Ухвала
від 17.02.2020 по справі 910/8475/18
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

17 лютого 2020 року

м. Київ

Справа № 910/8475/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Бенедисюка І.М. (головуючий), Колос І.Б., Малашенкової Т.М.

розглянувши матеріали касаційної скарги ОСОБА_1

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 02.12.2019

за позовом: публічного акціонерного товариства "БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-Україна"

до: товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Централ Капітал",

товариства з обмеженою відповідальністю "АСИ-ОЙЛ",

приватного акціонерного товариства "Донецький булочно-кондитерський комбінат"

про застосування наслідків нікчемності правочинів, шляхом визнання права,

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: ОСОБА_1 ,

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб,

публічне акціонерне товариство "Юніон Стандарт Банк"

ВСТАНОВИВ :

27.12.2019 (згідно з поштовими відмітками на конверті) ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1 , Скаржник) звернувся до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою в якій просить постанову Північного апеляційного господарського суду від 02.12.2019 (дата складення повного тексту постанови 12.12.2019) зі справи № 910/8475/18 скасувати. Ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

Ухвалою Верховного Суду від 31.01.2020 касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Північного апеляційного господарського суду від 02.12.2019 зі справи № 910/8475/18 залишено без руху.

04.02.2020 (згідно з відміткою на поштовому конверті) ОСОБА_1 подав до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду докази надсилання Фонду гарантування вкладів фізичних осіб копію касаційної скарги та доданих до неї документів (описи вкладення), зазначивши повне найменування інших учасників справи, їх місцезнаходження, на виконання вимог ухвали Верховного Суду від 31.01.2020.

Подані матеріали достатні для касаційного розгляду.

Відповідно до частини третьої статті 294 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) питання про відкриття касаційного провадження у справі вирішується колегією суддів у складі трьох суддів не пізніше десяти днів з дня надходження касаційної скарги або з дня надходження заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, визначеному статтею 292 цього Кодексу.

Згідно з частиною третьою статті 174 ГПК України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Крім того, звертаючись з касаційною скаргою, Скаржником подано клопотання про зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати за подання касаційної скарги.

Відповідно до пункту 2 частини четвертої статті 290 ГПК України до касаційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною першою статті 8 Закону України "Про судовий збір" унормовано, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї ; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю.

Згідно з частиною другою цієї статті суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Даний перелік умов відстрочення, розстрочення сплати судового збору або звільнення від його сплати є вичерпним.

Клопотання Скаржника про зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати обґрунтоване тяжким фінансовим станом та утриманням чотирьох неповнолітніх дітей, з яких одна дитина є інвалідом, що підтверджується доданими до касаційної скарги належним чином завіреними копіями: шлюбу, свідоцтвами про народження дітей та посвідченням про інвалідність.

З огляду на зазначене, Касаційний господарський суд вважає, що наявні підстави для задоволення клопотання Скаржника про звільнення його від сплати судового збору за розгляд касаційної скарги, а подані матеріали достатні для відкриття касаційного провадження та касаційного розгляду.

Керуючись частиною першою статті 8 Закону України "Про судовий збір", статтями 234, 294 Господарського процесуального кодексу України, Касаційний господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Клопотання ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору за подання касаційної скарги - задовольнити.

2. Відкрити касаційне провадження у справі № 910/8475/18 за касаційною скаргою ОСОБА_1 .

3. Призначити розгляд касаційної скарги у засіданні Касаційного господарського суду на 12 березня 2020 року о 10:00 у приміщенні суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6, кімн. № 302.

4. Учасники справи мають право подати відзиви на касаційну скаргу до 05 березня 2020 року до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. О. Копиленка, 6.

5. Витребувати матеріали справи № 910/8475/18 господарського суду міста Києва за позовом публічного акціонерного товариства "БАНК ПЕТРОКОММЕРЦ-Україна" до товариства з обмеженою відповідальністю "Фінансова компанія "Централ Капітал", товариства з обмеженою відповідальністю "АСИ-ОЙЛ", приватного акціонерного товариства "Донецький булочно-кондитерський комбінат" про застосування наслідків нікчемності правочинів, шляхом визнання права; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: ОСОБА_1 , Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, публічне акціонерне товариство "Юніон Стандарт Банк".

6. Копію ухвали надіслати до господарського суду міста Києва.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Суддя І. Бенедисюк

Суддя І. Колос

Суддя Т. Малашенкова

Дата ухвалення рішення17.02.2020
Оприлюднено18.02.2020
Номер документу87623782
СудочинствоГосподарське
Сутьзастосування наслідків нікчемності правочинів, шляхом визнання права,

Судовий реєстр по справі —910/8475/18

Постанова від 28.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 29.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 18.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 12.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 17.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Ухвала від 31.01.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бенедисюк I.М.

Постанова від 02.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

Ухвала від 19.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Ткаченко Б.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні