Рішення
від 03.02.2020 по справі 591/1639/19
ЗАРІЧНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 591/1639/19

Провадження № 2/591/238/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2020 року Зарічний районний суд м. Суми в складі:

головуючого - судді Сидоренко А.П.

з участю секретаря судового засідання - Майбороди А.О.,

позивача - ОСОБА_1

представника позивача - ОСОБА_2

представника відповідача - Степченка В.Г.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Суми справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю РТМ-Україна , Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради, Департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради про визнання договору частково недійсним, визнання недійсним рішення,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом та обґрунтовує свої вимоги тим, що рішенням Зарічного районного суду м. Суми від 24 вересня 2018 року у справі № 591/1802/17 задоволено позов ОСОБА_1 до ТОВ Рекордес-Суми та ТОВ РТМ-Україна та визнано частково недійсним договір № РТ-4285 купівлі-продажу рекламних споруд від 16 березня 2015 року, укладений між продавцем ТОВ Рекордекс-Суми та покупцем ТОВ РТМ -Україна у частині продажу об`єктів зовнішньої реклами, зазначені у рядках 2 та 8 додатку №1 до договору Перелік рекламних споруд та у рядках 2 та 8 акту приймання-передачі від продавця покупцю від 16 березня 2015 року, зобов`язано ТОВ РТМ-Україна передати ОСОБА_1 рухоме майно - об`єкти зовнішньої реклами (щити Біг-Борди ) розміром 6,0x3,0 кв. м., який встановлений по вул . Червонозоряна ( школа в„– 19 , кут вулиць Троїцька та Червонозоряна ) та розміром 6,0x3,0 кв. м., який встановлений по проспекту М. Лушпи, біля Еко-Маркету Атріум .

Рішення суду оскаржувалась в апеляційному порядку, але постановою Сумського апеляційного суду від 14 січня 2019 року залишена без змін, набрало законної сили та ніким не скасовано.

Зазначеним судовим рішенням зокрема встановлено, що ОСОБА_1 23серпня 2013 року уклав з відповідачем ТОВ Рекордекс-Суми у простій письмовій формі договір купівлі-продажу рухомого майна - об`єкту зовнішньої реклами (щит Біг-Борд ) розміром 6,0x3,0 кв. м., який встановлений по вул. Червонозоряна, школа в„– 19 , за який сплатив 20000,00 грн., що підтверджується копіями договору, акту приймання передачі та корінця прибуткового касового ордеру продавця. Крім того, в цей же день між тими ж сторонами було укладено договір купівлі-продажу рухомого майна - об`єкту зовнішньої реклами (щит Біг-Борд ) розміром 6,0x3,0 кв. м., який встановлений по проспекту М.Лушпи, біля Еко - Маркету Атріум , за який сплатив 26200,00 грн., що підтверджується копіями договору та акту-приймання передачі майна. Кошти за зазначений товар були сплачені шляхом зарахування зобов`язання по договору - зобов`язанню від 06 лютого 2013 року.

Судом при розгляді пов`язаної судової справи № 591/1802/17 встановлено, що позивач ОСОБА_1 правомірно набув право власності на зазначене рухоме майно - об`єкти зовнішньої реклами.

Після виконання судового рішення відповідачем ТОВ РТМ-Україна та підписання акту державного виконавця від 13 березня 2019 року, ОСОБА_1 14 березня 2019 року звернувся із заявами до уповноваженого органу - Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради про переоформлення дозволів на рекламні щити з попереднього власника ТОВ Рекордекс - Суми на ОСОБА_1 . Але, 15 березня 2019 року він отримав письмові відповіді Управління, із змісту яких слідує, що дозволи з попереднього власника біг-бордів ТОВ Рекордекс-Суми на нового власника ОСОБА_1 не можуть бути переоформлені, так як вони вже раніше були переоформлені на ТОВ РТМ-Україна .

У процесі розгляду пов`язаної судової справи № 591/1802/17 з відзиву відповідача ТОВ РТМ - України та доданих ним копій документів було встановлено, що 01 квітня 2015 року на підставі договору № РТ-4285 купівлі-продажу рекламних споруд від 16 березня 2015 року, укладеного між продавцем ТОВ Рекордекс-Суми та ТОВ РТМ-Україна , між Департаментом містобудування та земельних відносин Сумської міської ради, правонаступником якого є Управління архітектурита містобудування Сумської міської ради, і TOB РТМ-Україна було укладено договір № 5/15 тимчасового користування місцями, що знаходяться в комунальній власності для розташування рекламних засобів, у тому числі згідно до пунктів 2 та 7 Додатку № 1 і місця, на яких встановлені рекламні споруди (біг-борди), що належить на праві власності ОСОБА_1 . На зазначені рекламні споруди з ТОВ Рекордекс-Суми на ТОВ РТМ-Україна було переоформлено і дозволи: дозвіл № 297/13 на рекламний щит (біг-борд) по пр . М . Лушпи, біля Еко Маркету Атріум , дозвіл № 329/12 на рекламний щит (біг-борд) по вул. Червонозоряній, школа в„– 19 .

Позивач розуміє, що Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради не має законної можливості укласти з ним у даний час аналогічний договір тимчасового користування місцями, що знаходяться в комунальній власності, на яких розміщені його рекламні споруди та переоформити дозволи на встановлення об`єктів зовнішньої реклами, так як до даного часу є чинний договір № 5/15 від 01 квітня 2015 року з ТОВ РТМ - Україна .

Разом з тим, відповідно до статті 216 Цивільного кодексу України, недійсний правочин не створює юридичних наслідків крім тих, що пов`язані з його недійсністю.

Зазначає, що в даному випадку спочатку договір тимчасового користування місцями був укладений з ТОВ Рекордекс-Суми , а після переходу права власності на рекламні споруди до ТОВ РТМ - Україна , - з новим власником рекламних споруд. Отже, підставою для укладення договору № 5/15 від 01 квітня 2015 року був договір № РТ-4285 від 16 березня 2015 р., а тому недійсність окремих положень договору № РТ-4285 від16 березня 2015 року тягне за собою недійсність і окремих аналогічних положень договору № 5/15 від 01 квітня 2015 року у частині двох рекламних споруд, а саме: рухоме майно - об`єкти зовнішньої реклами (щити Біг-Борди ) розміром 6,0x3,0 кв.м., який встановлений по вул. Червонозоряна , школа в„– 19 та розміром 6,0x3,0 кв.м., який встановлений по проспекту М. Лушпи, Еко-маркет ТРЦ Атріум .

Посилаючись на зазначені обставини, просить суд визнати частково недійсним договір №5/15 тимчасового користування місцями, що знаходяться в комунальній власності для розташування рекламних засобів, укладений між Департаментом містобудування та земельних відносин Сумської міської ради, правонаступником якого є Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради, та ТОВ РТМ-Україна у частині місць розташування об`єктів зовнішньої реклами (біг-борд) під пунктом 2 та підпунктом 11 додатку № 1 до договору, а саме вул. Червонозоряна (в р-ні обл. лікарні) та пр-т М.Лушпи (в р-ні адміністрації);

визнати недійсним рішення Департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради, правонаступником якого є Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради, про переоформлення дозволів на об`єкти зовнішньої реклами № 297/13 на біг-борд по пр. М.Лушпи біля Еко-Маркету ТРЦ Атріум та дозвіл № 329/12 на біг-борд по вул. Червонозоряній (школа № 19 ).

Ухвалою Зарічного районного суду м. Суми від 28 березня 2019 року позов залишено без руху, надано час позивачу для усунення недоліків.

04 квітня 2019 року позивачем надано уточнену позовну заяву на виконання ухвали суду від 09 квітня 2019 року.

Ухвалою Зарічного районного суду м. Суми від 09 квітня 2019 року відкрите провадження у справі за вказаним позовом, вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання на 03 липня 2019 року.

02 травня 2019 року від представника відповідача Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради надійшов відзив на позов, в якому зазначає, що позовні вимоги в частині до Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради є такими, що не підлягають задоволенню. Так вказує на те, що предметом оскарження в даній справі є договір №5/15 від 01 квітня 2015 року тимчасового користування місцями, що знаходяться в комунальній власності для розміщення рекламних засобів, укладеного між ТОВ РТМ-Україна та Департаментом містобудування та земельних відносин Сумської міської ради (далі - Департамент), а також рішення Департаменту про переоформлення дозволів на об`єкти зовнішньої реклами.

Позивач зазначає, що Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради є правонаступником Департаменту, однак, з вказаним погодитись не можна, виходячи з такого.

Згідно з рішенням Сумської міської ради від 27 січня 2016 року № 254-МР (зі змінами, внесеними рішенням Сумської міської ради від 28 вересня 2016 року № 1124-МР), Департамент містобудування та земельних відносин Сумської міської ради підлягає ліквідації, утворено комісію з його ліквідації (голова комісії - начальник правового управління Сумської міської ради Чайченко Олег Володимирович). На сьогодні, за відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Департамент перебуває в стані припинення.

У відповідності до ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України до комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) або ліквідатора з моменту призначення переходять повноваження щодо управління справами юридичної особи. Голова комісії, її члени або ліквідатор юридичної особи представляють її у відносинах з третіми особами та виступають у суді від імені юридичної особи, яка припиняється.

У свою чергу, згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради (код ЄДРПОУ: 40462253) як юридична особа зареєстрована 04 травня 2016 року та воно не визначено в якості правонаступника Департаменту (код ЄДРПОУ: 02499021).

Посилаючись на вказані обставини, просить суд відмовити в задоволенні заяви ОСОБА_1 до Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради про визнання частково недійсним договору та визнання рішення недійсним (а.с. 49-50).

Ухвалою Зарічного районного суду м. Суми від 03 липня 2019 року залучено до участі у справі за зазначеним позовом як співвідповідача Департамент містобудування та земельних відносин Сумської міської ради.

03 липня 2019 року у зв`язку з залученням співвідповідача по справі та необхідністю направлення йому позовної заяви з додатками, а також витребуванням доказів по справі, протокольною ухвалою суду підготовче засідання відкладено до 01 серпня 2019 року.

17 липня 2019 року від представника Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради надійшли пояснення, в яких зазначається, що за ст. 144 Конституції України органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території. Аналогічне положення містить ч. 1 ст. 73 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , якою визначено, що акти ради, прийняті в межах наданих їй повноважень, є обов`язковими для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об`єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами, а також громадянами, які постійно або тимчасово проживають на відповідній території. Відносини у галузі розміщення зовнішньої реклами на території міста Суми врегульовані Правилами розміщення зовнішньої реклами на території м. Суми, затвердженими рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 17грудня 2013 року № 650 (зі змінами, внесеними рішеннями виконавчого комітету Сумської міської ради від 12 січня 2016 року за №11 та від 16 серпня 2016 року № 443 (далі - Правила).

Питання переоформлення дозволів регламентовано п. 5.2 розділу 5 Правил, зокрема:

5.2.1. У разі набуття права власності на рекламний засіб іншою особою дозвіл підлягає переоформленню.

Особа, яка набула право власності на рекламний засіб або орендувала його, протягом одного місяця з дня виникнення права власності (користування) рекламним засобом звертається до робочого органу із заявою у довільній формі про переоформлення дозволу.

До заяви додається:

а) документ, який засвідчує право власності (користування) на рекламний засіб;

б) оригінал зареєстрованого дозволу;

в) письмове погодження власника місця розташування рекламного засобу або уповноваженого ним органу (особи);

г) банківські реквізити, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи.

У разі відсутності зауважень до поданих заявником документів керівник робочого органу протягом п`яти робочих днів з дати подання заяви вносить відповідні зміни у дозвіл.

Переоформлення дозволу фіксується в журналі реєстрації.

5.2.2. У випадку передачі розповсюджувачами зовнішньої реклами спеціальних конструкцій іншим особам, останні не можуть розташовувати спеціальні конструкції без наявності належним чином оформленого дозволу.

5.2.3 У разі набуття права власності на рекламний засіб іншою особою або передачі його в оренду, з цією особою укладається договір тимчасового користування місцем, що знаходиться в комунальній власності, для розташування рекламного засобу (а.с.77-78).

01 серпня 2019 року в зв`язку з відсутністю відомостей про належне сповіщення про дату та час судового засідання Департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради, протокольною ухвалою суду підготовче судове засідання відкладено до 16 серпня 2019 року.

Ухвалою Зарічного районного суду м. Суми від 16 серпня 2019 року закрито підготовче провадження, призначено дану справу для розгляду по суті на 03 грудня 2019 року.

03 грудня 2019 року в зв`язку з тим, що в судове засідання не було забезпечено явку представника відповідача з підтвердженням повноважень та відсутністю відомостей про належне сповіщення про дату та час судового засідання Департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради, протокольною ухвалою суду розгляд справи відкладено до 24 січня 2020 року.

В зазначеному судовому засіданні позивач та його представник позовну заяву підтримав у повному обсязі. Представник відповідача ТОВ РТМ-Україна в судовому засіданні проти задоволення позовної заяви заперечував.

Представники відповідачів Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради, Департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради в судове засідання не з`явилися, про час і місце судового розгляду повідомлені належним чином.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, які з`явилися в судове засідання, дослідивши надані суду докази, приходить до висновку, що позовна заява підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Частина 3 ст. 12 ЦПК України встановлює обов`язок кожної сторони довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Також згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ст. 82 цього Кодексу.

У відповідності до ч. 4 ст. 82 ЦПК України обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Під час судового розгляду встановлено, що рішенням Зарічного районного суду м. Суми від 24 вересня 2018 року у справі № 591/1802/17 за позовом ОСОБА_1 до ТОВ Рекордекс-Суми , ТОВ РТМ-Україна , третя особа: Департамент ресурсних платежів Сумської міської ради про визнання частково недійсним договору купівлі-продажу рекламних споруд, зобов`язання передати майно визнано частково недійсним договір №РТ - 4285 купівлі-продажу рекламних споруд від 16 березня 2015 року, укладений між продавцем ТОВ Рекордес - Суми та покупцем ТОВ РТМ-Україна у частині продажу об`єктів зовнішньої реклами, зазначені у рядках 2 та 8 додатку №1 до договору Перелік рекламних споруд та у рядках 2 та 8 акту приймання - передачі від продавця покупцю від 16 березня 2015 року; зобов`язано ТОВ РТМ-Україна передати ОСОБА_1 рухоме майно - об`єкти зовнішньої реклами (щити Біг-Борди ) розміром 6,0х3,0 кв. м., який встановлений по вул. Червонозоряна ( школа в„– 19, кут вулиць Троїцька та Червонозоряна ) та розміром 6,0х3,0 кв. м., який встановлений по проспекту М. Лушпи, біля Еко-Маркету Атріум .

Вказаним рішенням суду, яке постановою Сумського апеляційного суду від 14 січня 2019 року залишене без змін, встановлено, що відповідно до договору купівлі-продажу від 23 серпня 2013 року ОСОБА_1 придбав у ТОВ Рекордекс-Суми об`єкт зовнішньої реклами Щит ( БІГ БОРД ) розміром 6х3 кв м, що знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Червонозоряна, (школа в„– 19 ). Про передачу вказаного майна сторонами договору складено акт-прийому передачі від 23 червня 2018 року.

Відповідно до дозволу Управління архітектури та містобудування м. Суми № 329/12 від 18 грудня 2012 року, затвердженого рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради № 804 від 18 грудня 2012 року, ТОВ Рекордекс-Суми надано дозвіл на розміщення об`єкту зовнішньої реклами за адресою: вул. Червонозоряна (школа в„– 19 ).

Цього ж дня, 23 серпня 2013 року, між ОСОБА_1 та ТОВ Рекордекс-Суми укладено договір купівлі-продажу, за яким позивач прибав раніше побудований об`єкт зовнішньої реклами на підставі укладеного договору з товариством від 06 лютого 2013 року, а саме об`єкт зовнішньої реклами Щит ( БІГ БОРД ) розміром 6х3 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Суми, проспект М. Лушпи, Еко Маркет Атріум , на підставі дозволу, наданого рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради № 297/13 від 20 серпня 2013 року. Про передачу вказаного майна сторонами договору складено акт-прийому передачі від 23 серпня 2018 року.

16 березня 2015 року між продавцем ТОВ Рекордекс-Суми та покупцем ТОВ РТМ-Україна було укладено договір № РТ-4285 купівлі-продажу рекламних споруд, за умовами якого, продавець передає у власність покупця рекламні споруди згідно з переліком, що міститься в додатках до договору.

В додатку № 1 Перелік рекламних споруд до вказаного договору, зокрема, зазначено адресу розташування споруди під в„– 2 - м. Суми, вул. Краснозвездинська (Обласна Лікарня) площею 18 м кв та під в„– 8 - м. Суми, пр-т М. Лушпи (ТЦ Атріум) 18 м кв.

Про передачу рекламних споруд, в тому числі вказаних, ТОВ Рекордс-Суми та ТОВ РТМ-Україна складено акт прийому - передачі від продавця покупцю від 16 березня 2015 року.

01 квітня 2015 року між Департаментом містобудування та земельних відносин Сумської міської ради та ТОВ РТМ-Україна укладено договір № 5/15 тимчасового користування місцями, що знаходяться у комунальній власності для розташування рекламних засобів, за яким ТОВ РТМ-Україна надано місця для розміщення рекламних засобів, визначені у додатку № 1 до договору, зокрема, за адресою: вул. Червонозоряна (в районі обл лікарні) , номер дозволу № 329/12, площа місця 16,6 кв м, по проспекту М. Лушпи (ТЦ Атріум ), номер дозволу № 297/13, площа місця 18,25 кв м.

За договором купівлі-продажу від 16 березня 2015 року ТОВ РТМ-Україна набуло майно, що належить ОСОБА_1 на підставі укладених з ТОВ Рекордекс-Суми 23 серпня 2013 року договорів купівлі-продажу, що підтверджується однаковими місцем розташування рекламних споруд, розміром їх площі, номером та датою дозволів на їх розміщення.

При цьому судом не було встановлено, що договори від 23 серпня 2013 року, укладені між ТОВ Рекордекс-Суми та ОСОБА_1 визнані судом недійсними або що їх недійсність прямо встановлена законом (а.с. 38-39, 40-41).

Згідно із частиною першою статті 1 Першого протоколу до Конвенціїпро захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Відповідно до статті 41 Конституції України проголошує, що кожен має право володіти, користуватися розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

У відповідності до статей 317, 319 ЦК України тільки власнику належить право розпоряджатися своїм майном за власною волею.

За статтею 387 ЦК України, власник має необмежене право витребувати майно із чужого незаконного володіння.

Відповідно до статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Як вбачається з договору № 5/15 тимчасового користування місцями, що знаходяться в комунальній власності для розташування рекламних засобів від 01 квітня 2015 року, укладеного між Департаментом містобудування та земельних відносин Сумської міської ради та ТОВ РТМ-Україна , та угодою до вказаного договору від 01 жовтня 2015 року, робочий орган передає користувачу в тимчасове оплатне користування місця, що знаходяться в комунальній власності, для розташування рекламних засобів, а користувач розташовує рекламні засоби на місцях, у відповідності з додатком № 1, який є невід`ємною частиною договору, та здійснює плату за тимчасове користування місцями згідно з умовами договору (а.с. 21-25).

З додатку № 1 до вказаного договору вбачається, що до Переліку місць, що надаються ТОВ РТМ-Україна для розташування рекламних засобів у м. Суми під пунктом 2 та під пунктом 11 зазначені об`єкти зовнішньої реклами вул. Червонозоряна ( в районі обл. лікарні) та пр - т М . Лушпи (в районі ТЦ Атріум ).

Відповідно до дозволу Управління архітектури та містобудування м. Суми № 329/12 від 18 грудня 2012 року, затвердженого рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради № 804 від 18 грудня 2012 року, ТОВ Рекордекс-Суми надано дозвіл на розміщення об`єкту зовнішньої реклами за адресою: вул. Червонозоряна (школа в„– 19 ) (а.с. 80-83).

До вказаного дозволу 02 квітня 2015 року внесені зміни та відповідно до п. 5.2.3 Правил та ТОВ РТМ-Україна надано дозвіл на розміщення об`єкту зовнішньої реклами за адресою: вул. Червонозоряна (школа в„– 19 ) (а.с. 84).

Відповідно до дозволу Управління архітектури та містобудування м. Суми № 297/13 від 20 серпня 2013 року, затвердженого рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради № 428 від 20 серпня 2013 року, ТОВ Рекордекс-Суми надано дозвіл на розміщення об`єкту зовнішньої реклами за адресою: м. Суми, пр-т Лушпи, Еко-Маркет Атріум (а.с. 86-89).

До вказаного дозволу 02 квітня 2015 року внесені зміни та відповідно до п. 5.2.3 Правил та ТОВ РТМ-Україна надано дозвіл на розміщення об`єкту зовнішньої реклами за адресою м. Суми, пр-т Лушпи, Еко-Маркет Атріум (а.с. 91).

Статтею 203 ЦК України передбачено загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину. Правочин є дійсним, якщо він відповідає загальним умовам дійсності правочину, зокрема, зміст правочину не може суперечити актам цивільного законодавства, волевиявлення учасника правочину має бути вільним та відповідати його внутрішній волі, правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним, правочин повинен вчинятися у формі, встановленій законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення стороною вимог, які встановлені ч. ч. 1-3, 5, 6 ст. 203 цього Кодексу.

Згідно з ч. 3 ст. 215 ЦК України, якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

Відповідно до ч. 1 ст. 216 ЦК України недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов`язані з його недійсністю. У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов`язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Беручи до уваги те, що згідно договору купівлі-продажу 23 серпня 2013 року, укладеним між ОСОБА_1 та ТОВ Рекордекс-Суми , позивач є власником об`єктів зовнішньої реклами Щит ( БІГ БОРД ) розміром 6х3 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Суми, проспект М. Лушпи , Еко Маркет Атріум , та Щит ( БІГ БОРД ) розміром 6х3 кв м, що знаходиться за адресою: м. Суми, вул. Червонозоряна, (школа в„– 19 ), а тому договір № 5/15 тимчасового користування місцями, що знаходяться в комунальній власності для розташування рекламних засобів від 01 квітня 2015 року, укладений між Департаментом містобудування та земельних відносин Сумської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю РТМ-Україна в частині зазначених об`єктів зовнішньої реклами не відповідає вимогам чинного законодавства.

Доводи представника відповідача ТОВ РТМ-Україна з приводу того, що позивач у 2013 році після купівлі 2 рекламних конструкцій не звернувся до робочого органу щодо переоформлення дозволів у встановлений законом та порядком термін, не уклав договір тимчасового користування місцями, що знаходяться у комунальній власності та не здійснював оплату до бюджету міста за комунальні місця, суд не може прийняти до уваги, оскільки вони не спростовують обставин того, що на час укладення спірного договору № 5/15 тимчасового користування місцями, що знаходяться в комунальній власності для розташування рекламних засобів від 01 квітня 2015 року, позивач був власником зазначених об`єктів та відповідно мав право на власний розсуд здійснювати розпорядження ними.

Відносини у галузі розміщення зовнішньої реклами на території міста Суми врегульовані Правилами розміщення зовнішньої реклами на території м. Суми, затвердженими рішенням виконавчого комітету Сумської міської ради від 17 грудня 2013 року № 650 (зі змінами, внесеними рішеннями виконавчого комітету Сумської міської ради від 12 січня 2016 року за №11 та від 16 серпня 2016 року № 443 (далі - Правила).

Питання переоформлення дозволів регламентовано п. 5.2 розділу 5 Правил, зокрема:

5.2.1. У разі набуття права власності на рекламний засіб іншою особою дозвіл підлягає переоформленню.

Особа, яка набула право власності на рекламний засіб або орендувала його, протягом одного місяця з дня виникнення права власності (користування) рекламним засобом звертається до робочого органу із заявою у довільній формі про переоформлення дозволу.

До заяви додається:

а) документ, який засвідчує право власності (користування) на рекламний засіб;

б) оригінал зареєстрованого дозволу;

в) письмове погодження власника місця розташування рекламного засобу або уповноваженого ним органу (особи);

г) банківські реквізити, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи.

У разі відсутності зауважень до поданих заявником документів керівник робочого органу протягом п`яти робочих днів з дати подання заяви вносить відповідні зміни у дозвіл.

Переоформлення дозволу фіксується в журналі реєстрації.

5.2.2. У випадку передачі розповсюджувачами зовнішньої реклами спеціальних конструкцій іншим особам, останні не можуть розташовувати спеціальні конструкції без наявності належним чином оформленого дозволу.

5.2.3 У разі набуття права власності на рекламний засіб іншою особою або передачі його в оренду, з цією особою укладається договір тимчасового користування місцем, що знаходиться в комунальній власності, для розташування рекламного засобу.

Враховуючи вказані Правила, рішення Департаментом містобудування та земельних відносин Сумської міської ради про переоформлення дозволів на спірні об`єкти зовнішньої реклами не приймалося, а тому відсутні правові підстави для задоволення позовних вимог в частині визнання такого рішення недійсним.

З огляду на зазначене, позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню в частині визнання частково недійсним договору № 5/15 тимчасового користування місцями, що знаходяться в комунальній власності для розташування рекламних засобів від 01 квітня 2015 року, укладений між Департаментом містобудування та земельних відносин Сумської міської ради та ТОВ РТМ-Україна в частині місць розташування об`єктів зовнішньої реклами (біг-борд) під пунктом 2 та під пунктом 11 Додатку № 1 до договору, а саме вул. Червонозоряна (в районі обл. лікарні) та пр - т М.Лушпи (в районі ТЦ Атріум ). В частині заявленого позову про визнання недійсним рішення Департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради, правонаступником якого є Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради, про переоформлення дозволів на об`єкти зовнішньої реклами позовні вимоги задоволенню не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 76, 81, 82, 141, 258- 259, 263-265 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю РТМ-Україна , Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради, Департаменту містобудування та земельних відносин Сумської міської ради про визнання договору частково недійсним, визнання недійсним рішення задовольнити частково.

Визнати частково недійсним договір № 5/15 тимчасового користування місцями, що знаходяться в комунальній власності для розташування рекламних засобів від 01 квітня 2015 року, укладений між Департаментом містобудування та земельних відносин Сумської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю РТМ-Україна в частині місць розташування об`єктів зовнішньої реклами (біг-борд) під пунктом 2 та під пунктом 11 Додатку № 1 до договору, а саме вул. Червонозоряна (в районі обл. лікарні) та пр - т М.Лушпи (в районі ТЦ Атріум ).

В іншій частині позовних вимог ОСОБА_1 відмовити.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі в тридцятиденний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. В разі проголошення вступної та резолютивної частини або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, в той же строк з дня складання повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Зарічний районний суд м. Суми.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_8 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю РТМ -Україна , місцезнаходження: м. Київ, вул. Кошового Олега, 2 літера Б , код ЄДРПОУ 31282375.

Відповідач: Управління архітектури та містобудування Сумської міської ради, місцезнаходження: м. Суми, вул. Воскресенська, 8А, код ЄДРПОУ 40462253.

Відповідач: Департамент містобудування та земельних відносин Сумської міської ради, місцезнаходження: м. Суми, вул. Горького, 21, код ЄДРПОУ 02499021.

Повний текст рішення виготовлено 03 лютого 2020 року.

Суддя А.П.Сидоренко

Дата ухвалення рішення03.02.2020
Оприлюднено04.02.2020
Номер документу87322216
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання договору частково недійсним, визнання недійсним рішення

Судовий реєстр по справі —591/1639/19

Рішення від 03.02.2020

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 24.01.2020

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 03.12.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 08.10.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 16.08.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 03.07.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 03.07.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 09.04.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 28.03.2019

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні