Ухвала
від 10.02.2020 по справі 308/15/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/15/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 лютого 2020 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області - ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород, клопотання старшого слідчого в ОВС 2 відділення СВ УСБУ в Закарпатській області підполковника юстиції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, відомості про яке 27.12.2019 року внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019070000000478 за ч.1 ст. 197-1, ч.1 ст.272, ч.1 ст.273, ч.1 ст.275, ч.3 ст.204 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку, -

В С Т А Н О В И В :

З внесеного слідчим, та погодженого прокурором клопотання та доданих матеріалів вбачається, що невстановлені на даний час особи організували на території Закарпатської області функціонування нелегальних автозаправних станцій, на яких здійснюється незаконний відпуск пального. Так, вказані нелегальні АЗС, самовільно збудовані на самовільно зайнятих земельних ділянках.

Функціонування автозаправних станцій, здійснюється без відповідних дозвільних документів, з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на вибухонебезпечних підприємствах та стосується безпечного використання промислової продукції і безпечної експлуатації будівель і споруд при відпуску пального.

Вказані незаконні дії невстановлених осіб, призводять до завдання шкоди державній та економічній безпеці, крім того порушують права та інтереси офіційних постачальників пального на території України.

Як вбачається з повідомлень ВКЗЕ УСБУ в Закарпатській області, в ході проведення оперативно-розшукових заходів встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 на земельних ділянках з кадастровими номерами 2125355300:01:005:0022 та 2125355300:01:005:0642, власником яких є громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташований резервуар (цистерна) з паливнороздавальною колонкою, обладнаною пристроєм для відпуску пального. При цьому, ОСОБА_5 здійснює реалізацію незаконно виготовленого пального без відповідних дозвільних документів, належного обліку та сплати зборів та податків.

Окрім цього, за вищевказаною адресою можуть знаходитись предмети, речі та документи, що містять відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, зокрема: аркуші паперу, зошити, блокноти, записники тощо із рукописними записами, які свідчать про злочинну діяльність, в тому числі обліку грошових коштів, отриманих внаслідок незаконної діяльності, пов`язаної із реалізацією пального, кошти, отримані від незаконної реалізації пального, комп`ютерна техніка (планшети, ноутбуки тощо), в яких можуть міститися документи та відомості в електронному вигляді щодо обставин вчинення злочинів, які досліджуються в рамках кримінального провадження, інші речі, предмети і документи, які свідчать про злочинну діяльність, пов`язану із незаконною реалізацією пального та діяльності згаданої АЗС.

Таким чином, вищевказані речі, предмети та документи мають значення для досудового розслідування і відомості, які містяться в них можуть бути використані як докази причетності конкретних осіб до вказаних злочинних дій.

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 199447506 та №199448054 від 07.02.2020 р. власником будинку АДРЕСА_1 та земельних ділянок з кадастровими номерами 2125355300:01:005:0022 та 2125355300:01:005:0642 є громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

З огляду на викладене, з метою повного, об`єктивного та неупередженого розслідування, виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинених кримінальних правопорушень та фактичних даних, що мають значення у даному кримінальному провадженні, у органу досудового розслідування є необхідність у проведенні обшуку будинку АДРЕСА_1 , який належить на праві приватної власності громадянину України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в іншому володінні зазначеної особи, а саме: приміщеннях побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення, в підсобних і нежитлових приміщеннях, що відносяться до даного будинку, а також земельної ділянки з кадастровим номером 2125355300:01:005:0642, яка належить на праві приватної власності громадянину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 і прилягає до вищевказаного будинку, з метою відшукання та вилучення: резервуару (цистерни) для зберігання пального з паливнороздавальною колонкою та відповідним обладнанням, призначеним для відпуску пального; аркушів паперу, зошитів, блокнотів, записників тощо із рукописними записами, які свідчать про злочинну діяльність, пов`язану із незаконною реалізацією пального, в тому числі обліку грошових коштів, отриманих внаслідок такої діяльності; коштів, отриманих від незаконн6ої реалізації пального в ході проведення НСРД; комп`ютерної техніки (планшети, ноутбуки тощо), в яких можуть міститися документи та відомості в електронному вигляді щодо обставин вчинення злочинів, які досліджуються в рамках даного кримінального провадження; системних блоків із відповідними накопичувальними дисками на яких зберігається інформація з камер відеоспостереження розташованих по периметру вищевказаного будинку.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задоволити.

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали клопотання з додатками, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог ч.1 та ч.2 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Частиною 3 статті 234 КПК України визначено, що у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи. (ч.5 ст.234 КПК України).

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, слідчим відділом УСБУ в Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке 27.12.2019 року внесені до ЄРДР за №42019070000000478, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.197-1, ч.1 ст.272, ч.1 ст.273, ч.1 ст.275, ч.3 ст.204 КК України, в ході проведення якого встановлюються обставини події за яких невстановлені на даний час особи організували на території Закарпатської області функціонування нелегальних автозаправних станцій, на яких здійснюється незаконний відпуск пального.

В рамках порушеного кримінального провадження, ВКЗЕ УСБУ в Закарпатській області отримано дані про те, що за адресою: АДРЕСА_1 на земельних ділянках з кадастровими номерами 2125355300:01:005:0022 та 2125355300:01:005:0642, власником яких є громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розташований резервуар (цистерна) з паливнороздавальною колонкою, обладнаною пристроєм для відпуску пального. При цьому, ОСОБА_5 здійснює реалізацію незаконно виготовленого пального без відповідних дозвільних документів, належного обліку та сплати зборів та податків..

Про можливу причетність ОСОБА_5 до вчинення даного злочину також свідчать показання свідка ОСОБА_6 .

Згідно довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 199447506 та №199448054 від 07.02.2020 р. власником будинку АДРЕСА_1 та земельних ділянок з кадастровими номерами 2125355300:01:005:0022 та 2125355300:01:005:0642 є громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи вищенаведене, слідчий суддя приходить до висновку, що матеріали внесеного клопотання та матеріали кримінального провадження містять достатньо підстав вважати, що в будинку та прилеглих до нього приміщеннях, що за адресою: АДРЕСА_1 та на земельній ділянці з кадастровим номером 2125355300:01:005:0642 можуть знаходитися речі, предмети та документи, які мають значення речового доказу у даному кримінальному провадженні, а тому враховуючи правові підстави для проведення обшуку, достатність доказів, що вказують на вчинення злочину, наслідки обшуку, розумність та співрозмірність обшуку завданням кримінального провадження, наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, а також неможливість досягнення мети, на яку посилається слідчий, без застосування цих заходів, вважаю, що клопотання є обґрунтованим та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.93, 234, 237, 309 КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого задоволити.

Надати дозвіл слідчим слідчої групи: старшому слідчому в ОВС 2 відділення слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області підполковнику юстиції ОСОБА_3 , старшому слідчому в ОВС 2 відділення слідчого відділу підполковнику юстиції ОСОБА_7 , слідчому в ОВС 2 відділення майору юстиції ОСОБА_8 , слідчому в ОВС 2 відділення майору юстиції ОСОБА_9 , слідчому 2 відділення майору ОСОБА_10 , слідчому 2 відділення лейтенанту ОСОБА_11 , слідчому 2 відділення слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області лейтенанту ОСОБА_12 , слідчому 2 відділення слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області лейтенанту ОСОБА_13 , старшому слідчому-криміналісту в ОВС слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області майору юстиції ОСОБА_14 , слідчому-криміналісту слідчого відділу УСБУ в Закарпатській області ОСОБА_15 , на обшук будинку АДРЕСА_1 , який належить на праві приватної власності громадянину України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в іншому володінні зазначеної особи, а саме: приміщеннях побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення, в підсобних і нежитлових приміщеннях, що відносяться до даного будинку, а також земельної ділянки з кадастровим номером 2125355300:01:005:0642, яка належить на праві приватної власності громадянину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 і прилягає до вищевказаного будинку, з метою відшукання та вилучення:

- резервуару (цистерни) для зберігання пального з паливнороздавальною колонкою та відповідним обладнанням, призначеним для відпуску пального;

- аркушів паперу, зошитів, блокнотів, записників тощо із рукописними записами, які свідчать про злочинну діяльність, пов`язану із незаконною реалізацією пального, в тому числі обліку грошових коштів, отриманих внаслідок такої діяльності;

- коштів, отриманих від незаконної реалізації пального в ході проведення НСРД;

- комп`ютерної техніки (планшети, ноутбуки тощо), в яких можуть міститися документи та відомості в електронному вигляді щодо обставин вчинення злочинів, які досліджуються в рамках даного кримінального провадження;

- системних блоків із відповідними накопичувальними дисками на яких зберігається інформація з камер відеоспостереження розташованих по периметру вищевказаного будинку.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місця з дня постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення10.02.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу87591733
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —308/15/20

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 10.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 10.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні