Ухвала
від 07.02.2020 по справі 947/28435/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/28435/19

Провадження № 1-кс/947/1222/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.02.2020 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в місті Одесі клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження №12019160000000987 від 22.10.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 263 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що 16 жовтня 2019 року до відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУНП в Одеській області з УСР ГУНП в Одеській області надійшли матеріали щодо можливих неправомірних дій службових осіб Одеської філії ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », які шляхом зловживання своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою із посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » заволоділи грошовими коштами державного бюджету підчас проведення тендерних закупівель у 2017 2019 роках за предметом закупівлі «Послуги щодо забезпечення водолазних та промірних робіт катером».

Встановлено, що у період часу з 2017 по 2019 рік, з метою забезпечення потреб водолазної служби ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » проведено три тендерні закупівлі, а саме: 27 січня 2017 року на предмет закупівлі «Послуги щодо оренди та лізингу водних транспортних засобів за кодом ДК 016 2010 77.34.1 (за кодом ДК 021:2015 60651000 6 Прокат суден із екіпажем) (Послуги щодо забезпечення водолазних та промірних робіт катером) на суму 912 340 гривень без ПДВ; 14 серпня 2017 року на предмет закупівлі «Послуги щодо забезпечення водолазних та промірних робіт катером» на суму 1 398 670 гривень без ПДВ; 12 липня 2019 року на предмет закупівлі «Прокат водного транспортного устаткування з екіпажем» за кодом ДК 021:2015 6065000 9 (Послуги щодо забезпечення водолазних та промірних робіт катером) на суму 2 677 567 гривень без ПДВ. Учасниками перелічених закупівель виступали два суб`єкти господарської діяльності, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), при цьому в усіх трьох конкурсах переможцем визнано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », таким чином отримавши замовлення на загальну суму 4 988 577 гривень без ПДВ.

Відповідно до вимог п. 7 ч. 1ст. 17 ЗУ «Про публічні закупівлі» від 25 грудня 2015 року № 922 VIII: «Замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов`язаний відхилити тендерну пропозицію учасника в разі, якщо: тендерна пропозиція подана учасником процедури закупівлі, який є пов`язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та/або з членом (членами) тендерного комітету, уповноваженою особою (особами) замовника».

Вищевказані закупівлі проведено з метою задоволення технічних потреб водолазної служби ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », керівником якої є ОСОБА_5 . В тендерній документації із закупівлі послуг ОСОБА_5 вказаний як посадова особа замовника,уповноважена здійснювати зв`язок з учасниками із спеціальних питань щодо предмета закупівлі.

Засновником та керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з 22 лютого 2011 року є ОСОБА_6 , який в поданих на конкурсні торги документах вказав, що ніякого зв`язку з членами тендерної комісії або посадовими особами ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » немає.

Відповідно до поданої на початку 2019 року ОСОБА_5 декларації про майно і доходи за 2018 рік, його дочка ОСОБА_7 володіє нежитловим приміщенням площею 83,7 кв.м. Відповідно до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ОСОБА_7 володіє нежитловим приміщенням за адресою: АДРЕСА_1 , в якому розташований магазин « ІНФОРМАЦІЯ_4 », де здійснюється продаж професійного спорядження для дайверів (водолазів). При цьому встановлено, що у вказаному приміщені здійснює підприємницьку діяльність ФОП ОСОБА_7 , а продавцем-консультантом та інструктором з дайвінгу працює ОСОБА_6 , тобто директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Наведені відомості свідчать про можливу причетність ОСОБА_5 до організації виграшу у тендерних закупівлях підконтрольного йому суб`єкту господарської діяльності, з метою заволодіння грошовими коштами державного бюджету шляхом зловживання своїм службовим становищем.

В ході перевірки можливої причетності посадової особи водолазної служби ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » до вищевказаного кримінального правопорушення, співробітниками УСР ГУНП в Одеській області підтверджений соціальний зв`язок та трудові взаємовідносини між ОСОБА_5 , який фактично керує господарською діяльність магазину « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ОСОБА_6 , який працює у ньому продавцем.

21 листопада 2019 року слідчими проведено ряд обшуків за адресою фактичного мешкання ОСОБА_5 домоволодінні, розташованому на земельній ділянці за адресою: АДРЕСА_2 , кадастровий номер 5110136900:42:017:0015, за адресою розташування магазину « ІНФОРМАЦІЯ_4 » нежитловому приміщенні, розташованому у будинку АДРЕСА_3 , а також адміністративній будівлі водолазної служби ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », розміщеній за адресою: АДРЕСА_4 , в ході яких відомості щодо взаємозв`язку начальника водолазної служби ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) знайшли своє підтвердження.

Наразі виникла необхідність у проведенні судово економічної експертизи щодо обчислення обсягів робіт, фактично виконаних за договорами, укладеними між ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », з метою встановлення матеріальної шкоди, спричиненої в результаті злочинних дій посадових осіб вищевказаного суб`єкту господарської діяльності та філії державного підприємства.

У зв`язку з викладеним, виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів з можливістю виготовлення копій документів щодо виконання робіт за договорами № 1313 В ОДА 17 від 22 лютого 2017 року, № 2072 В ОДФ 17 від 08 вересня 2017 року, № 2637 В ОДФ 19 від 05 серпня 2019 року про закупівлю послуг, укладеними між ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які зберігаються у вказаного суб`єкту господарської діяльності.

Вказане клопотання сторона обвинувачення просить розглянути без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, у зв`язку з тим, що до вчинення кримінального правопорушення ймовірно мають відношення посадові особи ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », тому наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів.

В судове засідання слідчий та прокурор не з`явилися, разом з цим від слідчого надійшла заява, в якій останній просив розгляд клопотання здійснювати за його відсутності.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Згідно ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно приписів ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

З долучених до клопотання матеріалів вбачається наявність обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 263 КК України.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань місцезнаходження ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 »: АДРЕСА_5 .

Так, відомості, які містяться в зазначених у клопотанні документах як самі по собі, так і в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення події кримінального правопорушення, обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, для належної кваліфікації скоєного кримінального правопорушення та можуть бути використані як докази.

Крім того,вказані документинеобхідні дляпроведення судово-економічноїекспертизи,з метоювстановлення матеріальноїшкоди.Відтак,завдання,для виконанняякого сторонаобвинувачення звертаєтьсяз клопотаннямпро тимчасовийдоступ доречей тадокументів,може бутидосягнуто врезультаті застосуванняданого заходузабезпечення кримінальногопровадження.

У зв`язку з тим, що документи, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », є необхідними для встановлення обставин, які підлягають доказуванню в кримінальному провадженні, зокрема для встановлення події кримінального правопорушення, подальшої належної кваліфікації, для проведення судово-економічної експертизи, в цілях також забезпечення повноти, всебічності та неупередженості досудового розслідування, слідчий суддя приходить до переконання про можливість задоволення клопотання сторони обвинувачення.

З метою запобігання зміні або знищенню зазначених у клопотанні документів, вказане клопотання слід розглянути без виклику особи, у володінні якої вона знаходиться.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 93, 132, 159, 160, 163 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів в рамках кримінального провадження №12019160000000987 від 22.10.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 263 КК України задовольнити.

Надати старшому слідчому слідчого управління ГУНП в Одеській області капітану поліції ОСОБА_3 та слідчим слідчої групи тимчасовий доступ до речей і документів, з можливістю ознайомитись із оригіналами та виготовити копії документів щодо виконання робіт за договорами № 1313 В ОДА 17 від 22 лютого 2017 року, № 2072 В ОДФ 17 від 08 вересня 2017 року, № 2637 В ОДФ 19 від 05 серпня 2019 року про закупівлю послуг, укладеними між ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », зокрема:

- актів приймання передачі виконаних робіт(інших документів, що містять відомості щодо обсягів виконаних за договорами робіт);

- судових журналів морських суден « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (MGK JUPITER) № SRU002168, MMSI 272145100 та « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (FIDONISI) № SRU000256, MMSI 272079800 за період часу з 22 лютого 2017 по теперішній час;

- документів, що містять відомості щодо руху, стоянок, тимчасового перебування морських суден « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ( ІНФОРМАЦІЯ_7 ) № НОМЕР_3 , НОМЕР_4 та « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (FIDONISI) № SRU000256, MMSI 272079800 за період часу з 22 лютого 2017 року по теперішній час;

- документів щодо сплати (перерахування) грошових коштів ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на розрахункові рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в рамках виконання договорів;

- переписки між ОФ ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » яка мала місце в рамках виконання зобов`язань за договорами;

- документів, що містять відомості щодо працівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які виконували роботи в рамках виконання зобов`язань за договорами,

які зберігаються у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », місцезнаходження юридичної особи: АДРЕСА_5 .

Строк дії ухвали встановити один місяць з дня її постановлення.

Попередити посадовихосіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених документів.

Ухвала оскарженню не підлягає,набираєзаконної сили після її постановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.02.2020
Оприлюднено06.02.2023

Судовий реєстр по справі —947/28435/19

Ухвала від 04.05.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 11.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 07.02.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 27.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 27.01.2020

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кадегроб А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні