Ухвала
від 05.02.2020 по справі 260/1110/19
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

про закриття провадження у справі

05 лютого 2020 рокум. Ужгород№ 260/1110/19

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Гаврилка С.Є.,

з участю секретаря судового засідання - Міци О.-Д.В.

учасники справи:

прокурор - Дьоміна Вікторія Олександрівна ;

відповідач - Берегівська районна державна адміністрація Закарпатської області - представник - не з`явився;

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору - Свободянський дошкільний навчальний заклад № 2 Берегівського району Закарпатської області та Свободянська загальноосвітня школа І ступеня Берегівської районної ради - представники - не з`явилися,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Закарпатського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом Керівника Берегівської місцевої прокуратури Закарпатської області до Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору - Свободянський дошкільний навчальний заклад № 2 Берегівського району Закарпатської області та Свободянська загальноосвітня школа І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

03 липня 2019 року до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовом звернувся Керівник Берегівської місцевої прокуратури Закарпатської області (90200, Закарпатська область, м. Берегово, вул. І. Сечені, 15) до Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області (90202, Закарпатська область, м. Берегово, вул. Мукачівська, 6, код ЄДРПОУ 04053708), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору - Свободянський дошкільний навчальний заклад № 2 Берегівського району Закарпатської області (90210, Закарпатська область, Берегівський район, с. Свобода вул. Миру, 57, код ЄДРПОУ 26394976) та Свободянська загальноосвітня школа І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області (90210, Закарпатська область, Берегівський район, с. Свобода, вул. Миру, 57,код ЄДРПОУ 26394611), яким просить суд: "1. Відкрити провадження у справі та вирішити питання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження; 2. Залучити до участі у справі у статусі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача, Свободянський дошкільний навчальний заклад № 2 Берегівського району Закарпатської області та Свободянську загальноосвітню школу І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області; 3. Визнати бездіяльність Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області щодо незабезпечення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів на території, прилеглій до навчальних закладів - Свободянського дошкільного навчального закладу № 2, Свободянської загальноосвітньої школи І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області, які розташовані за адресою: Берегівський район, с. Свобода, вул. Миру 57, протиправною та зобов`язати Берегівську районну державну адміністрацію вжити заходів щодо забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів на територіях, прилеглих до Свободянського дошкільного навчального закладу № 2 та Свободянської загальноосвітньої школи 1 ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області, шляхом встановлення на відповідних ділянках дороги по вулиці Миру в с. Свобода Берегівського району у обох напрямках руху дорожніх знаків 5.35.і, 5.35.2 "Пішоходний перехід" - 2 шт. та дорожніх знаків 1.33 "Діти"- 2 шт., а також дорожньої розмітки 1.14.1. "Зебра"; 4. Судовий збір стягнута з Берегівської районної державної адміністрації на користь прокуратури Закарпатської області на розрахунковий рахунок № 35216066018475, ДКС України, МФО 820172; 5. Про час та місце розгляду справи прошу повідомити сторони та прокуратуру Закарпатської області".

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2019 року позовну заяву було залишено без руху.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 28 серпня 2019 року було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в даній адміністративній справі.

Ухвалою Закарпатського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2019 року було закрито підготовче провадження та призначено дану справу до судового розгляду по суті.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Берегівською місцевою прокуратурою у ході вивчення інформації Департаменту патрульної поліції у Закарпатській області щодо організації безпечних умов руху на прилеглій до навчальних закладів території, встановлено, що на території села Свобода Берегівського району по вул. Миру, 57 знаходяться два навчальні заклади - Свободянський дошкільний навчальний заклад №2 Берегівського району Закарпатської області та Свободянська загальноосвітня школа 1 ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області. Згідно з інформацією Департаменту патрульної поліції у Закарпатській області від 03 травня 2019 року та акту обстеження ділянки вулично-шляхової мережі с. Свобода вул. Миру, 57 від 24 квітня 2019 року, складеного комісією у складі інженера-землевпорядника Свободянської сільської ради, інспекторів відділу безпеки дорожнього руху УПП у Закарпатській області ДПП на під`їздах до навчальних закладів відсутні дорожній знак 5.35.1, 5.35.2 "Пішохідний перехід" - 2 шт. та дорожній знак 1.33 "Діти"- 2 шт., а також відсутня дорожня розмітка 1.14.1 "Зебра". Також, як вбачається з інформації Берегівської районної державної адміністрації вул. Миру в с. Свобода Берегівського району і відповідна дорога перебуває на балансі районної державної адміністрації. Відповідно до статті 6 Закону України "Про дорожній рух" до компетенції міських рад та їх виконавчих органів, районних рад та районних державних адміністрацій у сфері дорожнього руху належить: виконання вимог законодавства та рішень органів виконавчої влади про дорожній рух і його безпеку; розробка, затвердження та реалізація міських і районних програм розвитку дорожнього руху та його безпеки; формування міських і районних фондів, у тому числі позабюджетних, для фінансування програм і окремих заходів, спрямованих на розвиток дорожнього руху та його безпеки; контроль за організацією навчання різних соціально-вікових груп населення Правил дорожнього руху, планування заходів, пов`язаних із профілактикою його безпеки, та контроль за їх виконанням; організація дорожнього руху па території міста і району згідно з відповідними генеральними планами, проектами детального планування та забудови населених пунктів, автоматизованих систем керування дорожнім рухом, комплексних транспортних схем і схем організації дорожнього руху та з екологічно безпечними умовами; здійснення та фінансування заходів, пов`язаних із профілактикою дитячого дорожньо-транспортного травматизму; проведення роботи по пропаганді безпеки дорожнього руху; організація будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів. Берегівською районною державною адміністрацією в порушення вищевказаних норм законодавства, не вжито заходів щодо забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів на прилеглій до навчальних закладів дорозі.

Відповідач своїм правом подати письмовий відзив на позовну заяву не скористався.

27 січня 2019 рку на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло клопотання представника відповідача, в якому останній просив суд розглядати справу за наявними матеріалами, без участі представника. Одночасно по суті справи Берегівською районною державною адміністрацією було надано письмовий доказ виконання робіт щодо встановлення дорожніх знаків на під`їздах до навчальних закладів 5.35.1, 5.35.2 "Пішохідний перехід" - 2 шт. та дорожній знак 1.33 "Діти"- 2 шт., а також дорожньої розмітки 1.14.1 "Зебра" (а.с.а.с. 115-119).

02 грудня 2019 рку на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло клопотання керівника Свободянського дошкільного навчального закладу № 2 Берегівського району Закарпатської області, в якому останній просив суд розглядати справу за наявними матеріалами, без участі представника, позовні вимоги підтримав та не заепечував щодо їх задоволення (а.с. 81).

23 грудня 2019 рку на адресу Закарпатського окружного адміністративного суду надійшло клопотання керівника Свободянської загальноосвітньої школи І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області, в якому останній просив суд розглядати справу за наявними матеріалами, без участі представника, позовні вимоги підтримав та не заепечував щодо їх задоволення (а.с. 103).

У відповідності до статті 205 частини 1, 3 пункту 1 КАС України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі, зокрема, неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

А відтак, оскільки учасники справи належним чином повідомлені про дату, час та місце розгляду даної справи, у відповідності до статті 205 КАС України неявка учасників справи не перешкоджає розгляду даної справи по суті.

В судовому засіданні прокурор просив закрити провадження у даній справі у зв`язку з тим, що відповідачем допущені порушення були виправлені самостійно.

Розглянувши подані сторонами докази, (заслухавши сторони та їх представників) всебічно і повно оцінивши всі фактичні обставини (факти), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що на території села Свобода Берегівського району по вул. Миру, 57 знаходяться навчальні заклади - Свободянський дошкільний навчальний заклад № 2 Берегівського району Закарпатської області, за адресою: 90210, Закарпатська область, Берегівський район, с. Свобода вул. Миру, 57, код ЄДРПОУ 26394976 та Свободянська загальноосвітня школа І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області, за адресою: 90210, Закарпатська область, Берегівський район, с. Свобода, вул. Миру, 57,код ЄДРПОУ 26394611 (а.с.а.с. 32-35, 39-41).

Згідно з інформацією Департаменту патрульної поліції у Закарпатській області від 03 травня 2019 року № 6134/41/15/03-2019 на запит керівника Берегівської місцевої прокуратури Закарпатської області від 06 березня 2019 № 01/105-1204 було повідомлено, що працівниками управління патрульної поліції в Закарпатській області спільно з представниками органів місцевого самоврядування проведено обстеження доріг поблизу навчальних закладів Берегівського району (а.с. 29)

За результатами вказаної перевірки Управлінням патрульної поліції в Закарпатській області було складено акту обстеження ділянки вулично-шляхової мережі с. Свобода вул. Миру, 57 від 24 квітня 2019 року, складеного комісією у складі інженера-землевпорядника Свободянської сільської ради, інспекторів відділу безпеки дорожнього руху УПП у Закарпатській області ДПП на під`їздах до навчальних закладів відсутні дорожній знак 5.35.1, 5.35.2 "Пішохідний перехід" - 2 шт. та дорожній знак 1.33 "Діти"- 2 шт., а також відсутня дорожня розмітка 1.14.1 "Зебра" (а.с. 31).

24 квітня 2019 року за № 131 Управлінням патрульної поліції в Закарпатській області на адресу Берегівської районної державної адміністрації надіслано вимогу про вжиття заходів щодо усунення зазначених недоліків вулично-дорожньої мережі, який у відповідності до штемпелю вхідної кореспонденції останньою було отримано 24 квітня 2019 за вхідним номером 720/02-17 (а.с. 30).

24 травня 2019 року № 876/02-20 Берегівською районною державною адміністрацією на лист керівника Берегівської місцевої прокуратури Закарпатської області від 22 травня 2019 № 01/105-2604, щодо встановлення дорожніх знаків знак 5.35.1, 5.35.2 "Пішохідний перехід" - 2 шт. та дорожній знак 1.33 "Діти"- 2 шт., та дорожньої розмітки 1.14.1 "Зебра" на під`їздах до навчальних закладів, було повідомлено, що дорожні знаки не встановлені. Дорога, па якій потрібно встановити дорожні знаки, знаходиться на балансі райдержадміністрації. Райдержадміністрацією розроблена районна Програма підвищення рівня безпеки дорожнього руху на період до 2020 року та затверджена на сесії районної ради. Заходами Програми передбачено встановлення відповідних дорожніх знаків. Фінансування заходів буде здійснюватися у разі наявності додаткових джерел фінансування районного бюджету та внесення відповідних змін до рішення про районний бюджет на 2019 рік в установленому чинним законодавством порядку. Райдержадміністрація звернулась до районної ради з клопотанням щодо виділення коштів на встановлення дорожніх знаків (а.с. 31).

28 жовтня 2019 року № 1684/02-20 Берегівською районною державною адміністрацією на лист керівника Берегівської місцевої прокуратури Закарпатської області від 23 жовтня 2019 № 07-31-96-4899, щодо встановлення дорожніх знаків знак 5.35.1, 5.35.2 "Пішохідний перехід" - 2 шт. та дорожній знак 1.33 "Діти"- 2 шт., та дорожньої розмітки 1.14.1 "Зебра" на під`їздах до навчальних закладів, було повідомлено, що дорожні знаки не встановлені. Дорога, па якій потрібно встановити дорожні знаки, знаходиться на балансі райдержадміністрації. Райдержадміністрацією розроблена районна Програма підвищення рівня безпеки дорожнього руху на період до 2020 року та затверджена на сесії районної ради. Заходами Програми передбачено встановлення відповідних дорожніх знаків. Фінансування заходів буде здійснюватися у разі наявності додаткових джерел фінансування районного бюджету та внесення відповідних змін до рішення про районний бюджет на 2019 рік в установленому чинним законодавством порядку. Райдержадміністрація звернулась до районної ради з клопотанням щодо виділення коштів на встановлення дорожніх знаків (а.с. 91).

Таким, чином, бездіяльність відповідача щодо забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів, а саме не встановлення на відповідних ділянках дороги по вулиці Миру в с. Свобода Берегівського району у обох напрямках руху дорожніх знаків 5.35.і, 5.35.2 "Пішоходний перехід" - 2 шт. та дорожніх знаків 1.33 "Діти"- 2 шт., а також дорожньої розмітки 1.14.1. "Зебра" на території прилеглій до Свободянського дошкільного навчального закладу № 2 Берегівського району Закарпатської області та Свободянської загальноосвітньої школи І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області, зумовила звернення прокурора до суду з даним позовом.

Судом встановлено, що відповідно до акту приймання-виконання будівельних робіт за грудень № 01 від 18 грудня 2019 року Берегівською районною державною адміністрацією було здійснено встановлення дорожніх знаків на під`їздах до навчальних закладів 5.35.1, 5.35.2 "Пішохідний перехід" - 2 шт. та дорожній знак 1.33 "Діти"- 2 шт., а також дорожньої розмітки 1.14.1 "Зебра" на території прилеглій до Свободянського дошкільного навчального закладу № 2 Берегівського району Закарпатської області та Свободянської загальноосвітньої школи І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області за адресою с. Свобода вул. Миру, 57, Берегівського району (а.с.а.с. 116-119).

Вищевказане свідчить про повне відновлення законних прав та інтересів позивача, за захистом яких останній звернувся до суду з даним адміністративним позовом.

А відтак, відповідачем допущені ним порушення були виправлені самостійно.

Відповідно до статті 238 частини 1 пункту 8 КАС України суд закриває провадження у справі, щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Зважаючи на те, що станом на дату розгляду справи відповідачем вчинено дії щодо забезпечення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів на під`їздах до навчальних закладів 5.35.1, 5.35.2 "Пішохідний перехід" - 2 шт. та дорожній знак 1.33 "Діти"- 2 шт. та дорожньої розмітки 1.14.1 "Зебра", що є предметом спірних правовідносин у даній справі, у суду відсутні підстави вважати, що для повного відновлення законного права позивача є необхідним визнання бездіяльності відповідача протиправною щодо незабезпечення безпечних умов руху транспортних засобів і пішоходів на території, прилеглій до навчальних закладів - Свободянського дошкільного навчального закладу № 2, Свободянської загальноосвітньої школи І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області та зобов`язання встановлення на відповідних ділянках дороги вказаних дорожніх знаків та дорожньої розмітки, з огляду на виправлення таких порушень, що є ефективним способом відновлення порушеного права позивача у межах спірних правовідносин, суд дійшов висновку про наявність підстав для закриття провадження у даній справі на підставі статті 238 частини 1 пункту 8 КАС України .

З огляду на викладене, з врахуванням суті спірних правовідносин, у відповідності до статті 238 частини 1 пункту 8 КАС України, суд вважає за необхідне закрити провадження у даній справі.

Керуючись статтями 238, 248 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Провадження у справі № 260/1110/19 за позовом Керівника Берегівської місцевої прокуратури Закарпатської області до Берегівської районної державної адміністрації Закарпатської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору - Свободянський дошкільний навчальний заклад № 2 Берегівського району Закарпатської області та Свободянська загальноосвітня школа І ступеня Берегівської районної ради Закарпатської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії - закрити .

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено КАС України. Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями). Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або у разі розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (з урахуванням особливостей, що встановлені Розділом VII КАС України (пункт 15.5)).

Відповідно до статті 243 частини 3 КАС України 05 лютого 2020 року було проголошено вступну та резолютивну частини ухвали. Ухвалу у повному обсязі було складено 10 лютого 2020 року.

СуддяС.Є. Гаврилко

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.02.2020
Оприлюднено11.02.2020
Номер документу87468361
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —260/1110/19

Ухвала від 14.05.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 05.02.2020

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 21.12.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 28.08.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

Ухвала від 12.08.2019

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гаврилко С.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні