Ухвала
від 27.02.2020 по справі 308/15/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/15/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 лютого 2020 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області - ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі суду, в м. Ужгород, клопотання старшого слідчого в ОВС 2 відділення слідчого відділу Управління СБ України в Закарпатській області підполковника юстиції ОСОБА_3 про накладення арешту на тимчасово вилучене майно у кримінальному провадженні № 42019070000000478 від 27.12.2019 року,за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 197-1, ч. 1 ст. 272, ч. 1 ст. 273 та ч. 1 ст. 275, ч. 3 ст. 204 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

З внесеного слідчим клопотання та доданих матеріалів вбачається, що невстановлені на даний час особи організували на території Закарпатської області функціонування нелегальних автозаправних станцій, на яких здійснюється незаконний відпуск пального. Так, вказані нелегальні АЗС, самовільно збудовані на самовільно зайнятих земельних ділянках.

Функціонування автозаправних станцій, здійснюється без відповідних дозвільних документів, з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на вибухонебезпечних підприємствах та стосується безпечного використання промислової продукції і безпечної експлуатації будівель і споруд при відпуску пального.

Вказані незаконні дії невстановлених осіб, призводять до завдання шкоди державній та економічній безпеці, крім того порушують права та інтереси офіційних постачальників пального на території України.

Так, 13.02.2020 року на підставі, ухвали слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду, проведено обшук за адресою функціонування нелегальної АЗС: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 2125355300:01:005:0251, яка фактично належить і використовується громадянином ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованим в АДРЕСА_2 , в ході якого виявлено та вилучено: паливнороздавальну колонку без ідентифікуючих ознак (можливо виготовлену кустарним способом) з металу темносинього та сірого кольорів обладнану лічильником обліку реалізованого пального та під`єднаним за допомогою гнучкого з`єднання паливнороздавальним пістолетом; 3 резервуари з пластмаси білого кольору по периметру обтягнуті металевим каркасом для зберігання пального із залишками дизельного пального в кількості 3000 літрів; один резервуар з металу червоного кольору із залишками дизельного пального в кількості 700 літрів; один резервуар з пластмаси білого кольору по периметру обтягнутий металевим каркасом для зберігання пального без залишків пального; металеву бочку з металу зеленого кольору із залишками дизельного пального в кількості 60 літрів; пластмасову бочку чорного кольору із залишками дизельного пального в кількості 50 літрів; паливнороздавальний пістолет з шлангом з синтетичного матеріалу чорного кольору обладнаний лічильником обліку пального; записну книжку в обкладинці з синтетичного матеріалу зеленого кольору із написом «Lucky Notebook» із рукописними записами, які свідчать про реалізацію пального.

При цьому, предмети зазначені в п.1-6, враховуючи відсутність технічної можливості їх демонтажу та вивезення були опечатані та передані на відповідальне зберігання власнику громадянину України ОСОБА_4 , АДРЕСА_2 . В той же час, з метою недопущення подальшого функціонування зазначеної АЗС було здійснено від`єднання паливнороздавальної колонки від електропостачання та демонтовано паливнороздавальний пістолет. Резервуари для зберігання пального та приміщення де розміщена АЗС опечатані слідчим та вилучено ключ від вхідних дверей.

В ході обшуку громадянин ОСОБА_4 пояснив, що вищевказані предмети належать особисто йому, однак реалізацію пального він не здійснює, а тому відповідні документи та ліцензія у нього відсутні.

14.02.2020 року вищевказані предмети та документи визнані речовими доказами у кримінальному провадження №42019070000000478.

В органадосудового розслідуванняє підставивважати,що всівищевказані предметита документи,які виявленіта вилученів ходіобшуку 13.02.2020за адресою: АДРЕСА_1 , земельна ділянка з кадастровим номером 2125355300:01:005:0251, які забезпечували функціонування нелегальної АЗС, відповідають критеріям визначеним ч. 1 ст. 98 КПК України, є речовими доказами у кримінальному провадженні та будуть використані органом досудового розслідування для доказування обставин вищевказаних кримінальних правопорушень, оскільки використовувались як знаряддя вчинення злочинів, які досліджуються в рамках даного кримінального провадження, а саме, реалізації незаконно виготовленого пального без відповідних дозвільних документів, з порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на вибухонебезпечних підприємствах та безпечного використання промислової продукції і безпечної експлуатації будівель і споруд при відпуску пального та без відповідного обліку пального та сплати податків.

Що стосується вилученої записної книжки із рукописними записами, то вона також містить ознаки речового доказу, як визначено ч. 1 ст. 98 КПК України і буде використана як доказ фактів та обставин, що встановлюються під час кримінального правопорушення, оскільки в ній містяться відомості щодо незаконного обліку реалізації пального, отримані суми коштів та осіб, можливо причетних до вчинення злочинів, які досліджуються в рамках даного кримінального провадження та інші данні, які є засобом для встановлення об`єктивної істини у даному кримінальному провадженні.

В обґрунтування заявленого клопотання прокурор зазначає, що тимчасово вилучене майно, саме по собі та в сукупності з іншими зібраними в ході досудового розслідування доказами, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а саме для з`ясування всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, а тому слідчий просить накласти арешт на вилучене в ході огляду місця події майно від 13.02.2020 року.

Слідчий надав суду заяву про розгляд внесеного ним клопотання у його відсутності.

Володілець майна в судове засідання не з`явився, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений своєчасно і належним чином, про що свідчить надане слідчим повідомлення.

Відповідно до вимог ч.1ст. 172 КПК Українинеявка слідчого та володільця майна в судове засідання не перешкоджає розгляду внесеного клопотання про арешт майна, а тому суд, виходячи з вимог вказаної статті, вирішує внесене клопотання за наявними в матеріалах справи доказами.

Зважаючи на неявку в судове засідання осіб, які беруть участь у розгляді клопотання, фіксування за допомогою технічних засобів, відповідно до ч.4ст.107 КПК України, не здійснювалося.

Дослідивши матеріали внесеного клопотання з додатками, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Згідно п.7 ч.2 ст.131КПК України арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

В частині 1статті 170 КПК Українивизначено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч.2 цієї ж статті арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

За змістом ч.3ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98 цього Кодексу. Згідно ч.1ст.98КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч.10ст.170 КПК Україниарешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна. Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

Слідчий суддя, суд відмовляють у задоволенні клопотання про арешт майна, якщо особа, що його подала, не доведе необхідність такого арешту, а також наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першоїстатті 170 цього Кодексу(ч. 1ст. 173 КПК України).

Як вбачається з клопотання та доданих до нього матеріалів, слідчим відділом УСБУ в Закарпатській області проводиться досудове розслідування кримінального провадження, відомості про яке 27.12.2019 року внесені до ЄРДР за №42019070000000478, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.197-1, ч.1 ст.272, ч.1 ст.273, ч.1 ст.275, ч.3 ст.204 КК України, в ході проведення якого встановлюються обставини події за яких невстановлені на даний час особи організували на території Закарпатської області функціонування нелегальних автозаправних станцій, на яких здійснюється незаконний відпуск пального.

Встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 2125355300:01:005:0251, яка фактично належить і використовується громадянином ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованим в АДРЕСА_2 , здійснюється функціонування нелегальної автозаправної станції, на якій здійснюється незаконний відпуск пального.

Так,13.02.2020р.під часогляду місцяподіїза адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 2125355300:01:005:0251,тимчасово вилученонаступне майно:паливнороздавальну колонку без ідентифікуючих ознак (можливо виготовлену кустарним способом) з металу темно-синього та сірого кольорів обладнану лічильником обліку реалізованого пального та під`єднаним за допомогою гнучкого з`єднання паливнороздавальним пістолетом; 3 резервуари з пластмаси білого кольору по периметру обтягнуті металевим каркасом для зберігання пального із залишками дизельного пального в кількості 3000 літрів; один резервуар з металу червоного кольору із залишками дизельного пального в кількості 700 літрів; один резервуар з пластмаси білого кольору по периметру обтягнутий металевим каркасом для зберігання пального без залишків пального; металеву бочку з металу зеленого кольору із залишками дизельного пального в кількості 60 літрів; пластмасову бочку чорного кольору із залишками дизельного пального в кількості 50 літрів; паливнороздавальний пістолет з шлангом з синтетичного матеріалу чорного кольору обладнаний лічильником обліку пального; записну книжку в обкладинці з синтетичного матеріалу зеленого кольору із написом «Lucky Notebook» із рукописними записами, які свідчать про реалізацію пального.

14.02.2020 року вищевказані предмети та документи визнані речовими доказами у кримінальному провадження №42019070000000478.

Слідчим доведено,що вилученіпід часпроведення оглядумісця подіїречі,предметита документи мають значення речових доказів у кримінальному проваджені №42019070000000478, оскільки такі містять на собі сліди вчиненого злочину та відповідають критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України, та такі можуть бути використані органом досудового розслідування для доказування обставин даного кримінального правопорушення.

На виконання вимог ч.1ст.173 КПК Українислідчий довів слідчому судді необхідність такого арешту майна з метою збереження речового доказу, а також наявність ризиків, передбачених ч.1ст.170 КПК України.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя враховує можливість використання вказаних у клопотанні речей, предметів та документів, як доказу у даному кримінальному провадженні, наслідки арешту майна, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження та приходить до висновку про наявність правових підстав до арешту вищезазначеного майна, а тому клопотання слід задоволити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.170-173,309,395КПК України, слідчий суддя,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого задоволити.

Накласти арешт на майно, яке було вилучено за адресою: АДРЕСА_1 на земельній ділянці з кадастровим номером 2125355300:01:005:0251, а саме на: паливнороздавальну колонку без ідентифікуючих ознак (можливо виготовлену кустарним способом) з металу темносинього та сірого кольорів обладнану лічильником обліку реалізованого пального та під`єднаним за допомогою гнучкого з`єднання паливнороздавальним пістолетом; 3 резервуари з пластмаси білого кольору по периметру обтягнуті металевим каркасом для зберігання пального із залишками дизельного пального в кількості 3000 літрів; один резервуар з металу червоного кольору із залишками дизельного пального в кількості 700 літрів; один резервуар з пластмаси білого кольору по периметру обтягнутий металевим каркасом для зберігання пального без залишків пального; металеву бочку з металу зеленого кольору із залишками дизельного пального в кількості 60 літрів; пластмасову бочку чорного кольору із залишками дизельного пального в кількості 50 літрів; паливнороздавальний пістолет з шлангом з синтетичного матеріалу чорного кольору обладнаний лічильником обліку пального; записну книжку в обкладинці з синтетичного матеріалу зеленого кольору із написом «Lucky Notebook» із рукописними записами, які свідчать про реалізацію пального.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення27.02.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу87896667
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —308/15/20

Ухвала від 15.06.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 26.04.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 26.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 25.03.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 27.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 10.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 13.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

Ухвала від 10.02.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Малюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні