Ухвала
від 06.02.2020 по справі 816/1874/18
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

06 лютого 2020 року м. ПолтаваСправа № 816/1874/18

Полтавський окружний адміністративний суд колегією у складі: головуючого судді - Сич С.С., суддів - Слободянюк Н.І., Гіглави О.В., розглянувши в письмовому провадженні питання про заміну сторони виконавчого провадження за заявою ОСОБА_1 про заміну відповідача у справі та сторони виконавчого провадження №816/1874/18 за позовом ОСОБА_1 до Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області про визнання протиправними дії, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

30 січня 2020 року до Полтавського окружного адміністративного суду надійшла заява ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження, у якій заявник, просить замінити у справі відповідача та сторону виконавчого провадження Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області його правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області.

В обґрунтування заяви зазначено, що Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області припинено, а його правонаступником є Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 31 січня 2020 року питання про заміну сторони виконавчого провадження за заявою ОСОБА_1 у справі №816/1874/18 призначено до розгляду у судовому засіданні на 15 год. 15 хв. 06 лютого 2020 року.

У судове засідання 06 лютого 2020 року Божинський Михайло ОСОБА_2 , представники Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області та Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області не з`явилися, про дату, час та місце судового засідання повідомлені в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України.

Відповідно до частини 4 статті 229 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З огляду на вищевикладене, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до приписів частини 2 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, що звернулися з поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Згідно з частиною 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але всі учасники справи не з`явилися у судове засідання, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на вищевикладене, суд вирішив розглядати питання про заміну сторони виконавчого провадження за заявою ОСОБА_1 за відсутності ОСОБА_1 та представників Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області, Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області в письмовому провадженні.

Суд, дослідивши матеріали заяви про заміну сторони виконавчого провадження, дійшов наступних висновків.

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 21 червня 2019 року заяву ОСОБА_1 про перегляд за виключними обставинами рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 24 липня 2018 року у справі №816/1874/18 за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області про визнання протиправними дії, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії - задоволено. Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 24 липня 2018 року у справі № 816/1874/18 скасовано та ухвалено нове рішення. Адміністративний позов ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , с. Кунцеве, Новосанжарський район, Полтавська область, 39314) до Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області (ідентифікаційний код 40376992, вул. Юр`ївська, 1-А, м. Кобеляки, Полтавська область, 39200) про визнання протиправними дії, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії задоволено частково. Зобов`язано Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області перерахувати та виплатити з урахуванням раніше виплачених сум ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , с. Кунцеве, Новосанжарський район, Полтавська область, 39314) пенсію на підставі частини третьої статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" виходячи з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, починаючи з 25 квітня 2019 року. У задоволенні іншої частини позовних вимог відмовлено.

Ухвалою Другого апеляційного адміністративного суду від 14 серпня 2019 року апеляційну скаргу Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 21.06.2019 року по справі № 816/1874/18 за позовом ОСОБА_1 до Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області про визнання протиправними дії, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії повернуто скаржнику.

15 серпня 2019 року Полтавським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист №816/1874/18 про зобов`язання Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області перерахувати та виплатити з урахуванням раніше виплачених сум ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , с. Кунцеве, Новосанжарський район, Полтавська область, 39314) пенсію на підставі частини третьої статті 59 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" виходячи з п`ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, починаючи з 25 квітня 2019 року.

Статтею 104 Цивільного кодексу України визначено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення. Порядок припинення юридичної особи в процесі відновлення її платоспроможності або банкрутства встановлюється законом. Особливості припинення банку як юридичної особи встановлюються законом.

Постановою Кабінету Міністрів України №628 від 22.08.2018 "Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України" реорганізовано деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом приєднання до окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком.

Так, згідно додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 №628 Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України реорганізується шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань підтверджено, що Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області припинено 31.07.2019, номер запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи 15661120002000887 .

На даний час виконавче провадження з примусового виконання виконавчого листа №816/1874/18, виданого Полтавським окружним адміністративним судом 15 серпня 2019 року, не відкрито.

Частиною 1 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з частиною 4 статті 379 Кодексу адміністративного судочинства України положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Отже, враховуючи, що боржник у виконавчому листі №816/1874/18 - Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області вибув та правонаступником боржника Кобеляцького об`єднаного управління Пенсійного фонду України Полтавської області є Головне управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, суд вважає за необхідне замінити боржника у виконавчому листі №816/1874/18, виданому Полтавським окружним адміністративним судом 15 серпня 2019 року, - Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області його правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області (ідентифікаційний код 13967927, вул. Соборності 66, м. Полтава, 36014).

Що стосується заяви ОСОБА_1 про заміну відповідача у справі, суд зазначає наступне.

Відповідно до статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

Питання заміни сторони її правонаступником на стадії виконання судового рішення врегульовано, як вже зазначалося вище, статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України, якою, серед іншого, встановлено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Аналіз вищевикладених норм процесуального закону дає підстави для висновку про те, що заміна сторони в адміністративній справі допускається до закінчення її розгляду судами відповідних інстанцій та набрання остаточним судовим рішенням у справі законної сили.

У свою чергу, на стадії примусового виконання судового рішення, як завершальної стадії судового провадження, передумовою для заміни сторони виконавчого провадження її правонаступником є звернення до суду, що розглянув справу, державного виконавця або заінтересованої особи в порядку, встановленому статтею 379 Кодексу адміністративного судочинства України.

Натомість, чинне процесуальне законодавство не дає суду можливості допускати заміну сторони в адміністративній справі в порядку статті 52 Кодексу адміністративного судочинства України після набрання остаточним судовим рішенням законної сили, в зв`язку з чим заява про заміну відповідача у справі не підлягає задоволенню.

Таким чином, заява ОСОБА_1 про заміну відповідача у справі та сторони виконавчого провадження у справі №816/1874/18 підлягає задоволенню частково.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про заміну відповідача у справі та сторони виконавчого провадження у справі №816/1874/18 - задовольнити частково.

Замінити боржника у виконавчому листі №816/1874/18, виданому Полтавським окружним адміністративним судом 15 серпня 2019 року, - Кобеляцьке об`єднане управління Пенсійного фонду України Полтавської області його правонаступником Головним управлінням Пенсійного фонду України в Полтавській області (ідентифікаційний код 13967927, вул. Соборності 66, м. Полтава, 36014).

У задоволенні іншої частини заяви ОСОБА_1 про заміну відповідача у справі та сторони виконавчого провадження у справі №816/1874/18 - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення до Другого апеляційного адміністративного суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності Кодексу адміністративного судочинства України в редакції Закону України від 03.10.2017 № 2147-VIII.

Головуючий суддя С.С. Сич

суддя Н.І. Слободянюк

суддя О.В. Гіглава

Дата ухвалення рішення06.02.2020
Оприлюднено07.02.2020
Номер документу87413644
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дії, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —816/1874/18

Ухвала від 06.02.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 31.01.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 14.08.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Любчич Л.В.

Рішення від 20.06.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Рішення від 21.06.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Ухвала від 28.05.2019

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Сич

Постанова від 24.09.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Постанова від 23.09.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Постанова від 24.09.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 11.09.2018

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні