Ухвала
від 26.08.2020 по справі 420/5567/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/5567/19

У Х В А Л А

26 серпня 2020 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Стефанова С.О., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника Головного управління ДФС в Одеській області та Головного управління ДПС в Одеській області про розгляд справи №420/5567/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Соул Лоджистікс» до Головного управління ДФС в Одеській області, Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії за правилами загального позовного провадження з обов`язковою участю сторін, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Одеського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа №420/5567/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Соул Лоджистікс» до Головного управління ДФС в Одеській області, Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії.

Згідно витягу з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.06.2020 року, на підставі рішення зборів суддів та згідно розпорядження керівника апарату суду від 24.06.2020 року №156, адміністративну справу №420/5567/19 передано на розгляд судді Стефанову С.О.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 30 червня 2020 року позовну заяву прийнято до розгляду. Розгляд справи вирішено проводити в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами в порядку ст.262 КАС України.

10 липня 2020 року від представника від представника відповідачів разом із відзивом надійшло клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження з обов`язковою участю сторін (вхід. №26654/20).

В обґрунтування клопотання представник позивачів зазначила, що складність та державна пріоритетність даної справи полягає у тому, що ТОВ Соул Лоджистікс внесено до переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості, у зв`язку з наявною інформацією від Генеральної прокуратури України щодо підозри ухилення позивача від сплати податків, а тому, на переконання представника відповідачів, слід об`єктивно встановити усі обставин по справі, що можливо лише при розгляді справи в судовому засіданні з повідомленням сторін, в якому учасники по справі можуть на дати необхідні пояснення та додаткові докази.

З урахуванням зазначеного та з посиланням на норми КАС України, представник відповідачів просила суд здійснювати розгляд справи №420/5567/19 за правилами загального позовного провадження з обов`язковою участю сторін.

Інших доводів представником відповідачів не зазначалось.

Розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника відповідачів про розгляд справи в порядку загального позовного провадження суд зазначає наступне.

Статтею 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч.3 ст.257 КАС України суд при вирішенні питання про розгляд справи за правилами спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) значення справи для сторін; 2) обраний позивачем спосіб захисту; 3) категорію та складність справи; 4) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначати експертизу, викликати свідків тощо; 5) кількість сторін та інших учасників справи; 6) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 7) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Частиною 2 ст.257 КАСУ встановлено, що за правилами спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка справа, віднесена до юрисдикції адміністративного суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті. Частина 4 ст.257 як і ч.4 ст.12 КАС України встановлює перелік справ які розглядаються виключно за правилами загального позовного провадження.

Практика Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ) з питань гарантій публічного характеру провадження у судових органах у контексті пункту 1 статті 6 Конвенції, свідчить про те, що публічний розгляд справи може бути виправданим не в кожному випадку (рішення від 08 грудня 1983 року у справі Axen v. Germany ( Аксен проти Німеччини ), заява № 8273/78; рішення від 25 квітня 2002 року у справі Varela Assalino v. Portugal ( Варела Ассаліно проти Португалії ), заява № 64336/01). Так, у випадках, коли мають бути вирішені тільки питання права, розгляд письмових заяв, на думку ЄСПЛ, є доцільнішим, ніж усні слухання, і розгляд справи на основі письмових доказів є достатнім. Заявник (в одній із зазначених справ) не надав переконливих доказів на користь того, що для забезпечення справедливого судового розгляду після обміну письмовими заявами необхідно було провести також усні слухання. Зрештою, у певних випадках влада має право брати до уваги міркування ефективності й економії. Зокрема, коли фактичні обставини не є предметом спору, а питання права не становлять особливої складності, та обставина, що відкритий розгляд не проводився, не є порушенням вимоги пункту 1 статті 6 Конвенції про проведення публічного розгляду справи.

Суд створив учасникам справи належні умови для ознайомлення з рухом справи №420/5567/19 шляхом надсилання копій процесуальних документів. Крім того, кожен з учасників справи може користуватися своїми процесуальними правами та обов`язками, визначеними статтею 44 КАС України.

Суд зазначає, що вказана справа не відноситься до переліку справ, які передбачені ч.4 ст.12 і ч.4 ст.257 КАС України та які підлягають розгляду виключно за правилами загального позовного провадження, є справою незначної складності (п.10. ч.6 ст.12 КАС України), а тому її слід розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Суд звертає увагу, що у своєму клопотанні та в контексті критеріїв, визначених у ч.3 ст. 257 КАС України, представник відповідачів не деталізує тих обставин, фактів, відносин чи наявних матеріалів, які, на її думку, окремо або у сукупності зумовлюють необхідність розгляд справи за правилами загального позовного провадження. Клопотання по суті носить загальний характер.

Враховуючи вищевикладене, характер спірних правовідносин та предмет доказування у цій справі, суд вважає, що підстави для розгляду справи за правилами загального позовного провадження з мотивів наведених представником відповідачів відсутні, а тому в задоволенні клопотання представника Головного управління ДФС в Одеській області та Головного управління ДПС в Одеській області про розгляд справи №420/5567/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Соул Лоджистікс» до Головного управління ДФС в Одеській області, Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії за правилами загального позовного провадження з обов`язковою участю сторін необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 248, 256, 257, 262 КАС України, суддя,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання представника Головного управління ДФС в Одеській області та Головного управління ДПС в Одеській області про розгляд справи №420/5567/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Соул Лоджистікс» до Головного управління ДФС в Одеській області, Головного управління ДПС в Одеській області про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії за правилами загального позовного провадження з обов`язковою участю сторін - відмовити.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст.256 КАС України та оскарженню не підлягає.

Суддя С.О. Стефанов

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.08.2020
Оприлюднено31.08.2020
Номер документу91204540
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/5567/19

Рішення від 28.08.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 26.08.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 30.06.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Стефанов С.О.

Ухвала від 06.04.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О.М.

Ухвала від 11.02.2020

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О.М.

Ухвала від 13.12.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 17.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 17.10.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

Ухвала від 30.09.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Соколенко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні