Рішення
від 21.01.2020 по справі 522/14218/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/14218/17

Провадження № 2/522/1178/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2020 року

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Абухіна Р.Д.,

за участю секретаря судового засідання Стогнієнко Т.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Одесі в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Кадор-Трейд до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та штрафних санкцій за договором,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовом, по якому просить суд стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість по сплаті суборендної плати за Договором № 24К/11/К15 від 24.11.2015 року; штраф за несплату комунальних та експлуатаційних послуг за Договором № 24К/11/К15 від 24.11.2015 року; 3% річних від простроченої суми; інфляційні втрати та судові витрати.

Представник позивача в судове засідання не зявився, надав до канцелярії суду заяву, котрою позов підтримав у повному обсязі, просив справу розглянути без особистої участі сторони позивача. Не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання повторно не зявився, відзив на позовну заяву не надав, про причини неявки у судове засідання не повідомив, хоча був належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи.

За згодою представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає ст. 280 ЦПК України на підставі наявних у справі доказів.

Дослідивши подані документи і матеріали справи, всебічно та повно зясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, обєктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що 24.11.2015 року між Товариством з обмеженою відповідальністю КАДОР-ТРЕЙД та Фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 укладено договір суборенди № 24/11/К15 нежитлового приміщення НОМЕР_4, загальною площею 43,4 кв. м., що розташоване на третьому поверсі ТЦ за адресою: м. Одеса, вул. Катерининська, 27/1 . Приміщення передано в суборенду виключно для ведення роздрібної торгівельної діяльності TM Dolce Gabbana , Dior . Внаслідок невиконання відповідачем своїх зобовязань згідно умов договору суборенди нежитлового приміщення № 24/11/К15 у останнього виникла заборгованість у розмірі 55 845,63 грн.

На момент укладення Договору, Приміщення перебувало в оренді Позивача відповідно до Договору № 1/Р-К від 08.09.2015 р., укладеному між ТОВ Рузана-Плюс та позивачем.

Факт належного виконання позивачем свого обовязку щодо передачі приміщення в суборенду відповідачу підтверджується підписаним з обох сторін Актом приймання-передачі приміщення від 23.12.2015 року.

Згідно п. 6. 1. Розділу 6 Експлуатаційні послуги договору, передбачено: Крім Базової суборендної плати суборендар сплачує орендарю плату за експлуатаційні послуги, що становлять пропорційну частку від усіх витрат на утримання площ загального користування і спільних площ Торгівельного центру. Плата за експлуатаційні послуги повинна нараховуватись окремо у відповідності до фактично понесених витрат .

Пункт 6. 3. Договору: Орендар проводить розрахунок Плати за експлуатаційні послуги на щомісячній основі протягом Строку суборенди .

Наказом № 01/12 Г від 01 грудня 2015 року встановлена вартість експлуатаційні послуг в розмірі суми в гривнях, що еквівалентна 3 (трьом) доларам США за 1 кв. м. площі суборендованих приміщень. Згідно з п. 4 даного Наказу, визначено, що для цілей визначення вартості експлуатаційних послуг, курс долару США відносно гривні визначається згідно курсу продажу долара США, встановленого на міжбанківському валютному ринку України.

Як встановлено ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Відповідно до п. 5.1. договору за користування приміщення відповідач зобовязався щомісячно сплачувати суборендну плату в розмірі 1302 доларів США.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обовязків.

Статтею 181 Господарського кодексу України зазначається, що господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.

Відповідно до ст. 638 ЦК України та ст. 180 ГК України, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Враховуючи, що між сторонами досягнуто згоди по основних істотних умовах та формі договору, в силу п. 2 ст. 180 ГК України договір вважається укладений, а відтак сторони зобовязані належним чином виконувати взяті на себе зобовязання, згідно умов вищевказаного договору.

Судом встановлено, що на виконання умов даного договору позивачем кожного місяця надавалися відповідачу рахунки по суборендній платі, оплаті за комунальні послуги та акти виконаних робіт. Проте відповідач свої зобовязання за даним договором належним чином не виконала, внаслідок чого виникла заборгованість по оплаті за оренду нежитлового приміщення та комунальних послуг.

24.11.2015 року між позивачем та відповідачем укладено Додаткову угоду № 3 до Договору суборенди № 24К/11/К15 від 24.11.2015 р..

Відповідно до п. 3 Додаткової угоди № 2 суборендар зобов`язується сплатити заборгованість по суборендній платі, платі за експлуатаційні та комунальні послуги, що становлять 70 803,65 грн. до 30.09.2016 року.

Всупереч умовам договору та додаткової угоди № 3 відповідачем не було сплачено заборгованість по суборендній платі, платі за експлуатаційні та комунальні послуги.

У звязку з невиконанням умов договору позивачем на адресу відповідача направлено вимогу за вих. № 23/05-17 від 15.05.2017р. про погашення заборгованості за Договором суборенди.

Незважаючи на неодноразові усні звернення ТОВ КАДОР-ТРЕЙД до відповідача щодо виконання вищенаведених зобовязань згідно умов договору, з його боку грошові зобовязання за договором не сплачені, також відхилені пропозиції щодо реструктуризації заборгованості.

Згідно з зазначених договірних зобовязань у відповідача виникла заборгованість, яка складається з:

- боргу із суборендної плати за Приміщення складає: 55 845, 63 грн.;

- боргу за експлуатаційні та комунальні послуги складає: 15 369,74 грн.;

- загальна сума заборгованості складає: 71 215,37 грн.

Відповідно до ст. 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобовязання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобовязання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобовязання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобовязання (неналежне виконання).

Частиною 2 ст. 530 ЦК України встановлено, якщо у зобовязанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей строк (термін).

Пункт 1 статті 612 Цивільного кодексу України визначає, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Пунктом 1 ст. 216 Господарського кодексу України встановлено, що учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Аналогічна норма закону міститься також і уст. 614 Цивільного кодексу України особа, яка порушила зобовязання, несе відповідальність за наявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановлено договором або законом.

На підставі ст. 625 Цивільного кодексу України, відповідач повинен сплатити на користь позивача інфляційні за весь час прострочення, а також 3% річних від простроченої суми.

У звязку з невиконанням та неналежним виконанням відповідачем зобовязань за договором, за час прострочення станом на 20 липня 2017 року відповідач зобовязаний сплатити три проценти річних від простроченої суми боргу із суборендної плати в розмірі 2 212,00 грн., та боргу з комунальних, експлуатаційних послуг у розмірі 623,74 грн.

З урахуванням встановленого індексу інфляції, станом на 20.07.2017 року сума боргу за суборендну плату по договору становить 11 286,43 грн., інфляційне збільшення боргу зі сплатою за комунальні та експлуатаційні послуги - 3 106,23 грн.

Термін суборенди сплив 30.06.2016 року, після спливу якого суборендар не повернув орендарю суборендовані приміщення згідно Акту приймання-передачі ( повернення).Так, станови на 17.03.2017 року відповідач повинен сплатити на користь позивача неустойку за користування приміщенням у сумі 366 692,96 грн..

11.05.2017 року зареєстровано припинення підприємницької діяльності ФОП ОСОБА_1 , що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 1002849895 .

Частиною 8 ст. 4 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань передбачено, що фізична особа-підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою.

Відповідно до ст. 52 ЦК України ЦК України фізична особа-підприємець відповідає за зобов`язаннями, пов`язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення.

За правилами статей 525, 526 і 527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту. Односторонні відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до правового висновку Верховного Суду України, викладеного у постанові від 04 грудня 2013 року (справа № 6-125цс13), однією із особливостей підстав припинення зобовязань для фізичної особи-підприємця є те, що у разі припинення субєкта підприємницької діяльності - фізичної особи (виключення з реєстру суб`єктів підприємницької діяльності) її зобовязання за укладеними договорами не припиняються, а залишаються за нею як фізичною особою, оскільки фізична особа не перестає існувати. Фізична особа-підприємець відповідає за своїми зобов`язаннями, пов`язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном.

Згідно п. 1 ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості, яка виникла у зв`язку з порушенням умов договору суборенди є обґрунтованими, тому позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Задовольняючи позовні вимоги, згідно ст. 141 ЦПК України з відповідача слід стягнути сплачені позивачем при подачі позову до суду документально підтверджені судові витрати, а саме 2303,31 грн. судового збору.

Керуючись ст. ст. 51,52,509,525,526,530,611, 612,614,625,626,638 ЦК України, ст.ст.180,181,216,283 ГК України, ст. ст. 4, 13, 19, 76-81, 141, 206, 258, 259, 263-265, 267, 274, 279, 280-282, 354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю Кадор-Трейд до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості та штрафних санкцій за договором,- задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( РНОКПП НОМЕР_2 ) на користьТовариства з обмеженою відповідальністю КАДОР-ТРЕЙД (65014, м.Одеса, вул.Успенська, 39/1, оф.36,код ЄДРПОУ39731044,рахунок № НОМЕР_3 в ПАТ БАНК ВОСТОК , МФО 307123) заборгованість у розмірі, яка складається з: заборгованості по суборендній платі у розмірі 55 845,63 грн.; заборгованості по сплаті комунальних та експлуатаційних послуг у розмірі 15 369,74 грн.; штрафу за несплату суборендної плати у розмірі 134 563,59 грн.; штрафу за несплату комунальних та експлуатаційних послуг у розмірі 37 944,06 грн.; 3% річних за прострочення сплати суборендної плати у розмірі 2 212,00 грн.; 3% річних за прострочення сплати комунальних та експлуатаційних послугу розмірі 623,74 грн.; інфляційних збільшень боргу із суборендної плати у розмірі 11 286,43 грн.; інфляційних збільшень боргу зі сплати комунальних та експлуатаційних послуг у розмірі 3 106,23 грн. неустойки за користування приміщенням за час прострочення в розмірі 366 692,96 грн.; та суму сплаченого судового збору в розмірі 9 414,67 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його переглядякщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга подається через Приморський районний суд м. Одеси протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Повний текст рішення виготовлений 21.01.2020 року.

Суддя Р.Д. Абухін

21.01.20

Дата ухвалення рішення21.01.2020
Оприлюднено23.01.2020
Номер документу87081274
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості та штрафних санкцій за договором

Судовий реєстр по справі —522/14218/17

Ухвала від 12.05.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 19.02.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Рішення від 21.01.2020

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 24.10.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Ухвала від 18.03.2019

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Абухін Р. Д.

Постанова від 21.02.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Постанова від 21.02.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

Ухвала від 18.01.2019

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Вадовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні