчишиним В.П. обов`язків покладених на нього Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та відсутністю скарг на дії ліквідатора.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що визначений розмір основної винагороди відповідає встановленим законом умовам, а відтак, суд першої інстанції обґрунтовано затвердив розмір основної винагороди арбітражному керуючому Темчишину В.П. в розмірі двох мінімальних заробітних плат за кожен місяць здійснення ним повноважень ліквідатора в сумі 172975,53 грн. за період роботи з 26.09.2017 року по 14.08.2019 року включно.

Відтак, клопотання про стягнення грошової винагороди ліквідатора пропорційно вимог кредиторів, зокрема, з Луцької об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Волинської області в сумі 109 908, 65 грн. , з ПАТ "Дельта Банк" в сумі 53 933, 77 грн., ТзОВ "Неофіт - Ко" в сумі 2 075,71 грн. та ТзОВ "Навігатор - груп" в сумі 7 057,4 грн., місцевий господарський суд підставно визнав законним, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Отже, колегія суддів Північно-західного апеляційного господарського суду вважає, що ухвала Господарського суду Волинської області від 10.09.2019 року у справі № 903/29/17 ґрунтується на чинному законодавстві і підстав для її скасування немає. Зазначені в апеляційній скарзі доводи скаржника не обґрунтовані та не спростовують висновків суду першої інстанції, а тому не можуть бути підставою для скасування чи зміни оскаржуваної ухвали.

Понесені скаржником судові витрати, відповідно до ст. 129 ГПК України залишаються за ним.

Керуючись ст. ст. 270, 275, 276, 281-284 Господарського процесуального кодексу України, Північно - західний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Дельта банк" (вх. 2375/19) на ухвалу Господарського суду Волинської області (про нарахування та виплату грошової винагороди) від 10.09.2019 у справі № 903/29/17 залишити без задоволення.

Ухвалу Господарського суду Волинської області від 10 вересня 2019 року у справі №903/29/17 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та не підлягає касаційному оскарженню окремо згідно ч. 3 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства.

Справу №903/29/17 повернути Господарському суду Волинської області.

Повний текст постанови складено "20" січня 2020 року.

Головуючий суддя Тимошенко О.М.

Суддя Юрчук М.І.

Суддя Крейбух О.Г.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення10.01.2020
Оприлюднено21.01.2020
Номер документу87021172
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/29/17

Постанова від 26.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 14.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Ухвала від 02.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Погребняк В.Я.

Постанова від 10.01.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Постанова від 10.01.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 12.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 12.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 05.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 05.12.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

Ухвала від 28.11.2019

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Тимошенко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні