Постанова
від 16.01.2020 по справі 909/452/19
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м. Львів, вул. Личаківська, 81


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"16" січня 2020 р. Справа № 909/452/19

Західний апеляційний господарський суд, в складі колегії:

головуючого судді: Данко Л.С.,

суддів: Мирутенка О.Л.,

Скрипчук О.С.,

секретар судового засідання: Харів М.Ю.,

розглянув у відкритому судовому засіданні матеріали за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Енергосервісна компанія Адамсон б/н від 04.12.2019 року (вх. № ЗАГС 01-05/4391/19 від 09.12.2019),

на ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 25 листопада 2019 року (ухвалу підписано 25.11.2019, м. Івано-Франківськ, суддя Кобецька С.М.)

у справі № 909/452/19

порушеній за позовом

позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю Інжиніринг Системс Україна , м. Золочів Львівської області,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Енергосервісна компанія Адамсон , м. Івано-Франківськ,

про зобов`язання передати технічну документацію на поставлений товар та стягнення 10107,00 - 3 % річних,

та порушеній за зустрічним позовом

позивача: Товариства з обмеженою відповідальністю Енергосервісна компанія Адамсон , м. Івано-Франківськ,

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Інжиніринг Системс Україна , м. Золочів, Львівської області,

про стягнення 1064469,37 грн, з яких: 545488,24 грн - основний борг, 297791,74 грн - пеня, 109097,65 грн - штраф, 26317,94 грн - 3% річних, 85773,80 грн - інфляційні втрати.

за участю представників:

від апелянта/ТзОВ Енергосервісна компанія Адамсон : Легінь Р.О. (ордер серії ІФ № 069721 від 15.01.2020),

від ТзОВ Інжиніринг Системс Україна : адвокат Докторевич Р.А. (довіреність б/н від 12.07.2019),

ВСТАНОВИВ :

25.11.2019 року Господарським судом Івано-Франківської області винесено ухвалу у справі № 909/452/19, якою в задоволенні клопотання вх. № 20035/19 від 15.11.2019 ТОВ Енергосервісна компанія Адамсон про відшкодування судових витрат відмовлено.

Ухвала суду мотивована тим, що відповідач у своїй першій заяві по суті - відзиві на позов вх№10067/19 від 10.06.2019 (а.с.36-39) не заявляв вимогу про стягнення з позивача витрат на професійну правничу допомогу, як і не подавав суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які він поніс чи очікує понести у зв`язку із розглядом первісного позову. Водночас відповідачем не подано заяву про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу ні в процесі розгляду справи, ні до закінчення судових дебатів.

Не погоджуючись з ухвалою суду Товариство з обмеженою відповідальністю Енергосервісна компанія Адамсон (а.с. 228-231) звернулося до Західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, просить ухвалу суду першої інстанції скасувати та прийняти додаткове рішення про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Інжиніринг Системс Україна на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Енергосервісна компанія Адамсон понесені судові витрати на професійну правничу допомогу на суму 15500,00 грн при представленні інтересів відповідача за первісним позовом у суді першої інстанції.

Апеляційну скаргу мотивує тим, що суд першої інстанції невірно дійшов висновку, що відповідачем у відзиві не було заявлено до прийняття рішення у даній справі клопотання про стягнення витрат пов`язаних з наданням правничої допомоги.

Товариством з обмеженою відповідальністю Інжиніринг Системс Україна на апеляційну скаргу відповідача 10.01.2020 року подано відзив, в якому останній заперечує доводи апеляційної скарги, зазначивши, що такі докази подаються до закінчення судових дебатів або протягом 5-ти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 02.12.2019 склад судової колегії по розгляду справи № 909/452/19 визначено: головуючий суддя Данко Л.С., судді Мирутенка О.Л. та Скрипчук О.С.

Ухвалою Західного апеляційного господарського суду від 09 грудня 2019 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністю Енергосервісна компанія Адамсон та ухвалою суду від 08.01.2020 справу № 909/452/19 призначено до розгляду на 16.01.2020 року.

У судове засідання, яке відбулося 16.01.2020 року представник апелянта/відповідач за первісною позовною заявою прибув, надав усні пояснення аналогічні викладеним у апеляційній скарзі, проти відзиву на апеляційну скаргу заперечив, просить апеляційну скаргу задоволити, ухвалу суду першої інстанції скасувати та прийняти додаткове рішення про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю Інжиніринг Системс Україна на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Енергосервісна компанія Адамсон понесені судові витрати на професійну правничу допомогу на суму 15500,00 грн при представленні інтересів відповідача за первісним позовом у суді першої інстанції.

Представник позивача за первісною позовною заявою прибув, на адресу суду подав відзив на апеляційну скаргу вх. № ЗАГС 01-04/110/20 від 10.01.2020 року в якому просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги, ухвалу суду першої інстанції залишити без змін.

Вивчивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, дослідивши викладене у відзиві на апеляційну скаргу, судова колегія Західного апеляційного господарського суду прийшла до висновку апеляційну скаргу задоволити частково, ухвалу суду скасувати, виходячи з наступного.

Судовою колегією встановлено, 19 лютого 2019 року ТОВ Енергосервісна компанія Адамсон та адвокатом Легінем P.O. було укладено договір про надання професійної правничої допомоги № 2019/19-02 (надалі - договір).

Відповідно до п. 1.1 Договору Адвокат зобов`язується надавати послуги з професійної правничої допомоги по захисту прав та законних інтересів Клієнта під час цивільного, господарського, адміністративного та кримінального провадження, юридичної консультації, правового інформування та іншої юридичної допомоги, пов`язаної з діяльністю Клієнта та його посадових осіб.

Пунктом 3.3 Договору передбачено, що остаточний розмір витрат Клієнта та фактично надані Адвокатом послуги відповідно до умов цього Договору підтверджуються оформленими Сторонами у встановленому законодавством порядку Актами приймання-передачі наданих послуг.

31 травня 2019 року між ТОВ Енергосервісна компанія Адамсон та адвокатом Легінем P.O. було укладено додаткову угоду до договору, згідно якої Клієнт доручає, а адвокат приймає на себе зобов`язання щодо представництва прав та законних інтересів Клієнта господарському суді Івано-Франківської області у господарській справі № 909/452/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Інжиніринг Системс Україна до товариства з обмеженою відповідальністю Енергосервісна компанія Адамсон про зобов`язання виконання договірного зобов`язання, а також надає Клієнту необхідну юридичну допомогу під час даного господарського провадження з дотриманням умов Договору.

Керуючись ст. 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" сторони згідно вищевказаного Додаткового правочину (пункт 2) погодили, що винагорода Адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги Клієнту у вищевказаній господарській справі під час її розгляду в господарському суді Івано-Франківської області обчислюється у фіксованому розмірі.

За змістом частини 1, пункту 1 частини 3 статті 123 ГПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи до яких належать зокрема, витрати на професійну правничу допомогу.

Частинами 1, 2, 3 статті 126 ГПК України передбачено, що витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Приписами частини 3 статті 126 ГПК України обумовлено, що для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги, а згідно з частиною 8 статті 129 цього Кодексу, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Як вказує частина 4 статті 126 ГПК України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Отже, необхідною умовою для вирішення питання про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу є наявність доказів, які підтверджують фактичне здійснення таких витрат учасником справи.

Такі висновки суду підтверджується правовою позицією Верховного Суду, висловленою ним у постановах від 14.11.2018 у справі № 910/8682/18, від 05.01.2019 у справі № 906/194/18, від 19.02.2019 у справі № 917/1071/18.

Судовою колегією встановлено, що пунктом 3 Додаткової угоди передбачено, що остаточне визначення розміру витрат Клієнта на професійну правничу допомогу у вищевказаній господарській справі за фактично надані послуги Адвокатом підтверджується погодженим та підписаним сторонами Актом приймання-передачі наданих послуг протягом 2 (двох) днів з моменту прийняття рішення господарським судом Івано-Франківської області.

Детальний опис послуг, наданих адвокатом Легінем P.O. ТОВ Енергосервісна компанія Адамсон за первісним позовом під час розгляду в господарському суді Івано-Франківської області даної справи, наведено в Акті приймання-передачі послуг від 15.11.2019 (копія - в матеріалах справи).

Судовою колегією встановлено, що відмовляючи у задоволенні клопотання про відшкодування судових витрат, місцевий суд виходив з того, що відповідач у своїй першій заяві по суті - відзиві на позов вх. № 10067/19 від 10.06.2019 (а.с. 36-39) не заявляв вимогу про стягнення з позивача витрат на професійну правничу допомогу.

Однак, як вбачається з матеріалів справи, апелянтом/відповідачем за первісним позовом - ТОВ "Енергосервісна компанія "Адамсон" у відзиві на позов від 10.06.2019 вх. № 10067/19 було заявлено, що Керуючись ст. 129 ГПК України Відповідач заявляє про те, що у зв`язку із розглядом господарським судом Івано-Франківської області даної справи очікує понести судові витрати у вигляді витрат на професійну правничу допомогу у розмірі 6 000,00 грн. (а.с. 36-39) та зустрічній позовній заяві від 10.06.2019 вх. № 11114/19 заявлено попередній (орієнтовний) розрахунок суми витрат на професійну правничу допомогу, які очікує понести відповідач у зв`язку із розглядом даної справи в господарському суді Івано-Франківської області (а.с. 42-45).

Представник апелянта, адвокат відповідача, стверджує, що він, під час підготовчого провадження, а також розгляду даної справи по суті, неодноразово, заявляв вимогу про намір стягнути з позивача витрати на правничу допомогу.

На виконання вимог ст. 129 ГПК з метою підтвердження понесених витрат відповідачем додано до клопотання від 15.11.2019 копії договору про надання професійної правничої допомоги № 2019/19-02 від 19.02.2019, додаткового правочину від 31.05.2019, Акт приймання-передачі послуг від 14.11.2019, платіжне доручення № 1335 від 15.11.2019 про оплату адвокату за надані послуги на загальну суму 15500,00 грн.

З врахуванням вимог ст.ст. 42, 123 - 129 ГПК згідно клопотання відповідач просив стягнути з позивача понесені судові витрати на професійну правничу допомогу за первісним позовом у даній справі пропорційно розміру задоволених вимог.

Оскільки, судом першої інстанції при прийнятті основного рішення у даній справі первісні позовні вимоги задоволено частково а у задоволенні зустрічних вимог відмовлено повністю, судова колегія приходить до висновку ухвалу суду першої інстанції скасувати та апеляційну скаргу задоволити частково в сумі 7000,00 грн пропорційно задоволеним вимогам за первісною позовною заявою та за зустрічною позовною заявою.

Керуючись ст.ст. 129, 269, 270, 275, 277, 282, 283, 284 Господарського процесуального кодексу України, Західний апеляційний господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу задоволити частково.

2. Ухвалу Господарського суду Івано-Франківської області від 25 листопада 2019 року у справі № 909/452/19 скасувати.

3. Прийняти додаткове рішення, яким клопотання ТзОВ Енергосервісна компанія Адамсон вх. № 20035/19 від 15.11.2019 задоволи частково.

4. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Інжиніринг Системс Україна (80700, Львівська обл., м. Золочів, вул. Шашкевича, буд. 44, ідентифікаційний код 38345090) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Енергосервісна компанія Адамсон (76018, м. Івано-Франківськ, вул. І.Макуха, буд. 6, ідентифікаційний код 39314325) 7000,00 грн понесених витрат на професійну правничу допомогу.

5. В решті заявлених вимог відмовити.

6. Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

7. Матеріали справи повернути в Господарський суд Івано-Франківської області.

Повний текст постанови складено та підписано 24.01.2020 року.

Головуючий суддя Л.С.Данко

Суддя О.Л.Мирутенко

Суддя О.С.Скрипчук

Дата ухвалення рішення16.01.2020
Оприлюднено29.01.2020
Номер документу87180180
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/452/19

Ухвала від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 23.12.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 10.12.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 21.10.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Ухвала від 04.09.2020

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Кобецька С. М.

Постанова від 16.07.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Студенець В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні