Ухвала
від 03.01.2020 по справі 461/10260/19
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/10260/19

Провадження № 1-кс/461/58/20

УХВАЛА

про відсторонення від посади

03.01.2020 року слідчий суддя Галицького районного суду м.Львова ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , підозрюваного ОСОБА_3 , його захисника адвоката ОСОБА_4 , прокурора ОСОБА_5 , слідчого ОСОБА_6 , розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУ Національної поліції України у Львівській області ОСОБА_6 про відсторонення підозрюваного від посади,-

в с т а н о в и в :

старший слідчий в ОВССУ ГУНаціональної поліціїУкраїни уЛьвівській області ОСОБА_6 звернувся до суду з клопотанням у кримінальному провадженні №12019140000000378 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191, ч.3 ст.368 та ч.3 ст.369 КК України, відомості про які 09.04.2019 року внесено до СРДР, погодженим прокурором першого відділу процесуального керівництва при провадженні досудового розслідування територіальними органами поліції та підтримання обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням прокуратури Львівської області ОСОБА_7 про відсторонення від посади директора Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» підозрюваного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування заявленого клопотання покликається на те, що перебування ОСОБА_3 на вказаній посаді безпосередньо сприяло вчиненню ним тяжкого правопорушення, а його корисливий мотив дає підстави вважати, що перебуваючи на цій посаді, останній зможе перешкоджати кримінальному провадженню шляхом незаконного впливу на свідків, шляхом знищення, приховування та підроблення документів, а також зможе продовжити злочинну діяльність, пов`язану з одержанням неправомірної вигоди.

В судовому засіданні слідчий та прокурор просили задовольнити подане клопотання.

Підозрюваний та його захисник щодо відсторонення від посади заперечили.

Заслухавши думку прокурора та слідчого щодо поданого клопотання, підозрюваного та його захисника, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчим суддею встановлено, що СУ ГУНП у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019140000000378 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.191, ч.3 ст.368 та ч.3 ст.369 КК України.

Досудовим розслідуваннямвстановлено,що ОСОБА_3 , працюючий директором Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» ЄДРПОУ 02007101, засновником якого є Управління майном спільної власності Львівської обласної ради (надалі КНП ЛОР «ЗСДМЦ» ), у невстановлений досудовим розслідуванням час, усвідомлюючи протиправний характер та наслідки своїх дій, вступив у змову із іншими службовими особами вказаної медичної установи, а також із службовими особами ТзОВ «Єдвіл», з метою отримання неправомірної вигоди за вчинення в інтересах службових осіб ТзОВ «Єдвіл» дій спрямованих на сприяння у перемозі такого в тендерних процедурах, що проводяться медичною установою.

Установлено, що КНП ЛОР «ЗСДМЦ» у відповідності до Закону України «Про публічні закупівлі» є юридичною особою, на яку поширюється дія вищевказаного закону.

Водночас, ОСОБА_3 ,ігноруючи,передбачені вищевказанимзаконом положення,зокрема принципидобросовісної конкуренціїта недискримінаціїучасників,максимальної економіїта ефективності,діючи умисно,всупереч інтересамКНП ЛОР«ЗСДМЦ», вирішиворганізувати злочиннусхему,яка полягалау проведенніконтрольованих нимта іншимислужбовими особамимедичної установипроцедур закупівель за кошти державного бюджету при наперед визначеному переможцеві, з метою отримання неправомірної вигоди.

Установлено також, що групою осіб, до якої входять службові особи ТзОВ «Едвіл» та ряду медичних установ Львівщини організовано протиправну схему заволодіння бюджетними коштами шляхом надання зазначеному суб`єкту незаконних переваг при проведенні тендерних закупівель.

Так, службові особи ТзОВ «Едвіл», з метою забезпечення виконання злочинного умислу, до проведення тендерних процедур, спілкуються з уповноваженими особами лікувальних закладів щодо формування медико технічного завдання із закупівлі медичних виробів відповідного переліку, а також конкретних виробників, в тому числі, з обмеженим колом обігу, специфічних, тощо. Створення медико технічного завдання з переліком унікальних медичних виробів дозволяє отримати перевагу при проведенні тендерної процедури і унеможливити участь у такій процедурі інших не пов`язаних учасників.

Так, на виконання спільного злочинного плану групою осіб з числа службових осіб медичної установи, забезпечувалось повне інформування про намір укладення угоди, розмір бюджетних коштів, запланованих на відповідну закупівлю, час та місце проведення тендерної процедури, перелік медичних виробів, які планувалось придбати, в свою чергу службовими особами суб`єкта господарювання, забезпечувалось надання пропозицій про включення до переліку виробів медичного призначення виробів, доступ до яких мав обмежений перелік суб`єктів господарювання, з якими такі наперед домовлялись про продаж за фіксованими завищеними цінами та у визначених об`ємах.

В свою чергу, пов`язані із службовими особами ТзОВ «Едвіл» представники суб`єктів господарювання, які мали у розпорядженні та здійснювали реалізацію зазначених виробів медичного призначення, відповідними діями та гарантійними листами забезпечували відсутність конкуренції при проведенні оголошених тендерних процедур та неможливість участі у таких інших не пов`язаних учасників.

ОСОБА_3 призначений на посаду директора КНП ЛОР «ЗСДМЦ» рішенням Львівської обласної ради № 664 від 17.04.2018 року на 5 років з 19.04.2018 року в результаті проведеного конкурсу, будучи директором установи, здійснюючи функції загального керівництва установою, а саме: представляючи інтереси такої перед органами державної влади та іншими суб`єктами господарювання, будучи уповноваженим згідно статуту на укладання від імені медичної установи договорів на закупівлю медичних виробів за бюджетні кошти, що здійснює свою господарську діяльність за адресою: м. Львів, вул. Дністерська, 27, обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно господарських функцій, тобто відповідно до положень примітки до ст.364 ККУкраїни є службовою особою.

Так, встановлено, що впродовж 2019 року між КНП ЛОР «ЗСДМЦ» та ТзОВ «Едвіл» укладено наступні договори про закупівлю за державні кошти №№ 101, 102, 204, 206, від 09.07.2019, № 315 від 16.09.2019 року, № 384 від 30.10.2019 року, а також № 312 від 06.12.2019 року.

В той же час, ОСОБА_3 за попередньою змовою групою осіб із іншими працівниками медичної установи у невстановлений досудовим розслідуванням час домовився із службовими особами ТзОВ «Едвіл», а саме директором товариства ОСОБА_8 та головним бухгалтером ОСОБА_9 про отримання за сприяння в проведенні контрольованих тендерних закупівель виробів медичного призначення.

Зокрема, на виконання спільного злочинного плану, службовими особами ТзОВ «Едвіл», а саме директором товариства ОСОБА_8 та головним бухгалтером ОСОБА_9 були заздалегідь приготовані грошові кошти в сумі 24500 грн., що зберігались у приміщенні в м.Львові по вул.Бузковій, 2.

В свою чергу, ОСОБА_3 завершуючи реалізацію злочинного плану 24.12.2019 року, близько 14 год. 00 хв., з метою отримання неправомірної вигоди, перебуваючи в офісному приміщенні у м.Львові по вул.Бузковій, 2, куди прибув на автомобілі марки Volksvagen Jetta, р.н. НОМЕР_1 , отримав від головного бухгалтера ТзОВ «Едвіл» ОСОБА_9 , яка діяла за вказівкою директора товариства ОСОБА_8 , конверт з коштами в сумі 24500 грн., після чого правоохоронними органами була припинена протиправна діяльність ОСОБА_3 та ОСОБА_8 і ОСОБА_9 , а предмет неправомірної вигоди вилучено.

З огляду на викладене вище, ОСОБА_3 , будучи службовою особою директором КНП ЛОР «ЗСДМЦ», за попередньою змовою з іншими невстановленими особами з числа працівників медичної установи, отримав для себе від головного бухгалтера ТзОВ «Едвіл» ОСОБА_9 , яка діяла у співучасті та за вказівкою директора товариства ОСОБА_8 неправомірну вигоду в розмірі 24500 грн. за сприяння службовим особам ТзОВ «Едвіл» у перемозі в проведених за бюджетні кошти тендерних процедурах впродовж 2019 року, з використанням наданого йому, як директору медичної установи службового становища.

Таким чином, ОСОБА_3 обгрунтованопідозрюється в одержанні службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення в інтересах того хто надав неправомірну вигоду будь - яких дій з використанням службового становища за попередньою змовою групою осіб, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого, ч.3 ст.368 КК України.

25.12.2019року ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , працюючого директором Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр», повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України.

Крім того, 24.12.2019 року ОСОБА_3 , ОСОБА_9 затримано в порядку ст.208 КПК України.

26.12.2019 року ОСОБА_3 слідчим суддею Галицького районного суду м.Львова обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застосування застави.

Установлено, що 27.12.2019 року ОСОБА_3 звільнено з - під варти, у зв`язку із сплатою застави в сумі визначеній ухвалою суду.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_3 інкримінованого йому кримінального правопорушення повністю підтверджується зібраними доказами, а саме:

1)укладеними впродовж 2019 року між КНП ЛОР «ЗСДМЦ» та ТзОВ «Едвіл» договорами про закупівлю виробів медичного призначення за державні кошти №№ 101, 102, 204, 206, від 09.07.2019 року, № 315 від 16.09.2019 року, № 384 від 30.10.2019 року, а також № 312 від 06.12.2019 року, а також тендерною документацією;

2)протоколом обшуку автомобіля марки «VOLKSWAGEN» «JETTA», д.н.з. НОМЕР_1 , а також особистого обшуку ОСОБА_3 , в ході якого вилучено конверт з грошовими коштами в сумі 24500 грн.;

3)витягами з протоколів про хід та результати негласних слідчих (розшукових) дій, в тому числі, протоколом ідентифікації грошових коштів, які в подальшому вилучені при особистому обшуку затриманого ОСОБА_3 ,

4)допитом в якості свідка ОСОБА_10 , а також іншими зібраними у кримінальному провадженні доказами.

Згідно ч.1 статті 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочину - щодо особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Частиною 2 ст.155 КПК України визначено, що у клопотанні про відсторонення від посади зазначаються, зокрема, посада яку обіймає особа (підозрюваний), тобто обов`язковою вимогою для відсторонення від посади особи про яку йдеться в клопотанні є обіймання нею відповідної посади.

На даний момент ОСОБА_3 обіймає посаду директора Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр».

Згідно ч.1 ст.157 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у задоволенні клопотання про відсторонення від посади, якщо слідчий, прокурор не доведе наявність достатніх підстав вважати, що такий захід необхідний для припинення кримінального правопорушення, припинення або запобігання протиправній поведінці підозрюваного чи обвинуваченого, який, перебуваючи на посаді, може знищити чи підробити речі і документи, які мають значення для досудового розслідування, незаконними засобами впливати на свідків та інших учасників кримінального провадження або протиправно перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Заслухавши думку прокурора, пояснення слідчого, підозрюваного та захисника, перевіривши матеріали клопотання, враховуючи те, що ОСОБА_3 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України, а також те, що його перебування на вказаній посаді безпосередньо сприяло вчиненню ним кримінального правопорушення, а його корисливий мотив дає підстави вважати, що перебуваючи на посаді, може продовжити свою протиправну діяльність, вважаю, що клопотання слідчого підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 154, 155, 157 КПК України, слідчий суддя,-

у х в а л и в :

клопотання задоволити частково.

Відсторонити підозрюваного ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , від посади директора Комунального некомерційного підприємства Львівської обласної ради «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» строком на 1 (один) місяць, тобто до 03.02.2020 року включно.

Контроль за виконанням ухвали покласти на старшого слідчого в ОВС СУ ГУ Національної поліції України у Львівській області ОСОБА_6 .

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Львівського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудГалицький районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення03.01.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87406177
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про відсторонення від посади

Судовий реєстр по справі —461/10260/19

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 30.01.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Гуцал І. П.

Ухвала від 30.01.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Гуцал І. П.

Ухвала від 03.01.2020

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 21.01.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Маліновська-Микич О. В.

Ухвала від 14.01.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Романюк М. Ф.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Мисько Х. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні