Ухвала
від 23.06.2020 по справі 710/1492/19
ШПОЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №710/1492/19

Номер провадження 2/710/50/20

УХВАЛА

про затвердження мирової угоди та закриття провадження

23.06.2020 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Побережної Н.П.,

за участі секретаря судового засідання - Бобильової І.В.,

позивача та відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 ,

відповідача та позивача за зустрічним позовом ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Шпола мирову угоду по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ частки співвласника із майна, що є у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ частки із нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

14.11.2019 до Шполянського районного суду надійшла дана позовна заява, в якій Позивач просить виділити йому: Ѕ частину житлового будинку загальною площею 101, 2 кв. м., житловою площею 67,7 кв.м., що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається із об`єктів нерухомого майна: житлового будинку (літ. А); сараю-літньої кухні (літ. Б); погреба (літ. п/д); сараю-гаража (літ. В); колодязя (літ. К); Ѕ частину земельної ділянки з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240, площею 0,095 га, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ; визнати за позивачем право власності на утворений в результаті виділу житловий будинок з надвірними будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , як на самостійний об`єкт права власності; визнати право власності на утворену в результаті поділу земельну ділянку призначену для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 19.11.2019 відкрито провадження у справі, вирішено розгляд даної цивільної справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

21.12.2019 відповідач подав зустрічний позов про виділ частки із нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно, в якому просив виділити ОСОБА_2 частку із нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності та визнати право власності за ОСОБА_2 на відокремлене нерухоме майно в будинковолодінні, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: кухню 5 площею 14,7 кв.м, топочну 6 площею 3,8 кв.м., кімнату 10 площею 17,9 кв.м, кімату 11 площею 20,5 кв.м, замурівку дверного входу з кімнати 11 в кімнату 8 покласти на позивача за зустрічним позовом, допоміжний вхід в будинок з боку кухні також залишити за позивачем за зустрічним позовом, залишити в спільному користуванні: тамбур 1 , туалет 2 , ванну 3 , коридор 4 , коридор 12 ; визнати право власності на Ѕ ідеальну частину земельної ділянки, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 в розмірі 0,0475га. Зустрічний позов зареєстрований за № 710/1666/19.

Ухвалою судді Шполянського районного суду Черкаської області від 14.01.2020 відкрито провадження у справі, вирішено розгляд даної цивільної справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

24.02.2020 ухвалою Шполянсього районного суду Черкаської області було об`єднано в одне провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ частки співвласника із майна, що є у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно, та цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , зустрічна позовна заява про виділ частки із нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно.

17.03.2020 ухвалою Шполянсього районного суду Черкаської області призначено судові: будівельно - технічну, оціночно - будівельну та земельно - технічну експертизи.

23.06.2020 від сторін справи до суду надійшла спільна письмова заява про затвердження мирової угоди. В якій сторони просили затвердити мирову угоду між ними.

До заяви сторонами була надана мирова угода, згідно якої сторони шляхом взаємних поступок дійшли до мирової угоди, на наступних умовах:

Відповідач: ОСОБА_2 , сплачує Позивачу: ОСОБА_1 грошову компенсацію в розмірі 10000 (десять тисячі) доларів США, що підтверджується складеною ним письмовою Розпискою, за належну йому 1/2 частку у спільному майні: земельній ділянці з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240, площею 0,095 га, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та розташованому на ній житловому будинку, що складається із об`єктів нерухомого майна: житлового будинку (літ. А) загальною площею 101, 2 кв. м., житловою площею 67,7 кв.м.; сараю-літньої кухні (літ. Б); погріба (літ. п/д); сараю-гаража (літ. В); колодязя (літ. К);

Позивач: ОСОБА_1 в рахунок отриманих від Відповідача: ОСОБА_2 коштів в розмірі 10000 (десять тисяч) доларів США відмовляється від свого права власності на Ѕ частину у нерухомому майні зазначеного в п.1 Мирової угоди;

За Позивачем: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , припиняється право власності на Ѕ частину у житловому будинку з надвірними будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається із об`єктів нерухомого майна: житлового будинку (літ. А) загальною площею 101, 2 кв. м., житловою площею 67,7 кв.м; сараю-літньої кухні (літ. Б); погріба (літ. п/д); сараю-гаража (літ. В); колодязя (літ. К);

За Позивачем: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , припиняється право власності на Ѕ частину у земельній ділянці з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240, площею 0,095 га, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .;

За Відповідачем: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , визнається право власності на Ѕ частину у житловому будинку з надвірними будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається із об`єктів нерухомого майна: житлового будинку (літ. А) загальною площею 101, 2 кв. м., житловою площею 67,7 кв.м; сараю-літньої кухні (літ. Б); погріба (літ. п/д); сараю-гаража (літ. В); колодязя (літ. К).;

За Відповідачем: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , визнається право власності на Ѕ частину у земельній ділянці з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240, площею 0,095 га, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач: ОСОБА_1 зобов`язується в строк до 15 липня 2020 року знятися з місця реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 .

Всі судові витрати, що понесені сторонами, в тому числі витрати зі сплати судового збору, витрати на правову допомогу покладаються на сторони - особисто на кожну, та не підлягають відшкодуванню.

Сторони даної Мирової угоди повністю усвідомлюють умови, мету та сутність цієї Мирової угоди та заявляють, що ні в процесі укладення цієї Мирової угоди, ні в процесі виконання її умов не були, не будуть і не можуть бути порушені права будь-яких третіх осіб, в тому числі й держави.

Сторони підтверджують, що всі викладені умови цієї Мирової угоди відповідають їх реальному волевиявленню та інтересам і породжують настання наслідків, зазначених у тексті цієї Мирової угоди. Наслідки затвердження цієї Мирової угоди Сторонам відомі.

Сторони просять суд визнати та затвердити дану мирову угоду і закрити провадження в справі. Наслідки закриття провадження в справі, передбачені ст.ст. 207, 208 ЦПК України сторонам відомі та зрозумілі.

У судове засідання позивач та відповідач за зустрічним позовом з`явився, вказав що підтримує заяву про затвердження мирової угоди та повідомив, що кошти від відповідача отримав.

У судове засідання відповідач та позивач за зустрічним позовом з`явився, вказав що підтримує заяву про затвердження мирової угоди, також вказала, що грошові кошти нею передані позивачу.

Крім мирової угоди сторонами надана розписка від 23.06.2020 ОСОБА_1 про отримання коштів в сумі 10000,00 доларів США від ОСОБА_2 .

Вирішуючи питання щодо можливості затвердження згаданої мирової угоди суд зазначає, що відповідно до ч.7ст.49 ЦПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Згідно ч.4 ст.200 ЦПК України ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ст.207 ЦПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу. Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Згідно п.5 ч.1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Стаття 208 ЦПК України визначає, що виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження". У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Згідно ч.1 ст. 12 Закону України Про виконавче провадження , виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

За змістом п.10 ч.1 ст.27 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація права власності та інших речових прав, крім державної реєстрації права власності на об`єкт незавершеного будівництва, проводиться на підставі, ухвали суду про затвердження (визнання) мирової угоди.

Вивчивши зміст мирової угоди, суд приходить до висновку, що укладення мирової угоди та її зміст не суперечить вимогам закону, умови мирової угоди не виходять за межі предмета спору.

Згідно ч.2 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: залишення позовної заяви без розгляду; закриття провадження у справі; закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Вимогами ч.2 ст. 142 ЦПК України визначено, що у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Згідно п.5 ч.1 ст.7 Закону України Про судовий збір , сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі: закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Відповідно до ч.4 ст.7 Закону України Про судовий збір , у разі укладення мирової угоди, відмови від позову, визнання позову відповідачем на стадії перегляду рішення в апеляційному чи касаційному порядку суд у відповідній ухвалі у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення скаржнику (заявнику) з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого ним при поданні відповідної апеляційної чи касаційної скарги.

Сторони не заявляли клопотання про повернення судового збору, а заявили, що понесені судові витрати беруть на себе та не стягують один з одного.

Згідно з ч.1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. За таких обставин суд, залишає судові витрати на рахунку сторін.

Враховуючи вище викладене, суд робить висновок, що мирова угода підлягає затвердженню, а провадження у справі закриттю.

Керуючись ст. 12 Закону України Про виконавче провадження , ст.ст. 367, 368, 372 ЦК України, ст.ст. 68-71 СК України, ст.ст. 12, 13, 49, 142, 200, 207, 255, 258, 259, 265, 273, 351, 352, 354, 355 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 та ОСОБА_2 про затвердження мирової угоди по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ частки співвласника із майна, що є у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ частки із нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно, задовольнити.

Затвердити мирову угоду укладену між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_2 , право власності на Ѕ частину у житловому будинку з надвірними будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається із об`єктів нерухомого майна: житлового будинку (літ. А) загальною площею 101, 2 кв. м., житловою площею 67,7 кв.м; сараю-літньої кухні (літ. Б); погріба (літ. п/д); сараю-гаража (літ. В); колодязя (літ. К).; та право власності на Ѕ частину у земельній ділянці з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240, площею 0,095 га, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Припинити за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , право власності на Ѕ частину у житловому будинку з надвірними будівлями, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та складається із об`єктів нерухомого майна: житлового будинку (літ. А) загальною площею 101, 2 кв. м., житловою площею 67,7 кв.м; сараю-літньої кухні (літ. Б); погріба (літ. п/д); сараю-гаража (літ. В); колодязя (літ. К); та припинити право власності на Ѕ частину у земельній ділянці з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240, площею 0,095 га, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати ОСОБА_1 в строк до 15 липня 2020 року знятися з місця реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 .

В рахунок компенсації за належну ОСОБА_1 Ѕ частку у спільному майні: земельній ділянці з кадастровим номером 7125710100:02:001:0240, площею 0,095 га, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та Ѕ частини житлового будинку, що складається із об`єктів нерухомого майна: житлового будинку (літ. А) загальною площею 101, 2 кв. м., житловою площею 67,7 кв.м.; сараю-літньої кухні (літ. Б); погріба (літ. п/д); сараю-гаража (літ. В); колодязя (літ. К), розташованого за цією ж адресою, ОСОБА_2 сплатила ОСОБА_1 , грошові кошти в сумі 10000 (десять тисячі) доларів США відповідно до розписки від 23.06.2020, наданої ОСОБА_1 .

Усі понесені судові витрати залишити за сторонами.

Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом.

Строк пред`явлення ухвали до виконання становить три роки з наступного дня, після набрання ухвалою суду про затвердження мирової угоди законної сили.

Провадження по справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ частки співвласника із майна, що є у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ частки із нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та визнання права власності на відокремлене нерухоме майно закрити.

Роз`яснити позивачу, що повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

На ухвалу може бути подана апеляційна скарга до Черкаського апеляційного суду через Шполянський районний суд Черкаської області протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

П`ятнадцятиденний строк обчислюється з урахуванням строку карантину на території України, який додається до загального строку на оскарження .

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Ухвала в повному обсязі складена 25.06.2020.

Суддя Н. П Побережна

СудШполянський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення23.06.2020
Оприлюднено24.06.2020
Номер документу89987636
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —710/1492/19

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 23.06.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 29.05.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

Ухвала від 19.11.2019

Цивільне

Шполянський районний суд Черкаської області

Побережна Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні