Ухвала
від 11.02.2020 по справі 686/25904/18
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/25904/18

Провадження № 1-кс/686/2160/20

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 лютого 2020 року м. Хмельницький

Слідчий суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 , погодженого з прокурором, про тимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 32018240000000038,

ВСТАНОВИВ:

07 лютого 2020 року слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 , звернулася до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором відділу прокуратури Хмельницької області ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування даного клопотання слідчим зазначено, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Хмельницькій області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №32018240000000038 від 26 вересня 2018 року, щодо можливого ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ). Також, відповідно до матеріалів кримінального провадження, встановлено групу осіб, які використовують реквізити підконтрольних юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців для надання послуг по формуванню валових витрат з метою ухилення від сплати податків СГД реального сектору економіки. Кримінально-правова кваліфікація дій містить ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у період з 01 січня 2011 року по 31 грудня 2014 року, за рахунок безпідставного формування валових витрат по придбанню яблук у фіктивного ПП « ОСОБА_5 » (код за ЄДРПОУ НОМЕР_3 м.Вінниця), умисно ухилились від сплати податку на прибуток у сумі 4 457 428 грн.

На адресу слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Хмельницькій області спрямовано акт планової перевірки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » №186/220/33590996 від 29.03.2016 з додатками, відповідно до якого ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » у період з 01 січня 2011 року по 31 грудня 2014 року занизило податкове зобов`язання з податку на прибуток підприємства у сумі 4457 428 грн. Винесені податкові-повідомлення рішення по вказану акту перевірки набрали законної сили. Таким чином службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » вчинили кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.212 КК України.

Відповідно до матеріалів оперативного управління ГУ ДФС у Хмельницькій області, що стали підставою для реєстрації кримінального провадження в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, встановлено, що ПП « ОСОБА_5 » за фактичним місцем знаходження не перебуває, адміністративні та виробничі потужності відсутні, наймані працівники відсутні, являється фіктивним та фактично створене без мети здійснення підприємницької діяльності, а з метою прикриття незаконної діяльності з надання послуг по безпідставному формуванню податкового кредиту з ПДВ та валових витрат, зареєстроване на підставну особу-уродженця м.Вінниці ОСОБА_6 .

Так, проведеними слідчими діями, з метою встановлення осіб причетних до протиправної діяльності спрямованої на надання послуг по формуванню витрат, що призводитьдо ухилення від сплати податків СГД реального сектору економіки встановлено групу осіб, що здійснює пошук малозабезпечених та соціально незахищених осіб, яких за матеріальну винагороду в органах державної влади реєструють суб`єктами господарювання. В подальшому реквізити фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані за матеріальну винагороду та не мають жодного відношення до ведення фінансово-господарської діяльності, в розумінні чинного законодавства України, використовують для заниження об`єкту оподаткування з податку на прибуток підприємств та податку на доходи з фізичних осіб, шляхом проведення безтоварних операцій та відображення їх в бухгалтерському та податковому обліках підприємства.

Під час досудового слідства, працівниками оперативного управління ГУ ДФС у Хмельницькій області встановлено, що службові особи ТОВ УШ СПзІІ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) в своїй господарській діяльності з метою мінімізації податкових зобов`язань з податку на прибуток підприємства, податку на доходи з фізичних осіб, надання видимості законного походження продукції (ягід чорниці, бузини, малини, полуниці та ін.), в податковому та бухгалтерському обліках підприємства відображають нібито придбання зазначених ТМЦ у фізичних осіб-підприємців, а фактично проводять заготівлю вказаних ягід у населення за готівкові кошти. В період 2015-2019 років службовими особами та працівниками ТОВ УШ СПзІІ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » відображено придбання продукції у фізичних осіб-підприємців на суму понад 45 млн.грн., що надало можливість занизити об`єкт оподаткування з податку на прибуток підприємств на суму понад 8 млн.грн., що являється особливо великими розмірами.

З метою підтвердження чи спростування реальності здійснення фінансово-господарських операцій по придбанню товарів ТОВ УШ СПзІІ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » у фізичних осіб-підприємців, на виконання доручення, в порядку ст.40 КПК України, працівниками оперативного управління ГУ ДФС у Хмельницькій області встановлено та допитано ряд фізичних осіб-підприємців, а саме: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та інших, в яких відповідно до податкової звітності ТОВ УШ СПзІІ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » здійснювало придбання товарів. В своїх показах останні повідомили, що перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, за матеріальну грошову винагороду в розмірі 500-1000 гривень надали згоду та свої особисті документи для реєстрації вказаних осіб суб`єктами господарювання фізичними особами-підприємцями. Окрім того, вказані особи повідомили, що їм невідомо місцезнаходження реєстраційних документів, документів бухгалтерського та податкового обліків, до здійснення господарської діяльності не причетні, а ТОВ УШ СПзІІ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » їм невідомо та чують про таке підприємство вперше. Також, вищевказані особи повідомили, що пропозицію реєстрації, як суб`єкт господарювання за матеріальну винагороду їм надавали мешканці Житомирської області, а саме ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 та інші.

В подальшому, в ході досудового слідства по кримінальному провадженню, з метою перевірки свідчень ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та інших, отримано відомості з Єдиного реєстру довіреностей. Відповідно до відомостей, які містяться в Реєстрі вказані особи надавали довіреність на представництво інтересів фізичної особи-підприємця громадянам ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_16 .

Так, під час досудового слідства по кримінальному провадженню допитано понад 60 осіб, які в своїх показах також повідомили, що відношення до ведення господарської діяльності вони не мають, в органах державної влади не реєструвались, розрахункові рахунки в банківських установах не відкривали, а підписали не зрозумілі їм за змістом документи, отримавши матеріальну винагороду.

Відповідно до відомостей отриманих з Єдиного реєстру довіреностей, посвідчених у нотаріальному порядку встановлено, що в період з 2016 по 2019 громадяни ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_16 отримали понад 800 нотаріально посвідчених довіреностей на представлення інтересів фізичних осіб-підприємців.

Відповідно до інформаційних ресурсів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) відобразило в податковому обліку виплату доходу фізичним особам-підприємцям, як розрахунок за товари (роботи, послуги).

З метою дослідження події кримінального правопорушення, в ході досудового розслідування виникла необхідність у тимчасовому доступі до оригіналів первинних фінансово-господарських документів з подальшим їх вилученням, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), та свідчать про проведені фінансово-господарські операції в період 2017-2019 років з ФОП ОСОБА_17 (і.п.н. НОМЕР_5 ), а саме: договори та відповідні додаткові угоди (специфікації) до них, податкові накладні, видаткові накладні, накладні, рахунки-фактури, прибуткові (видаткові) касові ордери, банківські виписки, платіжні доручення, банківські чеки, картки контрагентів, товарно-транспортні накладні (подорожні листи), довіреності на отримання ТМЦ, договори про надання послуг з перевезення продукції, акти виконаних робіт (наданих послуг), акти прийому-передачі (товарів, робіт, послуг, коштів), відомості аналітичного обліку (оборотно-сальдові відомості, аналізи рахунків) по рахункам бухгалтерського обліку 631, 281, 902, 702, картки контрагентів, копії реєстраційних документів, сертифікати (паспорта) якості, фітосанітарні висновки, що підтверджуютьпроведення фінансово-господарських операційТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з зазначеними фізичними особами-підприємцями в період 2017-2019 років, з можливістю вилучення оригіналів таких документів.

Вище вказані документи перебувають у власності адресу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) та містять в собі інформацію, яка має суттєве значення для підтвердження та/або спростування факту проведення операцій з придбання ТМЦ у вище перелічених фізичних осіб-підприємців, а також вільні зразки їх підписів, які необхідні для проведення судово-почеркознавчих експертиз.

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте зазначив, що просить розглянути клопотання за його відсутності та задоволити його вимоги.

Вивчивши надані матеріали, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Слідчим наведено підстави, передбачені ч. 2, 5 ст. 163 КПК України, зокрема, що документи, доступ до яких просить надати слідчий, в сукупності з іншими речами та документами кримінального провадження, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як доказ в кримінальному провадженні, існує загроза знищення вказаних документів, тому слідчий суддя розглядає клопотання слідчого без виклику представників осіб, у володінні яких знаходяться документи.

Враховуючи викладене, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, є всі підстави для надання дозволу на тимчасовий доступ до документів, в зв`язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню, оскільки іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, неможливо.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 163, 164 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого зОВС другоговідділу розслідуваннякримінальних провадженьСУ ФРГУ ДФСу Хмельницькійобласті ОСОБА_3 задовольнити.

Надати дозвіл слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_3 , в.о. заступника начальника управління начальнику першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_18 , заступнику начальника управління начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_19 , слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_20 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_21 , старшому слідчому з ОВС третього відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_22 , начальнику третього відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у Хмельницькій області ОСОБА_23 на на тимчасовий доступдо оригіналів первинних фінансово-господарських документів з подальшим їх вилученням, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ), та свідчать про проведені фінансово-господарські операції в період 2017-2019 років з ФОП ОСОБА_17 (і.п.н. НОМЕР_5 ), а саме: договори та відповідні додаткові угоди (специфікації) до них, податкові накладні, видаткові накладні, накладні, рахунки-фактури, прибуткові (видаткові) касові ордери, банківські виписки, платіжні доручення, банківські чеки, картки контрагентів, товарно-транспортні накладні (подорожні листи), довіреності на отримання ТМЦ, договори про надання послуг з перевезення продукції, акти виконаних робіт (наданих послуг), акти прийому-передачі (товарів, робіт, послуг, коштів), відомості аналітичного обліку (оборотно-сальдові відомості, аналізи рахунків) по рахункам бухгалтерського обліку 631, 281, 902, 702, картки контрагентів, копії реєстраційних документів, сертифікати (паспорта) якості, фітосанітарні висновки, що підтверджують проведення фінансово-господарських операцій ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) з зазначеними фізичними особами-підприємцями в період 2017-2019 років, з можливістю вилучення оригіналів таких документів.

Службовим особам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) забезпечити тимчасовий доступ та надати можливість вилучити вищезазначені документи.

Ухвала діє по 11 березня 2020 року.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Хмельницького

міськрайонного суду

Дата ухвалення рішення11.02.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу87578061
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів, у кримінальному провадженні № 32018240000000038

Судовий реєстр по справі —686/25904/18

Ухвала від 01.12.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Кирик О. В.

Ухвала від 02.11.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 29.10.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Порозова І. Ю.

Ухвала від 30.07.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Колієв С. А.

Ухвала від 24.07.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 24.07.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Заворотна О. Л.

Ухвала від 21.07.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Баєв С. М.

Ухвала від 25.06.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 25.06.2020

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні