Ухвала
від 11.02.2020 по справі 908/2745/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 14/28/19

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

11.02.2020 Справа № 908/2745/19

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Сушко Л.М. розглянувши заяву Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, 49005, м. Дніпро, вул. Сімферопольська, 17-а з грошовими вимогами

до банкрута - Товариства з обмеженою відповідальністю «Оріант» , вул. Леоніда Жаботинського, 29, м. Запоріжжя, 69035, код ЄДРПОУ 40798348

ліквідатор - Тущенко Сергій Васильович, 49064, м. Дніпро, вул. Кутузова, 2А/80

УСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Запорізької області від 10.12.2019. Товариство з обмеженою відповідальністю «Оріант» визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Тущенко Сергія Васильовича.

12.12.2019. за №64343 у встановленому законодавством порядку оприлюднено повідомлення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

07.02.2020. до господарського суду надійшла заява Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з грошовими вимогами до банкрута у сумі 1 797 261,83 грн.

Статтею 45 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що до заяви кредитора в обов`язковому порядку додаються докази сплати судового збору.

Заявником - Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області до заяви з грошовими вимогами до боржника доказів сплати судового збору не додано.

Одночасно Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області подано клопотання про відстрочення сплати судового збору до прийняття судом рішення по справі.

Клопотання про відстрочення сплати судового збору податкова обґрунтовує перебуванням підприємства у тяжкому фінансовому стані та відсутністю коштів на покриття судових витрат.

Суд відзначає, що правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлені Законом України «Про судовий збір» .

Пунктом 10 частини 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що розмір ставки судового збору за подання до господарського суду заяви кредиторів, які звертаються з грошовими вимогами до боржника після оголошення відкриття провадження у справі про банкрутство, а також після повідомлення про визнання боржника банкрутом становить 2 розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про державний бюджет України за 2019 рік» , з 01 січня 2020 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 2102,00 грн.

Cума судового збору за подання до господарського суду заяви про визнання грошових вимог Головного управління ДПС у Дніпропетровській області до банкрута має складати 2 розміри прожиткового мінімуму, а саме 4204,00 грн.

Згідно із ст. 8 Закону України «Про судовий збір» , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є :а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Суд звертає увагу Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, що ст. 8 Закону України «Про судовий збір» встановлено виключний перелік осіб, яким суд може відстрочити або розстрочити сплату судового збору.

Органи доходів і зборів не входять до переліку вказаних осіб.

Крім того, заявником жодних доводів та доказів в підтвердження його скрутного фінансового становища у заяві не доведено та до заяви не додано.

Таким чином, клопотання Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про відстрочення сплати судового збору суд залишає без задоволення.

Необхідно також зазначити, що згідно із статтею 17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» , суди застосовують при розгляді Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини як джерело права.

Доступ до правосуддя у контексті пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та прецедентної практики Європейського суду з прав людини не може бути абсолютним і підлягає державному регулюванню й обмеженню. Кожна держава встановлює правила судової процедури, зокрема й процесуальні заборони та обмеження, зміст яких - не привести судовий процес у безладний рух. Доступ до правосуддя здійснюється шляхом точного, послідовного і неухильного дотримання процесуального алгоритму, що передбачений ГПК України.

Так, у рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Креуз проти Польщі» від 19.06.2001 зазначено, що вимога сплати зборів цивільними судами у звязку з поданням позовів, які вони мають розглянути, не може вважатися обмеженням права доступу до суду.

А отже, відмова у клопотанні про відстрочення сплати судового збору у цій справі не може вважатися обмеженням доступу до суду у розумінні пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Статтею 46 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що господарський суд не пізніше п`яти днів з дня надходження заяви конкурсного кредитора здійснює перевірку її відповідності вимогам цього Кодексу. У разі якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог цього Кодексу, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов`язаний їх усунути.

Керуючись ст. ст. 45, 46 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Головного управління ДПС у Дніпропетровській області про відстрочення сплати судового збору залишити без задоволення.

Повідомити заявника - Головне управління ДПС у Дніпропетровській області, 49600, м. Дніпро, вул. Сімферепольська, 17-а про наступні недоліки заяви з вимогами до боржника: не додано доказів сплати судового збору.

Встановити строк усунення недоліків - до 21.02.2020.

Копію ухвали направити заявнику, ліквідатору.

Ухвала набирає законної сили в порядку та строк, передбачені ст. 235 ГПК України.

Ухвала підписана 11.02.2020.

Суддя Л.М. Сушко

Дата ухвалення рішення11.02.2020
Оприлюднено19.02.2020
Номер документу87623119
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/2745/19

Ухвала від 27.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 27.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 13.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 11.02.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 29.01.2020

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Постанова від 10.12.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 26.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Сушко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні