Ухвала
від 11.02.2020 по справі 420/5567/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/5567/19

У Х В А Л А

11 лютого 2020 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Соколенко О.М.

секретаря судового засідання Хлевитської С.І.

за участю:

представника позивача - Баєнко Я.В. (адвоката, згідно ордеру),

представника відповідача - Хвостікової О.В. (за довіреністю);

розглянувши у підготовчому засіданні адміністративну справу за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю Соул Лоджистікс до Головного управління ДФС в Одеській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовною заявою товариства з обмеженою відповідальністю Соул Лоджистікс до Головного управління ДФС в Одеській області, в якій позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Комісії Головного управління ДФС у Одеській області (код ЄДРПОУ 39398646), яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації в частині внесення товариства з обмеженою відповідальністю Соул Лоджистікс (код ЄДРПОУ 36612671) до переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості, яке оформлене протоколом №407 від 15.08.2019 року;

- зобов`язати Головне управління ДФС у Одеській області (код ЄДРПОУ 39398646) виключити товариство з обмеженою відповідальністю Соул Лоджистікс (код ЄДРПОУ 36612671) з переліку платників податків, які відповідають критеріям ризиковості.

У підготовчому засіданні 11.02.2020 року представником позивача подано до суду клопотання про залучення до участі у справі в якості співвідповідача Головного управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370; адреса: 65044, Одеська область, м. Одеса, вул. Семінарська, 5).

В обґрунтування поданого клопотання представник позивача зазначив, що постановою Кабінету Міністрів України № 1200 від 18.12.2018 утворено Державну податкову службу України, а постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 537 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1, зокрема, Головне управління ДПС в Одеській області.

При цьому, як зазначає позивач, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 682-р Питання Державної податкової служби передано Державній податковій службі функції з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

Позивач зазначає, що новостворене Головне управління ДПС в Одеській області почало виконувати свої функції як контролюючий орган, а відтак, за результатами судового розгляду буде забезпечувати виконання судового рішення як чинний орган, який власне виконує функції у відповідній сфері. Зважаючи на викладене, позивач вважає за необхідне залучення цієї особи до участі у справі в якості співвідповідача в порядку ст.48 КАС України.

Розглянувши клопотання представника позивача про залучення до участі у справі в якості співвідповідача Головного управління ДПС в Одеській області, суд зазначає наступне.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1200 від 18.12.2018 утворено Державну податкову службу України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 537 Про утворення територіальних органів Державної податкової служби утворено як юридичні особи публічного права територіальні органи Державної податкової служби за переліком згідно з додатком 1.

Згідно з додатком 1 до постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 537, утворено, зокрема, Головне управління ДПС в Одеській області.

Відповідно до додатку 2 постанови Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 № 537, Головне управління ДФС в Одеській області реорганізується шляхом приєднання до Головного управління ДПС в Одеській області.

При цьому, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 682-р Питання Державної податкової служби передано Державній податковій службі функції з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску та законодавства з інших питань, контроль за дотриманням якого покладено на ДПС.

Положенням про Головне управління ДПС в Одеській області (ГУ ДПС), затвердженим Наказом Державної податкової служби України №14 від 12.07.2019 року, передбачено, що ГУ ДПС в Одеській області є територіальним органом Державної податкової служби України, який підпорядковується ДПС та є контролюючим органом (органом доходів і зборів). ГУ ДПС відповідно до покладених на нього завдань, окрім іншого, здійснює реєстрацію та веде облік платників податків, об`єктів оподаткування та об`єктів, пов`язаних з оподаткуванням, проводить диференціацію платників податків; здійснює у межах повноважень, передбачених законом, формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб-платників податків, інших реєстрів, банків і баз даних, ведення яких покладено законодавством на ДПС, а також реєстру страхувальників Державного реєстру загальнообов`язкового державного соціального страхування, проводить аналіз та здійснює управління ризиками з метою визначення форм і обсягів податкового контролю,

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Головне управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370) зареєстроване як юридична особа 31.07.2019 року.

Крім того, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Головне управління ДФС в Одеській області (код ЄДР 39398646) з 05.08.2019 перебуває в стані припинення, але не припинено.

Таким чином, на час розгляду справи, Головне управління ДФС в Одеській області, яке прийняло оскаржуване рішення та має відповідати за цим позовом, хоча і перебуває у стані припинення, але не ліквідовано (не припинено) як юридична особа публічного права, яка може бути відповідачем у суді, а відтак вказана особа залишається відповідачем у даній справі.

Відповідно до ч.3, ч.4 ст.48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

В свою чергу, оскільки новостворене Головне управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370) зареєстроване як юридична особа 31.07.2019 року, та почало виконувати свої функції як контролюючий орган, суд дійшов висновку про необхідність залучення співвідповідачем (другим відповідачем) у справі - Головне управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370, адреса: вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044).

Згідно з ч.6 та ч.7 ст.48 КАС України, після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку. Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

Керуючись ст.ст. 48, 120, 173, 243, 248, 256 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача про залучення до участі у справі в якості співвідповідача Головного управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370, адреса: вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044) - задовольнити.

Залучити до участі у справі № 420/5567/19 у якості співвідповідача (другого відповідача) - Головне управління ДПС в Одеській області (код ЄДРПОУ 43142370, адреса: вул. Семінарська, 5, м. Одеса, 65044).

Розпочати спочатку розгляд адміністративної справи №420/5567/19 за позовною товариства з обмеженою відповідальністю Соул Лоджистікс до Головного управління ДФС в Одеській області, Головного управління ДПС в Одеській області, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії в порядку загального позовного провадження.

Роз`яснити сторонам, що розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі.

Встановити відповідачу - Головному управлінню ДФС в Одеській області строк для подання відзиву на позовну заяву (у разі необхідності його подання) протягом п`яти днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Встановити відповідачу - Головному управлінню ДПС в Одеській області строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії даної ухвали.

Відзиви подаються до суду разом із документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідно до ч.2 ст.175 КАС України у разі ненадання відповідачами відзивів у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Згідно ч. 4 ст. 159 КАС України, неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана відповідачу (відповідачам).

Встановити відповідачам п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана позивачу.

Згідно зі ст.44 КАС України учасники справи зобов`язані, зокрема, сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази.

Зазначити сторонам, що надання доказів відбувається в порядку ст. 79 КАС України.

У разі неотримання судом відповідних заяв по суті справи та доказів у встановлені судом строки та за відсутності повідомлень про їх направлення до суду, суд вирішує справу за наявними у справі матеріалами.

Призначити підготовче засідання на 11 березня 2020 року о 16:00 год. у приміщенні Одеського окружного адміністративного суду за адресою: м. Одеса, Фонтанська дорога, 14, зала судових засідань №2 (1-й поверх).

Справа розглядатиметься суддею одноособово.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали суду складений та підписаний суддею 17.02.2020 року.

Суддя О. М. Соколенко

Дата ухвалення рішення11.02.2020
Оприлюднено19.02.2020
Номер документу87614705
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —420/5567/19

Рішення від 28.08.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 26.08.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 30.06.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 06.04.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О.М.

Ухвала від 11.02.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О.М.

Ухвала від 13.12.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 17.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 17.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 30.09.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні