Ухвала
від 28.01.2020 по справі 373/106/20
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/106/20

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

28 січня 2020 року Суддя Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду

Київської області Залеська А.О.,

розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Дівичківської об`єднаної територіальної громади Переяслав-Хмельницького району Київської області, третя особа: Переяслав-Хмельницька районна державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою та просить визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла баба позивача - ОСОБА_2 . За життя ОСОБА_2 склала заповіт, за яким заповіла ОСОБА_1 дві земельні ділянки і майновий пай, а її брату ОСОБА_3 інше все належне майно. 14.11.2018 позивач звернулася до секретаря Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області і на ім`я Переяслав-Хмельницької районної державної нотаріальної контори Київської області написала заяву про прийняття спадщини, однак дану заяву зберігала вдома та не направила її нотаріусу. Позивач вважає, що пропустила строк для прийняття спадщини з поважних причин (велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна), оскільки вона проживає та працює в Черкаській області, а спадкове майно знаходиться в Переяслав-Хмельницькому районі Київської області. 16.10.2019 завідувач Переяслав-Хмельницької районної державної нотаріальної контори повідомила позивача, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 не заводилась та рекомендував їй звернутися до суду для поновлення строку подання заяви про прийняття спадщини.

Вивчивши позовну заяву та додатки до неї, встановлено, що позивачем не виконані вимоги закону в частині викладу обставин в обґрунтування своїх позовних вимог, подання та зазначення доказів на їх підтвердження.

Відповідно до п.5 та п.8 ч.3 ст. 175 ЦПК України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Позивач не викладає обставини щодо наявності спадкоємців за законом та заповітом, не вказує відомостей про них та спосіб прийняття ними спадщини. А тому, позивачу необхідно усунути цей недолік, вказати повні відомості про потенційних спадкоємців та їх місце проживання (перебування), в тому числі тих які проживали з ОСОБА_2 на час відкриття спадщини, з посиланням на докази з її останнього місця проживання.

Такі особи або їх правонаступники мають право на участь у розгляді справи, як треті особи, оскільки порушене позивачем питання впливає на їх права та інтереси.

Відповідно до ч.5 ст. 177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Згідно ч.5 с. 95 ЦПК України учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Отже, позивачу необхідно засвідчити документи, які подані в копіях (заповіт, заява), в порядку визначеному ст. 95 ЦПК України, та зазначити в додатках до позову про наявність у нього або іншої особи оригіналів кожного з поданих документів у копіях .

Враховуючи вищевикладене, позивачу необхідно привести позовну заяву у відповідність до вимог чинного законодавства та усунути вказані недоліки у встановлений судом строк, інакше позовна заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику разом з додатками. Вказане не позбавляє особу права повторно звернутись до суду з таким самим позовом.

На підставі викладеного, керуючись ст.185 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Дівичківської об`єднаної територіальної громади Переяслав-Хмельницького району Київської області, третя особа: Переяслав-Хмельницька районна державна нотаріальна контора, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - залишити без руху і надати позивачу строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання заявником копії ухвали суду.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її постановлення.

Суддя А.О. Залеська

Дата ухвалення рішення28.01.2020
Оприлюднено29.01.2020
Номер документу87187986
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —373/106/20

Ухвала від 30.03.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Рішення від 30.03.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 03.03.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

Ухвала від 28.01.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Залеська А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні