Рішення
від 29.01.2020 по справі 904/4410/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

29.01.2020м. ДніпроСправа № 904/4410/19 судді

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ПЕРІ УКРАЇНА"

до Приватного підприємства "ФІРМА "ГРЕМКО"

про видачу судового наказу

Суддя Юзіков С.Г.

При секретарі судового засідання: Кулебі Т.Ю.

Представники:

Позивача - не з`явився

Відповідача - не з`явився

СУТЬ СПОРУ:

Позивач просив стягнути з Відповідача 325 444,21 грн. - боргу з орендної плати за користування обладнанням за Договором №СО-18-0000043 оперативної оренди обладнання від 09.01.18р., 61 275,20 грн. - пені, 3 261,87 грн. - індексу інфляції, 5 269,30 грн. - 3 % річних, 105 998,81 грн. - боргу з відшкодування вартості неповернутого обладнання за наведеним Договором.

Відповідно до орієнтовного розрахунку, наведеного Позивачем у позовній заяві, витрати на професійну правничу допомогу складатимуть 15 000,00 грн.

У судовому засіданні 15.01.20р. до судових дебатів, представник Позивач заявив про те, що після розгляду Господарським судом Дніпропетровської області справи №904/4410/19 по суті, Позивач подасть клопотання про компенсацію витрат на правничу допомогу з відповідними доказами понесених витрат. Відповідно до орієнтовного розрахунку такі витрати будуть меншими за 15 000,00 грн.

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області від 15.01.2020, позов, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, задоволено частково, стягнуто з ПП "ФІРМА "ГРЕМКО" на користь ТОВ "ПЕРІ УКРАЇНА", 325 444, 21 грн. - боргу з орендної плати, 61 022,81 грн. - пені, 3 261,87 грн. - індексу інфляції, 5 103, 22 грн. - 3 % річних, 7 512,46 грн. - судового збору.

Позивач подав заяву про прийняття додаткового рішення про витрати на правничу допомогу в розмірі 9 500,00 грн.

Про день, час і місце розгляду заяви про прийняття додаткового рішення, суд повідомляв сторонам, направивши на їх адреси копію відповідної ухвали.

Представники сторін у судове засідання не прибули, причини неявки суду не повідомили, жодних заяв чи клопотань від сторін до суду не надходило.

В ході розгляду даної заяви Господарським судом Дніпропетровської області, у відповідності до п. 4 ч. 5 ст. 13 ГПК України, було створено учасникам справи умови для реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом.

23.01.20р. секретарем судового засідання, для вжиття всіх необхідних заходів повідомлення сторони про розгляд справи, було передано телефонограми Відповідачеві за номером, який зазначений у позові та ЄДР, однак за даним номером повідомлено, що набраний номер не відповідає.

Крім того, на офіційному сайті Судова влада України, судом розміщено повідомлення для Відповідача про розгляд заяви про ухвалення додаткового рішення у справі №904/4410/19.

Частиною 4 ст. 244 ЦПК України встановлено, що у разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 221 ГПК України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Частиною 2. ст. 221 ГПК України встановлено, що для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Відповідно до ст. 26 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Визначення договору про надання правової допомоги міститься в ст. 1 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", згідно з якою договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

За приписами ч. 3 ст. 27 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність", до договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

Договір про надання правової допомоги за своєю правовою природою є договором про надання послуг, який, в свою чергу, врегульовано Главою 63 ЦК України. Зокрема, ст.903 ЦК України передбачається, що якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Глава 52 ЦК України регулює загальні поняття та принципи будь-якого цивільного договору, включаючи договір про надання послуг. Стаття 632 ЦК України регулює поняття ціни договору, відповідно до якої ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін, зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом, а якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору.

01.08.19р. ТОВ "ПЕРІ УКРАЇНА" (Позивач) з Адвокатським бюро "МАЛЕВАНЧУК та ПАРТНЕРИ" (Адвокатське бюро) уклали Договір №01/08 про надання правничої допомоги (далі Договір), за п.1.1. якого Клієнт (Позивач) доручає Адвокатському бюро надавати йому правову (правничу) допомогу шляхом представництва, захисту, здійснення інших видів правової (правничої) допомоги та дій, що мають юридичне значення, згідно законодавства про види адвокатської діяльності, а Адвокатське бюро зобов`язується виконувати отримані від Клієнта доручення від імені та за рахунок Клієнта в порядку та на умовах, визначених Договором.

Відповідно до п. 3.1. Договору оплата за надання правової та/або правничої допомоги на підставі даного Договору здійснюється у формі гонорару (винагороди).

На визначення розміру гонорару впливають строки та результати вирішення спірних правовідносин, ступінь важкості справи, обсяг правових послуг, необхідних для досягнення бажаного результату та належного виконання окремих доручень. Розмір гонорару не залежить від досягнення чи не досягнення Адвокатським бюро позитивного результату, якого бажає Клієнт (п. 3.2. Договору).

Пунктом 3.3. Договору встановлено, що гонорар Адвокатського бюро погоджується за взаємною домовленістю Сторін. Порядок обчислення гонорару, підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, а також порядок оплати фактичних витрат Адвокатського бюро за виконання доручень Клієнта визначаються додатковою угодою до даного Договору, яка є його невід`ємною частиною та набуває чинності з дня її підписання.

Згідно з п. 3.6. Договору фактичні витрати, здійснені Адвокатським бюро в ході виконання обов`язків по Договору, не включаються до розміру гонорару та відшкодовуються Адвокатському бюро окремо.

Гонорар (винагорода), оплачена за надану правову та/або правничу допомогу на підставі даного Договору, поверненню не підлягає (п. 3.7. Договору).

Відповідно до п.3.8. Договору сторони підписують Акт приймання-передачі наданих послуг (правничої допомоги) протягом трьох днів з дня надання такої допомоги, визначеної додатковою угодою.

Пунктом 5.1. Договору визначено, що цей Договір набирає чинності з моменту його підписання і діє до виконання Сторонами своїх зобов`язань відповідно до цього Договору.

Згідно з п.1 Додаткової угоди №1 від 01.08.19р. до Договору про надання правничої допомоги, винагорода (гонорар) за надання правничої допомоги Позивачу, визначений Сторонами у таких розмірах: вивчення документів, що стосуються предмету спору та підготовки вимоги про погашення боргу ПП "ФІРМА "ГРЕМКО" по Договору №СО-18-0000043 оперативної оренди обладнання від 09.01.18р. - 500,00 грн.; підготовка позовної заяви про стягнення заборгованості з ПП "ФІРМА "ГРЕМКО" по Договору №СО-18-0000043 оперативної оренди обладнання від 09.01.18р. - 3 000,00 грн.; представництво Клієнта в судовому засіданні Господарського суду Дніпропетровської області (з урахуванням витрат на дорогу з міста Києва до м. Дніпро) при розгляді позовної заяви про стягнення заборгованості з ПП "ФІРМА "ГРЕМКО" - 3 000,00 грн. (одне судове засідання).

На підтвердження надання адвокатом правничої (правової) допомоги Позивачеві, до матеріалів справи надано акт прийому-передачі наданих послуг №16/01/20 від 16.01.20р., відповідно до якого, Адвокатським бюро "МАЛЕВАНЧУК та ПАРТНЕРИ" на виконання умов Договору Позивачеві надані правничі послуги на загальну суму 9 500,00 грн., а саме: вивчення документів, що стосуються предмету спору та підготовки вимоги про погашення боргу; підготовки позовної заяви про стягнення заборгованості та здійснено представництво інтересів Клієнта в судовому засіданні Господарського суду Дніпропетровської області 24.12.19р. та 15.01.20р. Акт підписаний Позивачем і Адвокатським бюро "МАЛЕВАНЧУК та ПАРТНЕРИ".

Адвокатським бюро виставлено Позивачеві рахунок-фактури №16/01 від 16.01.20р. на суму 9 500,00 грн., як вартість наданої правової допомоги у справі. Наведений рахунок Позивач оплатив, що підтверджується банківською випискою.

Правову допомогу за вказаним договором надавав клієнту адвокати Малеванчук І.В. та Литвин Р.О.

На підтвердження того, що Малеванчук І.В. та Литвин Р.О. є адвокатами, до матеріалів справи надано свідоцтва (копії) про право на заняття адвокатською діяльністю від 03.03.14р. №1103 та від 08.06.18р. серія ДП №3711, відповідно.

Згідно з п. 1 ч. 3 ст. 123 ГПК України, до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ст. 126 ГПК України, витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до ч. 8 ст. 127 ГПК України Розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява про стягнення витрат на професійну правову допомогу підлягає задоволенню.

Так, на підтвердження надання Адвокатським бюро послуг Позивачеві, останній до заяви про прийняття додаткового рішення про витрати на правничу допомогу додав копії: договору про надання правничої допомоги № 01/08 від 01.08.2019, додаткову угоду № 1 від 01.08.2019 до Договору № 01/08 від 01.08.2019, акт №16/01/20 від 16.01.2020 прийому-передачі наданих послуг до Договору про надання правничої допомоги № 01/08 від 01.08.2019 та Додаткової угоди № 1 від 01.08.2019, рахунок-фактури №16/01 від 16.01.20р. на суму 9 500,00 грн., банківської виписки з рахунку Адвокатського бюро "МАЛЕВАНЧУК та ПАРТНЕРИ" про сплату Позивачем за Договором 9 500,00 грн.

Дослідивши матеріали справи, господарським судом встановлено, що Позивач, разом із позовною заявою подав попередній розрахунок (орієнтовний) судових витрат, зокрема і витрат на професійну правничу допомоги. Відповідно до наданого розрахунки, зазначені витрати становили 15 000,00 грн.

Під час винесення судом рішення у даній справі не вирішено питання щодо розподілу судових витрат, пов`язаних з наданням правничої допомоги, оскільки Позивач ще не знав які саме витрати понесе на правничу допомогу.

Відповідач не заперечував щодо розміру вартості правничої допомоги ні після подачі Позивачем позову, ні після звернення Позивачем із заявою про ухвалення додаткового рішення з приводу витрат Позивача на правничу допомогу.

З урахуванням викладеного, суд вважає, що заява про ухвалення додаткового рішення про розподіл судових витрат на професійну правничу допомогу у даній справі підлягає задоволенню, до стягнення з Відповідача на користь Позивача належать 9 500,00 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Керуючись ст.ст.126, 129, 221, 244 ГПК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПЕРІ УКРАЇНА" про прийняття додаткового рішення про витрати на правничу допомогу у справі №904/4410/19 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ПЕРІ УКРАЇНА" до Приватного підприємства "ФІРМА "ГРЕМКО" - задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "ФІРМА "ГРЕМКО", 49017, Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. В`ячеслава Липинського, буд. 1Б, кв. 36 (код ЄДРПОУ 21920905) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ПЕРІ УКРАЇНА", 07400, Київська область, м. Бровари, вул. Об`їзна дорога, 60 (код ЄДРПОУ 31032954) 9 500,00 грн. - витрат на правничу допомогу.

Видати наказ після набрання додатковим судовим рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, з дня його проголошення. Оскільки в судовому засіданні проголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне додаткове судове рішення складене 03.02.2020

Суддя С.Г. Юзіков

Дата ухвалення рішення29.01.2020
Оприлюднено05.02.2020

Судовий реєстр по справі —904/4410/19

Судовий наказ від 27.03.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Судовий наказ від 27.03.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 23.03.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Ухвала від 20.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Рішення від 29.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 03.02.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Рішення від 15.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 24.12.2019

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 16.12.2019

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні