Ухвала
від 24.02.2020 по справі 710/1492/19
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/1492/19

Номер провадження 2/710/50/20

УХВАЛА

про витребування доказів

24.02.2020 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Побережної Н.П.,

за участі секретаря судового засідання - Бараненко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду цивільну справу

за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ частки співвласника із майна, що є у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ частки із нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

14.11.2019 до Шполянського районного суду надійшла дана позовна заява, в якій Позивач просить виділити йому: Ѕ частину житлового будинку загальною площею 101, 2 кв. м., житловою площею 67,7 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається із об`єктів нерухомого майна: житлового будинку (літ. А); сараю-літньої кухні (літ. Б); погріба (літ. п/д); сараю-гаража (літ. В); колодязя (літ. К); Ѕ частину земельної ділянки з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240, площею 0,095 га, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ; визнати за позивачем право власності на утворений в результаті виділу житловий будинок з надвірними будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , як на самостійний об`єкт права власності; визнати право власності на утворену в результаті поділу земельну ділянку призначену для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 19.11.2019 відкрито провадження у справі, вирішено розгляд даної цивільної справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

21.12.2019 відповідач подав зустрічний позов про виділ частки із нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно, в якому просив виділити ОСОБА_2 частку із нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності та визнати право власності за ОСОБА_2 на відокремлене нерухоме майно в будинковолодінні, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: кухню 5 площею 14,7 кв.м, топочну 6 площею 3,8 кв.м., кімнату 10 площею 17,9 кв.м, кімату 11 площею 20,5 кв.м, замурівку дверного входу з кімнати 11 в кімнату 8 покласти на позивача за зустрічним позовом, допоміжний вхід в будинок з боку кухні також залишити за позивачем за зустрічним позовом, залишити в спільному користуванні: тамбур 1 , туалет 2 , ванну 3 , коридор 4 , коридор 12 ; визнати право власності на Ѕ ідеальну частину земельної ділянки, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 в розмірі 0,0475га. Зустрічний позов зареєстрований за № 710/1666/19.

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 14.01.2020 відкрито провадження у справі, вирішено розгляд даної цивільної справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Позивач до суду не з`явився, подав заяву про проведення підготовчого засідання без його участі. Крім того, 08.01.2019 позивач заявив клопотання про витребування доказів: у відповідача ОСОБА_2 , а саме: технічну документацію на житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 ; із Відділу у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області - завірену документацію із землеустрою щодо формування земельної ділянки або технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості ), - що стала підставою внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240.

Відповідач до суду не з`явився, причини неявки не повідомив.

У відповідності до вимог п.7 ч.1ст. 197 ЦПК України у підготовчому судовому засіданні суд вирішує питання про витребування додаткових доказів та визначає строки їх подання.

Згідно ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом. Згідно ч.7 ст. 81 ЦПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 95 ЦПК України письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Згідно з ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Згідно ч.2 ст. 84 ЦПК України у клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Клопотання обґрунтоване тим, що оригінал технічного паспорта на житловий будинок знаходиться у відповідача, яка категорично відмовляється повернути його позивачу. Водночас у позивача відсутня технічна документація із землеустрою на земельну ділянку з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240, відомості про яку внесені до Державного земельного кадастру України, про що свідчить присвоєний їй кадастровий номер. Зазначені доказі необхідні для проведення будівельно - технічної, оціночно - будівельної та земельно технічної експертиз.

Згідно п.5.1.6 Розділу ІІ Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26.12.2012 №1950/5, для вирішення питань щодо визначення технічної можливості розподілу (виділу частки; визначення порядку користування) об`єктів нерухомого майна (житлових будинків, квартир, об`єктів комерційного та промислового призначення) та надання варіантів такого розподілу експерту необхідно надати правовстановлювальні документи на об`єкт нерухомості, дані щодо часток співвласників, документ про приймання в експлуатацію об`єкта, матеріали технічної інвентаризації, дані щодо фактичного використання нерухомого майна. Згідно п.6.1.3 даних рекомендацій, для вирішення питань земельно-технічної експертизи експерту необхідно надати оригінали або завірені якісні копії відповідної правовстановлювальної та технічної документації із землеустрою на земельну ділянку.

Згідно ч.1 ст.6 Закону України Про Державний земельний кадастр , ведення та адміністрування Державного земельного кадастру забезпечуються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Згідно ч.2 ст. 18 Закону України Про державний земельний кадастр копії документів Державного земельного кадастру, а також документів, що стали підставою для внесення відомостей до нього, можуть бути вилучені в органів, що здійснюють ведення Державного земельного кадастру, лише за рішенням відповідних державних органів, прийнятим у межах їх повноважень, визначених законом. Обов`язковим є складання реєстру копій документів, що вилучаються.

Згідно ч. 1 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 №15, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства і який реалізує державну політику у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, земельних відносин, землеустрою, у сфері Державного земельного кадастру, державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів.

Відповідно до ч. 3 ст. 84 ЦПК України у разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. В даному випадку суд вбачає за можливе задовольнити клопотання про витребування доказів, а саме: у відповідача ОСОБА_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , - технічну документацію на житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 ; із Відділу у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області (вул. Лозуватська, 60, м. Шпола, Черкаської області, - завірену документацію із землеустрою щодо формування земельної ділянки або технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості ), - що стала підставою внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240.

Керуючись ст.ст.76, 81, 95, 258, 260, 261, 353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача задовольнити.

Витребувати у відповідача ОСОБА_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , - технічну документацію на житловий будинок, що розташований по АДРЕСА_1 .

Витребувати у Відділу у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області (вул. Лозуватська, 60, м. Шпола, Черкаської області, - завірену документацію із землеустрою щодо формування земельної ділянки або технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості ), - що стала підставою внесення до Державного земельного кадастру відомостей про земельну ділянку з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240.

Зобов`язати відповідача ОСОБА_2 та посадових осіб Відділу у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області в термін до 05.03.2020 надати суду зазначені докази.

Роз`яснити ОСОБА_2 , та посадовим особам Відділу у Шполянському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області, що відповідно до ст.84 ЦПК України, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Розгляд справи відкласти на 14 годину 13.03.2020.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Н.П. Побережна

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення24.02.2020
Оприлюднено25.02.2020
Номер документу87786672
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/1492/19

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 29.05.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні