Ухвала
від 16.01.2020 по справі 420/4579/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/4579/19

УХВАЛА

16 січня 2020 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі :

головуючого судді Потоцької Н.В.

за участю секретаря Захарчука О.В.

сторін:

представника позивача Панчука Д.В.

представника відповідача Майбороди Д.О.

розглянувши у порядку загального позовного провадження (у судовому засіданні по суті) клопотання представника відповідача про зупинення провадження по справі №420/4579/19,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду знаходиться справа за позовом Головного управління ДСНС України в Одеській області до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Приморська 13 в якому позивач просить:

застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Приморська 13 (ЄДРПОУ: 40458383, юридична адреса: 65481, Одеська область, м. Южне, вул. Приморська, 13);

у спосіб: у вигляді часткового зупинення експлуатації житлового будинку ОСББ Приморська 13 за адресою: 65841, Одеська область, м. Южне, вул. Приморська, 13;

у порядок: шляхом відключення за допомогою фахівців енергопостачальних організацій вищевказаного житлового будинку від джерел енергопостачання (або інших електромереж, електроприладів, пристроїв, обладнання, установок) до повного усунення порушень вимог законодавства у сфері пожежної, техногенної безпеки та у сфері цивільного захисту, які впливають на ризик виникнення надзвичайної ситуації, аварії чи пожежі та можуть спричинити загрозу життю та здоров`ю людей, зазначених в акті перевірки №60 від 21.05.2019 за номерами: 1-25,27,28.

07.08.2019 року відкрито провадження по справі в порядку спрощеного позовного провадження (з викликом сторін).

Ухвалою суду від 04.10.2019 року розгляд справи продовжено в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 20.12.2019 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті.

Станом на 16.01.2020 року розгляд справи по суті триває 27 днів.

В судове засідання по суті 16.01.2020 року до суду з`явився представник Головного управління ДСНС України в Одеській області за довіреністю - Панчук Д.В.

З огляду на те, що представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах з 01.01.2020 року здійснюється виключно адвокатами, представником відповідача заявлено клопотання про зупинення провадження по справі для забезпечення належного представництва Позивачем.

Представник Позивача проти задоволення клопотання не заперечував.

Розглянувши клопотання представника відповідача про зупинення провадження, суд виходить з наступного.

Частино першою, третьою статті 55 КАС України встановлено, що сторона, третя особа в адміністративній справі, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь у судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника. Юридична особа незалежно від порядку її створення, суб`єкт владних повноважень, який не є юридичною особою, беруть участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її (його) імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи, суб`єкта владних повноважень), або через представника.

Разом з тим, 30 вересня 2016 року набрав чинності Закон України Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) від 02.06.2016 року №1401- VIII.

Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 01.01.2020 року.

Представництво в суді у провадженнях, розпочатих до набрання чинності Законом України "Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)" здійснюється за правилами, які діяли до набрання ним чинності, - до ухвалення у відповідних справах остаточних судових рішень, які не підлягають оскарженню до 30.09.2016 року.

Провадження по справі відкрито після набрання чинності Законом України Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) від 02.06.2016 року №1401-VIII.

Відповідно до підпункту 19 пункту 1 розділу VII "Перехідні положення" КАС України у редакції Закону України відповідно від 03.10.2017 року №2147- VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням підпункту 11 пункту 16-1 розділу ХV "Перехідні положення" Конституції України.

У єдиному реєстрі адвокатів України відсутні відомості про те, що Панчук Д .В. має статус адвоката і такого документа до суду не надано.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 236 КАС України, суд зупиняє провадження у справі за необхідності призначення або заміни законного представника сторони чи третьої особи - до вступу у справу законного представника.

Аналогія закону - це засіб заповнення прогалин у законодавстві, який полягає застосуванні до нього іншої норми закону, яка регламентує подібні відносини.

На другій стадії процесу правозастосування - при виборі та аналізі норми права, яка має бути застосовано до конкретного випадку, іноді виявляється відсутність такої норми. Тобто, виникає така ситуація, в якій конкретне рішення спірного питання повністю або в якійсь частині законом не передбачено - є прогалина у законодавстві.

Способи ж подолання прогалин - це ті правові інструменти, які дозволяють у процесі правозастосування миттєво вирішити казус, що перебуває у сфері правового регулювання, якщо нормами права його безпосередньо не передбачено.

Правозастосувач - долає прогалину. Тому суду надається право вирішувати такого роду справи за допомогою аналогії закону.

Вказане знайшло своє відображення у ч. 6 ст. 7 КАС України, яка визначає, що у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права). Аналогія закону та аналогія права не застосовується для визначення підстав, меж повноважень та способу дій органів державної влади та місцевого самоврядування.

Верховна Рада України на другій сесії ІХ скликання ухвалила в першому читанні законопроект Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (№1013).

Як ідеться в пояснювальній записці до проекту закону, він має на меті виключити положення частини четвертої статті 131-2 чинної Конституції, згідно з якою виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.

Відповідно до статті 155 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України, крім розділу I "Загальні засади", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України", попередньо схвалений більшістю від конституційного складу Верховної Ради України, вважається прийнятим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради України за нього проголосувало не менш як дві третини від конституційного складу Верховної Ради України.

Третя сесія Верховної Ради України ІХ скликання розпочнеться у лютому місяці 2020 року і триватиме до липня місяця 2020 року.

Отже, ухвалення в другому читанні і в цілому законопроекту Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) (№1013) можливе у період з лютого по липень місяць 2020 року.

Слід зазначити, що принцип рівності впливає на рівномірний розподіл не лише доказових прав, а й обов`язків, зокрема, тягаря доказування. Так, Верховний Суд України вказав, що, виходячи з принципу процесуального рівноправ`я, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається.

Вирішальною для рівності сторін у доказуванні є можливість скористатись послугами захисника чи представника у процесі, адже в змагальному поєдинку повинні брати участь сторони, які мають рівні гарантії на успішне завершення протиборства .

Отже, застосовуючи аналогію закону, суд вважає за необхідне зупинити провадження по справі до 17.02.2020 року на підставі п.2 ч.1 ст. 236 КАС України з метою дотримання конвенційних принципів щодо забезпечення справедливого балансу і рівності сторін.

Керуючись ст.ст. 2, 6-9, 236, 256, 295, 297 КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання представника відповідача - задовольнити.

Зупинити провадження по справі за позовом Головного управління ДСНС України в Одеській області до об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Приморська 13 про застосування заходів реагування у сфері державного нагляду ( контролю) до 17.02.2020 року.

Призначити наступне судове засідання по справі, яке відбудеться за адресою суду: м.Одеса, Фонтанська дорога, 14 в залі судового засідання № 25 на 17.02.2020 року о 12 год. 00 хв.

Ухвала набирає законної сили відповідно до вимог ст. 256 КАС України та може бути оскаржена у порядку та строки визначені статтею 295, 297 КАС України.

Пунктом 15.5 розділу VII "Перехідні положення" КАС України від 03 жовтня 2017 року визначено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи зберігаються порядок подачі апеляційних скарг та направлення їх до суду апеляційної інстанції, встановлені Кодексом адміністративного судочинства України від 06 липня 2005 року.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Головуючий суддя Потоцька Н.В.

Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено22.01.2020
Номер документу87039681
СудочинствоАдміністративне
Сутьзупинення провадження по справі №420/4579/19

Судовий реєстр по справі —420/4579/19

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Постанова від 23.12.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 17.08.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 17.08.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Ухвала від 08.08.2022

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Джабурія О.В.

Рішення від 06.07.2022

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 16.12.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 17.11.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Ухвала від 18.10.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С.М.

Постанова від 29.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Смокович М.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні