Рішення
від 04.02.2020 по справі 664/3639/19
ЦЮРУПИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

04.02.2020

Справа № 664/3639/19

Провадження № 2/664/389/20

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2020 року м. Олешки

Цюрупинський районний суд Херсонської області

у складі головуючого судді Сіденко С. І.

з участю секретаря судових засідань Скорик Н. С.

розглянувши в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Багатопрофільна фірма Вектор-плюс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги з управління багатоквартирним будинком,

в с т а н о в и в :

TOB Багатопрофільна фірма Вектор-плюс звернулось до суду з позовом до відповідача вказавши, що вона є власником квартири АДРЕСА_1 та споживачем послуг по управлінню багатоквартирним будинком, що надаються позивачем відповідно до затвердженого рішенням виконкому Олешківської міської ради № 352 від 13.10.2016 р. Про призначення управителя багатоквартирного будинку та договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком № 34 від 18.10.2016 р. та додаткових угод до нього. За період з 18.10.2016 року по 20.11.2019 року відповідачу надано послуги з управління багатоквартирним будинком, які оплачувались не в повному обсязі, в результаті чого, виникла заборгованість по оплаті за послуги з управління багатоквартирним будинком в сумі 6967,31 грн. (з урахуванням 3 відсотків річних та інфляційних витрат), яка на даний момент не погашена та яку позивач просить стягнути на його користь з відповідача разом з витратами по сплаті судового збору, справу розглядати за відсутності представники позивача, проти заочного розгляду справи не заперечує.

Ухвалою від 23.12.2019 року відкрито провадження у справі, справа призначена до розгляду в спрощеному провадженні з повідомленням сторін.

У встановлений ухвалою строк відповідачу на подання відзиву, від відповідача відзив не надійшов.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про місце та час судового засідання повідомлявся належним чином судовою повісткою за зареєстрованим місцем проживання та оголошенням на офіційному сайті судової влади, про причини неявки до суду не повідомив, від нього не надходило заяви про розгляд справи за його відсутності, відзиву не подав.

Відповідно до ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

За нормою ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Відповідно до ч. 1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:

1) відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;

2) відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;

3) відповідач не подав відзив;

4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Судом були використані всі можливі способи сповіщення відповідача про наявність справи у суді, та виклик до суду, але вони результатів не дали.

Представник позивача надав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує, не заперечує проти ухвалення заочного рішення.

У суду є підстави для ухвалення заочного рішення.

Відповідно до ст. 247 ч.2 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Суд, розглянувши надані документи та матеріали, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, встановив наступні факти та відповідні до них правовідносини.

Європейський суд з прав людини вказав, що згідно з його усталеною практикою, яка відображає принцип, пов`язаний з належним здійсненням правосуддя, у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (справа Серявін проти України , § 58, рішення від 10 лютого 2010 року).

Судом встановлено, що рішенням виконавчого комітету Олешківської міської ради від 13.10.2016 р. № 352, згідно із Законом України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку TOB Багатопрофільна фірма Вектор-Плюс було визначено переможцем конкурсу на управителя багатоквартирних будинків.

Відповідно до ч.1. ст. 1. Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку управитель багатоквартирного будинку - фізична особа-підприємець або юридична особа - суб`єкт підприємницької діяльності, яка за договором із співвласниками забезпечує належне утримання та ремонт спільного майна багатоквартирного будинку і прибудинкової території та належні умови проживання і задоволення господарсько-побутових потреб.

18.10.2016 року, від імені співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 голова ОСОБА_2 , уповноваженим на укладання договору рішенням виконавчого комітету Олешківської міської ради від 13.10.2016 №352 та TOB Багатопрофільна фірма Вектор-Плюс укладено Договір № 32 про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Статтею 5 Закону України Про житлово-комунальні послуги від 09.11.2017 р., визначено перелік житлово-комунальних послуг, до яких належить: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком.

Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно ч. 2 ст. 10 Закону України Про житлово-комунальні послуги , вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування. Ціна послуги з управління багатоквартирним будинком у разі визначення управителя органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах відповідно до Закону України Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем конкурсу.

Відповідно до Договору № 32 від 18.10.2016 р. на співвласників багатоквартирного будинку покладено обов`язок сплачувати за надані управителем послуги з управління багатоквартирним будинком.

Вартість послуг за Договором для житлових та нежитлових приміщень складає 1,9952 грн. на місяць за 1 квадратний метр загальної площі житлового або нежитлового приміщення в будинку.

Станом на 01.11.2019 року, відповідно до розрахунків наданих суду, за період з 20.12.2016 року по 01.11.2019 року, відповідач має борг перед позивачем за послуги з управління багатоквартирним будинком на загальну суму 6967,31 грн., з урахуванням трьох відсотків річних та інфляційних витрат.

Суд приймає розрахунки заборгованості, надані позивачем, оскільки вони складені з чітким зазначенням нарахованих і сплачених сум помісячно протягом спірного періоду, суми заборгованості наростаючим підсумком. Суд вважає вказаний розрахунок належним та допустимим доказом.

Відповідно до ст. ст. 526, 530 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору, та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства у строк, встановлений для його виконання.

Згідно ч. 1 ст. 14 ЦК України, цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Згідно ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно відповідач по справі є власником квартири АДРЕСА_3 .

Відповідно до ст. 360 ЦК України, співвласник, відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності, зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Таким чином, враховуючи та аналізуючи усі надані докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. 82, 89, 141, 229, 247, 263, 264, 280, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю Багатопрофільна фірма Вектор-плюс до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги з управління багатоквартирним будинком - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (паспорт громадянина України НОМЕР_1 ) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Багатопрофільна фірма Вектор-плюс (код ЄДРПОУ 40846752) заборгованість за по оплаті за послуги з управління багатоквартирним будинкомза період з 20.12.2016 року по 01.11.2019 року в розмірі 6967,31 грн. та судові витрати в сумі 1921,00 грн. за сплату судового збору, а всього 8888,31 грн. (вісім тисяч вісімсот вісімдесят вісім грн. 31 коп.)

Заочне рішення може бути переглянуто Цюрупинським районним судом за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин. Рішення може бути оскаржено позивачем в апеляційному порядку до Херсонського апеляційного суду через Цюрупинський районний суд в 30-денний строк з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цивільним процесуальним кодексом України.

Суддя Сіденко С. І.

Дата ухвалення рішення04.02.2020
Оприлюднено06.02.2020
Номер документу87371892
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги з управління багатоквартирним будинком

Судовий реєстр по справі —664/3639/19

Ухвала від 26.05.2021

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Ухвала від 18.05.2021

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 13.05.2021

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Ухвала від 06.05.2021

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Никифоров Є. О.

Ухвала від 02.04.2021

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Ухвала від 18.03.2021

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Рішення від 04.02.2020

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

Ухвала від 23.12.2019

Цивільне

Цюрупинський районний суд Херсонської області

Сіденко С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні