Рішення
від 30.01.2020 по справі 469/1687/17
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30.01.2020

Справа №469/1687/17

2/469/54/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 січня 2020 року смт.Березанка

Березанський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Гапоненко Н.О.,

за участю секретаря судового засідання Якубець С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Березанської районної державної адміністрації Миколаївської області та Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області, третя особа без самостійних вимог Ташинська сільська рада Березанського району Миколаївської області, про визнання права на земельну частку (пай),-

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , в інтересах якого діє ОСОБА_2 , 21 грудня 2017 року звернувся до суду з позовом, який в подальшому надав у новій редакції, до Березанської районної державної адміністрації Миколаївської області, треті особи Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області та Ташинська сільська рада Березанського району Миколаївської області, про визнання права на земельну частку (пай), посилаючись на те, що 10 лютого 1997 року позивач був прийнятий у члени КСП "Дружба" в с.Ташине Березанського району Миколаївської області та працював на посаді різноробочого до 25 листопада 2004 року. З моменту прийняття у члени КСП "Дружба" у нього виникло право на земельну частку (пай).

21 листопада 1995 року Ташинською сільською радою Березанського району Миколаївської області передано у колективну власність Колективному сільськогосподарському підприємству "Дружба" земельну ділянку площею 3181,8 га для ведення сільськогосподарського виробництва відповідно до державного акта на право колективної власності на землю серії МК №6 від 29 листопада 1995 року, з метою її подальшого паювання між членами КСП.

Паювання земель КСП "Дружба" здійснювалось в декілька етапів: був створений резервний фонд земель на території Ташинської сільської ради, з якого, за клопотанням СГВК "Дружба", відповідно до рішення 11 сесії 23 скликання Ташинської сільської ради №11 від 14.04.2000 року "Про передачу земельних ділянок у приватну власність громадянам, новоприйнятим членам КСП "Дружба" і СГВК "Прогрес", було передано земельні ділянки із резервного фонду Ташинської сільської ради до КСП "Дружба" загальною площею 339,66 га ріллі, які підлягали розпаюванню між новоприйнятими працівниками КСПП "Дружба", відповідно до списку громадян, в якому значився також позивач.

Протоколом № 2 від 17 січня 2000 року комісією по реструктуризації та паюванню майна КСП "Дружба" розглянуто заяви членів КСП "Дружба" про отримання земельного і майнового паю, у тому числі до списку увійшов і позивач; у подальшому громадянам із вказаного списку було видано сертифікати на право власності на земельний пай.

Протоколом №1 засідання правління колгоспу "Дружба" від 22 січня 2000 року затверджувались списки на виділення земельного паю із резерву запасу і позивача було включено в списки членів КСП, які мали право на земельну частку (пай).

Незважаючи на це, позивачеві не було видано сертифікат про право на земельну частку (пай).

На його звернення 15 вересня 2017 року до Ташинської сільської ради про виділення у власність земельної ділянки як члену КСП "Дружба" позивач отримав відповідь, що землями сільськогосподарського призначення розпоряджаються відповідні органи Держгеокадастру.

16 листопада 2017 року Березанська районна державна адміністрація також відмовила позивачу у виділенні земельної частки (паю).

Так як КСП "Дружба" припинило свою діяльність 16.03.2007 року, то визнати право позивача на земельний пай можливо лише у судовому порядку.

У зв"язку з викладеним позивач просив поновити пропущений строк позовної давності на звернення до суду за захистом порушеного земельного права, посилаючись на юридичну необізнаність та сформовану керівниками КСП "Дружба" і Ташинської сільської ради впевненість у відсутності у нього права на отримання земельного паю, про порушення якого він дізнався у кінці 2016 року з інтернету та з консультації адвоката; також просив визнати за ним право на земельну частку (пай) в розмірі 10,28 умовних кадастрових гектарів за рахунок земель запасу на території Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області.

Ухвалою Березанського районного суду Миколаївської області від 20 липня 2018 року за клопотанням представника позивача залучено до участі у справі співвідповідача - Головне управління Держгеокадастру у Миколаївській області (а.с.109).

У судове засідання учасники справи не з"явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Позивач надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

Представник третьої особи Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської областів судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнав.

Представники відповідачів Березанської районної державної адміністрації Миколаївської області та Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області у судове засідання не з`явились, причини неявки не повідомили.

Березанською РДА відзиву до суду не надано.

Відповідачем ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області надано відзив, у якому відповідач просив у задоволенні позову відмовити у повному обсязі у зв"язку зі спливом позовної давності, а також зазначав про суперечливість та безпідставність позовних вимог, невідповідність обраного позивачем способу захисту законодавству України, відсутність будь-яких правовідносин з позивачем.

Представник позивача у відповіді на відзив посилалась на відсутність будь-яких строків для звернення із сертифікатом для виділення земельної ділянки в натурі та належність відповідача ГУ Держшеокадастру до суб`єктів розпорядження землями сільськогосподарського призначення.

На підставі ст.223 ЦПК України судом розглянуто справу без участі учасників справи, оскільки їх неявка не перешкоджає розгляду справи.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов задоволенню не підлягає з таких підстав.

Як вбачається з трудової книжки на ім`я позивача, його 10 лютого 1997 року прийнято у члени КСП "Дружба" (реорганізоване у ПСП "Дружба"), де він працював до 25 листопада 2004 року (а.с.9), що також підтверджується випискою з протоколу №2 від 10.02.1997 року (а.с.10).

Державним актом на право колективної власності на землю серії МК №6 від 29 листопада 1995 року, виданим Ташинською сільською радою Березанського району Миколаївської області, посвідчено право колективної власності КСП "Дружба" у розмірі 3787,7 га (а.с.17-19).

Список громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу або товариства, який є додатком до цього акту, не заповнено (а.с.20).

У списках членів КСП "Дружба", затверджених протоколом загальних зборів членів КСП "Дружба" від 16 лютого 1996 року, прізвище позивача відсутнє (а.с.13-16).

Середній розмір земельної частки (паю) в межах території Ташинської сільської ради становить 10,28 га, вартість земельної частки (паю) становить 28833,625 грн. (а.с.24).

У межах території Ташинської сільської ради станом на 06 червня 2017 року за межами населеного пункту до земель запасу (не наданих у власність та користування) відноситься у тому числі земельна ділянка орієнтовною площею 27 га пасовищ (а.с.25), розмір земель запасу державної власності за межами Ташинської сільської ради становить 1762,2579 га, загальна площа земель резервного фонду, не наданих у постійне користування, станом на 01 січня 2016 року становила 459,9916 га (а.с.26).

З довідки Ташинської сільської ради вбачається, що даними про наявність резервного фонду землі сільська рада не володіє. Земельними ділянками за межами населених пунктів сільської ради розпоряджається Березанська РДА (а.с.38).

У результаті реорганізацій колгосп "Дружба" Березанського району Миколаївської області було перетворено у КСП "Дружба" з 23.12.1995 року, СГВ "Дружба" з 22 січня 2000 року, ПСП "Дружба" з 15 січня 2001 року, припинено юридичну сообу 16 березня 2007 року (а.с.36).

Протоколом №1 від 22.01.2000 року зборів членів КСП "Дружба" затверджено списки на виділення земельного паю із резерву запасу для подальшого звернення до сільської ради, в даному списку зазначено прізвище позивача (а.с.27-32). Зазначене також підтверджено архівною довідкою архівного сектору Березанської РДА (а.с.33), протоколом №2 засідання комісії по реструктуризації і паюванню майна КСП "Дружба" (а.с.58).

Рішенням 11 сесії 23 скликання Ташинської сільської ради Березанського району №11 від 14 квітня 2000 року вирішено передати у приватну власність земельні ділянки громадянам України, новоприйнятим у члени КСП "Дружба", які мають право на земельну частку (пай) відповідно до розрахунку вартості земельних ділянок (паїв) із земель резервного фонду Ташинської сільської ради загальною площею 339,66 га ріллі, згідно зі списком, складеним КСП "Дружба", та надано дозвіл вказаним громадянам на виготовлення державних актів на право приватної власності на землю (а.с.59).

У додатку до рішення 11 сесії 23 скликання Ташинської сільської ради від 14.04.2000 р. №11 зазначено, що в списку громадян, новоприйнятих у члени КСП "Дружба", значиться позивач ОСОБА_1 (а.с.62).

Свідок ОСОБА_3 підтвердив суду, що позивач працював у КСП "Дружба" трактористом, проте почав працювати після розпаювання земел КСП; у 2000 році загальними зборами членів КСП позивача внесли до списку осіб, яким треба було виділити землю із земель запасу як працівнику КСП, проте землі у сільраді не було.

Сертифікат про право на земельну частку (пай) позивач не отримував, що також підтверджено повідомленням відділу у Березанському районі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області (а.с.34).

15 вересня 2017 року позивач звернувся до Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області із заявою про надання йому у власність земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва як члену СГВК "Дружба" (а.с.39).

Ташинською сільською радою позивачеві надано роз"яснення про необхідність звернення з цього питання до Головного управління держгеокадастру у Миколаївській області як до розпорядника земель (а.с.40)

15 листопада 2017 року позивач звернувся із заявою до Березанської РДА про визнання за ним права на земельну частку (пай) та розгляд питання про виділення земельної частки (паю) в розмірі 10,28 умовних кадастрових гектарів за рахунок земель запасу на території Ташинської сільської ради Березанського району Миколаївської області (а.с.41).

Березанською РДА 30 листопада 2017 року відмовлено позивачеві у виділенні земельної ділянки в натурі у зв"язку з відсутністю документа, що посвідчує право на земельну частку (пай), та рекомендовано позивачеві звернутися з цього питання до суду (а.с.42-43).

Указом Президента України від 08 серпня 1995 року №720 "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" (п.1) встановлено, що паюванню підлягають сільськогосподарські угіддя, передані у колективну власність колективним сільськогосподарським підприємствам, сільськогосподарським кооперативам, сільськогосподарським акціонерним товариствам, у тому числі створеним на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств.

Пунктом 2 цього Указу встановлено, що право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства кооперативу, товариства, відповідно до списку, який додається до державного акта на право колективної власності на землю.

Створюваний під час передачі земель у колективну власність резервний фонд використовується для передачі у приватну власність або надання у користування земельних ділянок переважно громадянам, зайнятим у соціальній сфері на селі, а також іншим особам, яких приймають у члени сільськогосподарських підприємств або які переселяються у сільську місцевість для постійного проживання (п.7 вказаного Указу).

Відповідно до ч. 3 ст.1 Закону України "|Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)" право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено в судовому порядку.

Рішення суду про визнання права на земельну частку (пай) відповідно до ч.1 ст.2 вказаного Закону є документом, що посвідчує право на земельну частку (пай).

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 1995 р. N 801 "Про затвердження форми сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразка Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай)", такий сертифікат видається на підставі рішення районної державної адміністрації.

Оскільки позивач на момент паювання земель КСП "Дружба" та видачі державного акта на право колективної власності на землю не був членом зазначеного сільськогосподарського підприємства, а прийнятий у його члени пізніше, він не має права на земельну частку (пай) з числа земель КСП "Дружба" у розмірі 10.28 умовних кадастрових гектарів, тому на нього поширювались положення п.7 вказаного Указу щодо права на земельну ділянку з резервного земельного фонду у розмірі, встановленому відповідним рішенням місцевої ради.

Законом прямо не передбачено право особи, прийнятої в члени КСП після розпаювання землі, на отримання рівної з іншими членами колективу частки землі.

Згідно з частиною першою статті 1 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", право на земельну частку (пай) мають:

колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку;

громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом;

громадяни та юридичні особи України, які відповідно до законодавства України набули право на земельну частку (пай);

громадяни України, евакуйовані із зони відчуження, відселені із зони безумовного (обов`язкового) або зони гарантованого добровільного відселення, а також громадяни України, що самостійно переселилися з територій, які зазнали радіоактивного забруднення, і які на момент евакуації, відселення або самостійного переселення були членами колективних або інших сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які проживають у сільській місцевості.

Отже, позивач не відноситься до кола осіб, які мають право на земельну частку (пай), і вимоги про визнання за ним такого права суперечать закону.

Оскільки у задоволенні позову відмовлено за безпідставністю позовних вимог, питання щодо пропуску позовної давності судом не розглядається.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 13, 206, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд-

у х в а л и в:

У задоволенні позову ОСОБА_1 відмовити.

Рішення може бути оскаржене у апеляційному порядку протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту шляхом подання апеляційної скарги до Миколаївського апеляційного суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя:

СудБерезанський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення30.01.2020
Оприлюднено17.02.2020
Номер документу87567787
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —469/1687/17

Постанова від 09.04.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Данилова О. О.

Постанова від 09.04.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Данилова О. О.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Данилова О. О.

Ухвала від 28.02.2020

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Данилова О. О.

Рішення від 30.01.2020

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Рішення від 17.01.2020

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Ухвала від 05.10.2018

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Ухвала від 20.07.2018

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Ухвала від 04.06.2018

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Ухвала від 16.01.2018

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні